Roland Garros

Wedden op Roland Garros: Zo doe je dat!

Roland Garros is een van de vier Grand Slam toernooien die de tenniskalender rijk is. Daarmee is het automatisch één van de jaarlijkse hoogtepunten. Winst op het gravel in Parijs staat bij veel tennisspelers op het verlanglijstje.

Ook als sportsbettor kun je flink winnen met wedden op Roland Garros. Tennis is na voetbal de tweede grote wedmarkt bij de bookmakers.

Tennis is heel duidelijk als sport om op te wedden. Er wordt een wedstrijd gespeeld en aan het eind van die wedstrijd is er één winnaar en één verliezer. Door de mogelijkheden om live te wedden op tennis is de populariteit van tennis als wedsport alleen maar toegenomen.

Placeholder Gold door Onetime
op 2 juni 2021 - laatste update: 31 juli 2023
Roland Garros

Wedden op Roland Garros

Tennis is een bijzonder interessante sport om op te wedden omdat de sport vele wedmogelijkheden heeft. Zoals gezegd kent een tenniswedstrijd in tegenstelling tot een voetbalwedstrijd geen mogelijkheid tot een gelijkspel. Er stapt altijd een speler als winnaar of winnares van het veld.

Er zijn per wedstrijd ook geen meerdere kanshebbers op de overwinning, zoals bij Formule 1 of wielrenner het geval is. Tennis is heel overzichtelijk. Dit maakt het plaatsen van een outright bet op de winnaar een voorspelling met een fifty-fifty kans op een winnende weddenschap.

Tenniswedstrijden op het hoogste niveau worden altijd gespeeld in de context van een overkoepelend toernooi, zoals Roland Garros.

Wedden op de winnaar van Roland Garros 2022 kan al voordat het toernooi überhaupt begonnen is. Dit noemen we een long term bet. Deze weddenschap is momenteel best lucratief. Omdat het vooraf nog een beetje koffiedik kijken is, zijn de odds vooraf hoger dan wanneer de eerste ballen geserveerd zijn. Dan kunnen namelijk ook de bookmakers bepalen wie er in vorm zijn en wie juist niet.

Screenshot 2022 05 18 11.02.33 752X630
Novak Djokovic is ook in 2022 weer topfavoriet voor de eindzege in Parijs.

Wedden op wedstrijden

Wanneer je graag naar tenniswedstrijden kijkt, is het wedden op het verloop van een wedstrijd op Roland Garros een goede manier om de wedstrijd wat interessanter te maken. Er zijn diverse mogelijkheden om op een Roland Garros-wedstrijd te wedden.

Naast het, zoals hierboven al gememoreerde voorspellen van de winnaar van de wedstrijd, kun je ook inzetten op hoe jij denkt dat de wedstrijd gaat verlopen.

Over/under weddenschap

Je kunt voorspellen hoeveel games er in de wedstrijd gespeeld gaan worden. Dit wordt door de bookmaker aangeboden in de vorm van een Under/Over weddenschap, zoals je deze misschien wel kent uit het voetbal.

Je kunt naast het aanwijzen van de winnaar ook een gokje wagen op de exacte uitslag van de wedstrijd in sets. Je hoeft daarbij niet te voorspellen of een speler de eerste set met 6-4 wint, maar wel of een speler een Grand Slam wedstrijd met 3-0, 3-1 of 3-2 gaat winnen.

Wanneer je een spannende of juist eenzijdige wedstrijd verwacht kun je ook wedden op welke speler de eerste set, de tweede set en de derde set gaat winnen. Deze weddenschap kun je een beetje vergelijken met het voorspellen van de ruststand bij voetbal en daarbij aangeven welke ploeg de eerste helft gewonnen heeft.

Als laatste voorbeeld willen we hier een Even/oneven weddenschap benoemen, waarbij je à la een roulettespel inzet of er een even aantal of juist een oneven aantal games gespeeld gaan worden in een tenniswedstrijd.

Screenshot 2022 05 18 11.11.07
Diverse soorten weddenschappen

Waar kan ik wedden op Roland Garros?

Wedden op Roland Garros kan bij alle vergunde bookmakers. Inzetten kan bij deze meeste bookmakers vanaf 10 cent per weddenschap. Jacks Casino en Sport heeft een groot aanbod aan tenniswedstrijden.

Voorspellingen op Roland Garros kun je als combinatieweddenschap doen, maar kun je ook heel goed als single bet spelen.

Live wedden op tennis

Live betting op tennis is mogelijk, maar het aantal weddenschappen is beperkt. Om courtside betting te voorkomen is het live inzetten op actuele punten verboden.

Wat was courtside betting? Wanneer je live naar een tenniswedstrijd zit te kijken kun je per gespeeld punt inzetten op welke speler dit punt gaat winnen. Wanneer je de app of website van een bookmaker open hebt staan kun je veel geld verdienen met het wedden op punten die al gescoord zijn.

Dat zit zo. Een punt is pas een punt als de scheidsrechter met een druk op de knop het punt bevestigd heeft. Er zit dus een aantal seconden tussen het scoren van het punt en dat het punt op het scorebord komt. Iedere scheidsrechter heeft bovendien zijn eigen tempo.

Is het punt eenmaal bevestigd dan duurt het nog enkele seconden voordat het punt is geregistreerd in de software waarmee bookmakers tenniswedstrijden volgen. Deze is goed, maar niet volledig realtime. Jij kunt als sportsbettor profiteren van deze seconden door in te zetten op het moment tussen het scoren van het punt en het registreren van het punt.

Gegarandeerd kassa dus!

Je zult je echter zelf ook wel kunnen bedenken dat bookmakers niet staan te juichen wanneer spelers hiervan proberen te profiteren. Je krijgt gegarandeerd een limiet van de bookmaker aan je broek als je te vaak op deze strategie betrapt wordt.

Wedtips voor wedden op Roland Garros

Waar je bij wedden op voetbal of zelfs wielrennen nog een beetje kunt rekenen op de kracht van een ploeg, is wedden op tennis echt een weddenschap die puur op één enkele speler afgesloten wordt.

Het is dus goed om op de hoogte te zijn van hoe de speler in vorm is, wat zijn sterke of juist zwakke punten zijn, of hij recentelijk verloren heeft van zijn tegenstander en/of hij de laatste tijd veel lange wedstrijden heeft moeten spelen zodat zijn fitheid misschien niet helemaal optimaal is.

Kennis van zaken is net als bij andere sporten dus van groot belang voor het plaatsen van een succesvolle weddenschap. De allerbelangrijkste tip is dan ook dat je op zoek moet gaan naar informatie over beide spelers in een wedstrijd om goed te kunnen bepalen welke speler de beste papieren heeft om een wedstrijd te gaan winnen.

Ondergrond

Roland Garros wordt gespeeld op gravel. De ene speler is beter op een gravelbaan, terwijl een andere speler liever binnen op tapijt speelt. De ondergrond waarop een wedstrijd gespeeld wordt, is van wezenlijk belang voor de uitkomst van een wedstrijd.

Ook hier is het dus belangrijk om je te verdiepen in de kwaliteiten van een speler. Twee dezelfde spelers die een wedstrijd op gravel spelen kan immers een hele andere uitkomst opleveren dan wanneer zij een wedstrijd op een andere ondergrond spelen.

Asian handicaps

Wanneer het voor jou wel duidelijk is welke speler een tenniswedstrijd gaat winnen, dan kun je wellicht overwegen om de weddenschap een beetje lucratiever te maken door in te zetten op een Asian handicap. Hiermee geef je jezelf een achterstand in de weddenschap of de underdog juist een voorsprong.

Waar je bij het voetbal een club één of meerdere doelpunten achterstand geeft, werkt dat bij tennis met games. Wanneer er sprake is van een enorm klassenverschil tussen twee spelers dat een simpele overwinning met grote cijfers in de lijn van de verwachting ligt, dan kun je een speler een aantal games cadeau geven.

Bookmakers geven je de optie om 0.5 tot gemiddeld 3.5 games in de plus of min te gaan bij de Asian Handicap. Laten we met een voorbeeld duidelijk maken hoe een Asian Handicap in het tennis werkt.

Voorbeeld van een Asian Handicap op Roland Garros

Stel: Rafael Nadal speelt op Roland Garros tegen een veel mindere tegenstander en je verwacht een simpele zege voor Nadal. Je geeft Nadal een handicap van 2.5 games om de odds van je weddenschap te verhogen. Federer wint de wedstrijd met 6-3 en 6-2.

Nadal won in deze wedstrijd in totaal 12 games, tegenover zijn tegenstander 5. Wanneer we de handicap van zijn totaal afhalen, heeft Nadal nog altijd 9.5 games gewonnen. Ruim meer dan de 5 van zijn tegenstander. Je hebt je handicap weddenschap gewonnen.

Maar stel nu dat Nadal zijn dag niet heeft en met twee keer 7-6 van zijn tegenstander wint. Nadal heeft nu 14 games gewonnen, maar zijn tegenstander won er 12. Verrekenen we de handicap dan heeft Nadal nog 11.5 games over tegenover de 12 van de andere speler. Nadal heeft weliswaar de wedstrijd op Roland Garros gewonnen, maar jij hebt jouw weddenschap verloren.

Je kunt een dergelijke weddenschap ook omdraaien: Stel dat je +3.5 games voor de underdog inzet. Nadal stapt met 6-4 en 7-6 als winnaar van het center court. Jij wint echter ook. Nadal won 13 games en jouw speler maar 10, maar na verrekening van de handicap is het 13-13,5 in jouw voordeel. Ook een verliezende speler kan je nog serieus geld opleveren.

Gecombineerde inzetten

Een laatste wedtip die we je mee willen geven over het wedden op Roland Garros is dat combinatieweddenschappen een ideale manier zijn om het rendement op je weddenschappen te verhogen.

Tennis is geen sport waar je veel extreem hoge odds tegenkomt. Omdat het wedstrijden tussen twee spelers, zonder mogelijkheid tot een gelijkspel, zijn, zijn de winstkansen vaak in de buurt van de fifty-fifty. De absolute wereldtop uitgezonderd kan iedere professionele tennisser in principe van een andere speler winnen.

Daardoor zijn de odds van tenniswedstrijden vaak laag. Een manier om deze te verhogen is door verschillende weddenschappen aan elkaar te koppelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een triple, een Trixie of een andere systeemweddenschap waarbij er meerdere weddenschappen aan elkaar gelust worden.

Op die manier worden partijen die als single bet misschien niet zo heel interessant zijn om op in te zetten, enorm winstgevend als je ze met elkaar combineert. Nu alleen maar hopen dat de favorieten voor de Roland Garros-titel zich niet laten verrassen door de outsiders. 

Screenshot 2022 06 20 09.46.05
Eugene Roland Garros Door: Photographie de presse de l'agence Meurisse – Bibliothèque nationale de France, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15746046

De geschiedenis van Roland Garros

Laten we beginnen met wie Roland Garros eigenlijk was en waarom er een groot Grand Slam-toernooi naar hem vernoemd is. Roland Garros was eigenlijk Eugene Roland Garros, een Franse vliegenier en oorlogsheld die sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog.

De eerste open Franse tenniskampioenschappen werden al ver voor het eerbetoon aan Roland Garros gehouden. Al in 1891 werd er in Parijs getennist. In 1928 werd er een nieuw tennispark in Parijs geopend waar vanaf dat jaar de Franse Open georganiseerd zou worden. Dit sportpark werd Roland Garros genoemd, de naam van het toernooi volgde.

Philippe Chartier

Roland Garros is niet de enige Fransman die wordt geëerd op het tennispark in Parijs. Zo wordt het centercourt sinds 2001 vernoemd naar de Franse tennislegende Philippe Chartier die in de jaren ‘40 en ‘50 captain was van het Franse David Cup team.

Ook vrouwelijke iconen worden niet vergeten. Zo wordt de Franse ex-tennisspeelster Suzanne Langlen niet alleen vereerd met een tennisbaan, maar is haar naam ook gekoppeld aan de trofee die de winnares van het vrouwentoernooi mee naar huis mag nemen.

Langlen is een betreurd figuur in Frankrijk. Zij won tussen 1919 en 1926 26 Grand Slam titels in het enkelspel, dubbelspel en gemengd dubbelspel. In 1938 overleed zij op slechts 39-jarige leeftijd aan leukemie.

Martin Verkerk
Martin Verkerk

De winnaars op Roland Garros

Langlen komt met haar zes Roland Garros titels in het enkelspel een heel eind, maar is niet de meest succesvolle tennisster als het aankomt op titels. Die eer valt de beurt aan de Amerikaanse Chris Everett die zeven titels behaalde tussen 1974 en 1986.

De meest succesvolle mannelijke tennisser op Roland Garros is de Spanjaard Rafael Nadal. Hij won het graveltoernooi in Parijs maar liefst dertien keer en is er daarmee verantwoordelijk voor dat generatiegenoten Roger Federer en Novak Djokovic het toernooi slechts één keer op hun naam konden schrijven.

Spanjaarden presteren over het algemeen gesproken sowieso altijd best aardig op Roland Garros. Voor de Nadal-dominantie werd het toernooi gewonnen door Albert Costa, Carlos Moya en Juan Carlos Ferrero, die bij zijn overwinning in 2003 de Nederlander Martin Verkerk versloeg.

Nederlandse successen op Roland Garros

De successen van Nederlandse tennissers op het Franse gravel vonden met name plaats in het dubbelspel. Paul Haarhuis en Jacco Eltingh wonnen het toernooi als duo twee keer, in 1995 en 1999. Haarhuis won met de Rus Jevgeni Kafelnikov het toernooi nogmaals in 2002. In 2000 en 2003 was Haarhuis verliezend finalist in het heren dubbelspel.

Bij de dames wat Bettie Stöve die won op Roland Garros. Samen met haar Amerikaanse partner Billie Jean King won zij in 1973 het dames dubbeltoernooi. In 1979 won Stöve dat toernooi opnieuw, ditmaal met de Australische Wendy Turnbull aan haar zijde.

Stöve haalde ook twee keer de finale van het gemengd dubbel, maar verloor beide keren. Verliezen deden ook Michiel Schapers en Brenda Schultz toen zij in 1988 de finale van het gemengd dubbeltoernooi haalden.

Manon Bollegraf en Tom Nijssen

Meer succes hadden Manon Bollegraf en Tom Nijssen in 1989. Zij wisten het mixed double in Parijs op hun naam te schrijven. Datzelfde deden Kristie Boogert en Menno Oosting in 1994. De laatste Nederlander die een toernooi op Roland Garros winnend afsloot was Jean-Julian Rojer in 2014. Hij won het gemengd dubbelspel in 2014 samen met de Duitse Anna-Lena Grönefeld. 

Naast de finaleplaats van Verkerk in 2003 is er in het enkelspel niet veel te vermelden aan Nederlandse prestaties. Er is een halve finaleplaats van Tom Okker in de jaren ‘70 en in 2016 bereikte Kiki Bertens de halve finale.

Voor de aankomende 2022-editie van Roland Garros hoeven we in het mannentoernooi geen hoop op Nederlands succes te hebben. De eindstrijd gaat volgens de bookmakers tussen de Serviër Novak Djokovic, die na zijn verbanning van de Australian Open in Parijs alsnog zijn 22ste Grand Slam-titel wil behalen, en, zoals we eerder zagen, Rafael Nadal.

Bij de dames is Iga Swiatek na het plotselinge tennispensioen van Ashleigh Barty topfavoriet. Een outright voorspelling op een zege van deze 21-jarige Poolse levert je slechts een verdubbeling van je inleg op.

on air