Welcome To Las Vegas 1086412 1280

Breaking: reisaanbieders moeten resort fee altijd in prijs opnemen!

De resort fee, het is een doorn in het oog van iedereen die wel eens naar Las Vegas gaat. Of naar Atlantic City, Miami of Hawaii, want de resort fee wordt op steeds meer plaatsen in de VS een gewoonte. Wat vooral vervelend is, is als je online kamerprijzen ziet en pas bij boeken blijkt dat die prijzen ‘kaal' zijn. Oftewel, dat er een paar tientjes per nacht bij komt. De Nederlandse en Europese wetgeving is echter gericht om die kleine lettertjes tegen te gaan. Zo mogen airlines ook geen prijzen meer noemen zonder alle belastingen etc, die er vroeger bij het boeken pas bij genoemd werden.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken , Landbased casino door OneLuckyLady
op 27 januari 2023
Welcome To Las Vegas 1086412 1280

Toch heeft het lang geduurd voordat de resort fee eenzelfde behandeling kreeg: tot voor kort boekte je kamers tegen een bepaalde prijs en kreeg je als je geluk had, te zien wat je bij het hotel moest betalen. Inmiddels bieden websites als booking.com etc voortaan all-in prijzen aan: prijzen inclusief belastingen en dus ook resort fee. Aanbieders van pakketreizen dachten echter dat ze een uitweg hadden gevonden, en zetten het vaak nog steeds ergens in de kleine lettertjes. De Reclamecode Commissie (Stichting Reclame Code) maakt daar vanaf 17 december 2019 echter korte metten mee. Hoe dat precies zit lees je uiteraard weer op Onetime!

Booking.Com Mandalay Bay Incl RF
Bij booking.com krijg je voortaan all-in prijzen te zien. Dus inclusief verplichte toeslagen als belastingen en resort fee

Korte geschiedenis van de resort fee

Waar komt de resort fee eigenlijk vandaan? Het fenomeen bestaat nog niet zo heel erg lang, zo'n 25 jaar. Toen werden de eerste megaresorts op de Strip gebouwd. Gasten die in die enorme resorts verbleven, moesten voor van alles en nog wat bijbetalen, de kamerprijzen waren behoorlijk kaal. Dit kon nog wel eens een duur geintje worden, dus bedachten de hotels een all-in prijs voor al die extra faciliteiten: de resort fee. Sinds ongeveer de millenniumwisseling is de resort fee voortaan verplicht, zodat hotels niet meer bij hoeven houden welke gast waar gebruik van maakt.

Oftewel: iedereen die in het hotel verblijft, moet resort fee betalen. Deze betaal je dan voor diensten als gebruik van de fitness, toegang tot het zwembad (meestal inclusief handdoeken), Wi-Fi, een krantje, dat soort dingen. Oftewel, veel dingen die bij vrijwel alle hotels ter wereld gewoon in de kamerprijs inbegrepen zijn.

De resort fee kan dus ook gezien worden als een slimme marketingtruc: het kunstmatig laag houden van kamerprijzen in reclame-uitingen en hopen dat mensen alsnog gaan boeken, ook al krijgen ze later in het proces nog een extra fee van een paar tientjes per nacht om te oren. Omdat de kosten voor iedereen verplicht zijn, vinden we in Nederland én Europa dat deze gewoon onderdeel zijn van de kamerprijs. Net zoals belastingen, die ook vast berekend worden. Daarom bieden dus aanbieders als booking.com voortaan all-in prijzen aan, waarbij ze ook duidelijk aangeven dat de resort fee onderdeel is van de totaalprijs.

Klmpackagedeal
De totaalprijs is een prijs per persoon, exclusief resort fee. Onder de prijs staat een linkje naar een pop-up waarin de resort fee wordt besproken

Pakketaanbieders en resort fee

Goed, kameraanbieders als booking.com houden je dus niet langer voor de gek en laten de daadwerkelijke kamerprijs per nacht zien. Dit geldt overigens niet voor alle aanbieders, al is het in Europa dus inmiddels wel verplicht. Als je kijkt naar de websites van hotels zelf, dan bieden zij in eerste instantie nog ‘kale' kamerprijzen aan, en pas later in het boekingsproces wordt duidelijk dat je in het hotel ook nog een leuk bedrag extra neer mag tellen om er te verblijven. En aangezien je niet kunt zeggen: ik gebruik het niet dus ik hoef het niet, moet iedereen dit gewoonweg betalen.

Pakketaanbieders als KLM-packagedeals (van KLM zelf) laat je nog geen prijzen zien met resort fee inbegrepen. Dus als je een week naar Las Vegas wil gaan, geven ze aan dat dit, pak ‘m beet, €735 per persoon kost, inclusief vlucht en verblijf in het Circus Circus. Zelfs bij het boeken, als alle gegevens bekend zijn, worden de kosten nog steeds niet opgenomen in de totaalprijs. Er staat wel met kleine lettertjes een link naar een pop-up waarin extra kosten vermeld staan. Een klant ging hierover klagen bij de Reclamecode Commissie, die op 17 december 2019 uitspraak deed.

Het verweer van klmpackagedeals is dat de resort fee per kamer berekend wordt, en een pakketreis per persoon. De Reclamecode Commissie is het daar dus niet mee eens. Als het aantal kamers waarover resort fee betaald moet worden bekend is, evenals het aantal nachten, dan is de resort fee voor de reis ook bekend. De aanbieder kan deze namelijk ook tonen in de pop-up. De uitspraak is dan ook dat op dat moment de resort fee verdisconteerd moet worden in de prijs, dus evenredig over het aantal personen berekend moet worden en opgenomen in de prijs. In dit geval is er sprake van €260 resort fee. Het totaalbedrag zou dan op €1.730 uitkomen, de prijs per persoon op €865. Dit is een eerlijke weergave.

Klmpackagedeal Resort Fee Pop Up
Ook al wordt de resort fee wel genoemd als je op de link klikt, de Reclamecode Commissie vindt dit niet genoeg. Als de prijs bekend is, moet deze ook opgenomen zijn in de totaalprijs!

Resort fee wordt in het hotel betaald

Een tweede argument van KLM-packagedeals, om de resort fee niet op te nemen in de totaalprijs dan wel de prijs per persoon, is omdat deze niet aan hen betaald wordt maar enkel rechtstreeks in het hotel voldaan kan worden. Dit argument wordt ook makkelijk van tafel geveegd, want dat houdt geen enkele stand. Dat verbaast ons niets, aangezien bijvoorbeeld toeristenbelasting ook niet aan de aanbieder betaald wordt maar in het hotel. Wat aanbieders als booking.com dan bijvoorbeeld doen, is je de kamerprijs laten betalen, en de rest in het hotel af laten rekenen. Je weet dan wel wat de totaalprijs van je overnachting of reis gaat zijn, maar betaalt het in delen.

De klant die de klacht in heeft gediend, noemt ook terecht dat KLM-packagedeal op deze manier een voorsprong probeert te behalen op concurrenten zoals het eerder genoemde booking.com. Want daar vind je prijzen inclusief de (soms nogal hoge) resort fee. Dat is nogal een verschil als je het vergelijkt met prijzen zonder resort fee. Dit wordt, zo kan ik me herinneren, ook wel appels met peren vergelijken genoemd.

Uiteindelijk bepaalt de Reclamecode Commissie dat klmpackagedeals niet meer op deze manier om mag gaan met het tonen van prijzen van pakketreizen in combinatie met de resort fee. Een dag later is dit (logisch) nog wel het geval, wij zijn benieuwd wanneer dit aangepast gaat worden.

Expedia Pakketprijzen
Expedia geeft een prijs per persoon inclusief resort fee, zoals het hoort dus!

Andere aanbieders

Ik ben dan toch heel nieuwsgierig naar hoe andere aanbieders het nu doen. De uitspraak is een dag oud, dus men zal nog geen tijd hebben gehad om het aan te passen. Ik ga dus een rondje maken langs wat online reisbureaus die pakketreizen aanbieden naar Las Vegas.

Ik begin bij Expedia, een favoriet van onder andere The Great One. Als ik kies voor een vlucht plus hotel, zie ik prijzen inclusief belasting. Eronder staat een regel ‘Info over belastingen en toeslagen' plus een i waarop je kunt klikken. Doe je dat, dan komt er een pop-up waarin keurig wordt uitgelegd dat de prijzen inclusief resort fee zijn, plus hoe hoog die is. Oftewel, Expedia doet zoals het hoort. En als zij een prijs per persoon kunnen noemen, inclusief resort fee, moet KLM-packagedeals dat toch ook kunnen?

Een andere bekende reisaanbieder is Tui, nog een van de weinige overgebleven ouderwetse reisbureaus. Ik zie prijzen, maar wil ik doorklikken dan werkt dat niet overal even goed. Bovendien worden prijzen waar ik wel kan doorklikken, niet duidelijk uitgesplitst. Of er dus met of zonder resort fee wordt gerekend, is vandaag in ieder geval niet duidelijk. Hetzelfde geldt bij d-reizen en De Jong Intra Vakanties. Zij geven aan dat de reis onder voorbehoud geboekt wordt op dit moment.

Bij Vakantiediscounter staan er verschillende reizen op de site met prijzen, maar wat je ook kiest, welk hotel en wanneer dan ook, geen enkele reis is nog beschikbaar. Het lijkt erop dat die hun website aan het updaten zijn, maar dat is mijn interpretatie.

Oftewel, in de loop van de dag na de uitspraak lijkt er in de reiswereld het één en ander gebeurd te zijn, de reizen zijn niet zonder meer meer te boeken voor de vermelde prijzen. Het zal dus niet lang meer duren voordat je daadwerkelijk weet wat je reis in het totaal gaat kosten, en dat vind ik een goede zaak!

on air