Wedden Op Wintersport

Wedden op wintersport, hoe doe je dat?

Denk je aan wintersport dan denk je in Nederland natuurlijk vooral aan schaatsen. Aan romantische beelden van met koek en zopie naast de ijsbaan staan. Of aan een trip naar de Alpen om over de mooiste pistes te skiën. Er is echter meer.

Als sportsbettor heb je veel meer mogelijkheden om op wintersporten te wedden. In dit artikel gaan we dieper in op de wedmogelijkheden die sporten als biatlon, curling, sleesporten en skisport hebben.

Wedden Op Wintersport

Wedden op wintersport: de mogelijkheden op een rij

Je zou het misschien niet direct zeggen, maar een van de populairste wintersporten om op het wedden is curling. De sport met een hoog jeu des boules gehalte en de bezems is serious business als het om gokken gaat. 

De aard van het curling is vrij simpel. Twee teams spelen een wedstrijd tegen elkaar waarbij ze proberen om hun steen zo dicht mogelijk bij de middelste punt op het ijs te krijgen. Klinkt simpel genoeg toch?

Toch is curling een gecompliceerde sport. Het wordt ook wel schaken op ijs genoemd. Het is geen zaak van de steen naar het midden schuiven en goed vegen, het is meer strategisch dan dat. Dat maakt de sport interessant. Er is dan ook voldoende om op te wedden.  

Daarnaast zijn er zoals gezegd nog tal van andere wedmogelijkheden, voor diverse soorten wintersport.

Curling Wedden
Op de sport Curling kun je op meerdere manieren wedden.

Curling soorten weddenschappen

Een van de meest afgesloten weddenschappen bij curling is de 1-2 weddenschap. In tegenstelling tot bij het voetballen waar we een 1X2 weddenschap kennen, komt bij curling geen gelijkspel voor. Staat er aan het eind van de wedstrijd een gelijke stand op het scorebord, dan wordt er verlengd. 

Curling kent sterkere en zwakkere teams. Het is mogelijk om je odds te boosten op sterkere teams of juist zwakkere teams een virtuele voorsprong geven door handicaps toe te kennen.

Naast wedden op het resultaat kun je ook wedden op het totaal aantal punten dat er in een curlingwedstrijd gespeeld wordt. In de top van het curling worden er gemiddeld tussen de 10 en 14 punten per wedstrijd gescoord. Bij grotere toernooien, zoals de Olympische Winterspelen, bieden bookmakers ook vaak weddenschappen aan op de punten die per team gescoord worden.

Een weddenschap voor spelers die snel willen winnen is de mogelijkheid om in te zetten op de eerste punten. Hierbij maken ook mindere tegenstanders kans, dus de odds zijn meer gelijk dan bij andere weddenschappen op curling. Het is een hoog-risico weddenschap, maar zoals het gezegde gaat no guts, no glory. 

Wedden op biatlon

De typisch Scandinavische sport biathlon of biatlon is ook een sport waarbij er wedmogelijkheden zijn. Biatlon is een combinatie van langlaufen en schieten. De sport komt voort uit schietoefeningen die het Noorse leger moest doen in winterse omstandigheden. Niet verrassend zijn Noren en sporters afkomstig uit buurland Zweden erg goed in deze sport.

De biatlon kent een aantal verschillende disciplines. Voor het grootste gedeelte zit het verschil in de afstand die er gelanglauft en het aantal rondes dat er geschoten moet worden. Zo zijn er duurwedstrijden en sprintwedstrijden. Biatlonwedstrijden kunnen zowel individueel als in teamverband gehouden worden.

Wedden doe je bij de biatlon op de atleten. Elke atleet krijg voorafgaand aan de wedstrijd een quotering. De beste biatleten krijgen de laagste quoteringen, de outsiders de hoge quoteringen. Vanwege de combinatie van de twee disciplines wint echter niet altijd de favoriet. Een gemist schot betekent een strafronde langlaufen of een tijdstraf. Goede schutters kunnen daar hun voordeel mee doen. 

Naast het wedden op de winnaar of de winnares van een wedstrijd kun je ook een outright bet plaatsen op een overkoepelende competitie zoals de wereldbeker. 

Duitsbobslee Team
Het Duitse Bobslee team gooide hoge ogen op het WK in Altenberg 2020.

Wedden op sleesporten

Met sleesporten worden sporten als rodelen, skeleton en bobsleeën bedoeld. Rodelen en skeleton zijn individuele sporten, al worden er ook wel bij het rodelen wedstrijden voor duo’s georganiseerd. Het grote verschil tussen rodelen en skeleton is dat je bij rodelen op je rug ligt met je hoofd aan de achterkant terwijl je bij skeleton op je buik op de rodel dan wel skeletonplank ligt met je hoofd naar voren.

Bobben wordt doorgaans in tweemans en viermansbobs gedaan. Een bobslee kenmerkt zich door twee vaste glij-ijzers aan de achterkant en twee glij-ijzers aan de voorkant die door de stuurman bediend kunnen worden. Aan het begin van een bobsleerace rennen alle bobbers hun longen uit hun lijf om hun bob een zo snel mogelijke start te bezorgen.

Bobsleeën kunnen snelheden tot wel honderd kilometer per uur halen. 

De bobsleesport kreeg een enorme exposure door de film Cool Runnings. Deze film over een Jamaicaans bobsleeteam dat zich kwalificeren voor de Olympische Winterspelen was een heuse bioscoophit. Grappig feitje: 2022 is de eerste keer dat het Jamaicaanse bobsleeteam weer op de Winterspelen aan mag treden.

De wedmogelijkheden bij het bobsleeën beperken zich doorgaans tot het voorspellen van de winnaar van de heat, de wedstrijd en Olympisch goud, zilver en brons. Er zijn ook bookmakers die head 2 head weddenschappen aanbieden. Hierbij selecteer je bij de door de bookmaker samengestelde paren de bob waarvan jij denkt dat deze het parcours het snelst aflegt. 

Reuzeslalom Ski
Bij de reuzenslalom staan de poortjes verder uit elkaar dan bij de slalom

Wedden op wintersport: skiën

De moeilijkste en meest brede winterse sport om op te wedden is skiën. Er zijn heel veel disciplines op lange latten die tot skiën gerekend worden. De bekendste zijn alpineskiën en langlaufen, maar ook bijvoorbeeld freestyle en schansspringen worden tot de ski-discipline gerekend. 

Veruit de meeste weddenschappen worden afgesloten op het alpineskiën. Deze sport kent vier grote onderdelen waarvoor er vaak per onderdeel andere skiërs favoriet zijn. De onderdelen van het alpineskiën zijn slalom, reuzenslalom, Super G en de afdaling. Het komt heel af en toe voor dat er een skiër boven zichzelf uitsteekt en op meerdere disciplines en aan een ongekende goldrush begint. 

Een van die skiërs is de Oostenrijker Hermann Maier die tijdens de Olympische Winterspelen in 1998 in het Japanse Nagano op een ongelooflijke manier crasht tijdens de afdaling, maar op een even ongekende manier terug veert door goud te winnen op de Super G en de reuzenslalom. 

Wedden op skiën kan op diverse manieren. Het meest voorkomend zijn weddenschappen op de winnaar van de wedstrijd of op de atleten die het podium halen. Ook kun je wedden op head to head weddenschap. Daarbij zet je in op de skiër uit het voorgeselecteerde paar waarvan jij denkt dat deze het parcours van bijvoorbeeld de slalom of reuzenslalom het snelste afwerkt. 

Skiwedstrijden worden vaak in een overkoepelend klassement afgewerkt. Je kunt daarom ook outright betten op de skiër die aan het eind van het seizoen de wereldbeker of vergelijkbaar wint. 

En zo zie je maar, dat er meer wintersport is dan wij Nederlanders op het eerste gezicht aan denken. Doe je voordeel met deze tips en verbreed je wed-horizon!

on air