Coinbase

Coinbase Custody, wat is het?

We kennen Coinbase als exchange voor cryptocurrencies. En is uitgegroeid tot één van de grootste én bekendste. Ze beheren nu zo'n $20 miljard aan crypto-bezittingen van hun klanten. Eerder dit jaar opende de Amerikaanse exchange een index fund, waarbij investeerders geld kunnen beleggen in crypto's zonder daar kennis van te hebben. Maar dat is nog niet alles, Coinbase heeft ook Coinbase Custody opgericht, en daarmee is de weg open voor institutionele beleggers om geld te investeren in cryptocurrencies, en ondertussen ook aan de regelgeving te voldoen.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Crypto door OneLuckyLady
op 2 mei 2022
Coinbase
Een custodian bank beheert en bewaart bezittingen (geld, aandelen, goud etc)
Een custodian bank beheert en bewaart bezittingen (geld, aandelen, goud etc)

Wat is Custody?

Custody komt van de term ‘custodian bank', ook wel custodian genaamd. Dit zijn instituten die zich bezighouden met veilig bewaren van bezittingen van bedrijven en individuele beleggers, en geen traditionele bankzaken uitvoeren. Je vindt er dus geen pinautomaat, ze onderhouden geen betaalrekeningen en schrijven geen leningen uit. Een voorbeeld van een custodian is JPMorgan Chase, de grootste bank van de USA en de 6e grootste ter wereld. Custodians worden ook wel investeringsbanken genoemd.

gen die beheerd worden zijn onder andere beleggingen, maar ook geld en bijvoorbeeld goud kunnen beheerd en veilig bewaard worden. De banken hebben zich uiteraard te houden aan (strenge) regels en reguleringen. Cryptocurrencies horen nog niet tot deze beheerde bezittingen, omdat deze nog niet gereguleerd zijn. Daar worden inmiddels wel stappen in gezet. Zo schreven we eerder al over het project van de NYSE:ICE internationale beurs, Bakkt, en de opkomst van STO's in plaats van ICO's.

coinbase custody
Coinbase Custody

Wat is Coinbase Custody?

Coinbase is dus een exchange voor cryptocurrencies, en dus geen reguliere beurs. Ze hebben zich, voor het handelen in crypto's, dan ook niet te houden aan de regels die wel voor effectenbeurzen gelden. Maar, als we de crypto's steeds meer in de reguliere wereld willen trekken, zijn projecten waarbij die regulering wel mogelijk is, belangrijk. Coinbase heeft dit goed gezien en heeft een dochtermaatschappij opgericht die dit mogelijk gaat maken.

Het dochterbedrijf Coinbase Global, Inc. is 100% dochter van Coinbase. En sinds 24 oktober 2018 heeft het bedrijf, dat het product Coinbase Custody aanbiedt, toestemming om haar diensten aan te bieden in New York. Het bedrijf gaat fungeren als een trust met een gelimiteerd doel, namelijk de handel in cryptocurrencies. Ze zullen (in ieder geval vooralsnog) geen andere investeringen aanbieden. Dit is een grote stap, omdat de wereld van digitale valuta in de huidige situatie niet goed aansluit bij de reguliere effectenbeurs.

Institutionele beleggers zijn investeringsfondsen of bijvoorbeeld pensioenfondsen. Zij verspreiden hun investeringen over risicovolle en minder risicovolle fondsen om zo een zo hoog mogelijk rendement binnen te halen voor hun klanten. Het investeren in digitale valuta past hier bij, aan de risicovolle kant dan natuurlijk. Via Coinbase Custody is het voor deze instellingen mogelijk om te beleggen in de digitale valuta zonder dat zij daar kennis van hoeven hebben, noch hoeven ze zelf actief de markt in de gaten te houden.

cryptocoins munten
Cooinbase Custody ondersteunt op dit moment 5 grote digitale valuta. Maar uitbreiding staat op de planning

Investeer in de 6 grote cryptocurrencies

Coinbase Custody begint met het aanbieden van beleggen in 5 grote cryptocurrencies:

De bedoeling is dat op termijn ook andere cryptocurrencies toegevoegd worden aan het portfolio. Er wordt hard gewerkt aan het beschikbaar maken van alle ERC20 tokens, dit zijn de digitale valuta die werken op basis van de Ethereum blockchain en protocol. Coinbase Custody onderzoekt ondertussen ook nog andere digitale valuta om toe te voegen aan hun opslag. Vooralsnog is het niet de bedoeling dat deze ook direct beschikbaar komen om in te handelen, maar het geeft wel aan dat er grootse plannen zijn.

De beleggingen zijn goedgekeurd door en staan onder toezicht van de SEC, de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse toezichthouder. Coinbase Custody zal de transacties laten verlopen via clearing house ETC (Electronic Transaction Clearing).

veiligheid
Veiligheid staat hoog in het vaandel

Veiligheid staat voorop

Om aan de regulering te voldoen, is het noodzakelijk dat Coinbase Custody veilig handelen mogelijk maakt. Het huidige Coinbase platform is daar niet voor geschikt, maar dat is niet erg omdat dit gericht is op de particuliere investeerder of handelaar.

Maar voor Custody is het wel van belang dat dit volgens de regels gebeurt. Zo bieden ze on-chain scheiding van bezittingen, dat betekent dus dat op de blockchain wordt vastgelegd van wie de cryptocurrencies zijn en dat deze gescheiden zijn van de andere munten. De transacties zijn meervoudig beveiligd. Dit gebeurt door middel van een multi-signature systeem dat meerdere handtekeningen vereist, die ook nog eens geografisch verspreid gegeven moeten worden. Deze handtekeningen kunnen offline worden gezet. Daarnaast maakt men gebruik van cold storage, oftewel, opslag die niet verbonden is met een netwerk. Dit betekent dat het dus vrijwel niet te hacken is.

Het moet in de toekomst ook mogelijk worden om op dezelfde veilige manier te werken met hot storage, oftewel wallets die wél verbonden zijn. Daar wordt op dit moment aan gewerkt. Dit biedt cliënten namelijk de mogelijkheid om meer realtime te handelen. Verder is alles op meerdere niveaus beveiligd.

Wat betekent Coinbase Custody voor ons?

Op dit moment hebben we er nog niet veel aan dat Coinbase Custody bestaat. Tenzij je pensioenfonds er in gaat investeren, of je zelf via een fonds wil gaan beleggen. Maar het geeft vertrouwen, net als alle andere projecten die erop zijn gericht om cryptocurrencies 'bovengronds' te  halen, dat er toekomst zit in deze manier van investeren, handelen en beleggen. En dat dit langzaamaan gereguleerd gaat worden, zodat je als consument minder risico loopt. Natuurlijk, beleggen en handelen brengt altijd risico's met zich mee, maar de kans dat crypto's omvallen wordt kleiner als ze op een gereguleerde manier aangeboden worden.

on air