Vrijwel alle cryptomuntjes zijn ontwikkeld in de Westerse wereld en worden daar veelal gebruikt. Zie hier de ster aan het crypto firmament: Stellar Lumens, juist erop gericht om mensen in derdewereldlanden ook toegang te geven tot betalingsverkeer. Wat dit betalingssysteem is, wil zijn en of we er wat van mogen verwachten, lees je natuurlijk hier!
De missie van Stellar Lumens
De missie van de non-profit organisatie achter Stellar Lumens (XLM) is simpel: het uitbreiden van goedkope financiële services om zo armoede te bestrijden en de potentie van individuen te maximaliseren.
Mooie woorden, maar er zijn natuurlijk al tig organisaties die al jaren pogingen doen om de armoede in de wereld voor eens en altijd uit te bannen. Helaas vooralsnog zonder al te veel succes, er heerst nog steeds veel armoede in de wereld. Wat maakt deze organisatie, dit financiële netwerk en deze munt anders?
Razendsnelle transacties
Het netwerk heet Stellar, de munten heten Lumens. Toch wordt er vaak gesproken over de combinatie, Stellar Lumens. Niet heel vreemd maar dus niet helemaal juist. Voor de rest van het artikel ga ik dus Stellar gebruiken als ik het over het netwerk heb, en Lumens als het over de valuta gaat.
Één van de kenmerken van Stellar is de transactiesnelheid, deze is met enkele seconden vele malen sneller dan menig andere crypto. Er worden wel vergelijkingen gelegd met Ripple. Dit is niet heel vreemd aangezien de munt in 2014 is bedacht als fork van Ripple.
Het Stellar netwerk is in 2015 live gegaan, en ten opzichte van Ripple zijn er zeker verschillen te noemen. Zo is XLM wél een decentraal netwerk, en zoals gezegd een non-profit organisatie. Het netwerk richt zich op kleine transacties, waar Ripple zich vooral richt op samenwerking met grote banken en het bedrijfsleven en een duidelijk winstoogmerk heeft.
Zoals we nu al gezien hebben met bijvoorbeeld Bitcoin, is dat de grote netwerken niet echt geschikt zijn om mee te betalen. Transacties die minuten of zelfs uren duren voordat ze zijn goedgekeurd, hoge transactiekosten en een sterk fluctuerende koers zijn nu eenmaal geen sterke kenmerken voor iets wat wil doorgaan als betaalmiddel voor dagelijkse transacties.
Consensus
Het netwerk van Stellar werkt op basis van consensus. Alle gegevens van rekeningen (accounts) staan op een ledger, welke op verschillende servers in het netwerk staan opgeslagen. Op het moment dat er een transactie plaatsvindt, moeten alle servers in het netwerk overeenstemming bereiken voor het verplaatsen van een bepaald bedrag van een bepaalde rekening.
Dit wordt consensus genoemd. Als consensus bereikt is, is de transactie akkoord. Over het algemeen duurt het 2 tot 4 seconden voor een consensus bereikt is. Dit gebeurt in regelmatige intervallen zodat alle servers kunnen blijven syncen met elkaar om de ledger in tact te houden.
Internationale transacties
Het is misschien geen uniek kenmerk van de Stellar, maar het snelle netwerk maakt het mogelijk om tegen lage kosten razendsnel transacties uit te voeren. Hierbij maakt het niet uit of de ontvanger en zender in hetzelfde land zitten of aan de andere kant van de wereld.
Het team achter XLM ziet dit samen met de snelheid wel als dé manier om betalingen voor iedereen mogelijk te maken. Waar je ook ter wereld bent. Hoe groot of hoe klein het bedrag ook is. Of je wel of niet in de buurt bent van een bank. Die bank heb je niet meer nodig.
In derdewereldlanden hebben weinig mensen toegang tot regulier betalingsverkeer. Dat maakt handelen moeilijk, en de armoede groter. Door betalingen makkelijk en nagenoeg kosteloos te maken, komt bankieren met XLM dichter bij de mensen.
Om in Lumens te kunnen handelen, is geen externe exchange of broker benodigd. Op het Stellar netwerk kun je zo andere valuta inwisselen voor Lumens of andersom, en dat tegen de belachelijk lage prijs van 0,000001 Lumens per transactie.
Grote namen als partner
Alsof bovenstaande nog niet genoeg is om te geloven in de toekomst van Stellar Lumens, is het team diverse partnerships aangegaan. En niet met zomaar bedrijven, nee ze hebben onder andere IBM, Deloitte en KlickEx als partner weten op te schrijven. Daarnaast hebben ze wereldwijd nog 37 bedrijven aan zich weten te binden.
IBM gebruikt het betaalplatform van Stellar als basis voor een internationaal betaalsysteem te ontwikkelen. Dit doet ze samen met een aantal grote banken.
Lumens worden niet gemined
Alle Lumens zijn al gecreëerd, en het doel van het team is om deze zoveel mogelijk te verspreiden tegen zo min mogelijk kosten. Op dit moment is nog zo'n 90% van de totale stack in handen van de oprichters.
Het feit dat Lumens niet gemined worden, maakt de munt én het netwerk future proof. Minen kost namelijk nogal wat energie én geld (in de vorm van dure apparatuur) en er gaan steeds meer stemmen op om het te gaan verbieden. Dit zal voor veel crypto's een moeilijke tijd gaan worden, en kan ze maar zo de kop kosten.
Er zijn 100 miljard Lumens gemaakt. 5% is en blijft gereserveerd voor de organisatie zelf, Stellar.org en de Stellar Development Foundation. Dit zal worden gebruikt om doorontwikkeling van het Stellar netwerk te kunnen blijven betalen. Hiervoor ontvangen ze overigens ook giften en donaties van bijvoorbeeld Google.
Geleidelijke introductie
De overige 95 miljard Lumens zijn niet in één keer de markt op geslingerd. De bedoeling is dat dit geleidelijk in ongeveer 10 jaar tijd gebeurt. Hiervoor is ook al een verdeling gemaakt:
- 50% is bedoeld voor individuen die Stellar Lumens willen gebruiken. Een groot deel hiervan zal wellicht tegen lage of nihile kosten worden weggegeven. Zo kunnen mensen in ontwikkelingslanden kennismaken met de nieuwe manier van betalen, zonder dat het ze geld kost (wat ze vaak niet hebben)
- 25% zal als donatie naar hulporganisaties gaan ten behoeve van hulp in ontwikkelingslanden
- 20% zal worden verdeeld onder Bitcoin en Ripple gebruikers. Hiervan gaat 19% naar Bitcoin en 1% naar Ripple
Op het moment van schrijven zijn er een dikke 8 miljoen Lumens in omloop gebracht.
Speculeren op een koersstijging of koersdaling
Er zijn verschillende mogelijkheden om te kunnen profiteren van cryptovaluta. Een van de methodes is via CFD's. Hiervoor kun je storten en uitbetalen via Ideal, Paypal of een ander gewenste methode. Voor Stellar kun je daarvoor terecht bij onderstaande broker:
Waar kun je Stellar Lumens kopen?
Daarnaast kun je Stellar kopen. Je kunt dit doen bij een van de onderstaande cryptocurrencies exchanges
Conclusie Stellar Lumens
Het Stellar netwerk heeft zeker potentie als het kan blijven werken zoals het nu doet: razendsnel en spotgoedkoop. De tijd zal moeten uitwijzen of dat ook zo is.
De insteek van het team om als non-profit organisatie aan de slag te gaan om betalen voor de gehele wereldbevolking mogelijk en betaalbaar te maken, is idealistisch. Het is een verfrissende koers in een markt waarin het alleen maar lijkt te gaan om geld verdienen, zo snel en zo veel mogelijk.
Dat je de Lumens kosteloos kunt krijgen, is een mooi en belangeloos gegeven maar betekent dit niet dat de munt dadelijk vrijwel waardeloos wordt? Als de introductie langzaamaan plaatsvindt én mensen worden enthousiast, verwacht ik dat dat alleen maar mee kan vallen. Mocht je al Lumens willen kopen, dan kan dat bij verschillende brokers.