Mariogotze2021 E1631182147588

Column: de frietbakkende topvoetballer

Je hebt topvoetballers, en je hebt wannabe topvoetballers wiens status hun redelijk naar het hoofd gestegen is. Waar de Maybachs op de oprit niet te tellen zijn, waar het aantal tattoo’s het aantal doelpunten overstijgt en waar de tabloids en roddelbladen van smullen. En dan heb je Mario Götze, de frietbakkende topvoetballer.

Mario Götze heeft op de internationale velden alles wel zo’n beetje gezien en meegemaakt. Hij speelde voor de Duitse topclubs Borussia Dortmund en Bayern München. Hij werd met beide clubs landskampioen van Duitsland en won met beide clubs de Duitse beker.

Met Bayern München werd Götze werd wereldkampioen en hij scoorde in de WK-finale in 2014 het enige doelpunt tegen Argentinië. Als iemand de top van het voetbal heeft gezien, dan is het Mario Götze wel. 

Groot was dan ook de schok toen PSV vorig jaar bekend maakte dat het Mario Götze voor twee jaar had gecontracteerd. Is dat echt dezelfde Mario Götze? Ja, dat was dezelfde Mario Götze. Nog altijd pas 28 jaar en nog heel veel voetbal in zich. Wat kwam hij in hemelsnaam bij PSV doen? Het antwoord is vrij simpel: plezier maken. 

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 28 mei 2022
Mariogotze2021 E1631182147588

Happy in Eindhoven

Götze was de laatste jaren, mede door fysiek ongemak, bij Bayern en Borussia het plezier in het spelletje kwijtgeraakt. In Eindhoven, onder Roger Schmidt, hoopte hij dat terug te vinden. Götze speelde niet veel voor PSV, maar als hij speelde voegde hij direct iets toe.

Velen hadden de verwachting dat Götze deze zomer zou vertrekken, maar de Duitser bleef. Hij maakte de voorbereiding vanaf het begin mee en was één van de architecten van de succesvolle seizoenstart van PSV. Götze wil mee ontwikkelen met PSV en kampioen worden. Götze wil met PSV de Champions League in, maar meer dan dat: Götze is happy in Eindhoven.

En daarom verlengde Mario Götze zijn contract deze week bij PSV met nog eens twee seizoenen. Vanuit sportieve ambitie én uit privé-overwegingen. Götze kiest voor de mens Mario Götze en niet alleen voor de voetballer Mario Götze. En die zit in Eindhoven prima op zijn plek. 

Frietbakker

Dat bleek ook vorige week toen Götze een verrassing had voor de 13-jarige Lyndi Rooijakkers. Het meisje was vorig jaar de eerste die de auto van de voetballer bij het PSV-Stadion had gespot. Ze maakte er een foto van, stuurde die naar vader die op zijn beurt de PSV-watcher van het Eindhovens Dagblad inseinde.

Zo kwam het balletje aan het rollen. Götze ging het meisje een shirt met handtekeningen brengen en bakte in de cafetaria van haar vader, friet met haar. Geen glamour, geen spotlight, wel plezier en betrokkenheid. Het zegt veel over Mario Götze. 

Götze is wellicht één van de weinige spelers die een prettige omgeving verkiest boven het grote geld en de felle schijnwerpers, maar zeker niet de enige.

Harry Kane is ook zo’n speler. Kane was als jong Harry'tje al te vinden bij Tottenham Hotspur, debuteerde als achttienjarige in het eerste elftal en speelt er nog altijd.

Grotere clubs dan Tottenham trekken al jaren aan hem, maar Harry blijft. Harry is happy bij Tottenham. Harry is getrouwd en heeft een gezinnetje en wil niet de hele wereld over reizen voor een paar pond per maand meer. 

Folkert Velten

De Nederlandse Harry Kane heette Folkert Velten. Velten was in de jaren ‘80 en ‘90 een vreselijk goede spits in de eerste divisie bij Heracles Almelo. Velten scoorde jaren aan een stuk meer dan twintig doelpunten per seizoen. Zijn teller bij Heracles stopte uiteindelijk op 221 doelpunten in 377 wedstrijden. 

Velten kreeg geregeld aanbiedingen van andere clubs, ook van Eredivisieclubs. Hij wees die aanbiedingen echter structureel van de hand. Velten was happy bij Heracles en nog belangrijker, Velten was gelovig. Hij weigerde dan ook vanwege zijn geloof om op zondag te voetballen. De principiële spits had veel meer uit zijn carrière kunnen halen als hij water bij de wijn had gedaan, maar dat is voor Velten nooit een optie geweest. 

Spelers die hun geluk verkiezen boven status en geld zijn spaarzaam in de moderne voetballerij. Cashen in het Midden-Oosten is vaak verleidelijk. Ik kan enorm genieten van een mens als Mario Götze die lekker zijn eigen plan trekt. 

Brunsie

Lead-foto: door Hannisgl22445 – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=101697468

on air