Wedden Op Wielrennen 1

Wedden op wielrennen: zo doe je dat!

Wielrennen is in Nederland een bijzonder populaire sport. Niet alleen om zelf na kantoortijd of in het weekend te doen, maar ook om naar te kijken. Er wordt door de NOS veel televisietijd gereserveerd voor het uitzenden van wielerwedstrijden. Als wielerliefhebber kun je dus heel veel koersen van dichtbij volgen. Daar kun je zo je voordeel mee doen. Bijvoorbeeld als je wilt wedden op wielrennen.

Het zijn wel de grote wedstrijden die de NOS uitzendt. Wil je meer wielrennen live op televisie volgen dan kun je inschakelen bij het Belgische Sporza. Hier zijn, naast de grote klassiekers, vooral ook de iets kleinere koersen te volgen.

Deze zender zendt heel veel wedstrijden van de zogenaamde Vlaamse Wielerweken live uit. Denk daarbij aan wedstrijden als de E3 Prijs, Gent – Wevelgem en Dwars door Vlaanderen.

Ook wedstrijden in aanloop naar de klassiekers zoals de etappekoersen Parijs – Nice in Frankrijk en Tirreno-Adriatico in Italië worden grotendeels uitgezonden op Sporza. 

Wedden Op Wielrennen 1

De populariteit van wielrennen bij bookmakers

Dat je zoveel wedstrijden kunt volgen, maakt het wielrennen een interessante sport om een wedje op te leggen. Dat komt omdat wielrennen weliswaar in Nederland en België een populaire sport is, maar in gebieden als Engeland, de Verenigde Staten en grote delen van Azië wordt er nauwelijks naar wielrennen omgekeken. Het wordt daar dus ook lang zo vaak op televisie uitgezonden.

Dat betekent dat de uitspraak onbekend maakt onbemind voor de wielersport opgaat in grote delen van de wereld. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de grootsheid van de sport, maar ook voor de interesse in wedden op wielrennen.

Bij bookmakers is wielrennen helemaal niet zo’n interessante sport. Vooral Engelse bookmakers bieden nauwelijks wedden op wielrennen aan. Andere bookmakers bieden slechts beperkt wielerwedstrijden aan. De weddenschappen die aangeboden worden zijn beperkt tot het voorspellen van de winnaar van de etappe, het eindklassement van een etappekoers of de (semi)klassieker.

Als liefhebber van wielrennen én sportweddenschappen betekent dat twee dingen:

  1. Je moet echt goed zoeken naar een bookmaker met aantrekkelijke wielerweddenschappen
  2. De quoteringen van de bookmaker zijn te verslaan.

Laten we vooral dat tweede puntje even nader toelichten. Aan het eind van dit artikel zullen we een aantal partijen benoemen waarvan wij vinden dat zij het wielrennen als wedsport serieus nemen.

Screenshot 2022 02 22 08.43.34
Wedden op wielrennen – Voorspel welke renner de wedstrijd wint.

Versla als volger van de koers de wedkantoren

De quotering die sportwedkantoren toekennen aan wielerwedstrijden zijn te verslaan door wielerfans. Daar zijn wij van overtuigd. Die overtuiging is deels gebaseerd op de actuele kennis die een wielerliefhebber of wielerinsider bezit en deels gebaseerd op de laksheid van bookmakers.

Zoals hierboven al even vastgesteld is wielrennen niet een hele populaire sport om op te wedden. Zoals bij elke sport waarbij de interesse om erop te wedden niet groot is, is het voor een bookmaker niet lonend om er heel veel tijd in te steken.

Onderzoek doen

Om goede quoteringen te bepalen moet een bookmaker onderzoek doen naar een sport, naar de sporters, naar de wedstrijden, naar de ploegen, et cetera. Dat kost tijd en dat kost geld. Een sport waar weinig wedvolume op is, levert de bookmaker niet voldoende rendement op.

Een bookmaker zal in een sport waar weinig animo om op te wedden is, minder geld stoppen. Dat betekent dat de bookmaker minder goede research doet naar zaken als statistieken, de sterkte van een ploegenselectie, de vorm van favorieten. Er worden dus quoteringen gesteld op basis van in het verleden behaalde prestaties en specialisme van de renner.

Laten we als voorbeeld de wedstrijd Milaan – San Remo nemen. Dit is een monument in de wielersport. Een wedstrijd van 298 kilometer van, tadaa, Milaan naar San Remo. Het parcours van de wedstrijd is, zeker in het eerste gedeelte van de koers, weinig selectief. Iedere goedgetrainde beroepswielrenner zou hier mee moeten kunnen.

In het tweede gedeelte van het parcours wordt de weg wat meer geaccidenteerd. In de slotfase moeten er een aantal heuvels en bergjes beklommen worden, maar vaak is het parcours niet selectief genoeg om de sprinters af te laten vallen.

Milaan – San Remo is een klassieker, de enige klassieker, die in het verleden vaak geëindigd is in een massasprint. Dit zien we terug in de quoteringen.

Topfavorieten

De topfavorieten voor de volgende editie van deze wedstrijd zijn automatisch sprinters. Sprinters met power die zonder problemen een heuveltje over zouden moeten komen. Laten we Wout van Aert van Jumbo – Visma als voorbeeld nemen. Van Aert won Milaan – San Remo in 2020 en is daarmee een perfect benchmark voor de bookmakers. Sprinters die voldoen aan het profiel van Van Aert staan daarmee ook direct in het lijstje met topquoteringen.

Als wielervolger of misschien zelfs wel wielerinsider neem je bij het afsluiten van een weddenschap deze informatie mee, maar ook de informatie die je hebt verkregen door het volgen van de wedstrijden in aanloop naar Milaan – San Remo.

Als een renner goed presteert in de lastige wedstrijd Strade Bianche of sprintetappes in Parijs – Nice of de Tirreno Adriatico wint, dan weet je dat het met de vorm van deze renners wel goed zit. Dat vergroot de kans dat een renner tot in de finale mee kan doen om de zege in Milaan – San Remo. Wanneer deze renner dan ook nog kopman van een goede ploeg is, dan vergroot dat zijn winstkansen nog eens extra. Goede renners gaan immers hun eigen kansen opofferen voor de kopman.

Door op deze manier analytisch naar een aantal factoren te kijken, kun je de odds van de bookmakers onderbouwen en zie je wellicht zelfs een mogelijkheid om meer rendement op je inzet te krijgen door een renner te tippen die er bij de bookmakers niet zo goed op staat.

Underdog

In een ander geval kun je wellicht onderbouwd voorspellen waarom de underdog gaat winnen. Wanneer jij als volger tijdens de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen tijdens E3 Prijs en Dwars door Vlaanderen in de smiezen krijgt dat bijvoorbeeld Dylan Van Baarle goed in vorm is en wel heel gemakkelijk de favorieten kan volgen over de kasseien, dan wil dat niet zeggen dat de quotering van deze renner bij de bookmakers heel veel bijgesteld wordt als het niet in de top van de uitslagen zichtbaar is.

Wanneer je dan een gokje op Van Baarle waagt in de Ronde van Vlaanderen, kun je door je kennis van de actuele vorm van de renner geld verdienen.

Screenshot 2022 02 22 08.43.34
Wedden op wielrennen – Bij Head 2 Head weddenschappen speel je twee renners tegen elkaar of één renner tegen het peloton.

Andere wielerweddenschappen

Dat geld verdienen hoeft overigens niet te betekenen dat Van Baarle de Ronde van Vlaanderen hoeft te winnen. Er zijn bookmakers die meer en meer diverse weddenschappen op wielrennen aanbieden dan enkel voorspellen welke renner de wedstrijd zal winnen.

Een voorbeeld van een dergelijke weddenschap is een Duelweddenschap. Bij een duelweddenschap worden door de bookmakers twee renners aan elkaar gekoppeld. Jij moet als speler voorspellen welke van die twee renners als eerste over de finish komt. De renner die de andere renner verslaat heeft het duel gewonnen.

Het voorspellen van de winnaar van een duelweddenschap is minder complex dan het voorspellen van de winnaar van de wedstrijd. Een wedstrijd kan theoretisch door meer dan honderd renners geworden. Een duel slechts door één van de twee.

Dat betekent automatisch dat de quoteringen voor een duel of head to head weddenschap lager liggen dan een outright bet, een voorspelling op de winnaar van de wedstrijd. Het is ook niet zo dat er willekeurig twee renners aan elkaar gekoppeld zijn. Het gaat altijd om renners die beiden tot de favorieten behoren om in ieder geval ver in de finale van de koers nog mee te strijden om de overwinning.

Deze weddenschappen vind je dan ook niet bij sportwedkantoren die weinig wielerwedden aanbieden, maar enkel bij de bookmakers die zich dieper verdiept hebben in de wielersport.

Goud geld verdienen met dubbele winst

Er zijn sportwedkantoren die je een weddenschap aanbieden waarmee je echt serieus geld kunt verdienen. Deze weddenschap heeft een Dubbele Winst weddenschap. Let op! Dit is iets heel anders dan een dubbele kans weddenschap.

Bij een dubbele winst weddenschap voorspel je dat één renner twee grote wedstrijden die aan elkaar gekoppeld zijn gaat winnen. Het gaat dan om wedstrijden die logisch zijn om aan elkaar te verbinden zoals De Ronde van Vlaanderen en Parijs – Roubaix.

Andere wedstrijden die op deze manier aan elkaar gekoppeld worden zijn de Amstel Gold Race en Luik – Bastenaken – Luik of de Waalse Pijl en Luik – Bastenaken – Luik.

De kans dat één renner twee van zulke loodzware wedstrijden wint is in het moderne wielrennen met de enorme concurrentie tussen renners en ploegen niet groot.

Maar het gebeurt wel. De echt grote renners kunnen die presteren. In 2010 en 2013 wist de Zwitserse renner Fabian Cancellara zowel de Ronde als Roubaix te winnen. In 2012 lukte dit de Belgische sprinter Tom Boonen.

Dubbele winst in de Ardennen klassiekers komt minder vaak voor. In 2006 en 2015 won de Spanjaard Alejandro Valverde binnen vijf dagen zowel De Waalse Pijl als Luik – Bastenaken – Luik. In 2011 won de Belg Philippe Gilbert zowel de Amstel Gold Race als Luik.

Doordat jij de wielersport beter volgt dan de bookmakers heb je snel in de gaten of er dit jaar een renner is die in zo’n grootse vorm verkeert dat een dubbele winst echt tot de mogelijkheden behoort.

Live wedden op wielrennen

Wanneer je het lastig vindt om vooraf een dubbele winst, of überhaupt de winnaar, te voorspellen, dan is live wedden op wielrennen wellicht iets voor jou. Bij live wedden op wielrennen laat je het koersverloop jouw weddenschap bepalen. Het geeft je de kans om tijdens de wedstrijd te beoordelen of jouw favoriet voor de zege daadwerkelijk goed in vorm is.

Het is ook een manier om verliezende weddenschappen uit te sluiten. Wanneer de renner waar op jij je geld hebt gezet al vroeg in de wedstrijd kansloos is door een valpartij of andere pech, ben je je inleg kwijt. Door pas in de koers te bepalen op wie je inzet, vergroot je je kans om te winnen.

Wees er wel tijdig bij want tijdens de koers worden de quotes natuurlijk razendsnel aangepast aan het koersverloop. Een gokje op je een overwinning van een favoriet wordt dan nog minder lucratief.

Soms speelt het koersverloop ook in je voordeel. Wanneer een absolute outsider te veel ruimte krijgt van het peloton en jij tijdig ziet dat de kopgroep niet meer teruggepakt gaat worden, kun je met een flinke inzet echt heel veel geld winnen.

Een Vlaamse wielerfan plaatste in 2016 een live bet op een renner in de kopgroep van Kuurne – Brussel – Kuurne. Deze renner won en de gokker van met een inzet van € 45,- een bedrag van meer dan € 2.500,-.

Wedden op wielrennen: overige weddenschappen

In de grote rondes, zijnde de Ronde van Italië, de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje, is het ook mogelijk om op verschillende manieren op wielrennen te wedden. Naast dat je winnaar van het eindklassement kunt voorspellen en voor elke 21 etappes een gokje kunt wagen op wie er met de dagzege vandoor gaat, kun je inzetten op specifieke renners.

Deze renners zijn vaak specialisten die in meerdere etappes een kans op de overwinning maken. Denk bijvoorbeeld aan een sprinter die doorgaans in de eerste week van de Tour de France meerdere kansen heeft om een etappe te winnen. De weddenschap waarop je dan in kunt zetten is hoeveel etappes een renner daadwerkelijk op zijn naam weet te schrijven.

In vogelvlucht door de wielergeschiedenis

De eerste wielerwedstrijd werd verreden in 1868 in Parijs over een afstand van welgeteld 1200 meter. Naar mate de racefiets meer en meer ontwikkeld werd, nam het aantal wedstrijden toe. IN 1869 stond de eerste wedstrijd op Belgische bodem op het programma.

De oudste wielerwedstrijd ter wereld die nog altijd verreden wordt is Milaan – Turijn. Deze Italiaanse semiklassieker werd in 1876 voor het eerst georganiseerd. De Waalse klassieker Luik – Bastenaken – Luik werd in 1892 voor de eerste keer verreden. Parijs – Roubaix kende haar eerste editie al in 1896. Andere klassiekers zoals Milaan – San Remo en de Ronde van Lombardije volgden in het eerste decennium van de twintigste eeuw.

Ronde van Frankrijk

In 1903 besloot men dat een wielerwedstrijd ook over meerdere dagen verreden kon worden. De allereerste ronde van Frankrijk werd verreden over zes etappes met maar zestig renners aan de start. De organisatie van de Tour is eigenlijk ontstaan uit de haat en jaloezie tussen twee eindredacteuren van twee concurrerende fietsmagazines.

De Tour groeide in de jaren tot en vooral de tweede wereldoorlog tot het jaarlijkse hoogtepunt van de internationale wielerkalender. De wedstrijd met het meeste aanzien en de meeste prestige. Over de geschiedenis van de Tour zijn vele heroïsche en memorabele anekdotes te vertellen.

Twee dingen staan centraal in de Tourhistorie. Heroïek en vals spel. De bekendste valsspeler is ongetwijfeld de Amerikaan Lance Armstrong, die na het overwinnen van teelbalkanker terugkeerde in het wielerpeloton en zeven keer de Tour de France won, maar deze overwinningen allemaal kwijtraakte toen bekend werd dat hij hevig doping gebruikt had.

Oud-tourwinnaars

Ook andere oud-tourwinnaars als Jan Ulrich (1997) en Bjarne Riis (1996) gaven na afloop van hun carrière toe doping gebruikt te hebben op weg naar hun Tourzege. Het meest betreurde dopingslachtoffer in de Tour is ongetwijfeld de Brit Tom Simpson, die in 1967 letterlijk dood van zijn fiets viel op weg naar de top van de Mont Ventoux, een van de zwaarste beklimmingen in de Tour.

Pakkans dopinggebruikers

Er zijn meerdere renners die de tour vijf keer wonnen. Dit zijn de Fransen Bernard Hinault en Jacques Anquetil, de Belg Eddy Merckx en de Spanjaard Miguel Indurain. In het moderne wielrennen, sinds de aangescherpte dopingregels en de invoering van het whereabouts systeem, waarmee de pakkans voor dopinggebruikers significant is toegenomen, is de Brit Chris Froome vier keer als winnaar van de Tour gehuldigd.

Nederlandse tourwinnaars zijn er ook. In 1968 was Jan Jansen de beste wielrenner van het peloton in de Tour. Terug in 1980 won Joop Zoetemelk na een aantal tweede plaatsen in het eindklassement eindelijk de Tour de France. In 2018 finishte Tom Dumoulin als tweede in het eindklassement.

Na de Tour is de Giro d’Italia de tweede ronde over meerdere weken die werd verreden. Deze Ronde eindigt traditioneel niet in de hoofdstad Rome, maar in het Noord-Italiaanse Milaan. Tom Dumoulin was in 2017 de eerste Nederlander die de roze trui won.

Het moderne wielrennen

Het moderne wielrennen bestaat uit twee professionele divisies. De World Tour en de Continentale Tour. In de World Tour, georganiseerd door de internationale wielerbond UCI, strijden de grootste wielerploegen ter wereld in de grootste en bekendste wedstrijden tegen elkaar. Bekende wedstrijden uit de World Tour zijn de voorjaarsklassiekers en de Grote ronden, maar ook de Ronde van Nederland, tegenwoordig om sponsorreden BinckBank Tour geheten, staat op die kalender.

Jaarlijks strijden de ploegen en de renners naast om de overwinning in de individuele wedstrijden om punten voor het totaal klassement van de World Tour. Hoewel het appels met peren vergelijken is, zou de beste wielrenner van het jaar aan het eind van het seizoen bovenaan de ranglijst van de World Tour moeten staan.

Wielrennen 2022: de belangrijkste renners en ploegen

Net als in het voetbal vinden er in de wielersport transfers plaats. Renners wisselen van teams, teams wisselen van naamgevende sponsor, sponsors wisselen van uitingen. Het is elk jaar weer een tombola die zijn weerga niet kent. OneTime stelt graag de belangrijkste renners en ploegen voor het wielerjaar 2022 aan je voor (en tipt meteen enkele renners om in de gaten te houden)!

De allerbelangrijkste verandering in de World Tour is dat we niet langer één Nederlandse ploeg hebben, maar twee. Team DSM, voortkomend uit wat ooit startte als Skil-Shimano, reed sinds 2015 om sponsor redenen op een Duitse licentie, maar rijdt in 2022 weer als Nederlands team in de rondte. 

De WorldTour kent dit seizoen 18 ploegen. Dat is er één minder dan vorig jaar. Het Zuid-Afrikaanse team Qhubeka-NextHash zette er een punt achter. Qua veranderingen in de namen van de ploegen is het ook een rustig jaar. Enkel Deceuninck-Quick Step veranderde van naam na het afhaken van hoofdsponsor Deceuninck en gaat dit seizoen verder als Quick Step – Alpha Vinyl. Kozijnenfabrikant Deceuninck gaat echter niet helemaal verloren voor het wielrennen. Het bedrijf maakt de ietwat pikante overstap naar de ploeg Alpecin-Fenix, waar het echter geen naamgevend sponsor zal zijn. 

Topteams

Hieronder stellen we de topteams aan je voor:

1) Quick Step – Alpha Vinyl

Quick Step won vorig seizoen het ploegenklassement in de World Tour. De Belgische formatie won maar liefst 25 wedstrijden in WorldTour, waaronder de o zo belangrijke Vlaamse klassiekers als de Omloop Het Nieuwsblad, E3 Prijs en de Ronde van Vlaanderen. 

Ook in 2022 is het klassieke seizoen het primaire jachtterrein voor de renners van manager Patrick Lefevere. 

Quick Step is al jaren een toonaangevende ploeg in de voorjaarskoersen. Fotocredit: Wikicommons.

Wedstrijden om op Quick Step – Alpha Vinyl in te zetten
Vlaams voorjaar, Ardense wedstrijden, sprintetappes in de grote ronden

Renners om in de gaten te houden
Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Marc Cavendish, Remco Evenepoel en Fabio Jakobsen

2) INEOS – Granadiers

Het Britse team INEOS finishte in 2021 als tweede in het ploegenklassement van de World Tour, maar kende eigenlijk een bijzonder matig jaar. Egan Bernal won weliswaar de Giro d'Italia, maar in de Tour en de Vuelta moesten de kopmannen het hoofd buigen voor de Sloveense toprenners Tadej Pogacar (Tour) en Primoz Roglic (Vuelta). Enkele pleisters op de wonden waren de overwinningen in de kleinere ronden zoals de Dauphiné Libéré, de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland.

In 2022 moet er een grote ronde gewonnen worden. Dat is INEOS gezien de samenstelling van de selectie aan haar stand verplicht. Daarbij kan het voorlopig niet rekenen op Egan Bernal. De Colombiaan crashte eind januari hard op een stilstaande bus en is voorlopig uitgeschakeld.

Wedstrijden om in te zetten op INEOS – Granadiers
Ardense wedstrijden, middelgrote en grote ronden

Renners om in de gaten te houden
Richard Carapaz, Tao Geoghegan Hart, Tom Pidcock, Geraint Thomas, Elia Viviani en Adam Yates

3) Jumbo – Visma

Ons ‘eigen' team Jumbo-Visma kende een bijzonder succesvol 2021. Primoz Roglic won de Tour niet, maar het team ontdekte met Jonas Vingegaard een kopman voor de toekomst. In het voorjaar en in de Tour was de schijnwerper eens te meer voor Wout van Aert. Van Aert wint met hetzelfde gemak een bergetappe over de Mont Ventoux als een tijdrit als de Amstel Gold Race. Roglic toonde met zijn zege in de Vuelta eens te meer aan een grote ronde te kunnen winnen. 

In 2022 wil Jumbo-Visma op alle terreinen mee doen om de zeges. Tom Dumoulin gaat voor het roze in de Giro, wat hij in 2017 al eens won, Roglic en Vingegaard mogen de strijd met INEOS en Tadej Pogacar aangaan in de Tour. Ook wil het hoge ogen gooien in het Vlaamse voorjaar waar het met Van Aert een renner van buitencategorie voor in dienst heeft. Talenten als Sam Oomen, Olav Kooij en de broertjes Van Dijke hopen een volgende stap in hun ontwikkeling te zetten.

Wedstrijden om in te zetten op Jumbo – Visma
Vlaams voorjaar, Ardense wedstrijden, grote ronden

Renners om in de gaten te houden
Wout van Aert, Tom Dumoulin, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard

Andere renners om in de gaten te houden

Naast deze drie ijzersterke ploegen rijden er natuurlijk renners in andere ploegen die meer dan één deuk in een pakje boter kunnen fietsen. De beste van allemaal, in ieder geval cijfermatig, is Tadej Pogacar. De Sloveen is winnaar van de laatste twee edities van de Tour de France, maar toonde met zijn zeges in 2021 in Luik – Bastenaken – Luik en de Ronde van Lombardije aan ook in eendagskoersen te kunnen schitteren. Pogacar staat eerste op wereldranglijst en gaat in 2022 op zoek naar zijn hattrick in de Tour. 

Op de zesde plaats van de wereldranglijst vinden we de Italiaan Sonny Colbrelli. Colbrelli is van huis uit een sprinter, maar ontdekte zichzelf het afgelopen seizoen als een klassiekerrenner. Colbrelli won op een regenachtige zondag in het najaar de voorjaarsklassieker Parijs – Roubaix en boekte daarmee de mooiste zege in zijn loopbaan. 

Mathieu Van Der Poel KBK 2021
Mathieu van der Poel gaat het eerste deel van het klassieke voorjaar missen door een rugblessure. Fotocredit: WikiCommons

De beste Nederlander

Een plaatsje lager staat Mathieu van der Poel, de beste Nederlander op een racefiets. Van der Poel was vorig seizoen samen met Wout van Aert en Julian Alaphilippe een van de gezichtsbepalende renners van het wielrennen. Niet alleen in het klassieke voorjaar, maar ook in de Tour de France waar hij een etappe won en zes dagen de leiderstrui droeg. Van der Poel kwam tijdens het mountainbiken hard ten val op de Olympische Spelen en kende een gemankeerd najaar waarin hij nog wel achtste op het WK en derde in Parijs – Roubaix werd.

Het is de vraag wat we in 2022 van Van der Poel mogen verwachten. De renner kampt al maanden met rugproblemen, waarvan de oorzaak nog altijd niet achterhaald is. Het zou zomaar kunnen dat Van der Poel het grootste deel van ‘zijn' wedstrijden op televisie gaat moeten volgen, maar hij kan er ook zomaar ineens weer staan.

Waar ‘VDP' kan sprinten, maar toch meer een klassieker renner is, zijn zijn teamgenoten Jasper Philipsen en Tim Merlier echte sprinters. Zij winnen overal waar ze worden opgesteld. Etappes in de kleinere, maar ook in de grote rondes en semi-klassiekers als Brugge – De Panne en de Cyclassic in Hamburg behoren tot het jachtterrein van deze snelle mannen. 

Vlak ze niet uit

Een andere snelle man is Peter Sagan. De Slowaak is deze winter overgestapt van het team van Bora Hansgrohe naar TotalEnergies. De laatste jaren boekt Sagan niet meer zoveel spectaculaire overwinningen als eerder in zijn carrière, maar schrijf hem zeker nog niet af!

Matej Mohoric is na Primoz Roglic en Tadej Pogacar de derde Sloveen die hard op de deur van het topwielrennen klopt. De voor Bahrain-Victorious rijdende alleskunner kan etappes in de Tour winnen, maar wint met hetzelfde gemak eindklassementen van kleinere rondes. Mohoric is met zijn 28ste de oudste van de groep talentvolle Slovenen, maar weet elk jaar nog zijn grenzen te verleggen. 

Leeftijd zegt overigens niet alles in het wielrennen. Vraag dat maar Alejandro Valverde. De Spanjaard met de erelijst om drie keer U tegen te zeggen wordt in april 42 jaar, maar er zit nog altijd geen sleet op bij de vijfvoudig winnaar van de Waalse Pijl, viervoudig winnaar van Luik – Bastenaken – Luik en enkelvoudig winnaar van de Vuelta d'Espana. Hij zal in de meeste wedstrijden geen hoge ogen meer gooien, maar in het Ardense weekend kun je Valverde ongetwijfeld weer van voren verwachten.

De andere Nederlanders

Welke fietsende landgenoten kunnen we naast Dumoulin en Van der Poel (mits fit) van voren verwachten? Dylan van Baarle heeft een helpende rol in Team INEOS, maar mag in het voorjaar voor eigen kansen rijden. Datzelfde geldt voor Wout Poels bij Bahrain Victorious als het gaat om de heuvelklassiekers. Zij zullen in 2022 ongetwijfeld kun neus aan het venster drukken. Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen, die Jumbo – Visma verruilde voor Team BikeExchange, zullen zich in de ronden melden in de sprintetappes met Mike Teunissen (Jumbo Visma) en Cees Bol (Team DSM) op het vinkentouw.  

Bauke Mollema zal zich richten op de Amstel Gold Race en Luik – Bastenaken – Luik en op mooie bergetappes in de grote rondes. Generatiegenoot Robert Gesink zal voornamelijk in dienst van de ploeg rijden, maar in specifieke wedstrijden voor eigen kans mogen gaan. Steven Kruijswijk past dit jaar voor een rol als (schaduw)kopman in een grote ronde en wil als helper van Primoz Roglic de Tour winnen. 

Al met al belooft het weer een prachtig wielerjaar te worden! 

on air