Alle nerds om je heen lijken al helemaal into Bitcoin te zijn en jij zit nog met een groot vraagteken op je hoofd … Wat weet en vínd jij er eigenlijk van? Gelukkig, daar komen de hulptroepen van OneTime met een introductie over deze virtuele valuta. Of beter gezegd, cryptocurrency. Cryptowat? Precies, dat leggen we je uit.
Introductie van Bitcoin: onze uitleg
Bitcoin werd als ‘electronic cash system' geïntroduceerd in 2008 door ene Satoshi Nakamoto. Alhoewel die naam inmiddels legendarisch is geworden, is de persoon (of groep) achter deze naam onbekend. Opzettelijk.
Het Bitcoin-concept draait er juist om dat er geen autoriteit nodig is om een betrouwbaar systeem te hebben. Met andere woorden: Om Bitcoin te gebruiken hoef je niet een bepaalde persoon of instantie te vertrouwen.
Dat illustreert zich het makkelijkst aan de hand van voorbeelden waarbij het mis ging: De Nationale Restaurantbon ging failliet in 2009 en een paar jaar later liet Cadeaubox duizenden gedupeerden achter die gezamenlijk een hoop geld kwijt waren.
Het blijkt dat het ondoenlijk is om zelf de betrouwbaarheid te checken van elke instantie die waardepapieren uitgeeft (in hoeverre dat geldt voor banken is een hoofdstuk apart, daar kom ik nog op terug).
“76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.”
Het uitgangspunt van Bitcoin was dan ook: hoe maak je een geschikte valuta voor het internettijdperk, zonder dat je “blind” hoeft te vertrouwen op de initiatiefnemers ervan?
Het Byzantijnse generaalsprobleem
Dit dilemma – hoe werk je samen zonder dat je weet in welke mate de andere betrokkenen te vertrouwen zijn – staat al enige decennia bekend als het Byzantijns Generaals Probleem [NL].
Vertaald naar Bitcoin komt het neer op: hoe weet je dat er met een Bitcoin-overboeking niet gerommeld is?
Dat bijvoorbeeld een slimme hacker niet stiekem een programmaatje heeft geschreven om elke Bitcoin vaker te kunnen spenderen?
Bitcoin draait op de blockchain
De architect van Bitcoin heeft de daarvoor dé oplossing gevonden en gaf dit de benaming: Blockchain. Alle computers wereldwijd die een stukje speciale software draaien vormen samen die Blockchain.
Kort-door-de-bocht komt het erop neer dat álle transacties met Bitcoins aan ál die duizenden computers wordt doorgegeven, zodat élke deelnemende pc exact weet welke transacties er hebben plaatsgevonden.
Kortom: als je zelf iets weet, hoef je niet te vertrouwen op een ander. Hoe goed dit concept werkt zou je kunnen afleiden uit het gegeven dat de Blockchain nog nooit gekraakt is.
Maar nog belangrijker: nog niemand heeft (in theorie) de logica erachter onderuitgehaald. Zelfs niet alle power van overheden en (centrale) banken. En dat is best wel een dingetje. Noem het gerust revolutionair.
Technisch gesproken is dit systeem wel voor de gek houden, daar is de architect ook van bewust. Echter, alléén als je minimaal 51% van al die duizenden aangesloten computers naar jouw hand weet te zetten. Helemaal onmogelijk is dat niet, maar inmiddels extreem onwaarschijnlijk.
Begint het al te kriebelen om zelf een beetje met Bitcoins te experimenteren? Eerst nog even kort terug naar de basis. Wat is ‘geld' eigenlijk?
Is Bitcoin ook geld?
Critici zeggen: “Bitcoin kan never nooit niet geld zijn, het is niks meer dan een rijtje enen en nullen op je computer. Wie daar echte euro's aan uitgeeft is gek!” Hebben die critici gelijk?
Wil je handelen in Bitcoins hebben we hier meer uitleg over!
Bitcoin is een experimentele nieuwe valuta die actief wordt ontwikkeld. Hoewel het steeds minder experimenteel wordt naarmate het meer wordt gebruikt, moet u toch in gedachten houden dat Bitcoin een nieuwe uitvinding is.
De ideeën die eraan ten grondslag liggen, zijn nog niet eerder geprobeerd in een dergelijk systeem. Hoe het experiment zal aflopen, kan dan ook niemand voorspellen. – Bron: bitcoin.org/nl/wat-u-moet-weten
Om deze vraag te beantwoorden, kijken we naar de functie en criteria van geld:
Functie: Wat is de rol van geld?
- Geld is een ruilmiddel
- Geld is een rekeneenheid
- Geld is een oppotmiddel (je kan het sparen)
Criteria: Waaraan moet geld voldoen?
- Houdbaar: geld bederft niet
- Deelbaar: twee halfjes zijn exact even veel waard als een hele
- Draagbaar: Altijd wat wisselgeld op zak
- Schaars: Niet zelf simpel na te maken
Omg! Al deze zaken zijn op Bitcoin van toepassing! Dus ja, deze digitale munt is prima als geld te gebruiken.
Maar check toch nog even de quote hierboven van de officiële Bitcoin.org website: Het is nog experimenteel. Dus ga niet opeens als een malle al je euro's van de bank halen en er Bitcoins voor kopen.
Aan de slag met Bitcoin
Je hebt zojuist wat basiskennis over de crypto munt verorbert. Smaakt naar meer? Mooi, genoeg geluld voor nu. Let's get down to business!
Om te kunnen starten heb je 2 dingen nodig: Eerst een wallet en vervolgens wat Bitcoincentjes.
Voor de wallet kan je zelf software op je computer installeren, maar je kan ook gebruik maken van een online wallet in je browser. (Vergelijkbaar met mailen met een mailprogramma op je computer of online via een dienst als Gmail.)
Een webbased wallet met betrouwbare reputatie is Blockchain.info. Bij het aanmaken van een wallet, krijg je automatisch een Bitcoin address. Een soort rekeningnummer. Als voorbeeld, dit is een adres van ons: 1AThpqLHwZDMFRjJVpz1BC8FU6vNFfSnpJ
Echter, het kan vandaag de dag nog makkelijker. Diverse exchanges (plekken waar je crypto kunt kopen) hebben een eigen wallet. Je kunt op een dergelijke exchange crypto (dus ook Bitcoin) kopen, maar ook bewaren.
Dit kan zelfs met iDEAL en is te vergelijken met het doen van online aankopen. Super simpel. Een partij die dit mogelijk maakt is Bitvavo!
Speculeren op een koersstijging of koersdaling
Er zijn verschillende mogelijkheden om te kunnen profiteren van cryptovaluta. Een van de methodes is via CFD's. Hiervoor kun je storten en uitbetalen via Ideal, Paypal of een ander gewenste methode.
“CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's.
Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.”
Veilig Bitcoins kopen
Om aan Bitcoins (of Bitcoincenten) te komen kan je terecht bij een wisselkantoor. Een Nederlands kantoor met goeie reputatie is Bitvavo waar je simpel met iDeal kan betalen. Het Bitcoinbedrag wordt vervolgens overgemaakt naar jouw bitcoin address.
Bitcoin 101
Dit was het eerste deel van de OneTime Bitcoin 101. In de delen die nog volgen ga ik dieper in op de werking van de Blockchain, de waarde als valuta, Bitcoin versus de banken en Alt-coins: de alternatieve cryptocurrencies.
- Deel 1 – Introductie
- Deel 2 – De Blockchain
- Deel 3 – Bitcoin als valuta
- Deel 4 – Bitcoin versus de banken
- Deel 5 – Alt-coins: de alternatieve cryptocurrencies
Veelgestelde vragen over Bitcoin
Onetime koopt Bitcoin via Bitvavo. Hier kun je betalen met iDEAL en is het voor iedereen mogelijk dit muntje aan te schaffen.
Je dient 18 jaar of ouder te zijn om Bitcoins aan te kunnen schaffen. Vroeger waren ze hier nog wat soepeler in, en kon je zelfs als 16-jarige cryptovaluta kopen.
Ja, de koers kan flink dalen. De koersbewegingen zijn een stuk heftiger dan in de aandelenmarkt bijvoorbeeld. Investeer dus enkel geld dat je kunt missen
Nee, je kunt ook een klein plukje bitcoin kopen. In feite zou je al vanaf een paar euro kunnen investeren. Voor dat geld krijg je dus een klein deel bitcoin. Dit is afhankelijk van de koers van dat moment.
Daar kan niemand een antwoord op geven. De waarde van bitcoin wordt beïnvloed door vraag en aanbod. Als de vraag groter is dan het aanbod, dan stijgt de waarde.
Je kunt cryptovaluta op de exchange zelf bewaren, maar ook op een externe plek, zoals een cold wallet. De veiligste methode is door crypto te bewaren op een cold wallet. Overigens wil dit niet zeggen dat het onveilig is om cryptovaluta te bewaren op een exchange. Vaak zorgt een exchange er voor dat een groot deel van de cryptomunten in cold wallets wordt bewaard.
Ja, diverse exchanges, waaronder Bitvavo, hebben een eigen app waarmee je eenvoudig cryptovaluta kunt aankopen.
Er zijn exchanges waar je tot een bepaald bedrag geen legitimatie hoeft te overhandigen. Dit verschilt per exchange. Ga er maar vanuit dat je papierwerk dient aan te leveren.
Veelal dien je over een hoeveelheid bitcoin te beschikken om vervolgens een andere munt aan te schaffen. Toch kun je ook gewoon met euro's of dollars zogenoemde altcoins aanschaffen.