Bitcoin Munt

Crypto nieuws mei 2022

Lady Diamond heeft in het begin van 2020 kennis mogen maken met Bitcoin en andere cryptocurrencies. Zoals vele met haar kocht ze deze digitale muntjes, zonder eigenlijk precies te weten wat het nou precies was.

Toen ze haar investering fors zag stijgen en daarna weer te zien crashen, besloot ze zich toch in de materie te gaan verdiepen om zo een toekomstdoel te kunnen vormgeven. Regelmatig luistert ze streams en podcast om op de hoogte te kunnen blijven van het laatste nieuws.

Speciaal voor onze Onetimers die ook crypto-fan zijn, verzamelt Lady Diamond deze crypto-nieuwtjes en zet ze voor je op een rij. Zo blijven jullie gemakkelijk op de hoogte, zonder uren te hoeven spenderen aan lezen of luisteren. Dat doet ze graag!

Lady Diamond avatar geplaatst in Crypto door Jaimy Isarin
op 25 mei 2022
Bitcoin Munt
Lagarde Vs. Bitcoin
ECB president Christine Lagarde ziet geen waarde in crypto, maar wilt er wel graag rente op ontvangen.

Lagarde vs. Crypto

Dat de president van de Europese Centrale Bank (ECB) geen fan is van crypto's, wisten we al langer. Christine Lagarde opent deze maand
opnieuw de aanval op de digitale muntjes tijdens het tv-progamma "College tour".

Ze geeft tijdens het zondag-progamma aan te vinden dat de cyrypto-branche meer regulatie nodig heeft. Ook maakt ze zich zorgen om de mensen die crypto-munten aanschaffen zich niet genoeg bewust zijn van de risico's. Ze vindt dat er geen onderliggende waarde in crypto ligt die als veilig anker kan dienen en dat er een risico bestaat dat mensen alles kunnen verliezen.

Omdat er de laatste tijd veel onrust en angst in de crypto-markt rondgaat, omdat er een stablecoin (terra luna) is gevallen, noemt een andere bestuurder van ECB het handelen in crypto's "het wilde westen" en trok hij vergelijkingen tussen crypto en de financiele crisis van 2008.

Als extra schot op de digitale muntjes gaf Lagarde aan in juli 2022 de rente op cryptocurrencies te willen verhogen, voor het eerst in 10 jaar. Aparte keuze, omdat ze net loopt te verkondingen dat er geen waarde in crypto ligt.

Afgelopen maand sprak President Klaas Knot van de Nederlandse Bank nog van een renteverhoging van een half procentpunt, maar Lagarde gaf aan een kwart procentpunt voldoende te vinden.

Christine Lagarde gaf aan zelf geen crypto's in bezit te hebben, maar één van haar zoons (tegen haar advies in) wel.

Terra Luna
Terra (Luna) opgebrand?

De val van Terra (luna)

Luna is de cryptomunt, of token, die gebruikt wordt voor de Terra Luna blockchain. UST is ontworpen om zijn waarde van $1 te behouden door een complexe algoritmische strategie waarbij UST wordt gebrand om LUNA te slaan en andersom.
Het klonk als een slim algoritme, maar juist dit terzame met de arrogansie van de oprichters heeft de vrije val veroorzaakt.

De bezorgdheid die groeide was dat wanneer de interesten van de Terra Luna blockchain gingen dalen ook het mechanisme om de stabiliteit te bewaren zou breken. Beleggers zouden namelijk hun geld weghalen uit UST en in andere plaatsen investeren.

Aangezien er meer UST zouden verkocht worden daalt ook de waarde van UST ten opzichte van de dollar. Om dit te compenseren schiet het algoritme in gang waarbij het protocol Luna munten gaat gaan creëren.

Maar een te grote creatie aan luna coins zou het systeem uit balans halen, dus besloten de founders van de Luna Foundation een alternatief onderpand, om schommelingen mee op te kunnen vangen. Zo kochten ze in de maanden vooraf in totaal meer dan 80.000 Bitcoins aan, maar ook andere beleggingen.

Doemsday kondigde zich aan op 7 en 8 mei. Toen daalde de wisselkoers van de stablecoin UST naar $0,98, nadat er voor enkele honderden miljoenen aan UST werd verkocht. Deze daling liep samen met de aankondiging van de Amerikaanse centrale bank de rente met 0,50% wil gaan verhogen. Daarbij zit de deuk van corona nog diep en in combinatie met de oorlog in Oekraïne werd het laatste duwtje
gegeven voor de massale verkoop.

Er werd nog geprobeerd om de duizelingwekkende spiraal omlaag op te vangen door een overload aan luna tokens te creeren om zo de UST op te kopen. Het aantal luna munten steeg van 340 miljoen stuks naar 6,5 biljoen in slechts enkele dagen tijd! Het mocht niet meer baten. De koers van TerraUSD (UST) is gezakt van $1 dollar naar $0,065 en de luna tokens zijn gedaald van $97,- naar $0,001858! Auw.

Terra Fraude
Zijn de oprichters van terra luna schuldig aan fraude?

Zuid-Koreaanse autoriteiten stellen onderzoek naar Luna Foundation Guard in

23 mei lag er bij de grootste crypto exchanges van het land een verzoek van de Zuid-Koreaanse politie op de mat. Namelijk dat alle geldmiddelen die gelinkt zouden zijn aan de Luna Foundation Guard per direct bevroren moeten worden.

Eerdere geruchten dat er zeker voor $1,2 miljard van de balans verdwenen wat uiteraard zorgde voor speculatie en vermoedens van fraude.

Nu stelt de politie aanwijzingen hebben te gevonden die in verband gebracht kunnen worden met het verduisteren van geldmiddelen.


Het openbaar ministerie onderzoekt ook Terraforms Labs en de medeoprichters Do Kwon en Shin Hyun-seung, nadat er een rechtszaak is aangespannen door minimaal vijf terra/luna investeerders. De aanklacht is gebaseerd op frauduleus handelen.

Een cybercrime onderzoeksteam van het Seoul Metropolitan Police Agency is op de zaak gezet en onderzoekt of er iemand sprake is van verduistering van geld of fraude. Tot de zaak is afgerond is er alleen sprake van speculatie. 

Tag Heuer Bitcoin
Horlogemerk Tag Heuer accepteert crypto betalingen

Horlogemerk Tag Heuer accepteert crypto betalingen

Het is vanaf nu mogelijk om jezelf te trakteren op Zwitserse vakmanschap. Het luxe horlogemerk accepteert namelijk betalingen bij hun Amerikaanse webshop in maar liefst 12 verschillende cryptocurrencies.

De crypto betalingen staan nog wel in testfase, net zoals bij het merk Gucci nu ook het geval is. Beide merken accepteren dezelfde crypto's waaronder Bitcoin, Etherium en zelfs Dogecoin.

Doormiddel van een persbericht liet Tag Heuer weten een samenwerking te zijn aangegaan met BitPay. Hierdoor zijn de betalingen met digitale valuta mogelijk gemaakt.

Op dit moment staat er geen minimunbedrag vast om wat er besteed moet worden deze luxe klokjes aan te schaffen, Het maximum bedrag is vooralsnog $10.000,- per transactie.

Tag Heuer is een klassiek merk die al wat langer meedraait. Maar met deze stap bewijzen ze maar eens dat ze zeker niet ouderwets zijn en mee willen met de toekomst. Frédéric Arnault, CEO van TAG Heuer, zegt hier het volgende over:

“Als luxemerk moesten we ervoor zorgen dat onze entree in Web3 zou voldoen aan onze normen van uitmuntendheid en dankzij onze wendbare
teams intern en met de steun van BitPay zijn we in staat om op de best mogelijke manier in deze nieuwe financiële wereld te duiken.”

 

Na onder andere Gucci en Tag Heuer, sluit Baelciaga zich ook aan in het rijtje van luxe-producten die crypto-betalingen accepteren.

 

Nederlanders zijn dol op crypto. ECG vreest voor financiele instabiliteit in de toekomst

Uit onderzoek die vorig is gedaan, is gebleken dat bijna 15% van de Nederlandse huishoudens crypto, waaronder bitcoin, bezit. Het onderzoek, dat 24 mei 2022 werd gepresenteerd door de Europese Centrale bank, laat zien dat hiermee Nederland stipt op één staat in vergelijking met zes andere Europese landen. Aan het onderzoek deed Nederland mee, maar ook Spanje, Italie, Belgie, Duitsland en Frankrijk werkte mee.

"De CES die in november 2021 werd uitgevoerd, omvatte enkele experimentele vragen over crypto-activa. Specifiek werd aan respondenten in de leeftijd van 18-70 jaar gevraagd of zij of iemand in hun huishouden financiële activa bezaten in verschillende categorieën, waaronder crypto-activa (bijv. "Bitcoin of andere"). De respondenten werd ook gevraagd om de totale waarde van dergelijke activa te schatten."

Gemiddeld genomen over de zes deelnemende landen, bezit 10% van de huishouden crypto-activia. De grootste groep in de ondervraagde landen heeft voor een bedrag vanaf €1000,- tot €5000,- euro belegt in cryptocurrencies. Slechts 6% geeft aan meer dan €30.000,- euro in crypto activia te hebben zitten.

Het onderzoek van de ECB laat zien dat er een flinke groei zit in beleggers in crypto activia, in vergelijking met vorig jaar. Wat ze
verrassend vinden is dat een aanzienlijk deel van de beleggersbasis wordt gevormd door retailbeleggers. Bitcoin wordt daarom niet voor niks "the people's coin" genoemd.

Het onderzoek wordt gedaan om de risico's voor de financiële stabiliteit in het eurogebied als gevolg van crypto-activa te kunnen beroordelen. Een discussie die in kracht wordt bijgestaan door onder andere het vallen van stablecoins die hun beloftes niet kunnen waarmaken, het handelen met leverage in crypto's en crypto-leningen.

Vooralsnog concluderen ze dat de schade beperkt is gebleven, maar met het oog op de groei in de toekomst en steeds meer grotere financiele instellingen betrokken raken met crypto-assets en crypto-activia, er een steeds groter risico kan vormen voor de financiele stabiliteit. Dit omdat crypto nog steeds in de kinderschoenen staat en een erg volatiele aard heeft.

Opmerkingen: De marktkapitalisatie van crypto-activa wordt berekend als het product van het circulerende aanbod en de prijs van crypto-activa.
Als het circulerende aanbod zou worden aangepast voor de verloren bitcoins die worden geproxideerd door degenen die langer dan zeven jaar niet
zijn gebruikt, zou het ongeveer 20% lager zijn. De geselecteerde grote altcoins zijn Cardano (ADA), Bitcoin Cash (BCH), Dogecoin (DOGE), Link
(LINK), Litecoin (LTC), Binance Coin (BNB), Ripple (XRP), Polkadot (DOT) en Solana (SOL ). De geselecteerde grote stablecoins zijn Gemini USD
(GUSD), True USD (TUSD), USD Coin (USDC), Tether (USDT), Binance USD (BUSD) en Pax Dollar (USDP). Algoritmische stablecoins werden uitgesloten.

Bron: Europese centrale bank

on air