Egretia, kort EGT, leek in 2019 ineens vanuit het niets opgekomen te zijn. Begin juni 2020 kwam de digitale munt zomaar ineens in de top 50 cryptocurrencies terecht, wat betreft marktkapitalisatie. De koers ging door het dak, en dat voor een munt waar daarvoor nog niet zoveel over bekend was. Wat is er gebeurd? En waar moeten we rekening mee houden als het gaat om deze blockchain?
Onderaan de pagina vind je een update van juli 2020, een klein jaar na het schrijven van het initiële artikel. Ben je benieuwd hoe de munt zich in een jaar tijd ontwikkeld heeft, lees dan vooral verder!
De plotselinge opkomst van Egretia
Hoewel de eerste ICO al in 2018 was, werden er toen 39% van de totale voorraad van 8 miljard tokens aangeboden aan particuliere investeerders. Begin april 2019 was de token slechts $0,001 waard. Maar dat is niet meer de koers waar deze, begin augustus 2019, voor verhandeld wordt. Toen lag de koers op $0,0458, dat is maar liefst 459 keer meer. Maar dat was al niet meer het hoogtepunt van de koers.
Bij de introductie in juli 2018 lag de koers op $0,009, wat binnen enkele weken daalde en stabiliseerde naar ongeveer een koers rond $0,0015. Richting het einde van het jaar en in het begin van 2019 daalde de koers nog verder, tot deze nog $0,0003 tot $0,0004 waard was.
Stijgende koers
Vanaf dan wordt een ligt stijgende koers ingezet, maar vanaf begin april gaat het los. Het absolute hoogtepunt wordt op 13 juli behaald als de koers op maar liefst $0,092 staat, een stijging van bijna 1000% ten opzichte van enkele maanden eerder. Daarna daalt de koers weer langzaam, maar kent deze ook af en toe een opleving, tot de koers van vandaag de dag.
Wat er gebeurd is? Eigenlijk niets noemenswaardig. Er is geen nieuwe ICO geweest. EGT wordt enkel verhandeld op KuCoin en OKEx, waarvan de laatste voor zo'n 90% van de transacties van Egretia verantwoordelijk is.
Het enige dat een verklaring kan zijn is dat op 5 juni 2020 het testnet van Egretia gelanceerd werd, maar enkele maanden later is er verder nog niets van het plan echt live. Het kan dus een simpele pump (van pump & dump) actie zijn geweest van een enkele enthousiasteling, of een groepje. Inmiddels zijn wel ruim 4,2 miljard van de totaal 8 miljard tokens in omloop. Dat is meer dan de initieel uitgegeven 39% dus er gebeurt wel iets.
Wat is Egretia?
Egretia is een blockchain project dat ingeschreven staat in Singapore. Het is een project van de Egretia Foundation, maar alles lijkt erop te wijzen dat het project zich vooral richt op de Chinese investeerder. De eerder genoemde OneX exchange is van Chinese komaf, en het grootste deel van het team achter Egretia is afkomstig uit China. Ook een groot deel van de partners lijkt uit China te komen.
In april 2018 kwamen de eerste berichten over Egretia naar buiten. Het zou de eerste HTML5 blockchain engine en platform worden. Voordat we verder gaan met wat dat zou betekenen, is het goed om even te kijken naar wat HTML5 eigenlijk is.
HTML5
HTML5 is een programmeertaal en staat voor Hyper Text Markup Language. Het is kort gezegd een programmeertaal voor het web, waarmee zowel de uitstraling van een webpage makkelijk geconfigureerd als aangepast kan worden, maar waarmee een webpagina ook gestructureerd kan worden en content kan worden toegevoegd.
Het grote voordeel van HTML5 wat betreft content is dat je foto's en video's kunt toevoegen zonder dat daar een derde partij of plug-in voor nodig is. Het maakt het gebruik van bijvoorbeeld Flash overbodig, wat goed is voor het geheugengebruik van een website.
Verder is HTML5 een universele taal. Elke webpagina die geschreven is in HTML5 kan op elk gewenst device bekeken worden, en werkt in elke browser. Dus of je nu op een pc of laptop, een tablet of smartphone kijkt, met safari, edge, chrome of firefox, je hebt altijd dezelfde beleving. Online spellen die via HTML5 geschreven zijn, hoeven dan ook niet gedownload of geïnstalleerd te worden maar werken op elk apparaat, via elke browser.
Je snapt het al, HTML5 is voor veel websites de huidige standaard. En het kan dus ook geïntegreerd worden in andere technologieën.
Egret Technology
Het lijkt erop dat Egretia en de Egretia Foundation onderdeel zijn van Egret Technology. Dit bedrijf, dat in 2014 werd opgericht, werd in no time de belangrijkste leverancier van HTML5 gebaseerde mobiele gaming engines. Egret Technology is een beursgenoteerd bedrijf, aan de beurs van China, en heeft naar verluid 200.000 ontwikkelaars wereldwijd in dienst. Of dit allemaal werknemers zijn of ontwikkelaars die met producten van Egret aan de slag zijn, wordt niet helemaal duidelijk.
Het doel van Egratia is om 200.000 HTML5 ontwikkelaars en 1 miljard apparaten bij elkaar te brengen op een blockchain. Dit zijn de apparaten die werken met de HTML5 workflow van Egret, waar 4 jaar aan gewerkt is. Egret en Egretia zijn op zijn minst partners, dat staat ook te lezen op de website van Egretia.
De HTML5 blockchain voor gaming
Uiteindelijk lijkt het doel van Egretia te zijn om een blockchain aan te bieden waarop eenvoudig HTML5 games ontwikkeld kunnen worden en kunnen draaien. Volgens de roadmap zou in het tweede kwartaal van 2019 het game platform live zijn gegaan.
Of dat zo is, is lastig te controleren, of dat dit het testnet is dat op 5 juni werd gelanceerd, ook niet. Wel staan er volgens de makers drie games op de planning die moeten draaien op de Egretia blokchain. Van YiPu en Snowball Fight is de website of meer informatie (nog) niet live, van Football King wel.
Football King moet het eerste voetbalspel worden dat op een blockchain draait. Het moet op een excellente engine draaien die Real-Time HD 3D beelden belooft. Op de website staan de logo's van clubs als Bayern München, FC Barcelona, Manchester City en Real Madrid. Ook staan de beeltenissen van Barcelonaspelers als Messi en Pique prominent op de website.
Het lijkt er dus op dat er een partnerschap is met enkele grote clubs, aangezien je die foto's en logo's echt niet zomaar mag gebruiken (of misbruiken). Volgens de website moet het mogelijk worden om te spelen met 5000 bekende spelers.
Het spel is medio 2019 nog niet live, wel kun je voetbalkaartjes krijgen, en deelnemen aan een loterij. Hiervoor kun je vast een Egratie account aanmaken en je kunt EGT verdienen of inwisselen.
Uiteindelijk moet het mogelijk gaan worden om zelf ook games te ontwikkelen op de Egretia blockchain. Daarnaast moet er een marktplaats gaan komen waar je in-game zaken kunt kopen en verkopen, uiteraard met de EGT als token.
Egretia en EGT
de Egretia blockchain is gebaseerd op die van Ethereum, uiteindelijk moeten de tools van Egretia ook gaan werken op de Ethereum blockchain, als ook die van EOS en andere altcoins. Het maakt gebruik van het Delegated Proof-of-Stake principe dat we ook kennen van EOS. In het kort komt het op het volgende neer:
Bij Proof of Stake heeft degene met de grootste hoeveelheid munten het meest te zeggen. Bij de delegated vorm hiervan worden bepaalde mensen aangewezen door middel van stemmen. Hoe meer tokens iemand bezit, des te meer stemkracht. De mensen die worden aangewezen, kunnen beslissingen maken ten aanzien van van het netwerk. Indien een persoon verkeerd werk aflevert, kan hij uit zijn positie worden verstoten.
De blockchain wordt flexibel van aard. Zou zouden de blockgrootte, tijd om een block te maken en kosten makkelijk aangepast kunnen worden. Dit is vrij uniek in cryptoland, en samen met de schaalbaarheid en mogelijke snelheid van de transacties kan dit het verschil gaan maken.
De EGT token is nu nog een Ethereum token. Als alles volgens plan verloopt, komt de echte Egretia token ergens begin 2020 op de markt. Iedereen met EGT heeft dan 1-op-1 recht op de nieuwe token.
Ik ben nog niet overtuigd, jij?
Er hangt nog een te grote mist van onzekerheid rondom Egretia. De website is nog iets te nietszeggend en het is niet eens bekend of alle doelen van de tijdlijn, die al gehaald zouden moeten zijn, ook gehaald zijn. Het valt zelfs te betwijfelen of er echt een partnerschap is met bijvoorbeeld FC Barcelona voor Football King.
Vooralsnog lijkt het project vooral gericht op China, dus misschien is het gewoon niet de bedoeling dat wij westerlingen dit allemaal snappen. Al is er inmiddels dus wel communicatie in het Engels.
Het is op dit moment voor ons nog niet makkelijk om EGT te kopen, maar zelfs als dat wel zo zou zijn, zou ik niet direct instappen. Ik zou vooral eerst af willen wachten of het project van de grond komt. De pump in juni/juli 2020 kan duiden op inside information waardoor investeerders ineens hun slag dachten te slaan. Wie zal het zeggen?
Hoe staat het er in juni 2020 met Egratia?
Inmiddels zijn we dus bijna een jaar verder, en vond ik het wel eens tijd voor een update. Eens even kijken of mijn terughoudendheid fair was, of dat Egretia de beloftes toch waar lijkt te maken.
Na de enorme piek in de zomer van 2019, is de koers anno juni 2020 vrijwel weer terug bij af. Die schommelt sinds begin dit jaar tussen $0,0006 en $0,0026, waarbij de laatste 3 maanden een koers van ongeveer $0,001 normaal is. Het aantal munten op de markt is 4,2 miljard, dit is dus nog nagenoeg gelijk aan een jaar eerder.
Waar vorig jaar gemakkelijk 25 miljard dollar per dag verhandeld werd in Egretia, ligt dat nu eerder tussen 5 ton en een miljoen. Er wordt dus nog wel gehandeld, maar het is niet heel veel meer. Ze staan nu op plek 582 qua marktkapitalisatie bij Coinmarketcap.
Mocht je Egretia willen kopen, dan kan dat inmiddels ook bij Huobi. Andere, betrouwbare, exchanges lijken de munt vooralsnog niet opgenomen te hebben in het assortiment.
Football King is live
Op de website van Egratia vinden we eigenlijk niet veel nieuws ten opzichte van een jaar eerder. De roadmap ziet er nog gelijk uit, en het is totaal niet duidelijk of de plannen gehaald zijn en de functionaliteiten dus live zijn.
Wat tot mijn verbazing wél gehaald is, is de livegang van het spel Football King. Je kunt dit nu downloaden voor zowel Android als iOS. Er is zelfs een whitepaper beschikbaar, al is de naam whitepaper hier misschien wat misleidend. Het is eerder een flyer met de kenmerken van de game. Het lijkt erop dat de game in de Nederlandse app store niet beschikbaar is, wat aan lijkt te sluiten bij mijn eerdere vermoeden dat het project rondom Egretia gericht is op China, of in ieder geval Azië.
De namen van voetbalclubs als FC Barcelona zijn gebleven, maar in hoeverre zij dit toestaan is nog steeds onbekend.
Ik ben ook anno 2020 nog steeds niet overtuigd van Egretia. Na de opleving vorig jaar, liep de koers al weer heel snel terug en op wat kleine oplevingen na, gebeurt er weinig. Er komen ook geen nieuwe munten in omloop, waardoor de koers dus ook niet kunstmatig laag gehouden wordt. Als je mij vraagt of je Egretia moet gaan kopen, zou ik zeggen dat je naar mijn idee beter een andere alt-coin kunt kiezen.