Als ik een pokertoernooi speel kom ik de laatste jaren steeds vaker goede spelers tegen. Vaak zijn dit jonge spelers die wiskundig goed onderlegd zijn. Zij bekijken het spel meestal vanuit een wiskundig oogpunt in combinatie met hoe hun tegenstander zijn vorige handen heeft gespeeld en maken van daaruit hun beslissingen.
Ik vind het altijd lastig om tegen dit soort spelers te spelen, zeker als ze het ‘hij denkt dat ik denk dat hij denkt' spelletje gaan spelen waardoor het nóg lastiger wordt om iemand op een hand te zetten. Natuurlijk zijn er nog altijd genoeg voorspelbare en slechte spelers die ook meedoen aan een pokertoernooi, maar ik heb het idee dat dit met de dag minder wordt.
Mentaal en fysiek fit
Onlangs heb ik gelezen dat je met Game Theory Optimal (GTO) kunt bepalen wat de beste beslissing is en dat de pokerspel variant ‘Limit Poker' al opgelost zou zijn. Dat is niet erg fijn om te horen dus als je een professioneel pokerspeler bent en je je geld moet verdienen met het spelen van dit mooie kaartspel. Als ik dit allemaal zo lees, is het dan niet verstandig om je te focussen op het mentale en fysieke vlak? In de pokerwereld hoor ik daar nooit wat over, behalve dat een pokerspeler als Lex Veldhuis een ‘life coach’ heeft.
Maar wat houdt dat in en wat doet ‘ie dan precies? Poker is een ontzettend zwaar spel waar je mentaal en fysiek fit voor moet zijn wil je er het beste uit halen. Ik vind dat dat door veel mensen wordt onderschat. ‘Het is toch een geluksspelletje? Niets meer, niets minder', dit soort statements hoor ik vaak, vooral van mensen buiten de pokerwereld, maar ook van mensen binnen de pokerwereld.
Jong en veel geld
Er zijn talloze voorbeelden waar jonge talentvolle pokerspelers heel veel geld verdienen, maar moeilijk met deze situatie en status om kunnen gaan. Dit is niet alleen in poker overigens een ‘probleem’ maar dit zie je ook veelvuldig gebeuren in de voetbalwereld waar de bomen tot de hemel lijken te groeien. Voor een jonge speler die plotseling veel geld heeft is het denk ik erg moeilijk om hier op een verantwoorde manier mee om te gaan. Een overvloed aan geld waar je plotseling gebruik van kunt maken leidt in veel gevallen tot financiële chaos, verslavingsgevoelig gedrag, desensitatie ten opzichte van andere personen en mogelijk depressie.
Zeker via het internet ontbreekt de sociale controle waardoor er van een speler een enorme mate van discipline vereist wordt om alle valkuilen de baas te blijven. Zouden pokerspelers zich in de toekomst zich daar niet meer op moeten focussen? Het verantwoord omgaan met geld, het mentaal weerbaar zijn tegen tegenslagen en bad beats, goede voeding en een gezond leefpatroon?
Wat maakt iemand een goede pokerspeler?
Kunnen deze factoren uiteindelijk het verschil maken tussen een pokertoernooi wel of niet winnen? Dat vraag ik mezelf ook af, maar het is moeilijk meetbaar omdat er altijd een geluksfactor meespeelt. Toch denk ik dat op de lange termijn een pokerspeler hier zeker baat bij heeft, dan wel voor zijn pokerspel dan wel voor zijn eigen leven.
Het grote verschil tussen een winnende speler op lange termijn ligt dus mijn inziens steeds minder in de kennis van ‘wiskunde’ maar veel meer op het vlak van de mentale en fysieke weerbaarheid.