Screenshot 2022 04 28 08.07.44

Wat is crowd betting en hoe werkt het?

Wedden op sport is meestal iets dat je zelf doet. Lange tijd deed je dat offline in het kantoor van de bookmaker. Of, in Nederland, vulde je bij de sigarenboer of de Appie een Toto-formulier in. Later kon het ook online en kwamen er zelfs betting exchanges die je meer opties gaven dan alleen wedden bij de bookmaker. Met de komst van Bingoal naar de Nederlandse markt kun je ook legaal samen een weddenschap afsluiten.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 28 april 2022
Screenshot 2022 04 28 08.07.44

Gezamenlijk een weddenschap afsluiten. Hoe tof is dat? Het heet crowd betting en is gebaseerd op het wisdom of the crowd-principe. Het is een manier van wedden op sport waarbij meerdere meningen bepalend zijn voor de definitieve voorspelling van een weddenschap.

Je kunt dus profiteren van een meerdere inzichten voordat een weddenschap definitief wordt. Je kunt zowel initiator van een crowd bet zijn als dat je investeert in een weddenschap van iemand anders. Hoe dat precies werkt, leggen we je hier graag uit!

Voor wie is crowd betting (on)geschikt?

Wanneer je zelf overtuigd bent van je eigen voorspelling, dan is crowd betting niets voor jou. Immers, je bepaalt niet alleen de voorspellingen.

Als je niet zeker bent van de uitkomst van een bepaalde sportwedstrijd is crowd betting wel interessant. Je vergroot daarmee in theorie de winstkansen van je weddenschap. Doordat meerdere mensen hun voorspelling doen, ontstaat er een gemiddelde waarheid of waarde. Deze waarde ligt dichterbij de realiteit dan alleen jouw voorspelling die ofwel goed ofwel fout is. 

Je kunt het immers zelf nooit zeker weten. Er bestaat tenslotte geen honderd procent zekerheid over de uitkomst van een sportwedstrijd. Zelfs Ajax zal wanneer het honderd keer tegen PEC Zwolle speelt één of twee keer verliezen. Of gelijkspelen tegen de Go Ahead Eagles, zoals we op een zondag in november 2021 ontdekten.

Crowd betting Bingoal bookmaker | OneTime.nl
Crowd betting bij Bingoal

Hoe werkt crowd betting?

Bij crowd betting selecteert één persoon een aantal weddenschappen in een combinatieweddenschap. In sommige gevallen betreft het hier een bet builder weddenschap. Hierbij gok je op verschillende aspecten binnen één wedstrijd. In andere gevallen betreft het een combinatieweddenschap op de resultaten van meerdere wedstrijden. 

Een crowd bet op één wedstrijd zou er als volgt uit kunnen zien:

  • Een voorspelling op het resultaat (1X2)
  • Een voorspelling op de uitslag, waarbij door de aanvoerder twee of drie mogelijkheden geselecteerd zijn
  • Het aantal doelpunten in de wedstrijd
  • Of beide teams scoren

In Nederland zullen crowd bet weddenschappen er anders uitzien dan dat ze dat bij onze Zuiderburen doen. België staat gokken op het aantal hoekschoppen en gele en rode kaarten toe. Volgens de Nederlandse wetgeving is dat verboden. Om matchfixing uit te bannen mogen weddenschappen die door één individu te manipuleren zijn niet aangeboden mogen worden. 

Een combinatieweddenschap op meerdere wedstrijden is een 1X2 weddenschap waarbij de aanvoerder van de bet een aantal wedstrijden selecteert waarop voorspeld kan worden. Dit hoeven niet enkel 1X2 weddenschappen te zijn. De aanvoerder kan ook kiezen voor dubbele kans weddenschappen. Ook mag de aanvoerder kiezen voor weddenschappen met handicap.

De aanvoerder

De persoon die de weddenschap initieert is de aanvoerder. Naast de selectie van de wedopties doet een aanvoerder nog meer. De aanvoerder stelt ook de potentiële winst vast. In tegenstelling tot een combinatieweddenschap die je zelf speelt en waarbij de bookmaker de potentiële winst berekent, bepaal je in een crowd bet zelf wat je wint. 

Een crowd bet moet gefund worden

Wanneer je een bedrag vastgesteld hebt, berekent de bookmaker hoeveel geld er gestort moet worden om dit bedrag te kunnen winnen. Dit bedrag moet vervolgens gestort worden door spelers die mee willen doen aan de crowd bet. De aanvoerder beslist hoeveel spelers meespelen.

Hierbij moet de aanvoerder een afweging maken. Weinig andere plaatsen betekent dat er minder spelers in kunnen stappen op de crowd bet. Dat betekent dat er van elke speler een hogere storting gevraagd wordt, maar ook dat de potentiële winst met minder mensen gedeeld hoeft te worden. 

Wanneer er veel andere spelers op het wedformulier worden toegelaten, is de drempel om te storten en mee te doen wellicht lager, maar moet de potentiële opbrengst met meerdere mensen gedeeld worden. 

crowd betting | OneTime.nl
De aanvoerder beslist over een crowd bet

Volstorten van crowdbet

Is de bet helemaal gefund, dan accepteert de bookmaker de weddenschap. Weddenschappen die niet vol zijn accepteert de bookmaker niet.

De systematiek hierachter is één op één hetzelfde idee als crowd funding. Er is bedrag X nodig en zolang er nog geen honderd procent van bedrag X is opgehaald, is het mogelijk om deel te nemen aan de crowd bet. 

De bookmaker keert de winst naar rato uit aan alle deelnemers.

Cash out

De aanvoerder is ook de persoon die tijdens de wedstrijd beslist over een cash outBookmakers doen nu live wedden legaal is, tijdens de wedstrijden aanbiedingen aan spelers om weddenschappen voortijdig af te kopen zodat de bookmaker niet de maximale winst uit hoeft te betalen.

Ondanks dat de weddenschap in een crowd bet door meerdere mensen gefund is, mag alleen de aanvoerder beslissen over een cash out.

Preciezere voorspellingen met crowd betting

Wanneer je de weddenschap openstelt voor meerdere personen, betekent dat ook dat meerdere mensen hun voorspelling mogen geven. Daardoor kan de weddenschap een beetje anders worden dan hoe de aanvoerder deze in eerste instantie had opgezet.

Als de aanvoerder denkt aan een 2-0 overwinning voor de thuisploeg in een bepaalde wedstrijd, maar de meerderheid van de spelers die zich inkopen in de weddenschap denken aan 3-0, dan wordt uiteindelijk de weddenschap geplaatst als een voorspelling op 3-0. 

Deze veelvoud aan meningen lijkt wellicht heel irritant, maar het is een feit dat je met meerdere meningen op een voorspelling nauwkeuriger kunt voorspellen dan jij in je eentje kunt doen. Deze theorie heet The Wisdom of Crowds en heeft in het verleden al diverse keren bewezen waar te zijn. 

Een Amerikaanse marineofficier heeft op basis van deze theorie diverse nautische experts geraadpleegd om de locatie van een wrak van een Amerikaans marineschip te achterhalen omdat ieder individu dat het afzonderlijk probeerde faalde. Door het gemiddelde van de antwoorden te nemen pinpointe deze officier de locatie van het wrak slecht 220 meter naast de daadwerkelijke locatie. Zo is het wrak gevonden. 

Bookmakers maken ook gebruik van Wisdom of the Crowds

Bookmakers zelf werken ook volgens het principe van Wisdom of the Crowds. Zij stellen odds op aan de hand van hun eigen berekeningen. Deze odds passen ze vervolgens aan naar rato van de inzetten die er op geplaatst worden. De inzetten van de spelers vertellen de bookmakers wanneer odds te hoog of te laag zijn.

Ben je geïnteresseerd in crowd betting? Op ons forum neem ik je mee in de mogelijkheden om samen een weddenschap te plaatsen volgens het crowd bet principe! 

on air