Zilliqa: de snelste blockchain tot nu toe
Op dit moment is schaalbaarheid bij veel blockchains een groot probleem. Tijdens de piek eind 2017 duurde een transactie van bijvoorbeeld Bitcoin soms uren om door te komen, puur alleen omdat de blockchain maar een beperkt aantal transacties per minuut aankan. En toen iedereen massaal ging handelen in Bitcoins en andere crypto's veroorzaakte dat een soort crash, vergelijk het maar met een website die crasht als er ineens tig bezoekers naartoe komen. Het is dan ook geen toeval dat Zilliqa begin 2018 werd geïntroduceerd en een oplossing biedt voor dit probleem. Het is tot nu toe de snelste blockchain ooit en dat maakt het een zeer interessant project!
Wat is Zilliqa?
Zilliqa zag het levenslicht op 25 januari 2018, net nadat de complete cryptomarkt op zijn gat lag na een enorme piek eind 2017. Je zou zeggen: als de markt zo op zijn gat ligt kun je beter geen crypto introduceren, maar het team achter Zilliqa deed dat toch.
Waar het project vooral in uitblinkt is het feit dat het een enorm snelle blockchain biedt. Op dit moment kan de blockchain van Bitcoin 2 tot 7 transacties per seconde verwerken, en die van Ethereum 10 tot 15. De tests met Zilliqa laten zien dat op deze blockchain bijna 2500 transacties per seconde kunnen plaatsvinden, en dat is nog lang niet het maximum.
Zilliqa is gebouwd op de Ethereum blockchain technologie, en maakt gebruik van het Proof of Work mechanisme. Oftewel, de tokens (afgekort ZIL) worden nog gemined. Dat is één van de kritiekpunten op de crypto, dit mechanisme is enigszins achterhaald en vreet energie. Toch staat het tot op heden de populariteit niet in de weg. Overigens zit de blockchain nog in de testfase op dit moment, in Q3 2018 wordt de lancering van het mainnet verwacht.
Sharding
Hoe maakt Zilliqa die hoge transactiesnelheid mogelijk? Ze doen dit door een proces dat sharding wordt genoemd. Een shard is een scherf, en eigenlijk komt het er op neer dat het netwerk in delen wordt opgesplitst om allemaal hun eigen werk te doen.
Het netwerk van Zilliqa bestaat zoals alle blockchains uit nodes.. Een node is nodig om transacties te valideren en consensus te bereiken. Normaal gesproken is het zo dat hoe meer nodes er in het netwerk zijn, hoe lastiger het wordt om consensus te bereiken. Iedere node heeft namelijk een kopie van de blockchain centraal staan en deze moet dus bij elke transactie of block worden bijgewerkt.
Met sharding worden er groepjes van nodes gemaakt. Elke 600 nodes vormt een shard. En alle transacties worden verdeeld onder die shards. Stel er zijn 2400 nodes, dan zijn er 4 shards. Van elke 100 transacties valideert elke shard er 25. De output van zo'n shard vormt een microblock, die uiteindelijk allemaal worden samengevoegd tot één normaal block dat wordt bijgeschreven op de blockchain. Hoe meer nodes er dus zijn, hoe meer shards, en hoe groter de transactiesnelheid wordt.
Het klinkt misschien eenvoudig maar om dit veilig te implementeren is een hele klus. Het is indrukwekkend te noemen dat het Zilliqa team dat gelukt is. Want uiteindelijk moet de blockchain wel alle juiste gegevens bevatten, en als je dit gaat opdelen in stukjes is dat lastiger dan wanneer iedereen hetzelfde doet. Overigens is het energiegebruik van het minen door het opsplitsen minder hoog dan bij de traditionele manier van minen.
Het Zilliqa team
Een ander punt van kritiek is dat het team geen stichting is, maar een commercieel bedrijf wat dus gericht is op geld verdienen. Veel cryptoprojecten komen voort uit een stichting waarbij het team genoegen neemt met een klein bedrag, meer een onkostenvergoeding. Hoe dat bij Zilliqa gaat zijn, is nog niet helemaal bekend.
De Zilliqa Token
De Zilliqa token (ZIL) is bedoeld om bijvoorbeeld transactiekosten op de blockchain mee te voldoen, maar ook om smart contracts op het netwerk te kunnen gebruiken. Deze token is dus de cryptomunt en hierin kun je dus ook handelen. Ook de beloning voor het minen bestaat uit Zilliqa.
Het totaal aantal tokens moet uiteindelijk uitkomen op 21 miljard. Deze moeten in een periode van 10 jaar op de markt komen, waarvan de eerste 80% in de eerste vier jaar. Het afnemen van de beloning voor het minen gaat niet zoals bij veel andere digitale valuta (waarbij de beloning steeds gehalveerd wordt bij een bepaald aantal blokken) maar gaat geleidelijk aan over de tijd. ‘Slechts' 40% van de ZIL wordt verdiend met minen. 30% is voor het team en de aangesloten bedrijven, en nog eens 30% voor early adopters.
Er zijn nu, in juli 2018, ruim 7,5 miljard token in omloop. Dat is dus ruim een derde van het totaal. Het team moet de tokens volgens de berichten wel minimaal 3 jaar vasthouden en mag ze dus in het begin niet zomaar verhandelen. In de testnet fase is de token nog een ERC20 token, net als Ether. Bij lancering van het mainnet zal de ZIL omgezet worden naar het eigen protocol.
Speculeren op een koersstijging of koersdaling
Op dit moment kun je niet speculeren op een koersstijging of koersdaling van Zilliqa. Vooralsnog kun je enkel speculeren via CFD's op de wat grotere altcoins zoals Ethereum, Dash & Ripple. Wij hebben een aantal brokers geselecteerd waarbij je terecht kunt en zonder enige kennis kunt speculeren op de koers. Hiervoor kun je storten en uitbetalen via Ideal, Paypal of een ander gewenste methode:
“CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.”
Moeten we Zilliqa gaan kopen?
Er zijn meer projecten die een soortgelijk doel voor ogen hadden, zoals IOTA en EOS. Beiden hebben echter nog steeds een blockchain die niet werkt zoals beoogd, waarbij de tests met Zilliqa zeer veelbelovend zijn. NANO is ook een concurrent maar richt zich vooral op digitale valuta als betaalmiddel, waar Zilliqa net als bijvoorbeeld Bytecoin en Lisk zich richt op bedrijven die hun eigen apps via de blockchain kunnen laten werken. Pre van Zilliqa is dan vooral de transactiesnelheid.
Verder is het nog te vroeg om echt te zeggen of Zilliqa zal gaan vliegen. Wie weet komt er één dezer dagen wel weer een nieuwe altcoin om de hoek kijken die nog sneller en beter is. De ontwikkelingen staan natuurlijk niet stil, maar het team achter Zilliqa zit ook niet stil. De komende tijd zal dus uit moeten wijzen of de praktijk net zo goed werkt als de theorie en de testen.
Maar als er een moment is om in te stappen, is dat misschien wel juist nu. De koers ligt op ongeveer 6,5 dollarcent, en het mainnet moet nog gelanceerd worden. Als dat een succes is zou de koers maar zo kunnen gaan stijgen en dan profiteer je daarvan mee. Bitvavo biedt de mogelijkheid om de munt op een veilige en snelle manier te kopen en bewaren. Overzicht van exchanges waar je Zilliqa kunt kopen: