Yankee Systeemweddenschap

Wat is een Yankee-weddenschap en hoe speel je deze?

Sportsbetting kan op veel verschillende manieren. Je kunt inzetten op één wedstrijd, een combinatie maken van meerdere wedstrijden, een combinatie maken van weddenschappen op één wedstrijd én je kunt een systeemweddenschap maken. In dit artikel leggen we uit hoe je de systeemweddenschap Yankee moet spelen. 

Yankee Systeemweddenschap

Wat is een Yankee-weddenschap?

De systeemweddenschap Yankee is, net als weddenschappen als Trixie en Patent, een weddenschap waarbij je meerdere combinatieweddenschappen in een systeem speelt. In een Yankee worden op basis van vier voorspellingen elf combinaties gemaakt. Deze elf combinaties produceren de odds waarvoor je speelt. 

Een Yankee-weddenschap bestaat uit een combinatie van één 4-fold weddenschap, 4 Trebles en 6 Doubles. Dit levert in het totaal elf weddenschappen op. De odds op een Yankee liggen lager dan op een losse 4-fold weddenschap. De reden daarvoor is dat je een 4-fold weddenschap verliest als één van je vier voorspellingen foutief is. 

Bij een Yankee heb je bij één of zelfs twee foutieve voorspellingen nog value in de weddenschap zitten. Om dat inzichtelijk te maken gaan we even rekenen. 

Vier voorspellingen Keuken Kampioen Divisie

In de zeventiende speelronde van het seizoen 2021/22 van de Keuken Kampioen Divisie stonden onder andere de volgende vier wedstrijden op het programma.

  • ADO Den Haag - FC Dordrecht
  • Excelsior - Jong FC Utrecht
  • FC Eindhoven - Jong AZ
  • FC Volendam - FC Den Bosch

Wij voorspelden dat deze vier wedstrijden allemaal door de thuisploeg gewonnen zouden worden. We kozen niet voor een 4-fold omdat er in de Keuken Kampioen Divisie altijd verrassingen te noteren zijn. We wilden onze weddenschap een beetje beschermen tegen een nul value bij een foutieve voorspelling. Daarom kozen we een Yankee-weddenschap.

Bij een Yankee betaal je per combinatie

In tegenstelling tot een 4-fold waarbij je één bedrag inzet op vier voorspellingen betaal je bij een Yankee weddenschap per combinatie. Omdat een Yankee uit elf combinaties bestaat, betaal je elf keer het bedrag dat je wil inzetten. 

Wij kozen voor een inzet van €1,25 per combinatie. In het totaal zetten we €13,75 in tegen een potentieel winbedrag van €34,09. Dat is nagenoeg 2,5x onze inleg, ruim voldoende voor deze weddenschap. 

Waarde berekenen

Die € 34,09 krijgen we natuurlijk alleen als onze vier voorspellingen alle goed zijn. Maar wat als er nu één voorspelling fout is? Hoeveel is onze Yankee dan nog waard? Om dat uit te kunnen rekenen, moeten we alle individuele weddenschappen quoteren.

Dit doe je door in een odds calculator of op het wedformulier van je bookmaker alle doubles, trebles en de 4-fold in je weddenschap apart te laten offreren. Deze quotes noteer je in een Excel-schema zoals hieronder.   

Yankee Value
Waarde van een Yankee berekenen

Nu we elke individuele weddenschap hebben kunnen quoteren, kunnen we scenario’s gaan maken waarin er voorspellingen onjuist zijn. We weten dat we €34,09 winnen als we alles goed voorspeld hebben, maar wat nu als er één of twee ploegen niet winnen?

Wij vonden het meest waarschijnlijke scenario dat als er een voorspelling fout zou zijn, die de voorspelling op FC Eindhoven zou zijn. De odds van FC Eindhoven waren het hoogst in deze combinatie. 

Wanneer we alle voorspellingen op FC Eindhoven uit de Yankee halen blijven er vier gewonnen weddenschappen over. Dit zie je in de afbeelding in de kolom EHV verliest. De value van onze Yankee neemt in dit scenario af van € 34,04 naar €9,20. Geen winstgevende weddenschap, maar wel damage control. Dat is wat een Yankee-weddenschap met één foutieve voorspelling biedt. 

Je kunt in het schema ook zien dat een foutieve voorspelling op FC Eindhoven ook de grootste financiële consequenties heeft. Als er een voorspelling fout zou moeten zijn, zou het die op FC Volendam moeten zijn. Daar blijven de vier gewonnen weddenschappen met de meeste waarde over. In dat geval zouden we ons verlies beperken tot €1,74.

Waarde met twee foutieve voorspellingen

Zelfs wanneer je twee voorspellingen fout hebt, heeft een Yankee nog waarde. Er is in de combinatie van 11 weddenschappen altijd één dubbel die overeind blijft bij twee foutieve voorspellingen. Het levert je vanzelf niet de jackpot op, maar het voorkomt wel dat je, zoals bij een reguliere 4-fold, je gehele je inleg kwijt bent. 

 

Redenen om een Yankee te spelen

De allerbelangrijkste reden om een Yankee te spelen is om verlies te beperken. In een Yankee-weddenschap heb je de ruimte om een fout te maken zonder dat je direct je volledige weddenschap verloren hebt. 

Yankees zijn dan ook populaire weddenschappen bij wat meer risicovolle wedstrijden. Vaak zijn bij dat soort wedstrijden de odds ook wat hoger. Als je je weddenschappen goed uitzoekt kun je dan zelfs bij drie goede voorspellingen meer winnen dan je inleg was.

Yankee waarde
Die keuze produceert het volgende lijstje. Zelfs met één foutieve voorspelling maken we in deze combinatie winst.

Voorbeeldje:

We zoeken vier wedstrijden uit de Eredivisie waarvan de winnaar allerminst zeker is. We kiezen voor een voorspelling op de clubs met de laagste quotering (favoriet), waarvan de odds wel om en nabij de 2.0 of daarboven liggen. 

 

We winnen bij vier goede voorspellingen in deze Yankee €92,07 op een inleg van € 11,- (€ 1,- per weddenschap). We zien ook dat we nog altijd onze inleg meer dan verdubbelen op het moment dat we één voorspelling fout hebben. Dat is de kracht van de Yankee-weddenschap. 

Oh ja, onze Yankee op de vier Keuken Kampioen Divisie wedstrijden hebben we natuurlijk gewonnen. 

on air