Bankgiro Loterij The Wall

Bankgiro Loterij The Wall: miljoenen winnen bij SBS6

The Wall is een Amerikaanse spelshow en ging op 19 december 2016 in première. De show werd gepresenteerd door Chris Hardwick, die tevens werkzaam is als uitvoerend producent van de show. De kijkcijfers gingen door het dak en het programma werd verkocht aan o.a. Nederland.

In Nederland zag het programma het levenslicht op 22 april 2018 en werd gepresenteerd door Winston Gerschtanowitz op de zender SBS6. Het  programma kreeg de naam: BankGiro Loterij The Wall, omdat het wordt gesponsord door de BankGiro Loterij. Het was even spannend, want hoe zou het programma worden ontvangen bij het Nederlandse publiek? Dit bleek goed uit te pakken met gemiddeld ongeveer 1 miljoen kijkers per aflevering. Er werden in totaal 6 afleveringen uitgezonden. Begin 2019 staat seizoen 2 gepland.

Transpareng BG TG geplaatst in Over knaken door Frank Kruit
op 4 februari 2023
Bankgiro Loterij The Wall

Uitleg over het spel: Bankgiro Loterij The Wall

De Wall is een twaalf meter hoge muur met onderaan de muur diverse geldbedragen. Deze muur is een geldmachine en kan het leven veranderen van een koppel dat meedoet aan de spelshow. Het verschil tussen winst of verlies wordt bepaald door een groene of een rode bal. Goede antwoorden zorgen voor groene ballen en onjuiste antwoorden voor rode ballen.

Antwoord Is Goed Prijzenpot Wordt Aangevuld
Antwoord is goed – prijzenpot wordt aangevuld

Ronde 1

Tijdens de eerste ronde mag het koppel samen 5 vragen beantwoorden. Nadat de vraag is gesteld vallen er drie witte ballen naar beneden. De kunst is om de vraag op tijd te beantwoorden (voordat de ballen over de witte lijn vallen) en het antwoord moet goed zijn. Wanneer het antwoord goed is, krijgt het koppel alle bedragen bij elkaar opgeteld. Is het antwoord fout dan wordt het bedrag in mindering gebracht. Het bedrag kan niet onder €0 uitkomen. Tijdens ronde 1 variëren de bedragen tussen de €1 – €12.500, waarin de ballen kunnen komen te vallen. Het koppel dient aan het einde van ronde 1 meer dan €0 op het bord te hebben staan. Is dit niet het geval, dan mag een ander koppel het gaan proberen.

Twee Groene Ballen In De Tweede Ronde
Twee groene ballen in de tweede ronde

Ronde 2

In ronde twee gaat het koppel gescheiden van elkaar verder. Eentje mag de vragen in een geïsoleerde kamer beantwoorden, terwijl de ander gokt of hij/zij de juiste antwoorden heeft gegeven.

De ronde start met twee gratis groene ballen, de bedragen die hiermee kunnen worden gewonnen, worden opgeteld bij de totale prijzenpot. Deze eerste twee groene ballen worden door de kandidaat naar twee van de 7 posities verzonden, waarvandaan ze worden losgelaten.

Na deze twee groene ballen komen er drie vragen aan bod. Diegene in de studio krijgt de antwoorden te zien en mag aan de hand daarvan bepalen vanuit welke positie (1 t/m 7) de bal mag worden losgelaten. Vervolgens geeft diegene vanuit de geïsoleerde kamer het antwoord. Is het antwoord goed, dan kleurt de bal groen. Bij een fout antwoord kleurt de bal rood. De bal zal uiteindelijk in een van de geldprijzen komen te vallen. Tijdens de eerste drie vragen kan de bal terecht komen in een van de kokers, waarbij de grootste prijs €125.000 betreft.

Vanaf vraag twee kan de verdubbelaar worden ingezet (2 ballen worden losgelaten) en bij vraag drie mag er worden gekozen om te verdriedubbelen (drie ballen worden losgelaten). Mocht het antwoord fout zijn, werkt het uiteraard de andere kant op. Tot slot moeten er in deze ronde twee rode ballen worden losgelaten, in dit geval vanuit de posities waar vanuit ook de groene ballen zijn losgelaten. De uitkomst wordt van de totale prijzenpot afgetrokken.

Vier Antwoordmogelijkheden
Vier antwoordmogelijkheden

Ronde 3

Rond drie is ongeveer gelijk aan ronde twee, echter met een aantal kleine verschillen. Zo is de hoogst haalbare prijs in deze ronde €500.000. Er wordt gestart met drie gratis groene ballen en afgesloten met drie rode ballen. Het aantal antwoordmogelijkheden wordt verhoogd van drie naar vier, waardoor het moeilijker wordt voor diegene in de geïsoleerde kamer.

Finale

In de finale moet de geïsoleerde speler een keuze maken om te spelen voor het bedrag van The Wall of het contractbedrag. Het contractbedrag bestaat uit het bedrag dat tijdens de eerste rond bij elkaar is gespeeld, plus €10.000 voor iedere vraag die goed is beantwoord is in ronde 2 & 3. Echter, weet de geïsoleerde speler niet hoeveel vragen hij/zij goed heeft beantwoord én wat de waarde van The Wall is. Voordat de rode ballen komen te vallen wordt het contract verzonden naar de geïsoleerde speler. Hij/zij mag het vervolgens verscheuren of accepteren. Uiteindelijk is het bedrag bekend op The Wall nadat de rode ballen gevallen zijn en mag de geïsoleerde speler bekendmaken of het contract is ondertekend of niet.

on air