De koers van de Litecoin is de laatste weken gestegen, waar andere crypto's het af en toe best moeilijk hebben. De reden voor de stijging is niet moeilijk te verklaren. De munt heeft het namelijk ook best zwaar gehad tot een paar weken geleden. Deze stijging heeft waarschijnlijk alles te maken met de aangekondigde Litecoin fork: Litecoin Cash, waarbij iedereen die Litecoins bezit, 10 munten van de afgeleide munt kan claimen. Wat de fork inhoudt en wat je met Litecoin Cash kunt doen, lees je hier.
Wat is Litecoin Cash?
Litecoin Cash is ontstaan als fork van het bekende Litecoin. Naast de bekende naam en het feit dat het een fork is van de originele munt, hebben de twee weinig gemeen.
In december 2017 is een groepje ontwikkelaars begonnen met het opzetten van deze munt, als hard fork dus van Litecoin. Een hard fork is een afsplitsing van een bestaande technologie en creëert een nieuwe versie van de blockchain. In dit geval hebben de ontwikkelaars dus op basis van Litecoin blockchain een nieuwe versie gemaakt, die op 18 februari een feit was. Vanaf dat moment gaan beide blockchains hun eigen weg en hebben ze niet echt meer iets met elkaar te maken.
Belangrijk is wel om te melden dat Litecoin Cash (LCC) verder ook niets meer te maken heeft met Litecoin. Het team dat achter LCC is een ander team dan dat van Litecoin. Waarom dan de naam overduidelijk gebruiken? Ze geven zelf aan dat het tegenwoordig normaal is om de naam van de blockchain te gebruiken waar je fork van afgeleid is.
Ik denk dat de naamsbekendheid ook een rol heeft gespeeld ;-) Litecoin is een belangrijke naam geworden in de cryptowereld en als je daar een beetje op kunt meeliften, waarom zou je dat niet doen?
Litecoin versus Litecoin Cash
Het verschil tussen de twee blockchains is het algoritme dat gebruikt wordt om te minen. Litecoin gebruikt een techniek genaamd Scrypt, wat een weinig gebruikte techniek binnen blockchain is. Volgens de mannen achter LCC is het weliswaar een snellere techniek dan van de concurrenten maar zijn transacties ontzettend duur.
Zij beloven de snelle transactietijd van Litecoin (2,5 minuut tegenover 10 minuten bij Bitcoin) én lage transactiekosten, namelijk 90% goedkoper.
Litecoin Cash maakt voor het minen weer gebruik van hetzelfde algoritme als Bitcoin, SHA256. Nu hoor ik je bijna denken: maar de transacties bij Bitcoins zijn toch ontzettend traag en duur? Klopt. Wat de mannen anders doen weet ik niet precies, maar zij zien potentie in ongebruikte mining-apparatuur.
Omdat het Bitcoin netwerk op dit moment redelijk overbelast en traag is, is het minen van Bitcoins op dit moment bijna geen doen. Alleen als je mining farms hebt staan met onnoemelijke computerkracht, kun je met een beetje mazzel nog wat Bitcoins minen. Maar iedereen die er ooit mee is begonnen met mindere apparatuur is waarschijnlijk gestopt en die apparatuur staat dus niks te doen.
En daar is Litecoin Cash! Dezelfde technologie op een nieuw netwerk, zet je mining computer maar weer aan en doe je best. Ten opzichte van Litecoin en Bitcoin wordt voor LCC de moeilijkheidsgraad na elk gemaakt block aangepast, voor Litecoin is dat twee keer per week en voor Bitcoin zelfs eens per twee weken. Dit is een groot verschil, aangezien het 2,5 minuut duurt om een block op de LCC blockchain te maken, kan de moeilijkheid elke 2,5 minuut worden aangepast indien nodig.
De snelheid van de blockchain komt onder andere door de beperkte grootte van een block. Net als bij Litecoin is een block ongeveer 13Gb. Een block bij Bitcoin en zijn forks is gemiddeld 140Gb.
Litecoin Cash claimen en minen
Als je de gelukkige bezitter van Litecoins bent die op het block staan waar de fork is ontstaan (block 1371111), kun je 10 LCC per Litecoin claimen. Heb je Litecoins die later zijn gemaakt (gemined) krijg je niets. Vandaar dat de vraag naar bestaande Litecoins zo'n 25% is gestegen de afgelopen weken.
Maar als je dus nog wat mining apparatuur hebt die stof staat te verzamelen, kun je ook LCC gaan minen. De oprichters hebben bedacht dat ze de eerste miners niet meteen alle winst gunnen en hebben voor de eerste 2000 blocks een oplopende beloning ingebouwd.
Het eerste block was 0,25 LCC waard en dit gaat oplopen tot 250 LCC in de eerste 2000 blocks. De moeilijkheidsgraad staat voor de eerste 24 blocks op het laagste niveau, hierna zal het na elk gemaakt block automatisch worden aangepast. Hierbij wordt gekeken of het maken van het block te snel of te langzaam ging, en op basis daarvan gaat de moeilijkheid omhoog of omlaag. Dit gebeurt op basis van DarkGravity technologie.
De beloning van 250 LCC wordt ongeveer elke 4 jaar gehalveerd, net als bij Litecoin. Met een totaal van 840 miljoen te minen (en te claimen) muntjes kunnen we er dus nog wel een aantal jaren tegenaan.
Is het oplichting?
Ik zei het hierboven al, het gebruik van de naam Litecoin zal echt niet alleen gedaan zijn omdat dat gemeengoed is bij forks. De naamsbekendheid van het zilver van de crypto is natuurlijk handig om op mee te liften als nieuwe munt zijnde.
Charlie Lee, oprichter van Litecoin, denkt er net zo over en waarschuwt zelfs openlijk voor de nieuwe fork. Als het aan hem ligt, investeert niemand in Litecoin Cash. Hij zegt ook dat het gebruik van de naam mensen moet lokken en ze mogelijk gedupeerd worden als blijkt dat ze niet in het origineel investeren. Het is niet verkeerd mensen daarvoor te waarschuwen.
Het grootste risico schuilt er echter in dat je, om je gratis 10 LCC per Litecoin te claimen, je privé sleutel van je Litecoin wallet in moet voeren om ze daadwerkelijk te krijgen. In een tijd waarin hacks orde van de dag zijn, is dit natuurlijk niet handig. Uiteraard zijn er foefjes te bedenken waarbij je minder risico loopt, bijvoorbeeld door eerst een compleet nieuwe wallet aan te maken, je Litecoins over te zetten en te claimen op je ‘oude', nu lege wallet.
Speculeren op een koersstijging of koersdaling
Op dit moment kun je niet speculeren op een koersstijging of koersdaling van Litecoin Cash. Vooralsnog kun je enkel speculeren op de wat grotere altcoins zoals Ethereum, Dash & Ripple. Wij hebben een aantal brokers geselecteerd waarbij je terecht kunt en zonder enige kennis kunt speculeren op de koers. Hiervoor kun je storten en uitbetalen via Ideal, Paypal of een ander gewenste methode:
“CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.”
Waar kun je Litecoin Cash kopen?
Daarnaast kun je Litecoin Cash kopen. Je kunt dit doen bij een van de cryptocurrencies exchanges. Hiervoor moet je veelal bitcoins of een andere munt op hebben staan voordat je kunt handelen:
Wel of niet instappen?
Tja, dat is altijd de hamvraag natuurlijk. De digitale munt is net een paar weken oud op het moment van schrijven dus er is nog geen enkele trackrecord.
Het feit dat je je privésleutel in zou moeten voeren om je munten te claimen komt amateuristisch over, en niet van deze tijd. We hebben het steeds over veilig handelen, two factor authentication etc en zij durven gewoon één van de meest kwetsbare zaken van je te vragen. Ik geef toe, dat is lef hebben.
Maar of het bedoeld is als oplichterij zoals Charlie Lee keihard beweert, dat durf ik nu nog niet te zeggen. Het komt nu gewoon neer op je gezonde boerenverstand of je onderbuikgevoel, of je het wel of niet moet doen. Elk nieuw avontuur brengt tenslotte potentieel gevaar met zich mee.
Er ontstaan tegenwoordig zoveel nieuwe virtuele munten dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Dat deze een naam heeft die erg lijkt op een gevestigde naam, daar zelfs van afgeleid is, kan misleidend zijn. Opletten is dus wel aan te raden. Maar als je van een gokje houdt kan het maar zo zijn dat als je nu instapt, je over een paar jaar Litecoin Cash miljonair bent! Ik zelf sla nog even over, ik wil eerst kijken waar dit naartoe gaat.