Brunsie Blogt

Brunsie blogt: hoe sportsbetting de carrière van Daniel Sturridge om zeep geholpen heeft

Sportsbetting is voor mij een ontzettend leuke hobby. Ik vind het wedden op voetbalwedstrijden een extra lading geven aan het volgen van een wedstrijd. Dit is voor veel sportsbettors de reden om in te zetten op eentjes en tweetjes, maar ook op under/over weddenschappen en in sommige gevallen transfers.

Dat is wellicht niet eens zo heel veel anders als je zelf profvoetballer bent, maar het heeft wel veel grotere consequenties.

Dit is het verhaal van Daniel Sturridge. Sturridge is profvoetballer. Momenteel speelt hij in Australië voor de club Perth Glory. Sturridge is inmiddels 32 jaar en nadert het einde van zijn carrière. Een carrière die er heel anders uit had kunnen zien als Sturridge zijn broer niet had getipt over een aanstaande transfer. Van zichzelf, welteverstaan. 

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 8 februari 2023
Brunsie Blogt
Daniel Sturridge Wikicommons
Daniel Sturridge is het shirt Liverpool. Foto credit: WikiCommons

Wie is Daniel Sturridge?

Daniel Sturridge werd geboren in 1989 en speelde in de jeugd van Aston Villa en Coventry City voordat hij terechtkwam in de jeugdopleiding van Manchester City, toen nog niet de topclub die het nu is. Sturridge debuteerde in het seizoen 2006/2007 in het eerste elftal van The Citizens.

Na drie seizoenen waarin hij tot een totaal van 21 wedstrijden en 5 doelpunten kwam, stapte Sturridge in 2009 over naar Chelsea. Daar kwam het ook niet tot een doorbraak, waarna Sturridge een half seizoen op huurbasis naar Bolton Wanderers vertrok. Daar maakte hij met acht doelpunten in twaalf wedstrijden indruk.

Hij keerde terug naar Chelsea en speelde in het seizoen 2011/12 meer dan 30 wedstrijden voor Chelsea. Hij speelt goed, maar belandt een seizoen later toch weer op de bank.

In de winterstop van het seizoen 2012/13 stapt Sturridge over naar Liverpool. Daar wordt hij nooit onbetwist basisspeler, maar vervult hij onder trainer Jürgen Klopp wel de rol van ideale twaalfde man. Klopp geeft Sturridge waardering en Sturridge betaalt zijn trainer terug door er te staan als dat nodig is.

Met Liverpool wint Sturridge de Champions League. Ondertussen is Sturridge ook Engels international geworden en mag zich verheugen op de belangstelling van andere clubs.

Wedden op transfergeruchten

Dit is het moment dat de ‘shit the fan' begint te raken. Sturridge en zijn management praten in januari 2008 over een winterse transfer van Liverpool naar het Spaanse Sevilla. Deze lijkt in kannen en kruiken als er achter de schermen op hoofdlijnen een akkoord gesloten wordt. Sturridge informeert zijn broer Leon over deze overstap. 

In Engeland werken bookmakers iets anders dan in Nederland. In Nederland wedden we op sportwedstrijden. Bij Britse bookmakers wed je bijvoorbeeld ook op transfernieuws en geruchten.

De naam Sturridge vierde hoogtij in het geruchtencircuit. Omdat Leon Sturridge meer informatie had dan de gemiddelde gokker zette hij een flinke som geld in op de transfer van Daniel naar Sevilla. 

FA onderzoekt de weddenschap

De transfer gaat uiteindelijk niet door, maar de weddenschap valt op bij de bookmaker die er melding van maakt bij de FA, de Engelse voetbalbond. Deze stelt een onderzoek in en oordeelt dat Daniel Sturridge zijn broer geïnstrueerd heeft om flink te wedden op de transfer.

Handel met voorkennis, zogezegd. Sturridge ontkent en stelt dat hij slechts zijn broer gesproken heeft binnen een familiaire setting.

Toch wordt de aanvaller geschorst. In eerste instantie voor zes weken waarvan vier voorwaardelijk. Daar neemt de FA echter geen genoegen mee en gaat in beroep. De FA schorst Sturridge uiteindelijk voor vier maanden wereldwijd. Zijn contract bij het Turkse Trabzonspor wordt direct verscheurd. 

Menselijke maat

Sturridge accepteert de schorsing en reageert als woordvoerder voor de menselijke maat.

‘Sinds ik geconfronteerd word met deze situatie realiseer ik me dat voor voetballers andere regels gelden’, zegt Sturridge in een interview met de BBC. ‘Ik blijf me ervoor inzetten dat voetballers gewoon met hun vrienden en familie moeten kunnen praten over wat er in hun leven speelt. Waarom zou iedereen met een normale baan dat wel mogen en wij als voetballers niet? Ik vind dat de bookmakers en de regels om te gokken op transfers moeten veranderen.’

Of hij zijn broer nu getipt heeft of niet, het verhaal van Sturridge snijdt wel hout. Een voetballer die in familiaire kring praat over zijn loopbaan en een mogelijke transfer geeft niet per se wedtips, maar het heeft wel consequenties voor de familie of zijn gezin.

In Nederland is het niet mogelijk om dit soort speculatieve weddenschappen af te sluiten, maar het zou goed zijn als ook de Engelse bookmakers hier verder vanaf zouden zien. 

– Brunsie

on air