Live koers daytraden

Daytraden iets voor jou? Met onze tips kan iedereen het!

Handelen op de beurs, oftewel beleggen, kan in principe iedereen. En veel mensen doen aan een vorm van beleggen, misschien zelfs wel meer dan je denkt. En misschien beleg jij wel zonder er bij stil te staan. Want bijvoorbeeld pensioenfondsen beleggen jouw inleg om er rendement mee te behalen. Zo kunnen ze jou, tegen de tijd dat jij met pensioen gaat, als het goed is een mooi inkomen geven. Vandaag neem ik je mee in een meer actieve vorm van handelen, namelijk daytraden. Een daytrader, ook wel daghandelaar genoemd, handelt snel op diverse markten. Binnen een dag worden de posities gekocht en weer verkocht, het is dus een dynamische vorm van handelen. Daytraden wordt veel door professionals gedaan, maar ook als particulier kun je hier mee aan de slag. Wel moet je het spel dan leuk vinden, en er voldoende van weten om geen blunders te maken.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 2 mei 2022
Live koers daytraden

Wat is daytraden?

Daytraden, of daghandelen, is dus een snelle manier van beleggen. Waar een van de meest gegeven tips voor (beginnende) beleggers is om niet te snel te verkopen, een lange adem te hebben of iets van die strekking, draait het bij daghandelen juist om snel verkopen. Een daytrade is een aankoop en verkoop van een positie binnen één (handels)dag. Sterker nog, de meeste trades vinden binnen een veel korter tijdsbestek plaats. Zo kan het voorkomen dat een aangekochte positie binnen een uur, kwartier of zelfs binnen enkele minuten alweer verkocht wordt.

Een daytrader zet dus in op kleine winsten. Een koers verandert namelijk normaal gesproken niet meer dan enkele procenten, of zelfs enkele tienden procenten, per dag. Laat staan per uur. Vandaar dat daytraders vaak gebruik maken van posities met een hefboom.

Trading Tips 42749081 2
Trading tips (klik op de afbeelding om uit te vergroten)

Posities met hefboom

Bij een positie met hefboom koop je niet een volledig aandeel, maar slechts een deel daarvan. Dat deel is vaak 1% of 5% van het volledige aandeel. Wel krijg je de winst (of verlies) over het volledige aandeel. Stel, je hebt €100 te besteden en één aandeel kost €100. Met een koersstijging van 1% zou je dan €1 verdiend hebben. En hoewel daytraders voor kleine winsten gaan, is dit wel heel minimaal. Met een hefboom van 5% koop je echter eentwintigste van het aandeel. Of beter, met jouw €100 kun in €2000 van hetzelfde aandeel investeren. Dan betekent 1% koersstijging ineens €20 winst, oftewel 20% rendement voor jou.

Zo is beleggen met het hefboomeffect ook interessant voor kleinere bedragen. Wel is het goed om te bedenken dat de hefboom ook de andere kant uit werkt. Oftewel, een verlies wordt ook meteen uitvergroot. Daalt de koers 1% dan verlies je in eerder genoemde situatie €20 oftewel 20% van je inleg.

Toch is het ook mogelijk om geld te verdienen, ook als daytrader, met een koersdaling, mits je deze van tevoren goed voorspelt of ziet aankomen. Dit wordt short gaan genoemd, en hierbij verkoop je nu posities tegen de hogere koers. De truc is dat je die posities nu zelf nog niet hebt, en deze later inkoopt tegen de lagere koers. Het verschil tussen je verkoopprijs nu en je inkoopprijs op een later moment, is je winst. Deze methode van handelen is vooral onder daytraders erg geliefd.

Iedereen kan daytraden

Zoals ik al zei, het advies om een lange adem te hebben als belegger, gaat voor daghandelen niet op. Daytraden is juist een vorm van snel beleggen, het gaat om snelle en (relatief) kleine winsten. Inhoudelijke kennis van de producten waarin je handelt, is dan ook eigenlijk niet benodigd. Ook Technische Analyses, waar veel beleggers op varen, zijn veel minder relevant voor een daytrader. Dit komt omdat je zo kort handelt, dat enkel resultaten op zeer korte termijn van belang zijn. Daarom hebben toekomstvisies van bedrijven en landen (voor valuta) ook weinig toegevoegde waarde voor het daytraden.

Waar je wél wat aan hebt, zijn evenementen die direct invloed  hebben op de koers. Neem bijvoorbeeld alles rondom te Brexit. Als er weer gestemd moet worden, dan kun je er vanuit gaan dat de koers van de Britse Pond, ten opzichte van andere valuta, gaat bewegen. Hetzelfde geldt bij bedrijven voor het bekendmaken van (jaar)cijfers of andere zaken die van invloed kunnen zijn op de koers. Koersen reageren veelal meteen op dit soort nieuws, en stabiliseren vaak kort daarna weer. Als daytrader kun je hier dus heel goed op inspelen!

Waar let je op als daghandelaar?

Dit betekent overigens niet dat je als daytrader maar lukraak aan de slag moet gaan. Er zijn namelijk ook analyses beschikbaar waar je als daytrader wel wat aan hebt. Denk aan koersverlopen, patronen en andere zaken die het koersverloop voor die dag kunnen beïnvloeden (zoals de eerder genoemde evenementen). Het is nooit verstandig om te beleggen op basis van een gevoel. Dan is het gokken en hoewel we daar zeker van houden, is het in de beleggerswereld niet handig om te doen. En hoewel daghandelen iets meer weg heeft van gokken, is het goed om altijd weloverwogen trades te doen.

Waar je bij beleggen nog de tijd hebt om een fout goed te makken, door de tijd die je daar hebt of neemt, geldt dat voor daytraden niet. Te lang wachten betekent dat het geen daghandel meer is. Is dat heel erg? In principe niet, dan wordt het een gewone belegging. Maar... hou er rekening mee dat het aanhouden van posities buiten de openingstijden van de beurs geld kost. En dan kan je trade ineens zomaar nog meer kosten met zich meebrengen, wat het niet gunstiger maakt.

daytraden
Daytraden

Beslissingen die niet op basis van buikgevoel gaan, maar goed onderbouwd zijn. Roekeloos worden is uit den boze en kan je snel heel veel geld kosten (denk aan de hefboomwerking). Je moet de koersen en trends continu in de gaten houden, hier handel je naar. Dit vereist kennis en ervaring. Je kunt dus alleen een goede daytrader worden door te oefenen (eventueel met een demo-account) en te doen. En ja, dan zul je echt wel eens de mist in gaan. Daytraden is geen exacte wetenschap.

Waar kun je daytraden?

In principe kun je op elke markt en via elke broker daytraden. Toch zijn hier wel puntjes om op te letten. Zo is de reguliere aandelenmarkt vaak minder geschikt, omdat de koersen hier relatief weinig bewegen op een dag. Dankzij de hefboomwerking kun je hier als daytrader alsnog wel geld mee verdienen, maar er zijn markten die meer geschikt zijn. De Forex (Foreign Exchange, oftewel de valutamarkt) maar ook cryptocurrencies staan bekend om hun meer volatiele karakter. De koersen bewegen hier veel meer, ook over de dag gezien. Ook indices kunnen mooie posities opleveren.

Elke aanbieder waar je dus in deze posities kunt handelen, is potentieel geschikt om te daytraden. Wel zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden bij je keuze. Zoals gezegd, maak je als daytrader relatief kleine winsten. Als je daarover dan behoorlijke transactiekosten moet betalen, is dat niet gunstig. Een broker waarbij de transactiekosten laag, of zelfs 0, zijn, heeft dan ook de voorkeur. Maar er is nog iets om rekening mee te houden, en dat is de snelheid van het platform. Daytraden gaat vooral om het op het juiste moment kopen en verkopen. Een minuut te laat kan al het verschil betekenen tussen winst of verlies.

De meeste aanbieders bieden de mogelijkheid om te oefenen met een demo-account. Hiermee kun je het platform en het handelen zelf uitproberen met nepgeld. Twijfel je dus welke aanbieder te kiezen, of wil je testen of het allemaal wel snel genoeg gaat, dan is dit een mooie manier om dat te proberen. Zo krijg je ook feeling met het traden en weet je misschien snel genoeg of het wel of niet iets voor je is.

Strategieën voor daytraden

Voor elke manier van beleggen en handelen zijn er strategieën bedacht, welke een leidraad vormen voor je weloverwogen keuzes. De strategieën die door daytraders gebruikt worden, wijken wel af van andere beleggingsstrategieën. Dat komt, uiteraard, doordat het hele karakter van daytraden anders is dan van andere beleggingsvormen.

Vele daytraders handelen volgens de koersgrafiek. Je kunt dan aangeven bij welke koers je wil kopen en wil verkopen, of juist andersom wanneer het een short betreft. Ook geef je je stop-loss aan, oftewel de koers waarbij je wil verkopen ook al sta je op verlies. Dit zorgt ervoor dat je in ieder geval niet meer verliest dan dat je van tevoren bepaald hebt. Een marktscanner zorgt ervoor dat je in de gaten kunt houden hoe de posities gedurende de dag bewegen. Op zo'n marktscanner kun je een eigen gekozen filter toepassen, zo bepaal je dan de handel van die dag.

Dit is een manier om te handelen, maar geen strategie. De meest gebruikte strategieën zal ik hieronder bespreken.

Scalpen

De meest snelle daytraders worden ook wel scalpers genoemd. Bij scalpen neem je een positie namelijk maar heel kort in, soms niet meer dan enkele seconden. Hierbij neem je dus genoegen met een hele kleine winst en ga je snel weer door naar de volgende positie. De bedoeling is dat al die hele kleine winstjes, over een dag bezien een leuke winst opleveren. Hierbij zijn een aantal dingen belangrijk: een snel platform (het gaat tenslotte om seconden), lage of geen transactiekosten (hoe lager de winst, hoe belangrijker dit is) en een krappe stop-loss (een verlies kan je kleine winsten in één klap ongedaan maken en dat wil je tenslotte niet). Scalpers doen dit type daytrading op zowel long ('gewone' koop en verkoop) als short posities.

Daytraden draait om de juiste koersbewegingen vinden
Daytraden draait om de juiste koersbewegingen vinden

Pivot

Gaat scalpen je te snel, maar ben je verder wel gecharmeerd van deze strategie, dan kun je er voor kiezen om aan pivot trading te gaan doen. Hierbij is de basis hetzelfde: je zoekt dezelfde posities die je ook bij scalpen zou nemen. Alleen in plaats van deze snel, binnen enkele seconden, weer te verhandelen, wacht je bij pivot trading wat langer. Je bouwt een krappe stop-loss in, en verder is het wachten tot je de gewenste winst hebt behaald. Je kiest hiervoor het (vermoedelijk) laagste of hoogste punt van de dag, afhankelijk of je long of short gaat, en hier ga je mee aan de slag. Persoonlijk zie ik dit als de basisvariant van daytraden en is dit misschien ook wel de beste strategie om mee te beginnen.

Momentum

Bij handelen in momentum gaat een daytrader op zoek naar posities waar op dat moment flinke koersbewegingen zijn te zien. Het maakt niet uit of de koers enorm stijgt of daalt, als de wijzigingen (in korte periodes) maar significant zijn. Een momentum-handelaar opent en sluit de posities redelijk snel, al is hij niet zo rap als een scalper. Handelen in momentum doe je altijd met de markt mee, bewegingen tegen de markt in zie je eigenlijk nooit gebeuren bij deze strategie. Een momentum daytrader kan zowel long als short gaan. Als een positie gesloten wordt, kijkt de handelaar in het diepteboek en probeert hierin een blok van kopers of verkopers te ontdekken. Voordat dat niveau bereikt wordt, heeft de daytrader zijn positie al verkocht.

Contrair/fading

'Au contraire' betekent letterlijk 'integendeel' of het tegenovergestelde. Contrair handelen staat dan ook lijnrecht tegenover in momentum handelen. Een contraire daytrader zoekt, net als een momentum-handelaar, naar posities waarbij op dat moment flinke koersbewegingen te zien zijn. Maar daar houdt de overeenkomst ook op, een contraire handelaar gaat namelijk tegen de markt in. De gedachte is dat een positie waarvan de koers daalt, ook weer moet gaan stijgen, en bij een stijgende koers, dat deze ook weer zal gaan vallen. En daar handelt deze daytrader naar, zowel long als short. Deze manier van handelen, die ook wel fading wordt genoemd, is wel een vrij risicovolle manier.

Hoewel je een stop-loss inbouwt, kun je hier toch snel veel geld verliezen. De kans dat de koers op korte termijn namelijk trend houdt en dus dezelfde kant op blijft bewegen, is groter dan dat die op zo'n korte termijn ineens breekt. Een daytrader die contrair handelt, moet dus bereid zijn risico's te nemen en niet in paniek raken als het niet (meteen) lukt.

Daytraden is actief handelen

Als daytrader is achterover leunen en afwachten er eigenlijk niet bij. Elke minuut, of soms elke seconde, telt. Zodra je een positie genomen hebt, kun je middels software de rest laten doen (dus op het juiste moment verkopen). Toch is daytraden een vorm van actief handelen, waarbij je zelf eigenlijk continu bezig bent. Daytraden is dan ook dynamisch en je kunt enkel écht succesvol zijn als je je volledige tijd en aandacht aan het traden geeft. Dit doe je niet even tussendoor.

Je kunt gebruik maken van software om de handel voor je te laten plaatsvinden. In dit soort daytrading platformen geef je je strategie in. Dus wanneer kopen, verkopen, short, long, stop-loss etc en deze software handelt vervolgens voor jou. Een recent voorbeeld hiervan is Cryptohopper, het bedrijf van Ruud Feltkamp, die dit specifiek voor cryptocurrencies heeft opgezet. Hoewel het je leuke winst op kan leveren, mis je wel het leukste van daytraden: de spanning!

Daytrader wordt je niet in een dag of in een week. Je moet vooral oefenen om een succesvolle daytrader te worden en te zien wat potentieel succesvolle trades zijn. Je kunt dit, zoals gezegd, oefenen met een demo-account, maar uiteindelijk zul je een keer voor het echte werk moeten gaan. Nu leent daytraden zich er prima voor om te handelen met kleine bedragen. Wel hebben daghandelaars vaak meerdere posities tegelijkertijd, dus wat geld is wel vereist, maar dan kun ook jij aan de slag!

on air