Wat is een stable coin?
In de wereld van cryptocurrencies is er één belangrijk punt waar je als enthousiasteling en/of investeerder rekening mee moet houden: de munten zijn over het algemeen ontzettend volatiel. Oftewel, de koers van een munt kan nogal schommelen, en dan hebben we het niet over een paar tienden maar soms over tientallen procenten per dag. Dit staat adoptie van cryptocurrencies als betaalmiddel in de weg. Vandaar dat er projecten ontwikkeld worden die hier op inspringen. De uitkomst van deze projecten noemen we een stable coin, oftewel stabiele munten. Stable, stabiel, staat hier voor stabiel in koers, dus met de intentie van een vaste prijs. Hoe dit werkt, welke stable coins er zijn en waarom het de Holy Grail genoemd wordt, lees je in dit artikel.
Waarom cryptocoins meestal niet echt geschikt zijn als betaalmiddel
Toen Nakamoto 10 jaar geleden zijn whitepaper lanceerde, was het idee dat de blockchain en de bijbehorende cryptocurrencies het betaalmiddel van de toekomst zou worden. En laten we wel wezen, zijn ideeën hebben de (betaal)wereld wel op zijn kop gezet en er zijn inmiddels ruim 2000 alternatieven op de door hem bedachte Bitcoin te vinden. Maar zowel Bitcoin als andere projecten hebben veelal last van hun eigen succes, en er zijn dan ook een paar problemen te noemen die ervoor zorgen dat ze vaak niet te gebruiken zijn als daadwerkelijk betaalmiddel.
Snelheid en schaalbaarheid
Elke blockchain heeft een beperking op het aantal transacties dat potentieel verwerkt kan worden per seconde. Zo kan de blockchain van Bitcoin zo'n drie transacties per seconde verwerken, waar Visa er 2000 per seconde kan verwerken. Eind 2017 leidde dit tot transactietijden waar niemand vrolijk van werd. Toen de koers alleen maar steeg, kwam er al snel een enorme achterstand in de transacties waardoor het soms een dag kon duren voordat je aan- of verkoop verwerkt was. Er zijn inmiddels wel alt coins die met alternatieve manieren zijn gekomen, waardoor de blockchain sneller wordt. Voorbeelden hiervan zijn Aeternity, Zilliqa en het Lightning Network.
Een ander probleem is dat moeilijkheidsgraad voor het minen vaak niet dynamisch is, maar eens per zoveel tijd wordt aangepast. Bij Bitcoin wordt de moeilijkheidsgraad op dit moment eens per 8 dagen ongeveer aangepast. Als er in de tussentijd iets gebeurt waardoor de moeilijkheidsgraad ineens te hoog blijkt te liggen, worden transactietijden langer. Beide ‘problemen' zorgen ervoor dat Bitcoin en vele andere cryptomunten niet geschikt zijn als echt betaalmiddel.
Als jij je koffie bij Starbucks wil betalen, schiet het niet op als een transactie een paar minuten, of in het ergste geval, uren duurt voordat deze wordt goedgekeurd. Bij internettransacties is dat iets minder erg, en bij handelen ook, maar het is en blijft vervelend en niet wat we gewend zijn. Pinnen of iDeal neemt hooguit een paar seconden in beslag.
Regulering
Veel projecten zijn decentraal geregeld, waardoor mensen moeite hebben dit te vertrouwen. Bovendien is er geen regulering of toezicht vanuit de organisaties die de bescherming van consumenten beheren. Handelen in cryptocurrencies is bijvoorbeeld niet gebonden aan de regels van de financiële autoriteiten, waaraan een reguliere beurs wel gebonden is. De kans dat je dus investeert en opgelicht wordt is dus aanwezig.
Bakkt is een project dat hier verandering in wil brengen, en waarmee het investeren in crypto's gereguleerd kan worden. Maar toch, één van de belangrijkste kenmerken van cryptocurrencies is over het algemeen toch het decentrale karakter. Niemand reguleert het, regulering en consensus vindt plaats vanuit de gemeenschap
Volatiliteit
Afgelopen jaar hebben we gezien hoe volatiel vrijwel elke cryptomunt kan zijn. Koersstijgingen van tientallen procenten binnen 24 uur waren eind 2017 eerder regel dan uitzondering, maar in een dag tijd kon de koers ook volledig onderuit gaan. Nemen we de Bitcoin, dan zag het koersverloop er eind 2017 zo uit:
- 25-10-2017 $5.562
- 4-12-2017 $11.441
- 6-12-2017 $13.062
- 7-12-2017 $15.773
- 16-12-2017 $18.694
- 17-12-2017 $19.709
- 21-12-2017 $16.312
- 22-12-2017 $12.350
- 17-2-2018 $9.622
- 25-10-2018 $6.482
Kijk je naar het koersverschil tussen precies een jaar geleden en nu, dan scheelt dat zo'n $900. Dat is een groei van zo'n 15%, heel netjes. Maar ga je inzoomen op de details dan zie je dagen dat de koers met $1.000 per dag steeg, of zelfs met ruim $2.700 van 6 op 7 december. De piek was op 17 december en was de koers bijna $20k. Waarna de koers weer begon te dalen, soms ook met $1.000 per dag of meer (van 21 op 22 december ging de Bitcoin $4.000 de min in, 25% daling in 24 uur!).
En juist deze grote verschillen, soms van dag tot dag of uur tot uur, zorgen ervoor dat de Bitcoin en de meeste andere munten niet heel stabiel zijn en dus ongeschikt om mee te betalen. Stel dat je bij Starbucks met Bitcoin betaalt, en de ene dag kost je Latte €4 (omgerekend) en de volgende dag €5, dan word je daar absoluut niet vrolijk van.
Gebruikerservaring
Mede door bovenstaande ‘problemen' zijn veel cryptobezitters niet geheel tevreden. Aankopen en verkopen die lang duren, wisselkoersen die per dag soms 25% verschillen (en dus zelfs per uur enorme verschillen kunnen laten zien), onbetrouwbare projecten en exchanges, het zijn allemaal oorzaken waarom gebruikers niet de gewenste ervaring hebben. En waarom mensen dus ook afhaken. Maar het is wel ontzettend belangrijk dat de cryptowereld zich blijft ontwikkelen, omdat de blockchain echt baanbrekend is én veel potentie heeft voor de toekomst.
De opkomst van de stable coin
Als je bovenstaande zo leest, is een oplossing die alle vier de problemen aanpakt, de absolute heilige graal van de cryptowereld. Maar zover zijn we nog niet. Er zijn projecten die de schaalbaarheid aanpakken, er zijn projecten die minder decentraal zijn dan de oorspronkelijke Bitcoin, er zijn projecten als Bakkt die de handel in digitale valuta ‘boven de grond' trekken. Dit heeft allemaal invloed op de gebruikerservaring en de tevredenheid van de community én de gewone burger.
En dan zijn er ook projecten die zich richten op de volatiliteit en dat proberen op te lossen. Het ene project is hierin succesvoller dan het andere, en de verzamelnaam voor deze specifieke altcoins is stable coins. Een stable coin is letterlijk een stabiele munt.
Oftewel, een digitale munt die een stabiele koers behoudt ten opzichte van andere waarden (bestaande valuta als de USD of bijvoorbeeld goud). Om deze waarde stabiel te houden wordt er een reserve ingezet waarmee het aanbod, ongeacht de vraag, nagenoeg gelijk kan blijven, en dus de koers stabiel blijft. Veel digitale stable coins zijn vastgepind aan de Dollar, dus 1 coin is (nagenoeg) 1 dollar waard.
Welke stable coins zijn er?
Vooralsnog zijn de oudere projecten die stable coins beloofden, nog niet echt succesvol gebleken. Op een gegeven moment was het toch niet meer mogelijk om de munten tegen de beloofde waarde te verhandelen, en dan is het voor een stable coin toch echt een mislukking. Er zijn inmiddels wel dat projecten die veelbelovend zijn, maar de toekomst zal uit moeten gaan wijzen of ze hun waarde kunnen behouden. De meestbelovende projecten die we vandaag de dag zien, zullen we hier benoemen.
Overigens is het wel goed te benoemen dat de prijs ook bij stable coins nooit helemaal vaststaat. We zien bij de meeste coins toch ook kleine wijzigingen, al gaat het dan om een paar cent. Hoewel de stable coins dus niet echt geschikt zijn om in te handelen, omdat de koers nagenoeg gelijk blijft, kan het dus toch zo zijn dat je beurs de ene dag meer waard is dan de andere (of andersom natuurlijk).
Tether (USDT, EURT en YENT)
Tether is een stable coin die gepind is op de Amerikaanse Dollar, de Euro of de Japanse Yen. Één tether is 1 dollar, 1 Euro of 1 Yen waard (jij mag kiezen). De reserve bestaat uit dollars, Euro's en Yens, waarbij in de reserve altijd evenveel valuta staan als er tethers in omloop zijn.
Tether maakt gebruik van de Bitcoin blockchain en is uitermate geschikt als handelsvaluta voor andere digitale valuta. Veel exchanges kunnen namelijk niet 1 op 1 geld omzetten in zomaar een digitale valuta. Zet je je geld om in tethers, dan heb je een waardevaste cryptocurrency die je vervolgens kunt gebruiken voor de aan- of verkoop van andere valuta.
Het bezwaar tegen tether is dat het geld dat erachter zit, de reserve, niet openbaar of transparant is. Er zijn dus twijfels of de reserve dus daadwerkelijk bestaat en ook zo groot is als de tethers in omloop. Dit komt misschien omdat tether ooit is begonnen als echte altcoin, die toen nog Realcoin heette, en pas later een andere koers is gaan varen en onder tether als stable coin is gegaan.
TrueUSD (TUSD)
Ook TrueUSD is gepind op de Amerikaanse Dollar (wat de naam al doet vermoeden). Het grote verschil met veel andere (stable) coins is dat TrueUSD gereguleerd is. Er wordt samengewerkt met banken, waardoor er een (vertrouwd) netwerk is ontstaan van rekeningen waarop fiatgeld staat als reserve. Maar dit maakt ook wel dat het geen decentraal project is, waardoor sommigen wellicht afgeschrikt worden. Anderzijds, de reserves staan bij trustbedrijven, die allemaal escrow-overeenkomsten hebben getekend. Tevens kan men ten alle tijden door middel van afschriften aantonen waar en hoe veel geld er is.
TrueUSD maakt gebruik van de Ethereum blockchain. Het team gelooft dat TrueUSD dé betrouwbare stable coin is, en kenners verwachten dat TrueUSD wel eens tether zou kunnen vervangen op termijn.
USD//Coin (USDC)
Niet verrassend, USD//Coin is ook gepind op de dollar. Het is een project van Coinbase samen met Circle en werkt op basis van de Ethereum blockchain. De timing van de lancering, in oktober 2018, lijkt zo gekozen te zijn omdat vooral tether nogal onder vuur ligt. Bij USDC is de reserve van dollars transparant en inzichtelijk.
DAI (DAI)
Ook deze stable coin maakt gebruik van de Ethereum blockchain en is in januari 2018 ontstaan. Ook DAI is gepind op de dollar maar er is geen fysieke voorraad, of reserve, om de koers stabiel te houden. Dit maakt DAI op dit moment uniek. DAI is een gedecentraliseerde stable coin. Het creëren van DAI gaat niet via mining of een andere (bekende) methode maar wordt gedaan door ontwikkelaars die een lening opzetten om DAI te krijgen voor Ether tokens. Dit is een ingewikkeld proces en zal door 99,99% van de bevolking nooit gedaan worden.
Het mechanisme is even simpel als briljant: je wordt beloond om de waarde van DAI op (of beter gezegd, rond) 1 dollar te houden. Dus als de DAI teveel waard wordt, word je beloond om te creëren en direct je gecreëerde DAI te verkopen op een exchange. Je krijgt dan meer dan $1 voor dje DAI, dat is je directe winst.
Wordt DAI te weinig waard, dan word je beloond om je DAI schuld in te lossen. Doordat de koers dan lager is dan $1 krijg je in theorie geld bij je lening. En zo wordt vraag en aanbod beloond wanneer nodig. En dat maakt creëren van DAI des te interessanter voor degenen die het wel doen natuurlijk!
Conclusie
Er zijn nog een aantal, minder bekende, stable coins. Mochten deze hot worden, dan zullen we er uiteraard overs schrijven voor jullie. Maar de meesten zijn nog zo nieuw, dat het gewoon niet te voorspellen is of ze het gaan redden als stable coin.
Voor iedereen die geld wil verdienen met de handel in crypto's of wil speculeren op daling of stijging van de koers van een crypto, is de stable coin echt niet interessant. Voor degenen die hun crypto's willen verkopen tegen een (digitale) munt die wel waardevast is, maar niet direct hun eventuele winst op hun rekening willen laten uitbetalen, is een stable coin een mooie oplossing. En voor het betalingsverkeer via de blockchain bieden de munten zeker mogelijkheden.