Blockchain

Wat is de Blockchain technologie?

De blockchain-technologie wordt onder andere gebruikt voor de transacties in cryptocurrencies. Maar het wordt op meer plekken gebruikt. Zo werkt de Bitcoin met blockchain technologie, maar bijvoorbeeld ook de haven van Rotterdam maakt gebruik van deze technologie. De blockchain technologie klinkt heel spannend, maar is eigenlijk heel simpel. Het werkt als volgt.

Onetime Las Vegas Fill door Onetime
op 9 maart 2017 - laatste update: 5 maart 2023
Blockchain

Indirect investeren in blockchain technologie?

Koop crypto via een van onderstaande brokers en profiteer van de alsmaar populair wordende cryptomarkt!

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €1000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's
Blockchain
Blockchain

Hoe werkt de Blockchain?

Als je deze technologie op jouw computer hebt staan, krijg jij een kopie van alle documenten die in de blockchaintechnologie staan, ook op jouw computer. Er zijn heel veel mensen die dit hebben, dus er zijn heel veel kopieën die allemaal overeen komen met elkaar. Dit neemt overigens ook een groot deel van je harde schijf in beslag.

Als jij als gebruiker vervolgens iets wilt wijzigen, bijvoorbeeld je wilt een bitcoin overmaken naar iemand anders, dan gaat jouw saldo van 2 bitcoins, naar 1 bitcoin en iemand anders krijgt er een bitcoin bij.
Dit alles moet natuurlijk worden bijgehouden, zeg maar geadministreerd. Iemand die een kopie heeft, kan dus zien dat er een wijziging heeft plaats gevonden.

Genoeg saldo?

Hij of zij checkt of jij genoeg saldo hebt en als het klopt dan verstuurt hij het door naar iemand anders die ook een kopie heeft. Als die persoon (eigenlijk computer) ook akkoord is wordt de bitcoin verzonden. Doordat er in de twee kopieën een wijziging is geweest, moeten alle kopieën gewijzigd worden bij iedereen, anders klopt de administratie niet meer. Deze wijziging gaat automatisch.

Je begrijpt dat de mogelijkheden van de blockchain oneindig zijn. Niet alleen voor de bitcoin, maar ook voor andere contracten. Als jij een contract hebt met een andere partij, dan kun je dit niet zomaar wijzigen, daar zijn een aantal ‘buitenstaanders’ voor nodig om te kijken of de andere partij het ook goed vindt en of het kan. Als de buitenstaanders het goed keuren, pas dan is het contract gewijzigd

Praktijkvoorbeeld van de Blockchaintechnologie

Stel je voor dat jij een arbeidscontract hebt met een werkgever, en je wilt graag minder uren gaan werken. Dan kun je met de blockchain technologie twee willekeurige mensen van straat trekken die exact weten hoe het zit. Vervolgens gaat een persoon vragen aan de werkgever of hij het goed vindt, de ander vraagt aan jou of jij het goed vindt en vervolgens maken zij kopieën van het nieuwe contract.

Deze versturen ze naar de hele wereld zodat iedereen weet dat het met goedkeuren van beide partijen is veranderd. Het klinkt nu of er veel privacy gevoelige informatie gedeeld wordt, echter is alles volledig versleuteld en kan dus niemand het lezen behalve de persoon waar het voor bedoeld is.

Meepraten over crypto?

on air