Bitvavo Vs Litebit (1)

Bitvavo of Litebit, welke broker vinden wij beter?

De handel in cryptocurrencies is nog steeds bijzonder levendig. Misschien wel meer dan ooit, omdat steeds meer mensen de mogelijkheden zien. De allereerste nieuwigheid is er wel van af, de bubbel van eind 2017 is al weer vergeten en vergeven en de nieuwe initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond.

Spaargeld levert tegenwoordig niets of nauwelijks iets meer op. Andere manieren om je geld te laten groeien zijn dan ook meer dan gewenst, van het traditionele beleggen tot de handel in crypto's. Ben jij nu ook geïnteresseerd in dat laatste dan ga je al snel op zoek naar de beste broker. Er zijn er veel, zowel van Nederlandse makelij als uit andere landen. Omdat het om geld gaat, is een Nederlandse broker met Nederlands support wel prettig.

Wij zeggen al enige tijd dat we Bitvavo de beste crypto-broker vinden. CashCow riep tijdens de CashCow Awards op de Beleggersfair Litebit uit tot winnaar. Tijd om die twee eens naast elkaar te zetten, waarom kies je voor Bitvavo of Litebit?

crypto niet hacken
Bitvavo Hopper
Bitvavo is een samenwerking aangegaan met Cryptohopper, een ander Nederlands initiatief

Bitvavo

Onze favoriete cryptobroker is al lange tijd Bitvavo. Deze Nederlandse exchange, wallet en broker ineen heeft het gewoon goed voor elkaar. Lage kosten, snel handelen, een mooi assortiment. Tel daar een prima klantenservice (in het Nederlands) bij op, en je hebt ons er als fan bij.

En niet alleen wij zijn fan, zo blijkt wel uit de samenwerkingen die met Bitvavo aangegaan worden. Zo maakt de nieuwe beheerd beleggingsdienst Yieldt, ook een Nederlands product, gebruik van Bitvavo om de transacties uit te voeren. Een ander mooi, Nederlands initiatief, Cryptohopper, is ook een samenwerking met Bitvavo aangegaan.

Dat is natuurlijk allemaal niet voor niets. Voor de diensten van Yieldt en Cryptohopper betaal je als gebruiker al. Daar bovenop komen de transactiekosten voor de handel, of deze zijn verdisconteerd in de prijs van het product. Hoge kosten op een exchange betekent hoge kosten voor jou als gebruiker, of je ze nu rechtstreeks betaalt of als all-in prijs bij een dienst.

Doordat Bitvavo lage transactiekosten rekent, en daarnaast natuurlijk ook gewoon super betrouwbaar is én een uitgebreid aanbod, maakt dat het een ideale exchange is om mee samen te werken.

Bitvavo heeft een eenvoudig te gebruiken website. Binnen een minuut ben je aangemeld en heb je dus een account, waarna je direct geld kunt storten en kunt handelen (en de eerste €1000 handel je zelfs zonder transactiekosten).

Op de startpagina, als je ingelogd bent, zie je meteen tegen welke koersen alle aangeboden cryptocurrencies te kopen en verkopen zijn. Van 0x (ZRX) tot Zilliqa, je kunt hier handelen in ruim 50 digitale valuta. Uiteraard zijn ook Bitcoin, Ethereum en Litecoin te krijgen. De transactiekosten bedragen altijd maximaal 0,25%, maar hoe meer je verhandelt, hoe lager dit percentage wordt.

De vraag is nu natuurlijk, hebben ze dat gemak ook in een (mobiele) app weten te steken? Helaas is het antwoord tot nu toe ‘nog niet'. Hoewel er op de website nog geen antwoord te vinden is, weten sommige bronnen te melden dat die app er wel gaat komen. De grote vraag is dan ook: wanneer? Want het is wel een gemis als zo'n grote en complete broker geen app heeft.

Litebit Homepage
Litebit hoofdpagina

Litebit

Laten we beginnen met een disclaimer. Recent hebben we Litebit namelijk even ‘on hold' gezet, meer daarover lees je in de review die we inmiddels hebben aangepast. Zodra er meer bekend is, werken we dit natuurlijk weer bij.

Ondanks dat we fan zijn van Bitvavo, zijn we ook zeker niet ontevreden over LiteBit. Een gebruiksvriendelijke website die na de grote hype een make-over heeft gekregen. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook onder de ‘motorkap' is LiteBit veranderd. Zo zetten ze enorm in op veiligheid en zijn de transactiekosten verlaagd. LiteBit is, net als Bitvavo, een Nederlands product, maar heeft niet de samenwerkingen gesloten die Bitvavo wel heeft gedaan.

Voordeel van een Nederlandse website is wederom dat hier de support ook in het Nederlands gaat. En de support is, in mijn ervaring, erg goed. Ze reageren snel en denken mee om een probleem op te lossen (in mijn geval voor two factor authentication dat ik niet had overgezet op een nieuwe telefoon).

Ook het aanbod is met 51 digitale valuta goed en up-to-date. Wel is het aanbod anders dan dat van Bitvavo. Natuurlijk tref je ook hier Bitcoin, Ethereum en Litecoin aan, en er zijn meer overeenkomsten. Maar ze bieden ook een aantal andere coins aan, zoals Dogecoin, Gulden, Blackcoin en Dash, die je niet bij Bitvavo vindt.

De transactiekosten staan bij LiteBit vast: 42 cent per transactie. Interessant dus als je grote transacties doet, maar voor kleinere transacties is dit nog steeds redelijk aan de prijs.

Verder vind ik persoonlijk de website minder overzichtelijk. Ze tonen standaard de 6 populairste crypto's,voor de overige 45 moet je doorklikken. Dan tref je geen namen, maar alleen logo's en afkortingen aan. Leuk voor de kenner, minder leuk als je ze niet allemaal uit je hoofd kent.

Waar ze wel een punt scoren, is dat ze recent een app gelanceerd hebben. Je kunt vanaf nu crypto's verhandelen via je mobiel. De app is te downloaden op Android en iOS en werkt vrijwel hetzelfde als de website. Ook hier vind ik persoonlijk het gemis dat de namen van de munten er niet bij staan. Wel staan standaard alle 51 crypto's op een rijtje, dat is een pré ten opzichte van de website.

Cashcow Award

Waar ik wel mijn vraagtekens bij zet, is de CashCow Award. LiteBit brengt vol trots naar buiten dat ze zijn uitgeroepen tot beste crypto broker, ze wijden er zelfs een mail aan naar klanten. Ga je kijken, dan is het niet 1-2-3 duidelijk waar de award op gebaseerd is, noch hoe de nominatie tot stand is gekomen.

Het kostte mij wat graafwerk maar ik kreeg wel wat boven water. Op de website van CashCow is een onderzoek gehouden naar welke producten de lezers gebruiken. In 10 categorieën zijn vervolgens de vijf meest genoemde namen genomineerd, waarna de lezers van CashCow dik drie weken de tijd hadden om te stemmen.

Op basis van die ‘publieksstemmen', dit zijn er volgens de berichten 1300, zijn de winnaars gekozen. Ik las dat stemmers op alle categorieën moesten stemmen als ze een stem uit moesten brengen, dus ook als ze daar niets van wisten of geen interesse in hadden. Verder is er geen juryrapport of dergelijke te vinden.

Ik wil de CashCow Awards niet afkraken, maar ik kan ze niet heel serieus nemen. LiteBit nam het in hun categorie op tegen Anycoin Direct, Bitcoin Meester, Bitonic, Coinmerce en BTC Direct. Even snel rekenen leert dat er dus 6 genomineerden waren, iets wat al ingaat tegen de eerder genoemde 5 genomineerden per categorie.

Ten tweede is de doelgroep, beleggers, ook beperkt en zijn er maar 1300 stemmen uitgebracht. Bovendien moest iedereen die wilde stemmen, dit ook in elke categorie doen. Dus al heb je niets met cryptobrokers, of heb je er weinig verstand van, dan nog moest je er één kiezen. Hoe eerlijk is die stemming dan?

Ik snap dat LiteBit trots is, maar deze verkiezing zegt naar mijn idee niet zoveel. Maar goed, ze mogen natuurlijk doen wat ze willen. Ze hebben, zo zeggen ze zelf, 700.000 klanten. Daarvan ben ik er één. Ik ben al enige tijd niet meer actief, en de vraag is hoeveel inactieve klanten ze nog meer hebben.

Cryptocurrency Op Toetsenbord
Online crypto's kopen, waar doe je dat nu snel, makkelijk en goedkoop?

Bitvavo versus Litebit, onze ranking

Wij beoordelen brokers altijd op een aantal punten, van aanbod en gebruiksvriendelijkheid tot kosten en support. Dat hebben we uiteraard ook voor Bitvavo én Litebit gedaan. Tijd voor een heads up: welke van deze twee brokers presteert op de verschillende vlakken beter en is voor ons de onbetwiste winnaar?

Aanbod

Beide brokers hebben 51 cryptocurrencies in het assortiment. Dat zou betekenen: een tie. Toch gunnen we Bitvavo hier de winst, simpelweg omdat het aanbod meer up-to-date is en de aangeboden digitale valuta een afspiegeling zijn van wat er nu populair is. Litebit lijkt het assortiment maar beperkt te updaten. Punt voor Bitvavo dus.

Support

Ook qua support scoren beide brokers hetzelfde. Nederlands support, ruime openingstijden, verschillende manieren om support te bereiken en de snelheid van reageren is bij beide meer dan prima op orde. Een tie dus, een half punt voor zowel Bitvavo als Litebit.

Gebruiksvriendelijkheid

De manier van handelen is bij beide uitstekend te noemen, in beide gevallen gaven we een score van 9. Toch is Bitvavo hier, vooral voor beginnende handelaren, net een tikje beter. Waarom? Als je ingelogd bent, zie je direct een overzicht van alle 51 cryptocurrencies, inclusief naam, afkorting (ticker), koers en stijging/daling. Je kunt vanuit hier ook meteen kopen.

Bij Litebit laten ze in eerste instantie enkel de 6 meest populaire zien en moet je doorklikken voor de rest. Bovendien zie je enkel de afkorting, koers en stijging/daling en dus niet de volledige naam. Voor de kenners die de tickers uit hun hoofd kennen, is dat geen probleem, voor de beginner is dit lastiger en moet je doorklikken om daar op naam te gaan zoeken. Dan heb je dat dus niet in één overzicht, punt voor Bitvavo!

Wlke
Welke is eigenlijk beter: Bitvavo of Litebit?

Betaalmogelijkheid

Bij beide brokers kun je geld op je tegoed storten en vanuit daar gaan handelen, of per transactie betalen met onder andere iDeal of creditcard. Dat is dus prima in orde en hierin zit geen verschil. Wederom elk een half punt.

Fees

Niet geheel onbelangrijk: de fee. Hoe drukker LiteBit het had, hoe hoger de fees werden. Dat betekent onzekerheid voor de klant. Dat ze nu een vaste fee per transactie hanteren, is beter, maar vooral bij kleinere transacties is de fee relatief hoog. Voor bijvoorbeeld daytraden is dit niet echt gunstig.

Bovendien, naarmate je meer handelt, blijft de fee hetzelfde, waardoor die relatief gezien lager wordt, maar het voelt toch een beetje als one size fits all. Bovendien, wie zegt dat als er een nieuwe hype ontstaat, ze de tarieven niet weer gaan veranderen?

Bitvavo daarentegen is transparant en hanteert een fee in percentages. Dus een kleine transactie betekent lage fee. Hoe groter het handelsvolume, hoe lager de fee in percentage wordt. Daar houden wij van. Bovendien zijn de fees bij Bitvavo niet zo aan verandering onderhevig. Een verdiend punt voor Bitvavo dus.

App

Handelen wil je misschien ook wel onderweg doen, of waar en wanneer het jou uitkomt. Een app is dan een heel handige toevoeging. Hier loopt Litebit voor, de app is er inmiddels voor zowel iOS als Android. Rondom Bitvavo is het redelijk stil, al gaan er geruchten dat er een app gaat komen. Maar daar moeten we dus nog op wachten. Begin februari 2020 verdient Litebit dan ook het punt op dit onderdeel.

Samenwerkingen

Samenwerkingen zeggen iets over hoe andere bedrijven tegen een idee aankijken. Bitvavo is de keuze van onder andere Cryptohopper en Yieldt, waar LiteBit op dat vlak stil blijft. Punt voor Bitvavo dus.

De uitslag

Tellen we de punten bij elkaar op, dan komen we op het volgende uit:

  • Litebit 2 punten
  • Bitvavo 5 punten – de winnaar

Dat is ons ‘juryrapport', waarvan we hopen dat het meer zegt dan de verkiezing van CashCow (zonder deze af te willen kraken).

on air