Corona 4930541 1280

Corona-update: 'intelligente' lockdown in NL, beurs herstelt licht

Afgelopen zondag vroegen we ons af wat het weekend ons zou ‘kosten'. Zouden de maatregelen aangescherpt worden als antwoord op de ‘ongehoorzaamheid' in ons land? Maandagavond kwam het antwoord in een nieuwe persconferentie. Mark Rutte, maar ook Ferd Grapperhaus, waren kritisch. En er werden inderdaad nieuwe maatregelen aangekondigd, en bestaande aangepast. We mogen steeds een beetje minder, maar een algehele lockdown zoals die te zien is in o.a. Spanje en Italië is het (nog) niet.

We lijken bijna te wennen aan het feit dat we meerdere keren per week worden toegesproken. We kijken niet meer op van een persconferentie. Net zo min als we nog opkijken van evenementen die afgelast of uitgesteld worden of nieuws uit andere landen van steeds verdergaande maatregelen. De coronacrisis lijkt de nieuwe, hopelijk tijdelijke, norm te worden. Toch willen we graag weten waar we nu staan en waar we aan toe zijn. Ik verzamelde voor Onetime weer de laatste en belangrijkste zaken rondom corona om hier weer met je te delen.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Landbased casino door OneLuckyLady
op 9 februari 2023
Corona 4930541 1280
Hairdresser 3173438 1280
Even naar de kapper of nagels laten doen: voorlopig kan dat niet meer. Hetzelfde geldt voor andere contactberoepen, met uitzondering van de fysiotherapeut

NIEUWE EN AANGESCHERPTE MAATREGELEN IN NEDERLAND

Laten we beginnen met de werkelijkheid waar we ons sinds maandagavond in bevinden in Nederland. Na een weekend waarin velen zich verbaasden over anderen die de 1,5 meter afstandsregel aan hun laars lapten en massaal naar parken, stranden en bossen gingen, was wel duidelijk dat er meer duidelijkheid moest komen. En die kwam er. De meest ingrijpende maatregel is wel die van het verbieden van álle evenementen, ongeacht het aantal deelnemers, tot 1 juni. Dat betekent nog veel meer evenementen die afgezegd werden en lijkt ook een streep door bijvoorbeeld de voortzetting van de Eredivisie na 6 april te zetten. Al is de KNVB het hier nog niet helemaal mee eens, lijkt het.

Een tweede, ingrijpende maatregel is die van het verbod op groepen groter dan 2 personen (of 3 en meer zoals gezegd werd) in openbare ruimtes, zonder inachtneming van de 1,5 meter regel. Uitzondering is wanneer de mensen in de groep tot één huishouden behoren en dit aan kunnen tonen. Daarbij is ook meteen aangekondigd dat de gemeentes de mogelijkheid krijgen om hierop te controleren en naleving af te dwingen, bijvoorbeeld door het uitschrijven van boetes aan overtreders. Dat is iets wat hier in Nederland misschien wel ondenkbaar werd geacht maar nu toch gebeurt. Ook deze maatregel geldt tot 1 juni.

Verder gaan alle contactberoepen, denk aan kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstudio's etc, per direct dicht tot minimaal 6 april. In de komende periode wordt gekeken of deze per 7 april weer open kunnen. Hetzelfde geldt voor de horeca en scholen. Dat de horeca over twee weken weer open mag, lijkt nu een utopie. Wij achten de kans groter dat die maatregel tot 1 juni verlengd gaat worden. Of scholen opengaan hangt af van een onderzoek van het RIVM naar besmettelijkheid onder kinderen, maar dit is niet voor 6 april afgerond. Toch is er nog geen beslissing genomen over scholen. Fysiotherapeuten mogen onder bepaalde voorwaarden overigens wél patiënten blijven behandelen.

Supermarkten

Supermarkten namen zelf al maatregelen om personeel en klanten zoveel mogelijk te beschermen, zoals plexiglas schermen bij de kassa's. Overal hingen al waarschuwingen om afstand te houden maar het bleek lastig zijn dit te handhaven. Ook vond niet iedere klant het nodig zich hieraan te houden, de verhalen van vakkenvullers die aangetikt worden zijn overal.

Dus in de persconferentie werd al gemeld dat de supermarkten een deurbeleid moeten gaan voeren, waarbij een bepaald aantal klanten per winkeloppervlakte binnen mag. Dit is per dinsdag van start gegaan en wordt vooral uitgevoerd door de verplichting dat élke klant een winkelwagentje neemt. Dus ook voor één boodschap. Zijn de wagentjes op, dan wacht je (op gepaste afstand) buiten tot je een wagentje kunt bemachtigen. Dus geen groepen meer, en de karretjes zorgen automatisch voor afstand.

Dat niet iedere klant het hiermee eens is, laat zich raden, maar iedereen zal zich hier toch aan gaan moeten houden. In winkels zonder wagentjes is een mandje in ieder geval verplicht. Ook de Kruidvat heeft deze regeling, met mandjes, in gebruik genomen omdat zij dezelfde problemen ervaren als supermarkten. En in alle gevallen is het dringende verzoek: doe waar je voor kom en blijf niet onnodig hangen in de winkel.

Scholen

Of de scholen na 6 april weer opengaan, is nog maar de vraag. We gaan daar komende weken zeker antwoord op krijgen, al zouden velen dat liever vroeger dan later vernemen. Voor eindexamenscholieren is de kogel wel door de kerk: de centrale examens gaan niet door. Dit is, ook na 6 april, niet te managen binnen de geldende regels.

Dus de schoolexamens, die soms al allemaal zijn afgenomen, of in ieder geval bijna allemaal, tellen voor een al dan niet slagen. Een bijzondere situatie, maar, zo is beloofd, het diploma is gelijk aan dat na een centraal examen. Deze groep jongeren hoeven dit schooljaar dus waarschijnlijk niet meer naar school. Ik kan me alleen maar bedenken dat zij zich (het begin van) de vakantie anders hadden voorgesteld. Want van examenfeestjes, gala's en diploma-uitreikingen is nu voorlopig ook geen sprake.

Alle maatregelen zullen een wissel trekken op onze economie. De horeca mag zich opmaken tot een (veel) langere sluiting, zo is de verwachting. Veel zzp'ers hadden misschien gehoopt dat een paar weken genoeg zouden zijn, maar zien hun inkomsten verder opdrogen nu steeds meer geannuleerd wordt tot 1 juni, en ook daarna. De voorzichtige groei die eerst nog genoemd werd, het CBS heeft weliswaar een nieuw aangemaakte pagina over de economische gevolgen maar die is nog niet gevuld. Maar we mogen er wel vanuit gaan dat we steeds dichter bij een worst case scenario uitkomen en dat het dus meer pijn gaat doen dan we een paar weken geleden nog dachten.

Care 928653 1280
Lege kamers en bedden, dit gaan we de komende tijd zeker niet meer zien. Alle zeilen worden bijgezet om de patiëntenstroom op te vangen

Het laatste nieuws van woensdag 25 maart

Elke dag komt er wel weer wat nieuws naar buiten, vanuit RIVM en overheid. Dus ook op woensdag 25 maart. Het RIVM ziet een afname van de besmettelijkheid van het virus, oftewel het aantal mensen wat door één patiënt besmet wordt, neemt af. Dat betekent, als dit doorzet, dat op langere termijn het aantal besmettingen ook af gaat nemen. En dat is positief, al is het voorzichtig, in een tijd dat het aantal besmettingen per dag nog steeds flink stijgt, net als het aantal mensen dat overlijdt.

Ook wordt vermeld dat men het idee heeft dat Nederland zich nu beter aan de maatregelen houdt. Verder geven ze meer duidelijkheid over wanneer we meer horen wat er na 6 april gaat gebeuren: dinsdag 31 maart is wat dat betreft D-Day. In de wandelgangen gaat het er al wel over dat het waarschijnlijk verlengd gaat worden.

Verder worden er oplossingen gezocht voor het aantal beademingsapparaten, dat op korte termijn verwacht wordt. Er ontstaan mooie initiatieven, van apparaten die voor dieren gebruikt worden, snelle, minder geavanceerde apparaten die nu ontwikkeld en met spoed gemaakt worden. Er wordt nu alles op alles gezet om de capaciteit, zowel van beademingsapparatuur en Intensive Care plekken, te optimaliseren voor de komende tijd.

En ook goed nieuws: het pakket maatregelen voor het helpen van ondernemers, dat vorige week werd aangekondigd, is akkoord bevonden en gaat dus in. De vraag is nu wanneer de ondernemers de tegemoetkoming kunnen aanvragen en gaan krijgen. De situatie wordt  met de dag nijpender. Met de €4000 die elke onderneming die nu verplicht gesloten zijn, plus de bijstand voor de ondernemer en de 90% bijdrage in loonkosten, kan een groot deel van de ondernemers deze crisis hopelijk overleven.

Eerder werd al bekend dat het limiet voor contactloos betalen verhoogd werd naar €100 totaal. Nu is ook de limiet per transactie verhoogd,van €25 naar €50. Dit om te zorgen dat je nog minder vaak je pincode in moet toetsen. Maar nog beter: gebruik je telefoon door met Apple Pay of een andere mobiele wallet te betalen, dan hoef je nooit een pincode in te toetsen. Wel zo hygiënisch!

Olympic Games Logo Rings

De Olympische Spelen gaan niet door in 2020

Na het EK, diverse races in de Formule 1 en vele andere sportevenementen, maar ook het Songfestival, zijn ook eindelijk de Olympische Spelen afgelast. Voor nu in ieder geval, deze zullen naar verwachting in 2021 gespeeld gaan worden. Wanneer, daar moet nog over overlegd worden. Het IOC en Japan lagen nogal onder vuur nadat zij de te nemen beslissing bleven rekken. Zij wilden hier nog een week of twee over ‘nadenken', maar hier was de wereld het niet mee eens. Voor vrijwel alle sporters ligt de voorbereiding grotendeels stil.

Nu kun je denken, als dat voor allemaal geldt dan is het niveau weer gelijk, maar zo makkelijk is het niet. Niet alle landen zijn even ver in de lockdown. Zo kan een wielrenner of sprinter in Nederland nog prima buiten trainen, maar dat geldt voor sporters in bijvoorbeeld Spanje of Italië al niet meer. Dus daar is al sprake van ongelijkheid.

Ten tweede: wie zegt dat het in juni weer veilig is om zo'n evenement, met ruim 10.000 sporters, een veelvoud aan ondersteunend personeel en miljoenen supporters, te organiseren. Canada haakte al af: ook al zouden de Spelen doorgaan, Canada zou niet op komen dagen. Duitsland volgde in deze beslissing en dus zat er weinig anders meer op voor het IOC om dit besluit te nemen.

In de Formule 1 is niet alleen de GP van Zandvoort geschrapt, nadat ook Australië, Bahrein en Vietnam al kwamen te vervallen. Ook de race van Azerbeidjan zal niet doorgaan dit jaar. Begin mei staat Monaco op het programma en de organisatie daar is nog positief dat deze door zal gaan. Ook Canada neemt de beslissing nog niet, zij verwachten binnen nu en drie weken een definitieve go of no go te geven.

En zo wordt de sportkalender van 2020 leger en leger. De bookmakers zien hun inkomsten verder opdrogen en zoals het er nu uitziet, gaat dit nog wel even duren. De vraag is wat Engelsen nu doen… Naast dat ze geen wedje meer kunnen leggen op een sportwedstrijd, zijn de pubs daar inmiddels ook dicht. Twee van hun favoriete bezigheden gaan voorlopig niet door, maar inmiddels is daar ook de ernst doorgedrongen.

China weer open, Trump optimistisch

De provincie Wuhan in China, waar de coronacrisis begonnen is, is inmiddels weer zo gezond dat de lockdown opgeheven kan worden. Die heeft hier 8 weken, dus 2 maanden, geduurd. Dit geeft enig perspectief voor ons, en een extra motivatie voor het vermoeden dat we na 6 april gewoon nog even verder in onze ‘intelligente' lockdown zullen blijven.

En dan onze grote vriend Trump. Hij zet zich regelmatig voor paal tijdens publieke optredens, maar maakt verder ook geen vrienden. Zo heeft hij een oude wet afgestoft, die in de jaren '50 bedacht is, biedt de VS de mogelijkheid om in de VS geproduceerde apparatuur in beslag te nemen. Philips maakt beademingsapparatuur en doet dat in twee fabrieken in de VS. De angst is er dat Trump deze wil confisqueren onder de Defense Production Act, en daarmee andere landen in de problemen brengt. Of het zoveel haast zal lopen, moet nog blijken, want de kans dat leveranciers die buiten de VS zitten mee gaan werken en spullen leveren, lijkt nihil. Bovendien moet Trump zich afvragen of de rest van de wereld hem dit ooit gaat vergeven, met alle gevolgen van dien.

En ondanks dat VS nu dé brandhaard is met de meeste besmettingen per dag wereldwijd, elke dag komen er drie keer zoveel besmettingen bij in alleen al New York. Maar Trump, die denkt dat met Pasen, over twee weken, de maatregelen opgeheven kunnen worden. Er moet gewerkt worden om de economie draaiende te houden. De Republikeinen vinden dat de economie niet opgeofferd mag worden om vooral ouderen en zwakkeren te beschermen. Het is een discussie met voor- en tegenstanders, die gaat over leven en dood. En een waar wij met verbazing naar kijken. Laten we hopen dat dit, en ik zei het al eerder, het nekschot voor Trumps politieke carrière gaat zijn.

Aan de andere kant van de wereld, in India, is per direct een complete lockdown effectief voor alle 1,3 miljard inwoners. En deze wordt ook direct gehandhaafd. En zo raakt deze crisis steeds meer landen en discrimineert niet op arm of rijk, westers of niet-westers.

De huizenmarkt en de beurs

Ondanks dat de woningmarkt nu nog weinig te lijden heeft van de crisis. Afgelopen week werden er nog veel hypotheken afgesloten, maar inmiddels zien we een milde stijging van de rente. En ook huizenzoekers lijken voorzichtiger te zijn: het aantal Funda-zoekopdrachten daalde met 23%, en een derde ziet af van bezichtigingen. Ongeveer de helft vindt dit niet het juiste moment om verder te zoeken. Maar wellicht is dit een tijdelijke hickup, als de economie deze crisis kan overleven verwachten de kenners dat de huizenmarkt snel weer op het oude niveau zit.

En de beurs, die lijkt over de eerste klap heen te zijn. Sterker nog, de Dow Jones steeg met ruim 11% van maandag op dinsdag, en dat is de sterkste stijging sinds 1933. Het lijkt dat, nu de nieuwe werkelijkheid geland is, de beurs weer wat kan gaan herstellen. Laten we het hopen, er is namelijk nog wel wat goed te maken!

Help ons en win!

Ik stelde eerder dat het er nog niet op leek dat er meer online gegokt werd. Dit werd vooral ingegeven door wat we online vonden, o.a. op basis van zoekwoorden. Maar, wij zijn benieuwd hoe jullie het ervaren, nu de casino's dicht zijn. En waarschijnlijk nog wel even dicht blijven. En nu velen meer thuis zitten dan anders, meer vrije tijd hebben en deze vooral binnen en thuis door moeten brengen.

Daarom hebben wij de handen ineengeslagen met het Centrum voor Verantwoord Spelen. Wij vragen je hulp bij het invullen van een korte vragenlijst (10 vragen, 2 minuten) om ons inzicht te geven in het (online) gokgedrag ten tijde van corona. Help jij mee? Dan maak je kans op een bol.com bon t.w.v. €20. En je krijgt hoe dan ook onze eeuwige dank! Dus, hup hup, invullen die lijst!

on air