Governors Mansion 1612734 1280

De duurste huizen ter wereld, waar vind je ze?

Dat het goed gaat met de economie merk je onder andere aan de huizenmarkt. Als we die logica aan mogen houden, gaat het in Nederland in ieder geval heel goed met de economie. De huizenmarkt is namelijk compleet op hol geslagen, huizen vliegen als zoete broodjes over de toonbank. Dat is goed nieuws als je je huis wil verkopen, maar als je je (eerste) huis wil kopen, kan het frustrerend worden. Tijd om eens uit te vogelen waar de duurste huizen ter wereld staan en wat ze moeten kosten!

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 20 mei 2022
Governors Mansion 1612734 1280

De huizenmarkt op hol

Na jaren van economische recessie gaat het eindelijk weer de goede kant op met Nederland. En dat merken we vooral aan de huizenmarkt, waar huizen jarenlang onder water stonden en vooral starters geen hypotheek los gepeuterd konden krijgen, gaat het huizenverkopers en makelaars nu weer voor de wind. Huizen staan niet langer maanden of jaren te koop, maar zijn al verkocht voordat ze op Funda staan, of staan hooguit een paar weken te koop.

Ook huizen waarvan je denkt: jeetje, daar wil toch niemand wonen, zijn al weg voordat je het gedacht hebt. De vraagprijs bieden, of zelfs meer, is meer regel dan uitzondering aan het worden, zelfs voor nieuwbouw. De banken geven weer hypotheken en het lijkt niet op te kunnen. Mensen hebben weer overwaarde op hun huis, vooral als ze dit tijdens de recessie gekocht hebben.

Dat de spaarrente laag staat zorgt ervoor dat investeerders (goedkope) huizen en appartementen opkomen om tegen woekerprijzen te verhuren. Dit zorgt ervoor dat een starter, helemaal als die alleen is, bijna geen kans krijgt om het eerste eigen huisje te kopen. Elk voordeel heb z'n nadeel, zou Cruijff zeggen. Maar goed, het gaat goed met de huizenmarkt, vooral voor verkopers, en er is meer vraag dan aanbod. Maar er is nog een segment waarin het niet zo snel gaat, en dat zijn de miljoenenvilla's. Die kan lang niet iedereen betalen, en vereisen vaak een specifiek publiek. Maar het is natuurlijk wel leuk om eens (digitaal) binnen te kijken bij huizen waar je normaal gesproken niet voorbij het hek vooraan de oprijlaan komt.

Marci
Marc Brouwers (sokkenkoning) kocht landgoed De Wielewaal. (foto: Sjors Massar)

Het duurste huis van Nederland: landgoed De Wielewaal

De meningen zijn erover verdeeld: wat is het duurste huis van Nederland? In Aerdenhout staat een huis te koop voor een kleine €16 miljoen. Het staat al enige tijd te koop (langer dan 6 maanden is alles wat Funda daarover kwijt wil). Een stukje research leert dat het in november 2016 ook al te koop stond, voor net geen €10 miljoen. Begin 2018 moest het optrekje nog €16.750.000 opleveren, dat is nu een miljoen minder. Daarvoor krijg je 1580 m2 woonoppervlakte op een perceel van bijna 4 hectare. Er zijn 9 slaapkamers, 8 badkamers en 8 aparte toiletten. Sauna, jacuzzi, fitnessruimte, walk-in closet, biljartkamer, aan alles is gedacht. Er is ook nog een koetshuis, omgebouwd tot woonruimte van bijna 300 m2, bij de prijs inbegrepen.

Frits Philips heeft er gewoond

Maar het duurste huis staat toch echt in (mijn) Eindhoven. Dat is het huis waar Frits Philips heeft gewoond tot hij overleed in 2005: Landgoed de Wielewaal. Waarom deze niet overal op het lijstje bovenaan staat dan? Omdat de prijs op aanvraag is bij Funda. Maar naar verluid moet het optrekje zo'n 50 miljoen Euro opleveren. Daarvoor krijg je 2582 m2 woonoppervlakte, op 14 hectare grond. De garage biedt ruimte aan 6 auto's en er zijn 40 kamers waaronder 7 slaapkamers, wijnkelder, professionele horecakeuken, bibliotheek en massageruimte.

Uiteraard ontbreken een jacuzzi en fitness niet, evenals de nodige badkamers (7) en een walk-in closet. Het huis is in 2007 helemaal verbouwd en bevat bijzondere elementen. Ook aan techniek is gedacht: het huis barst van slimme oplossingen en domotica, en een noodstroomvoorziening. Maar misschien wel het meest opzienbarend: in de kelder vind je een Bentley ingebouwd tentoongesteld, die mee gaat met de koop.

City 1031706 1280
Een megamansion met uitzicht over LA? Dat kan, voor $188 miljoen is het van jou

Potentiële kopers

Naar verluid hebben zowel Bill Gates als Bruce Springsteen interesse om het pand te kopen. Wat die in Eindhoven moeten? Nou, beide hebben een dochter die aan paardrijden doet. En dan niet een beetje rondjes lopen bij de lokale manage, nee, op professioneel niveau. En die komen regelmatig bij de stal van Tops in Valkenswaard. Maar daar vind je niet van die miljoenenvilla's met alle luxe en privacy van dien. Vooralsnog staat het landgoed nog steeds te koop, dus we zullen zien wie er uiteindelijk komt wonen.

Ooit het duurste huis in Amerika: niemand lijkt het te willen

Het duurste huis van Amerika staat in Bel Air, Los Angeles. Juist ja, de wijk waar Will Smith als The Fresh Prince of Bel Air in de jaren '90 ons leven binnenkwam. Het heeft zo'n drie jaar geduurd voor het af was, maar na de zomer van 2016 was het zover, en kon het huis de verkoop in. Het is gebouwd door Bruce Makowsky en kwam in januari 2017 op de markt voor $250 miljoen onder de naam Billionaire. Helaas, niemand lijkt het huis te willen hebben, in 2018 werd het door een andere makelaar opnieuw aangeboden maar nu voor $188 miljoen. Daarmee is het meteen niet meer het duurste huis in de VS.

Beeld van fotocamera $1 miljoen waard

Maar wat zou je voor die 250 miljoen dollar krijgen? Een volledig gemeubileerd huis, compleet met kunst, waaronder een beeld van een fotocamera dat $1 miljoen waard is. Er zijn 10 logeerkamers, 3 keukens en 5 bars. Volledig uitgerust uiteraard. Het woonoppervlakte is 3500 m2, de buitenruimte (terrassen, balkons) is 1500 m2. Bij de koop is het wagenpark met verzamelstukken à $30 miljoen inbegrepen. Ook is het salaris van 7 fulltime medewerkers voor 2 jaar al betaald.

Het huis heeft een 270 graden uitzicht over Los Angeles, het staat dan ook boven op een berg. Op het dak staat een helikopter, die niet meer werkt, uit de tv-serie Airwolf. De thuisbioscoop heeft 40 stoelen en is helemaal in James Bond stijl. Er is ook een bowlingbaan met 4 banen aanwezig. Er is een complete snoepwinkel aanwezig, plus een gevulde wijnkelder die miljoenen waard is. Natuurlijk is er gedacht aan een spa, een fitness, een infinity pool en alle andere luxe die je maar kunt bedenken. Het huis staat op een 103e gedeelde plaats van grootste huizen in de USA. Maar toch, vooralsnog wil niemand het kopen…

Het duurste huis in Amerika op dit moment

Op dit moment staat er een nog duurder huis te koop in Amerika: het huis van Jerry Perenchio in Bel Air staat te koop voor €350 miljoen. Jerry overleed in mei 2017 en was een bekende tv producer. Zijn huis (de buitenkant in ieder geval) kwam voor in The Beverly Hillbillies, een tv serie uit de jaren '60. Het huis heet de Chartwell Estate.

Voor de duizelingwekkende vraagprijs krijg je een huis met 2300 m2 woonoppervlakte op 4 hectare grond. De tuin is perfect aangelegd met bomen en er is een 25 meter zwembad aanwezig. Daarnaast is er (uiteraard) een wijnkelder, een ballroom, een tennisbaan en parkeergelegenheid voor 40 auto's. Vanuit het huis heb je uitzicht op zowel Los Angeles als de oceaan.

Dus, ondanks dat dit huis kleiner is dan Billionaire, is het wel duurder. Wel krijg je nog 5 andere huizen, bij de prijs inbegrepen. Toen Jerry in 1986 het huis kocht, was het landgoed namelijk nog niet zo groot, in de loop der jaren kocht hij de huizen om hem heen op, en dat werd uiteindelijk het landgoed. Zo staat het voormalig buitenhuis van oud-president Reagan op de grond.

Gaat het duurste huis in Amerika voor $500 miljoen op de markt komen?

In Bel Air komt binnenkort (het zou nog in 2018 op de markt moeten komen) een huis in de verkoop dat beide bovenstaande huizen dik moet overtreffen. Ontwikkelaar Nile Niami is een huis aan het bouwen dat alles moet overtreffen. Dus ook hier een bowlingbaan, een garage voor 30 auto's maar ook een casino zijn aanwezig in het huis. Van dat laatste gaat ons Onetime hart natuurlijk net iets sneller kloppen!

Het project heeft zo'n 5 jaar gekost, en de ontwikkelaar heeft ook al huizen gebouwd voor onder andere de Winklevoss broers en Sean Combs (Puff Daddy/P. Diddy). Naast de genoemde zaken is het huis voorzien van meerdere aquaria met kwallen in de muur gebouwd, uiteraard een bioscoop (anders tel je niet mee) en vier zwembaden. Ook vind je er een eigen nachtclub. De buren zijn onder andere Elon Musk en Jennifer Aniston. Nile zegt dat het huis (met een woonoppervlakte van 10.000 m2) een half miljard dollar moet gaan kosten en noemt het liefkozend The One. Of iemand dit er voor neer gaat tellen? Geen idee…

Dure huizen around the world

Totdat The One op de markt komt, zijn er nog een aantal huizen wereldwijd die momenteel de duursten zijn. Die zijn dus duurder dan de Chartwell Estate en de Billionaire!

Hong Kong

In Hong Kong, China, staat een bijzonder huis. Veel details zijn er niet bekend, maar wel dat het huis te koop staat voor $446 miljoen en in 2018 op de markt kwam. Ruimte is schaars in China en helemaal in Hong Kong, dus voor dat bijna halve miljard krijg je slechts 4 slaapkamers, 4 badkamers en een los toilet. In de achtertuin vind je wel een rond zwembad, maar voor de rest is dit een redelijk standaard eengezinswoning (wel aan de grote kant dan), met als pluspunt dat het vrijstaand is.

Bubble Palace, Cannes

Dit huis is gebouwd voor Pierre Cardin, de mode-ontwerper. Inmiddels staat het bijzondere huis sinds 2015 te koop. De vraagprijs? Een luttele $418 miljoen. En wat krijg je daar dan voor terug? Een huis dat uitkijkt over de baai van Cannes, 1200 m2 woonoppervlakte met 10 slaapkamers en 7 badkamers. Dior hield er ooit een modeshow. Er zijn een buitenzwembad, twee grote vijvers en een amfitheater met 500 zitplaatsen in de tuin.

Maar het meest bijzondere aan het huis? Er is nauwelijks een rechte hoek te vinden, en dat komt doordat het huis opgebouwd is uit ronde bubbels. Het lijkt dan ook eerder op iets wat je op Mars zou vinden, dan op 1200 kilometer van Eindhoven!

Villa Les Cèdres, Frankrijk

Het derde duurste huis ter wereld op dit moment vinden we ook in Frankrijk, ook in het zuiden, aan de baai van Saint-Jean-Cap-Ferrat. Dit landgoed was 300 jaar geleden een olijfplantage, en er staat nog een 300 jaar oude olijf om dat te bewijzen. Het pand wordt ‘bewaakt' door een bronzen beeld van godin Athena, en wordt omgeven door hoge bomen zodat het veel privacy biedt. De landgoed is 14 hectare groot en telt 14.o00 verschillende plantensoorten.

De inrichting doet eer aan de 19e eeuw, inclusief een gevulde bibliotheek met 3000 boeken waaronder bijzondere exemplaren. Het huis heeft 1700 m2 woonoppervlakte waar 14 slaapkamers gevestigd zijn. In de tuin ligt een enorme vijver, voorzien van waterlelies zo groot dat de bladeren een kind kunnen houden. Het huis staat sinds 2017 te koop voor $410 miljoen.

Odean Tower Sky Penthouse, Monaco

Nummer 4 op de lijst wereldwijd is het Chartwell Estate, eerder genoemd. We sluiten af met nummer 5, alsnog duurder dan de Billionaire. Het is het penthouse van een wolkenkrabber die we kunnen vinden aan de kust van Monaco en beslaat de bovenste 5 etages. De ramen, van vloer tot plafond, geven een 360 graden uitzicht op zee.

Het woonoppervlakte is 3300 m2 en daar vind je 5 slaapkamers en 5 badkamers. Ook zijn er meerdere keukens aanwezig. Maar het meest unieke aan het penthouse is een glijbaan die je van een kamer met glazen dansvloer naar een infinity pool brengt. Waar die op uitkijkt? De zee natuurlijk! Dit penthouse kan al voor jou zijn voor $330 miljoen.

Alleen weggelegd voor miljardairs

Dit soort miljoenenhuizen zijn natuurlijk alleen weggelegd voor de rijksten ter aarde. Hier krijg je geen hypotheek voor verwacht ik. Maar het is zeker leuk om te blijven dromen, wat je met al die miljoenen zou doen als je de loterij toch eens zou winnen. Al zijn de huizen in Nederland (zowel Aerendonk als de Wielewaal) wel meer bereikbaar dan die andere over-the-top landgoederen!

on air