Oei oei oei... had jij ook weer even niet gekeken, en ineens staat die goeie ouwe Bitcoin gewoon boven de $110.000? Terwijl we net de zon ingingen met een cocktail in de hand, knalde BTC zonder pardon door een nieuwe all-time high heen. Maar hoe dan? Wat gebeurt hier? En belangrijker: is dit pas het begin?
Ik dook erin, groef me door tientallen nieuwsberichten, en hier is je uitleg, in begrijpelijk Nederlands, op zijn Onetime’s!
Laten we eerlijk zijn: Bitcoin blijft de koning van de koerspretparken. Begin juni bungelde BTC nog rond de $95.000, met hier en daar een uitschieter naar beneden. Maar ineens, BAM!, alsof iemand op de turbo-knop drukte.
In een paar dagen tijd schoot de koers met meer dan $20.000 omhoog, en inmiddels tikken we gewoon de $117.000 aan. Geen bochtenwerk, geen remmen… dit is pure hyperspace.
Maar wat zit er achter deze raketlancering? Hier zijn de vier grote aanjagers:
Je weet dat het menens wordt als de pakken zich ermee gaan bemoeien. Bedrijven en investeerders kopen BTC alsof het Black Friday is. Volgens insiders zitten er inmiddels meer dan 847.000 BTC op bedrijfsbalansen, en dat is 23% meer dan een kwartaal geleden.
Spelers als MicroStrategy, GameStop (ja, die van de meme stocks), en zelfs Trump Media (serieus) stapelen Bitcoin alsof ze aan het hamsteren zijn voor een economische winter.
Daarbovenop blijven institutionele beleggers massaal geld pompen in de Amerikaanse Bitcoin ETF’s. Op één dag ging er zelfs $218 miljoen in, dat is geen kleingeld.
En toen kwam Trump met z’n executive order. In maart ondertekende hij een officieel plan voor een “Strategic Bitcoin Reserve”. Jep, Amerika’s eigen crypto-schatkist. Het idee? Zich wapenen tegen een instortende dollar en internationale monetaire chaos. Of in Trump-termen: “Make Bitcoin Great Again!”
Tegelijkertijd is de regelgeving in de VS ineens een stuk vriendelijker. De rechtszaken tegen crypto-grootmachten zoals Coinbase en Binance liggen even in de koelkast, en de stablecoinwet is erdoor. Voor de cryptomarkt betekent dat: vertrouwen. En vertrouwen = kopen.
De Amerikaanse centrale bank staat onder druk. De economie hapert, de werkloosheid kruipt omhoog, en wat doen centrale banken dan? Juist: rente omlaag.
Dat betekent meer geld in omloop. En als geld minder waard wordt, zoeken mensen naar hard money, zoals goud. Of in 2025: Bitcoin.
Beleggers hebben weer zin in risico, tech-aandelen stijgen, en de dollar daalt. En waar gaat die geldstroom dan naartoe? Jep, weer naar BTC.
En dan… de kers op de toch al duizelingwekkende taart: een short squeeze. Klinkt als iets uit een sportschool, maar het is puur financiële spierpijn, vooral voor mensen die tegen Bitcoin gokken.
Even simpel uitgelegd: sommige handelaren zetten in op een dalende koers. Ze “shorten” Bitcoin door het te lenen en meteen te verkopen, in de hoop het later goedkoper terug te kopen en winst te pakken. Maar wat als de koers ineens omhoogschiet in plaats van omlaag? Juist ja, dan begint de pijn.
Want op een bepaald punt moeten deze shorters hun verlies nemen. Ze worden gedwongen om Bitcoin terug te kopen, ongeacht de prijs. En dat kopen, vaak massaal en paniekerig, zorgt voor nóg meer koopdruk. En wat doet dat met de koers? Die schiet als een raket omhoog.
De afgelopen dagen werd er naar schatting voor $590 miljoen aan shortposities geliquideerd. En dat betekent: tientallen, misschien wel honderden beleggers die ineens keihard de verkeerde kant op stonden te gokken. Gevolg? Paniek, koopdrang, en een extra zetje omhoog voor de toch al op hol geslagen koers.
Een soort domino-effect dus, maar dan met dollars en adrenaline.
Tja, voorspellen blijft tricky. Maar met zoveel bullish signalen (ETF’s, bedrijven, overheid, macro-economie) zijn er analisten die durven fluisteren: “$130.000 voor eind 2025? Makkie.”
Anderen zijn voorzichtiger. Want als de Fed tóch de rente hoog houdt, of als de politiek weer een gekke move maakt, kan alles omslaan. Wellicht zakken we weer even terug naar de $95K, voordat de volgende stijging komt.
Maar de trend? Die is bullish met een hoofdletter B.
Ben je al in Bitcoin? Dan is dit feest. Maar onthoud ook: de beste tijd om te kopen was gisteren. De op één na beste? Vandaag. Mits je gelooft in de lange termijn.
Niet meteen al je spaargeld erin mikken hoor. Maar een beetje FOMO is toegestaan 😉
Samenvatting in één zin:
Bitcoin stijgt keihard door een mix van grote aankopen, positieve politiek, renteverwachtingen en een flinke short squeeze. Het voelt bullish, en misschien… just maybe… zitten we nog maar aan het begin.
Wil je op de hoogte blijven van crypto-updates in mensentaal? Volg Onetime voor meer van dit soort nieuws, met een knipoog, en soms een shotje raketbrandstof erbij 🚀