Decred: de revolutie in cryptocurrencies?
Vanochtend werd ik wakker met het nieuws dat de cryptocurrency aller cryptocurrencies, Bitcoin, onder de $4000 per bitcoin gedaald is. Daarmee staat de koers het laagste in ruim een jaar (sinds september 2017 was de koers nog niet zo laag). Of dit het einde van de Bitcoin inluidt? Of wellicht van het hele cryptocurrency verhaal? Daar durf ik geen voorspellingen over te doen. Al verwacht ik wel, en dan baseer ik me op de mening van de knappe koppen, dat blockchaintechnologie zal blijven bestaan. Aangezien veel altcoins mede afhankelijk zijn van de koers van de Bitcoin, lijkt het erop dat de cryptomarkt voor nu in ieder geval op zijn gat gevallen is. Toch is het tijd om een nieuwe altcoin te introduceren op Onetime: Decred. Of nieuw, hij bestaat bijna 2 jaar. Maar hij brengt wel interessante mogelijkheden met zich mee, wat hem de moeite waard maakt te bespreken.
Wat is Decred?
Decred staat voor Decentralized Credit. Het belangrijkste kenmerk van deze cryptocurrency is dus opgenomen in de naam: hij is decentraal en het doel is ook dat hij dat moet blijven. Het tweede belangrijke punt is dat ontwikkeling door moet gaan, en dat daarvoor geld vrijgemaakt moet worden. De ontwikkelaars achter Decred moeten dus betaald worden, en dat moet ook doorlopen. Men gelooft dat alleen daardoor kwalitatieve vooruitgang geboekt kan worden.
Decred bestaat sinds februari 2016 en mag dus binnenkort zijn tweede verjaardag vieren. Bij de introductie was de munt (DCR) net geen dollar per stuk waard. Vandaag de dag (eind november 2018) staat de koers net onder de $20 per stuk. De piek beleefde de munt eigenlijk op het moment dat alle andere digitale munten zo'n beetje uit hun bubbel barstten, namelijk halverwege januari van dit jaar. Waar andere munten piekten net voor de kerst in 2017 en in januari het verval al had ingezet, stond Decred op 13 januari op zijn hoogste koers tot nu toe: $121,70. Deze koers werd op 21 mei 2018 nog eens bijna geëvenaard, toen was de munt $118,03 waard.
We mogen dus wel zeggen dat Decred zijn eigen koers vaart, letterlijk en figuurlijk. Van de in het totaal 21 miljoen Decred die in het totaal in omloop kunnen komen, zijn er momenteel bijna 9 miljoen in omloop. We hebben dus nog even te gaan, in 2120 wordt de laatste Decred verwacht.
Wat maakt Decred bijzonder?
Hetgeen Decred het meest bijzonder maakt is niet het permanente decentrale karakter. Ook het feit dat er geld gereserveerd wordt om ontwikkelaars te (blijven) betalen is niet de meest unieke eigenschap. Nee, waardoor deze munt het meest opvalt is doordat het twee verschillende manier van consensus verkrijgen combineert. Aan de ene kant worden transacties gevalideerd door miners met het Proof of Work mechanisme. Maar transacties moeten ook worden goedgekeurd door eigenaren van Decred valuta middels het Proof of Stake mechanisme. Hoe dit er in de praktijk uitziet?
Proof of Work
Nieuwe blocks op de blockchain, bestaande uit verschillende gevalideerde transacties, worden gemaakt door miners. Net als bij bijvoorbeeld Bitcoin, werkt dit door het oplossen van moeilijke ‘rekensommen' door computers. Hoe zwaarder de apparatuur, hoe groter de kans dat je als eerste de som opgelost hebt. Een gemined block levert een beloning op (in dit geval in de vorm van Decred tokens). Dit principe is dus Proof of Work en hierop is nogal wat kritiek ontstaan. Want met je huis-tuin-keuken PC of laptop maak je weinig kans meer om een block te minen. Door deel uit te maken van een miningpool kun je je kans vergroten, maar je aandeel in die pool bepaalt ook wel jouw deel van de beloning. In China (bijvoorbeeld) zijn bedrijven gespecialiseerd in minen, daar staan hele mining farms. Zie daar maar eens tegenop te boksen.
Het tweede bezwaar dat er op dit moment tegen minen is, is dat dit veel energie vereist en dus belastend is voor het milieu. Want die energie wordt vaak niet milieuvriendelijk gewonnen. Kolencentrales en kernenergie leveren veelal de stroom aan miningfarms, hier komt weinig groene energie uit wind- water- of zonnecentrales bij kijken. Hierin is Decred dus niet heel vooruitstrevend en dit is dan ook een bezwaar tegen deze digitale munt.
Proof of Stake
Als de miners een block gevalideerd hebben, wordt deze op de Decred blockchain niet direct gemaakt. De eigenaars van Decred valuta, die dit (tijdelijk) vastgezet hebben in een stake, moeten deze transacties ook nog bevestigen en accorderen. Degenen met een stake kunnen hiervoor voting tickets (stembiljetten) krijgen. Het verstrekken van deze tickets gebeurt random (via een soort van loterij) dus het feit dat je een stake hebt, noch hoe lang je deze vastzet noch hoe groot deze is, heeft hierop invloed. Wel moet je stake minimaal 256 blocks (zo'n 24 uur) vaststaan.
Met deze tickets kun je twee dingen doen: gemaakte blocks valideren (hiervoor mogen per block in het totaal 5 tickets worden gebruikt) óf stemmen op voorgestelde nieuwe regels of veranderingen. Deze tickets zijn wel aan een aantal regels gebonden. Zo mag je een ticket pas na 8129 blocks na uitgifte gebruiken (dat is zo'n 28 dagen) en in de tussentijd moet je stake waarmee je het ticket hebt verkregen, vast blijven staan. De Decred tokens in deze stake kun je dus niet verkopen of ermee betalen. Een ticket heeft een geldigheid van 40.960 blocks oftewel zo'n 142 dagen. Gebruik je je ticket niet, dan vervalt deze.
Decred heeft recent een proposal system (voorstelsysteem) gelanceerd, Politeia. Stakehouders kunnen hier voorstellen doen en erover discussiëren en samenwerken aan voorstellen. Daarnaast kunnen hier projecten gefinancierd worden, en vinden consensus veranderingen hier plaats.
Block beloning
Als er een block gemaakt is, staat daar (net als bij andere digitale valuta) een beloning tegenover. Deze beloning begon met bijna 22 DCR per block, ging twee weken later omhoog naar ruim 31 DCR per block en wordt elke 6144 blocks aangepast (dat is momenteel zo'n 21 dagen). Het maken van een block duurt zo'n 5 minuten. De factor waarmee de beloning wordt aangepast is 100/101.
Nu, 26 november 2018, is de beloning per block 19,54 DCR, en deze zal per 28 november omlaag gaan naar 19,35 DCR. Het laatste geminede blocks (vanaf juni 2039) zullen slechts 0,58 Decred opleveren. Tegen de huidige koers is de huidige blockbeloning dus zo'n $400 waard.
De blockbeloning is als volgt verdeeld: 10% gaat terug in de Decred Treasury en hier worden de ontwikkelaars van betaald. 60% van de beloning is voor de miners en 30% is voor de stakers. Elk ticket is dus 6% van de beloning (nu dus 3,3 DCR) waard. Stel dat voor een block niet 5 maar minder tickets worden gebruikt, wordt niet de volledige beloning uitgekeerd (het blijft 6% per ticket). Ook gaat de beloning van het Proof of Work (de miners) evenredig omlaag. Stel dat er dus maar 3 van de 5 mogelijke tickets worden ingezet, wordt er aan stakers 9% van de totale beloning uitgekeerd. Aan de miners wordt er ook maar 36% van de totale beloning uitgekeerd (ipv 60%).
Wat is Decred nog meer?
Naast de genoemde eigenschappen, heeft Decred nog een paar te benoemen features. Door het open karakter en het feit dat stakehouders bepalen wat er gebeurd door middel van stemmen, zal er geen censuur plaatsvinden. Ook is Decred hiermee goed beveiligd tegen aanvallen (meerderheidsaanvallen bijvoorbeeld).
De blockchain voorziet in de mogelijkheid van smart contracts zoals het Lightning Network. Ook is samenwerken met andere blockchains mogelijk waardoor het wisselen van digitale valuta zeer makkelijk wordt. De wallet die speciaal voor Decred gebouwd is, is op alle bekende platformen te gebruiken. Dus of je nu Windows gebruikt, Apple (MAC of iOS) of Android, iedereen kan uit te voeten met dezelfde wallet.
Moet je Decred gaan kopen?
Wat Decred als investering interessant kan maken, is dat deze een beetje tegen de markt in beweegt. Als de koersen van andere digitale valuta omhoog schieten, blijft Decred stabieler, en als de koersen van anderen onderuit gaan, staat Decred als een huis en gaan zelfs omhoog. Maar er zijn nooit garanties, vrijwel elke cryptocurrency blijft volatiel (tenzij het een stable coin is).
Maar als je Decred koopt en vastzet in de daarvoor bestemde wallet, dan kun je met je stake tickets verdienen. En daarmee kun je weer blocks valideren óf stemmen op veranderingen. Zo kun je (weliswaar in beperkte mate) invloed uitoefenen op de toekomst van deze munt. Én je kunt extra Decred verdienen met Proof of Stake. En dan kan het ineens een leuke investering zijn! Vooral omdat de hoogte van je stake niet uitmaakt voor je kans op tickets.