Biologische Klok

De biologische klok

Biologisch is hartstikke modern tegenwoordig. Laten we daarom eens aandacht besteden aan de biologische klok. Laat ik er daar toevallig net één van hebben. Goede kwaliteit ook, want hij gaat al een leven lang mee zonder noemenswaardig onderhoud. Geen gedoe met batterijtjes, opwinden, updaten of stroomkabels. Dat ding doet het gewoon altijd. Ik heb dan ook de neiging om mijn biologische klok meer te vertrouwen dan al die door de techniek gemanipuleerde surrogaat klokjes die je aan de muur of je pols hangt. Laat staan in die digitale persoonlijk assistent op broekzakformaat die je de hele dag opjaagt.

Procent Transparant geplaatst in Online casino door Procent
op 3 april 2024
Biologische Klok

Mismatch

Het zou een mooie match geweest zijn als al die externe tijdsaanduidingen gelijk liepen met mijn ingebouwde biologische evenknie. Maar helaas. In mijn geval is daar sprake van een constante conflict situatie. Slechts zeer zelden lopen de uren gelijk. Twee keer per jaar is er zelfs sprake van een heuse opstand wanneer de grote wijzen dezer aarde besloten hebben om de kleine wijzer een uurtje achter- of vooruit te zetten. Dan moet ik ineens schakelen en dingen doen op tijden waarop ik die dingen eigenlijk helemaal niet wil doen.

Zit ik om zes uur aan tafel met lange tanden mijn biologisch verantwoorde stukje kipfilet weg te happen, terwijl ik normaal gesproken echt nooit, maar dan ook nooit, om vijf uur in de middag mezelf een warme maaltijd voorschotel. Wijst de klok aan de muur bedtijd aan maar biologisch gezien kan dat helemaal niet. Mijn lichaam en geest zijn daar nog niet aan toe. Gevolg is dat ik dagenlang te weinig slaap krijg, waardoor mijn hele stelsel nog meer ontregeld wordt.

Vakantie is dan noodzakelijk om even in alle rust mijn biologische ritme de vrije hand te geven. En daarnaast een handje online poker te spelen.

De dwangbuis der tijd

Het is toch een heel vreemd fenomeen dat wij als mensen gedwongen worden niet meer te kunnen luisteren naar onze interne tijdwaarneming, maar dat we daarvoor in de plaats in de dwangbuis van een bedacht tijdstelsel worden gehesen. In deze tijden van bewustwording van gezond leven, eten en slapen is het ook moeilijk te begrijpen dat er niet geluisterd mag worden naar de ingebouwde biologische klok die we allemaal helemaal gratis en goed afgesteld bij onze geboorte hebben meegekregen.

We verstoren bewust onze interne huishouding om redenen die wel al lang vergeten zijn. Waarom was de zomer- en wintertijd er ook er ook al weer? Maar misschien kunnen we met een beetje polderen het negatieve effect binnen de perken houden?

Zomertijd Wintertijd

De oplossing van Procent

Hoe mooi zou het zijn als de hele programmering van het leven ook een uurtje opschuift. Dus klok een uur vooruit? Het hele leven een uur vooruit. Klok een uur achteruit, het hele leven een uur achteruit. In de winter om 19.00 uur met het bord op schoot voetballen kijken, in de zomer om 20.00 uur. In de winter om 08.00 uur beginnen met de werkdag, in de zomer om 09.00 uur. In de winter lekker op tijd naar binnen en in de zomer lekker tot laat naar buiten. Wie kan daar nou tegen zijn? Ik zeg doen!

on air