Credit Card 4270428 1280

Betalen in Amerika, waar moet je op letten? De beste tips!

Als je binnen Europa op vakantie gaat is het qua geld makkelijk: je betaalt grotendeels met de Euro dus daar hoef je niet echt meer over na te denken. De charme van het wisselen van geld voordat je op vakantie gaat, is als je naar Frankrijk of Spanje gaat bijvoorbeeld, verdwenen. En de muntjes die je overhield aan het einde van je vakantie, die je in je plakboek plakte, zijn ook verleden tijd. Maar ga je buiten de EU op vakantie, dan heb je nog steeds te maken met andere valuta, of zelfs hele andere betaalgewoonten. Zoals in Amerika. Waar moet je op letten als het gaat om betalen in Las Vegas in het bijzonder, of Amerika in het algemeen?

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 23 mei 2022
Credit Card 4270428 1280
Petrol 996617 1280
Tanken in Amerika is weliswaar goedkoop, maar als je met creditcard betaalt betaal je zomaar 10 cent per gallon meer

Creditcard is betaalmiddel nummer 1

Laten we beginnen met een vooroordeel dat ook nog eens waar blijkt te zijn: in Amerika betaal je het liefst alles met je creditcard. Zelfs je dagelijkse boodschappen in de supermarkt of je fastfoodbestelling reken je af met je creditcard. Dit zijn we in Nederland absoluut niet gewend, hier gebruik je je creditcard alleen in speciale gevallen en meestal vooral voor online aankopen.

Maar een waarschuwing is wel op zijn plaats: voor het gebruik van je creditcard kunnen ook in Amerika extra kosten berekend worden. Dus hoe gewoon het ook lijkt om met je creditcard te betalen, het kan, vooral bij kleinere aankopen, een dure aangelegenheid worden.

Dit wordt extra duidelijk als je gaat tanken. Ook dit wordt veelvuldig met creditcard betaald, maar voor betaling met creditcard gelden andere brandstofprijzen dan bij betaling met contant geld of een pinpas (debitcard).

In Amerika reken je brandstof per gallon af (3,79 liter) en het prijsverschil kan oplopen tot zo'n 10 cent per gallon. Op een volle tank scheelt dit dus maar zo een paar dollar! De prijzen die je op de borden langs de kant van de weg ziet, zijn de contante prijzen, dus je kunt je hier makkelijk op verkijken. Huur je een auto in Amerika, hou hier dan rekening mee.

Tanken in Amerika is weliswaar goedkoop, maar als je met creditcard betaalt betaal je zomaar 10 cent per gallon meer

Verder proberen ze in Amerika ook fraude (bijvoorbeeld met creditcards) tegen te gaan. Dit merk je bij de benzinepomp doordat je, als je je creditcard invoert, ook een postcode in moet voeren. Heb je geen postcode uit de buurt van het tankstation dan kun je niet aan de pomp betalen en moet je je binnen melden, voordat je kunt tanken.

Online Banking 3559760 1280
Het kan snel gaan met je bestedingslimiet op je creditcard. Je kunt dit gelukkig vaak online zelf aanpassen

Bestedingslimiet

Doordat je je creditcard in Amerika veelvuldig gebruikt, is het goed om rekening te houden met je bestedingslimiet. Vooral bij reserveringen voor auto of hotel houden ze ook de borg (tijdelijk) in op je creditcard. Dit kan makkelijk in de honderden dollars lopen, en wordt pas later vrijgegeven (na het inleveren van de auto of als je uitcheckt bijvoorbeeld). Bij de ene gaat dat snel (nadat wij de huurauto hadden ingeleverd in 2019 werd de reservering op de creditcard meteen vrijgegeven) maar het kan soms ook dagen of een week duren. Dat geblokkeerde bedrag kun je niet opnieuw uitgeven natuurlijk, dus dan loopt je bestedingsruimte snel terug.

Vaak kun je via online bankieren (en dus ook via de app van je bank of creditcardmaatschappij) het limiet (tijdelijk) ophogen. Ga je voor langere tijd naar de States dan is het handig dit al bij voorbaat te doen, dankzij de reserveringen hadden wij na anderhalve week al bijna het limiet van onze creditcard bereikt. Het is ook altijd mogelijk om alvast geld over te maken naar je creditcard, alleen duurt de verwerking hiervan meestal enkele werkdagen, niet handig als je je creditcard snel nodig hebt.

Betalen met je Nederlandse pinpas werkt niet overal

Naar Amerika gaan zonder creditcard is eigenlijk niet te doen. Voor het huren van een auto, het boeken van een hotelkamer en dat soort zaken wordt eigenlijk altijd een creditcard vereist. En veel prepaid creditcards kunnen daarvoor niet gebruikt worden. Heb je dus geen creditcard en kun of wil je die ook niet krijgen, dan is het een uitdaging om naar Amerika te gaan.

Want naast dat je de creditcard nodig hebt voor vrijwel elke reservering of boeking, werkt je Nederlandse pinpas (debitcard) op heel veel plekken niet. Dus ook al heb je een wereldpas met het Maestro-logo en heb je deze vrijgegeven voor gebruik in het buitenland, dan nog werkt deze op veel plekken niet. Zelfs anno 2019 kun je bijvoorbeeld bij veel McDonalds-vestigingen in Amerika niet betalen met je pinpas… Bij de meeste supermarkten lukte het ons in 2019 overigens wel, maar bijvoorbeeld voor het tanken lukte het vaker niet dan wel. Dit ligt niet aan je pinpas maar aan de betaalautomaat waar je op dat moment wil betalen, die is dan niet geschikt voor betalingen met een buitenlandse bankpas.

En hoewel de Verenigde Staten het grootste en belangrijkste Westerse land is, is het echt nog op verrassend veel plekken niet mogelijk om te pinnen. Tenminste, dat was mijn bevinding. Ik had dagelijks wel minimaal één keer dat mijn pinpas niet geaccepteerd werd. Als je wél in een winkel kunt pinnen, dan is er vaak de optie van ‘cash back', of wat wij extra pinnen noemen. Je kunt dan extra geld pinnen wat je contant krijgt. Dit is vaak kosteloos en dus een goedkope manier om aan contant geld te komen. Wel is het bedrag vaak beperkt.

Dollars Overdragen
Contant betalen is in Amerika nog heel gewoon, maak hier dan ook gebruik van!

Betalen met contant geld

Gelukkig is het op veel plekken wel mogelijk om te betalen met contant geld. En dat lijkt, meer dan in Nederland, nog vrij normaal in Amerika. Zo kun je bij de meeste McDonalds-vestigingen bestellen bij een kiosk, maar kun je die bestelling vervolgens gewoon contant betalen bij de kassa. Ook in de supermarkt en bij het tankstation is het eigenlijk altijd mogelijk om contant te betalen. Bij tankstations doen ze dat overigens wel anders dan in Nederland: je gaat eerst naar de kassa en betaalt daar vooruit. Vervolgens wordt de pomp vrijgegeven en kun je maximaal tanken voor het bedrag dat je vooruit betaald hebt. Tank je minder dan kun je het wisselgeld na het tanken ophalen bij de kassa.

Contant geld haal je in de VS, net als in Nederland, in principe uit de geldautomaat. Een ATM, zoals ze daar genoemd worden, tref je ook hier op vrijwel elke straathoek aan. Tenzij je er één nodig hebt natuurlijk, dan zit er geen in de buurt ;-) Bij de meeste Automatic Transmission Machines (ATM's) kun je gewoon met je Nederlandse pinpas terecht. Toch betekent dat niet dat je zomaar klakkeloos overal moet gaan pinnen. Ja, het mag en kan natuurlijk gewoon, maar is niet altijd even gunstig.

De meeste ATM's rekenen namelijk een fee voor het pinnen met je buitenlandse pas. Het is dus aan te raden om grotere bedragen in één keer te pinnen, en niet elke keer voor een paar tientjes aan dollars op te nemen, want je betaalt die fee elke keer. De fee is soms een paar dollar, maar kan makkelijk oplopen tot €8 per transactie. Overigens wordt dit altijd getoond voordat je daadwerkelijk geld opneemt, en kun je de transactie dan nog kosteloos beëindigen. Maar niet alleen de fee kan een aardig addertje onder het gras zijn. Ook de wisselkoers is blijkbaar een melkkoe voor de banken…

Voor ons kwam de verrassing trouwens nog achteraf, de Rabobank rekende aan het einde van de maand ook nog even transactiekosten af voor de transacties. Dat was toch even €30 ofzo wat we extra mochten aftikken.

Euro 948007 1280
Een dollar is anno 2019 ongeveer 90 eurocent waard. Laat je dus niet afschepen met veel hogere wisselkoersen, ook niet bij pinautomaten!

Wisselkoers

Veel geldautomaten bieden je de mogelijkheid om die (hoge) transactiefee niet te laten betalen. In plaats daarvoor kun je meteen afrekenen in Euro's. Klinkt mooi? Zeker, maar het is eigenlijk in alle gevallen dat ik heb gezien, te mooi om waar te zijn. De wisselkoers die ze hanteren ligt vele malen hoger dan de daadwerkelijke koers. Natuurlijk, een bank gebruikt vaak een koersopslag om het risico voor henzelf in te dekken. Maar ik heb in 2019 voorstellen voorbij zien komen bij een geldautomaat dat ik voor $300 meer dan €300 moest betalen… Terwijl de koers van een dollar al lange tijd stabiel op om en nabij 90 eurocent ligt. Dat is inderdaad 10% opslag!

Laat je dus vooral niet verleiden om een hoge koers te accepteren in ruil voor geen transactiefee. Want al is $8 fee hoog, op een bedrag van $300 is dat nog geen 3%! Ik liet dus het omwisselen en omrekenen doen bij mijn eigen Nederlandse bank, wat neerkwam op een ongeveer 91 cent per dollar, plus een opslag van 1,2%. Voor het opnemen van $300 werd dan ook tussen de €275 en €280 berekend, dat scheelt toch weer 20 tot 30 euro op een transactie. Ja serieus, zoveel steekt zo'n aanbieder van een geldautomaat dus in zijn zak!

Rabobank

We kwamen overigens naast de Amerikaanse banken ook af en toe een Rabobank tegen. Mocht je denken dat dat gunstiger is: helaas, ook die rekenen een fee voor het opnemen van dollars met je Nederlandse (Rabo)pas. Al was die fee heel schappelijk: $3. Dat is één van de laagste die ik ben tegengekomen. Vooral in Las Vegas, en dan al helemaal in de casino's, lag de fee soms bijna op $10 en loont het dus de moeite om even off Strip te gaan pinnen!

Contant geld opnemen

Overigens is het opnemen van contant geld met je creditcard ook in Amerika een dure aangelegenheid. We hebben het niet getest dus ik kan je niet de precieze prijzen vertellen, maar je wordt overal gewaarschuwd om dat vooral niet te doen. Het cash back systeem in winkels kun je dan beter gebruiken als je contant geld nodig hebt en dit wil opnemen met je creditcard.

Betalen in de States: goede voorbereiding is het halve werk

Ga je dus naar Las Vegas, of net als wij, een complete vakantie in de Verenigde Staten houden? Bereid je dan alvast goed voor. De belangrijkste tips heb ik nog even voor je op een rijtje gezet:

  1. Zorg ervoor dat je minimaal één creditcard bij je hebt en pas, indien mogelijk, het bestedingslimiet vast aan
  2. Stel je bankpas in voor het gebruik buiten de EU
  3. Weet welke wisselkoers op het moment gebruikelijk is en accepteer geen koersen die meer dan 1 à 2 procent afwijken
  4. Controleer van tevoren welke toeslag of koersopslag je bank berekent
  5. Zorg voor voldoende contant geld en neem grotere bedragen in één keer op
  6. Maak eventueel gebruik van cash back opties bij betalen in winkels voor extra contant geld
  7. Vermijd pinautomaten op drukke, toeristische plekken zoveel mogelijk als je geen belachelijk hoge fee wil betalen

Oftewel: gebruik je gezonde verstand. Het is normaal dat je geld betaalt voor een transactie in een andere valuta, maar bedragen van meer $5 of meer zijn echt belachelijk. Gemiddeld betaal je ongeveer $4 transactiekosten, soms zelfs minder (maar zeker $2,50 tot $3). Aan de koersopslag van je bank kun je helaas niet veel doen, behalve op tijd overstappen naar een andere bank

IMG 8572 E1568718226842
Betalen bij McDonalds in de VS kan níet met een pinpas maar wél met bijvoorbeeld Apple Pay of Google Pay

Nieuwe betaalmethodes

Waar hier in Nederland Apple Pay enkel bij de ING beschikbaar is, en binnenkort via de Rabobank, is dat in Amerika al een veelgebruikte betaalmethode. Ook Google Pay, de betaaldienst van Google, kom je al op veel plekken tegen. Zelfs Samsung Pay raakt al meer ingeburgerd. Het wordt dus vooral tijd dat we in Nederland meer van dit soort diensten krijgen, zodat we makkelijk en goedkoop kunnen betalen, ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Nog even geduld…

Praat en lees mee op ons forum voor nog meer tips

on air