Nu we de bekendste crypto's wel zo'n beetje beschreven hebben, is het tijd voor de minder bekende muntjes. Met inmiddels zo'n 10000 munten, een aantal wat overigens nog steeds groeit, kunnen wij ons voorstellen dat je door de bomen het cryptobos niet meer ziet. Wij zouden Onetime niet zijn als wij je niet van alle benodigde informatie zouden voorzien. Vandaag introduceer ik je SONM, een redelijk nieuwe crypto.
Wat is SONM?
SONM staat voor Supercomputer Organized by Network Mining. Een hele mond vol dus. Maar de naam geeft wel aan waar de nadruk op ligt: op het netwerk en niet op het betaalmiddel. De munt die bij het netwerk hoort is dus initieel ook niet bedoeld als betaalmiddel, maar als token.
Eigenlijk is het concept niet heel ingewikkeld: door middel van fog computing worden resources wereldwijd gedeeld zodat je een stukje computerkracht kunt ‘kopen' voor zoveel en zolang als dat je dat nodig hebt.
SONM is in juni 2017 geïntroduceerd in de markt en is dus nog jong en nieuw. Dat betekent dat er nog geen grote track record is opgebouwd over stabiliteit. Leuk als je van een gokje houdt, maar als je voor langere termijn wil investeren is het misschien verstandiger om voor een andere munt te kiezen.
Fog computing
Nu klinkt dat misschien nog steeds als abracadabra, dus enige uitleg is wel op zijn plaats. Fog computing is een alternatief voor cloud computing, iets waar we inmiddels allemaal wel van hebben gehoord. Waar bij cloud computing de hardware op 1 plek staat (in datacentra) en deze hardware gedeeld wordt door verschillende eindgebruikers, werkt het bij fog computing eigenlijk net andersom.
Als je je aansluit bij het netwerk deel jij je (overbodige) computerkracht in dat netwerk. Vervolgens wordt dit gebundeld met alle computerkracht die aangeboden wordt, en vervolgens kan iemand die behoefte heeft aan computerkracht via een marketplace dit inkopen. De ingekochte computerkracht kan dus van verschillende bronnen op verschillende locaties vandaan komen.
Het minen van SONM
Ook de SONM kun je minen, net als bijvoorbeeld Bitcoins. Het verschil zit eer echter wel in hoe je kunt minen. Waar je bij Bitcoin en zijn alt-coins computerkracht levert om transacties te valkideren, en daarmee virtueel geld kunt verdienen, werkt het bij SONM anders.
Door computerkracht te leveren draag je bij aan de fog. In ruil hiervoor krijg je een vergoeding in SONM coins. Je kunt met elk smart device dat verbonden is met het internet, een bijdrage leveren aan de fog. Dus ook je smartphone, tablet of zelfs PlayStation kun je inzetten. Zo kun je met elke niet gebruikte GB opslag dus geld verdienen, maar ook met andere resources die je niet (volledig) gebruikt.
Voor de transacties en contracten van en voor SONM wordt gebruik gemaakt van het Ethereum netwerk.
Speculeren op een koersstijging of koersdaling
Op dit moment kun je niet speculeren op een koersstijging of koersdaling van SONM. Vooralsnog kun je enkel speculeren op de wat grotere altcoins zoals Ethereum, Dash & Ripple. Wij hebben een aantal brokers geselecteerd waarbij je terecht kunt en zonder enige kennis kunt speculeren op de koers. Hiervoor kun je storten en uitbetalen via Ideal, Paypal of een ander gewenste methode:
“CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.”
Fog computing inkopen
Zo'n marketplace werkt natuurlijk alleen als er naast aanbod van resources, ook vraag is. En als daar voor betaald wordt! Het SONM netwerk ziet hier voldoende mogelijkheden voor. Eigenlijk voor alles waar je (tijdelijk) extra rekenkracht nodig hebt, kun je fog computing gebruiken.
Op de website vinden we wat voorbeelden, zo is het te gebruiken voor hosting, game servers, video streaming en rendering, maar ook voor machine learning en wetenschappelijk onderzoek en calculaties. Inderdaad zaken die over het algemeen veel rekenkracht vragen, maar in veel gevallen ook te maken hebben met pieken en dalen in gebruik.
Omdat je met fog computing enkel betaalt wat je nodig hebt wanneer je het nodig hebt, is dit een kostenefficiënte manier van inkopen. Zelf zeggen ze dat dit met cloud computing niet mogelijk is (daar zou je vooraf moeten betalen) maar daarvan durf ik te zeggen dat dat toch niet helemaal waar is. Er zijn genoeg cloud aanbieders die eenzelfde afrekenmodel hanteren (pay-as-you-go), denk bijvoorbeeld aan Microsoft Azure.
Maar waar bij Azure het geld verdwijnt in de grote zakken van Satya Nadella en consorten, worden bij SONM de opbrengsten verdeeld binnen het netwerk.
Betalen voor fog computing
De SONM coin is zoals gezegd eigenlijk een token. Je kunt deze op verschillende manieren kopen met andere valuta, harde valuta of cryptocurrencies als Bitcoin. Met de gekochte token kun je vervolgens fog computing kopen.
Wat die fog je nou precies gaat kosten is nog niet bekend. Of het dus voordeliger is dan de bestaande cloud computing is niet bekend. Of de kosten afhangen van vraag en aanbod laat zich ook nog raden.
Nog even wachten
Dit klinkt natuurlijk allemaal heel interessant. Maar laten we nog even wat slagen om de arm houden voordat we halleluja gaan zeggen. Op dit moment is het netwerk namelijk nog in de testfase, de fog is nog niet live. Dus hoewel het een mooi concept is, ben ik wel heel benieuwd naar hoe het dan daadwerkelijk gaat werken.
De munt zit dus duidelijk nog in de ICO fase, oftewel de Initial Coin Offering fase, waarbij tokens worden verkocht om het project (verder) te financieren. Je kunt nu dus al wel SONM tokens kopen, alleen kun je er op dit moment nog weinig anders mee dan handelen. Daar waar de tokens daadwerkelijk voor zijn bedoeld, namelijk het aankopen van fog computing, is nog niet beschikbaar.
Verder heb nog geen concrete antwoorden kunnen vinden met wat het minen bijvoorbeeld oplevert. Of hoe de vergoeding berekend wordt.
Wat we wel al weten is dat SONM gebruik maakt van het Ethereum netwerk, dat het Open Source en compleet onafhankelijk is. De koers ten opzichte van bijvoorbeeld de Dollar zit in de lift, meer dan de koers ten opzichte van de Bitcoin. En dat maakt het dus zeker een interessante crypto om te komende tijd in de gaten te houden!!
Waar kun je SONM kopen?
Daarnaast kun je SONM kopen. Je kunt dit doen bij een van de cryptocurrencies exchanges. Hiervoor moet je veelal eerst bitcoins of een andere munt op hebben staan voordat je kunt handelen. Je kunt niet rechtstreeks bitcoin cash kopen vanaf Ideal bijvoorbeeld.