MasterCard ziet toekomst in blockchaintechnologie
MasterCard is na VISA de grootste creditcardaanbieder ter wereld. Het bedrijf groeit nog steeds, en wist in Q3 2018 een omzet van 3,9 miljard dollar te draaien. De winst bedroeg $1,9 miljard. Het aantal transacties steeg met 15% ten opzichte van een jaar eerder, en er werd 13% meer volume gemeten. Mooie cijfers. Maar toch, MasterCard begeeft zich vooralsnog in de traditionele wereld van geldtransacties. Net als eigenlijk alle andere creditcardmaatschappijen en banken. Maar, het bedrijf ‘heeft het licht gezien' en lijkt toekomst te zien in blockchaintechnologie.
Wat is MasterCard?
We kennen het waarschijnlijk allemaal wel, de creditcard met als logo een rode en gele cirkel die elkaar kruisen. Na VISA is MasterCard de grootste creditcardmaatschappij ter wereld, mede dankzij een aantal fusies. In 1966 werd de Interbank Card Association (ICA) opgericht. Aan dit project werkten verschillende banken mee. Drie jaar later werd het bekende logo geïntroduceerd en werd de naam aangepast naar Master Charge. In 1979 beleefde het merk nog een naamswijziging, naar het nu bekende MasterCard. In 2016 werd het huidige logo geïntroduceerd, de naam verdween uit het logo en daar waar de cirkels elkaar kruisen werd het vlak oranje in plaats van rood/geel gestreept.
In 2002 fuseerde het bedrijf met Europay, de eigenaar van onder andere de Eurocard creditcard. De twee bedrijven werkten voor de fusie al jarenlang samen, en na de fusie verdween de naam Eurocard in 2003. Ook in Europa ging de bekende creditcard onder de naam MasterCard verder. De creditcard is inmiddels in 200 landen wereldwijd te gebruiken. In Nederland bieden verschillende aanbieders een MasterCard aan:
- ABN AMRO
- Rabobank
- ING
- SNS Bank
- De Bijenkorf
- ANWB
Beursgang en andere merken
In 2003 ging het bedrijf naar de beurs en werd genoteerd aan de New York Stock Exchange (NYSE), waarna ongeveer de helft van de aandelen in handen kwam van investeerders. Tot die tijd was het bedrijf volledig in handen van banken en financiële instellingen. Inmiddels is zo'n 10% van de aandelen in handen van het Canadese MasterCard Foundation, dat de winst van de aandelen inzet voor goede doelen.
Naast het merk MasterCard voert MasterCard Inc. (voorheen International) nog verschillende andere merken/diensten:
- Maestro, je vertrouwde pinpas (debitcard zoals ze die in Amerika noemen)
- MasterCard Prepaid, een prepaid creditcard om betalingen te verrichten die een creditcard vereisen maar je geen creditcard wil of kunt krijgen
- Cirrus, een merk pinautomaten (ATM)
Een gezond bedrijf dus, dat doet waar het goed in is, namelijk een deel van het betaalverkeer regelen. 40% van de omzet van het bedrijf komt uit Amerika (waar betalen met de creditcard heel normaal is, ook voor je dagelijkse boodschappen en kleine uitgaven), verder komt er geen enkel land boven de 10% uit. Maar, als je ons een beetje volgt, weet je dat wij het er regelmatig over hebben dat blockchain en cryptocurrencies bezig zijn aan de weg te timmeren en dat wij inmiddels wel geloven dat dit de toekomst van onder andere betaalverkeer gaat worden. Dus voor de huidige bedrijven zijn er twee opties: vasthouden aan wat je nu doet en waarschijnlijk over een aantal jaren ten onder gaan, of meegaan in de ontwikkelingen en jezelf aanpassen. MasterCard lijkt de laatste tactiek te omarmen.
Patent na patent
Dat MasterCard interesse heeft in blockchaintechnologie en cryptocurrencies, uiten ze niet alleen door er over te praten. De afgelopen tijd hebben ze ook een aantal patenten aangevraagd die hiermee te maken hebben.
In juli 2018 kwam naar buiten dat het bedrijf patent heeft aangevraagd op cryptotransacties uit te voeren voor MasterCard-houders. Ze hebben specifiek octrooi aangevraagd voor het beheren van Bitcoinreserves én het uitvoeren van transacties met Bitcoin. Momenteel kunnen er alleen transacties worden uitgevoerd in de standaard valuta, soms afhankelijk van je land van herkomst of verblijf. Er is nog geen dienst gelanceerd die van dit patent gebruik maakt, maar het zou kunnen betekenen dat er in de toekomst ook betaald kan worden in Bitcoins met je creditcard.
In oktober 2018 vroeg MasterCard opnieuw een patent aan, gerelateerd aan blockchains. Het is een patent voor een methode om een blockchain te partitioneren, zodat opslag van verschillende transactietypes en formaten mogelijk wordt. Een blockchain kan meestal met een vaste set data overweg, dus als je verschillende formaten en informatiesets hebt, kan dat in principe niet op één blockchain worden opgeslagen. Idem voor verschillende (digitale) valuta. Dat vereist dan het gebruik van meerdere blockchains, wat niet handig is. Bovendien vereist dat behoorlijk wat computerkracht.
Wat gaan we hiervan merken?
Op dit moment biedt MasterCard nog geen diensten aan op basis van blockchain of cryptocurrencies. Maar gezien de patentaanvragen van alleen al het jaar 2018, zijn ze hier wel mee bezig. Wat er precies in ontwikkeling is, en wat dat voor ons als consument betekent? Dat blijft voorlopig nog koffiedik kijken. Mocht hier meer over bekend worden, dan lees je dat uiteraard weer hier.
Maar ik vind het een goede ontwikkeling dat een grote financiële dienstverlener als MasterCard hier zo mee bezig lijkt te zijn. Dat betekent in ieder geval dat zij ook wel zien dat blockchain veel mogelijkheden biedt, en dat de burger wel toe is aan verandering. We lijken toe aan privacy, aan veiligheid, aan autonoom zijn. Door blockchaintechnologie te omarmen en te implementeren, kunnen bedrijven als MasterCard ons de vertrouwde diensten blijven bieden, maar wel onder nieuwe, betere voorwaarden. En dat is goed nieuws lijkt me!