Sneakers 1428292 1280

De duurste sneaker ter wereld kost $30.000! Waarom?

Sneakers, bijna iedereen van jong tot oud heeft inmiddels wel een paar (of meer) in de kast staan. Waar ‘vroeger' sportschoenen precies dat waren: schoenen om te sporten, is het tegenwoordig hip om op een sportieve stapper rond te lopen. Het is zelfs niet meer vreemd om op je Nikes of andere sneakers naar kantoor te gaan.

En een beetje sneaker is niet goedkoop, onder de €100 ben je nergens als je een merkschoen wil kopen, en (veel) meer is ook niet vreemd. Maar er zijn een aantal modellen zijn, tweedehands zelfs, duizenden euro's waard. Hoe zit dat precies en waarom is de duurste schoen $30.000 waard? En welke schoen is er nu precies zoveel waard? Ik dook in de wereld van de sportschoenen en verbaasde me er vooral over. Tijd om jullie ook mee te laten genieten.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 20 mei 2022
Sneakers 1428292 1280

Sneakers, bijna iedereen van jong tot oud heeft inmiddels wel een paar (of meer) in de kast staan. Waar ‘vroeger' sportschoenen precies dat waren: schoenen om te sporten, is het tegenwoordig hip om op een sportieve stapper rond te lopen. Het is zelfs niet meer vreemd om op je Nikes of andere sneakers naar kantoor te gaan.

En een beetje sneaker is niet goedkoop, onder de €100 ben je nergens als je een merkschoen wil kopen, en (veel) meer is ook niet vreemd. Maar er zijn een aantal modellen zijn, tweedehands zelfs, duizenden euro's waard. Hoe zit dat precies en waarom is de duurste schoen $30.000 waard? En welke schoen is er nu precies zoveel waard? Ik dook in de wereld van de sportschoenen en verbaasde me er vooral over. Tijd om jullie ook mee te laten genieten.

Nike 4212090 1280
In de jaren '90 droegen gabbers Nike Air Max. Na jaren in het verdomhoekje te hebben gezeten, zijn de sneakers nu weer hotter dan ooit, voor iedereen!

Sneaker, sportschoen, wat is het verschil?

Een sportschoen is van oorsprong een schoen waarop je ging sporten. Zo heb je bijvoorbeeld hardloopschoenen, voetbalschoenen, fitnessschoenen, maar ook ‘universele' sportschoenen. En deze bestaan nog steeds.

De eerste sneaker, of sportschoen, is ontstaan uit schoenen die eind 19e eeuw gedragen werden in de vrije tijd, en later voor sport gebruikt werden. Door verschillende patronen in de zool te graveren, ontstond er grip voor bijvoorbeeld tennissers. In 1895 werd de eerste hardloopschoen, met spikes, geïntroduceerd, en in 1907 ontstond de eerste basketbalschoen. Gedurende de jaren die volgden, droegen steeds meer mensen sportschoenen, maar vooral om te sporten. Ook tijdens de twee Wereldoorlogen, en daartussenin, kwamen er steeds meer sportschoenen op de markt.

Pas na de Tweede Wereldoorlog werden sportschoenen, ook wel sneakers genoemd, langzaamaan deel van de cultuur. De dresscode op scholen werd relaxter en jongeren droegen dan ook steeds vaker sneakers onder hun uniform. In de jaren '70 werd onder invloed van hiphop (Nike, Puma, Adidas) en rock 'n roll (All Stars) het dragen van gympies steeds meer gemeengoed. Later, in de jaren '90 kenden de Nike Air Max een groeiende populariteit onder de gabbers, en daarna was het dan ook enige jaren not done om deze schoenen te dragen.

Vandaag de dag is het heel normaal om sneakers te dragen. Nike Air Max zijn populairder dan ooit, in vele verschillende uitvoeringen, kleuren, prints, limited editions en wat je al niet meer kan bedenken. Maar niet alleen Nike ziet de verkopen nog steeds groeien, ook andere bekende merken die al langer meegaan, zoals Adidas, Fila, All Stars, Vans en nog veel meer, komen met nieuwe looks. De op sportschoenen gebaseerde schoenen noemen we tegenwoordig sneaker, maar écht verschil is er niet meer.

Iedereen aan de sneaker

En dat niet alleen, ook andere merken springen er op in. Merken die alleen sneakers verkopen, maar ook de merken waarvan je het misschien op het eerste gezicht niet zou verwachten hebben wel een sneakerlijn. Zo kun je ook sneakers van Van Bommel kopen, heeft het Nederlandse Rehab een sneakerlijn (met inmiddels ook limited editions die ze samen met Nicolette van Dam en Bas Smit gemaakt hebben), en kun je in elke designerwinkel wel minimaal een sneakertje aantreffen.

En dus draagt niet alleen de jeugd sneakers, of de gabbers (ja ze zijn er nog), maar kan elke generatie inmiddels genieten van een comfortabel schoentje. Kijk er dus niet vreemd van op als je gepensioneerden ook buiten de tennis- of golfbaan op een sneaker ziet rond schuifelen.

Kortom, de sneaker is ooit in ons leven gekomen en het ziet er niet naar uit dat die nog gaat verdwijnen. Maar omdat niet iedereen op dezelfde sneaker gezien wil worden, komen er steeds meer speciale sneakers uit. Van dure designers, waar je met gemak enkele honderden tot duizenden euro's voor een schoen betaalt. Zelfs Louboutin, van de hoge hakken, heeft een sneaker op de markt gebracht. En ook de meer mainstream merken als Nike brengen wel eens speciale edities uit. Dit soort speciale sneakers worden, nadat ze niet meer verkocht worden, vaak snel meer waard. Een tweedehands sneaker is dan ook vaak duurder dan een nieuwe.

Special edition sneaker

Een sneaker is een sneaker, zou je misschien denken. Maar niets is minder waar. Want een sneaker kan zoveel verschillende vormen, kleuren, patroontjes etc. hebben. En sommige zijn limited, waar er dan maar een beperkt aantal van gemaakt zijn. Hoe specialer ze zijn, hoe duurder ze vaak ook zijn. En hoe meer ze waard worden als ze niet langer verkocht worden.

Ook samenwerkingen met allerhande celebrity's levert bijzondere sneakers op. En dan hoeven ze niet eens altijd mooi te zijn, om toch veel geld waard te worden. Tijd voor een top 10, en dan hebben we het over sneakers die je daadwerkelijk zou kunnen dragen. Als bonus zal ik ook nog een paar collectors items vernoemen die je beter in een vitrine kunt zetten :-)

10. Air Jordan 5 Retro T23 Tokyo - $ 4.995

Deze schoen werd oorspronkelijk verkocht voor $200 en is dus 25 keer zoveel waard geworden. Dit exemplaar werd in 2011 geïntroduceerd en was enkel in Japan verkrijgbaar. Dit maakt de sneaker vanzelf al speciaal, want in de rest van de wereld kun je die dus niet krijgen.

9. Nike Lunar Flyknit HTM Milano - $ 5.600

Ook dit is een schoen die slechts beperkt verkrijgbaar was, in 2012 kwam deze voor $145 op de markt in Milaan en Londen. Mocht je deze schoen, gemaakt van stof met de FlyKnit technologie, op de kop hebben kunnen tikken en is die nog in goede staat, dan is die nu een tweedehands auto waard.

8. Off-white X Air Jordan 1 Chicago - $ 5.700

Wederom een Air Jordan in de lijst, de schoenen van Nike die samen met Michael Jordan zijn bedacht. Deze schoen, in de kenmerkende kleuren van de Chicago Bulls, rood en zwart met gebroken witte details, is erg gewild. Het maakt deel uit van The Ten, een sneakerlijn die ook wel Nike X Off-White wordt genoemd en waar 10 verschillende sneakers in geïntroduceerd zijn. De sneaker is pas twee jaar geleden, in het voorjaar van 2017, geïntroduceerd en kostte toen $190. Geen verkeerde investering voor degenen die hem hebben weten te bemachtigen dus.

7. Nike Air Yeezy 2 Platinum - $ 5.700

Deze sneaker komt voor uit de tweede en laatste samenwerking van Nike met Kanye West. De Yeezy 2 was verkrijgbaar in twee kleuren: Solar Red en Pure Platinum, voor $245 in 2012. Van elke kleur waren 5000 paar beschikbaar. In 2014 lanceerde Nike de Yeezy 2 Red October, als verrassing. Deze was in enkele seconden uitverkocht, en dat terwijl die alleen via de website van Nike verkrijgbaar was.

De platinum uitvoering van de eerste lancering van de Yeezy 2 is iets minder populair dan zijn rode broertje die tegelijkertijd geïntroduceerd werd. Inmiddels is de platinum versie dus bijna zesduizend dollar waard. Maar dan heb je wel schoenen die mede ontworpen zijn door de man van Kim Kardashian, Kanye West.

6. Nike Air Yeezy Blink - $ 5.700

Uit de eerste samenwerking tussen Nike en Kanye West ontstond onder andere de Yeezy Blink. Deze schoen werd in 2009 gelanceerd voor een prijs van $215. De zwart met shocking pink (black/pink oftewel Blink) versie is het meest populair van de drie kleuren, al waren ze alledrie in no time uitverkocht. Dat de schoenen die Nike samen met Kanye heeft ontworpen, een succes waren, lijkt een understatement. Toch is er geen derde samenwerking meer gekomen, tot nu toe. Of dat iets te maken heeft met Kanye's lastige persoonlijkheid, daar kunnen we enkel over speculeren.

5. Nike Air Yeezy 2 Solar Red - $ 7.600

Het broertje van de platinum sneaker uit de tweede Nike X Kanye collectie, de Yeezy Solar Red, is de populairste van die twee. Ook deze werd verkocht voor $215 en is nu ruim $ 7.600 waard, 35 keer zoveel. De schoen is grotendeels zwart, met rode voering die je er net bovenuit ziet piepen.

4. Nike Air Yeezy 2 Red October - $ 7.995

Deze schoen, het broertje van de Solar Red en de Platinum Yeezy 2, is helemaal rood en misschien wel de meest iconische uit de Yeezy collecties van Nike. De schoen werd als verrassing in 2014 op de website van Nike geïntroduceerd voor $215 en was in enkele minuten uitverkocht. Dat maakt dat dit nu één van de meest gewilde sneakers ter wereld is. De prijs gaat dus ook bijna 40x over de kop.

3. Chanel X Pharrell X Adidas NMD HU - $ 13.300

We starten de top 3 met een samenwerking. De sneaker is uitgebracht onder het merk Adidas maar ook Chanel en het Franse merk Colette werkten hiervoor samen met het sportmerk. Maar de naam die waarschijnlijk voor de meeste ‘likes' zorgt is die van Pharrell Williams, de man achter o.a. monsterhit Happy van Despicable Me (Minions, anyone). De schoenen kwamen op 25 november 2019 exclusief via Colette op de markt, in een oplage van 500 stuks. Enkel als je vooraf jezelf geregistreerd had, had je kans op een uitnodiging om de schoen voor $1000 te komen kopen.

Wat deze schoen zo bijzonder maakt? De zwarte schoen met witte zool en witte details heeft op de linkerschoen groot ‘Pharrell' staan in witte letters, op de rechterschoen staat ‘Chanel'. Inmiddels is de schoen zo gewild dat je hiervoor meer dan €10.000 mag aftikken.

2. Nike Air Mag - $ 14.250

Wie kent Back to the Future niet? In deel II krijgt Martin McFly, gespeeld door Michael J. Fox, onder andere in de toekomst een paar schoenen aan die zichzelf strikken. En Nike dacht een aantal jaren geleden, onder andere ingegeven door de door Parkinson geteisterde Fox, die kunnen we wel eens maken. En dat resulteerde in een oplage van 1500 schoenen in 2011, met een prijskaartje van $2.850, van de Nike Air Mag. Deze zijn dus nagemaakt van de iconische schoenen uit de geliefde film. En zelfs nu, in 2019, ziet de schoen er nog futuristisch uit….

1. Louis Vuitton Kanye West X Louis Vuitton Jasper - $ 30.000

De nummer 1 in deze lijst is wederom een samenwerking, en weer met Kanye West. Maar dan niet met Nike maar met designermerk Louis Vuitton. Hij was verkrijgbaar in drie kleuren, maar de Patchwork Grey met Pink (roze zool, daar is de kleur roze weer) is het populairst. De collectie werd op 1 juli 2009, nadat de storm rondom de eerste Nike Air Yeezy collectie was gaan liggen, geïntroduceerd. Het prijskaartje was, zoals verwacht, wel wat hoger dan bij de Nikes. Voor $1140 kon je een paar kopen, hoeveel er precies van gemaakt zijn is een goed bewaard geheim. Maar nu kun je zo'n paar in grijs met roze dus verkopen voor $30.000.

Andere dure sneakers (om naar te kijken...)

Buiten al deze luxe sneakers, die toch vooral gemaakt zijn om te dragen, zijn er ook hele dure sneakers gemaakt, soms zelfs maar 1 paar, die vooral bedoeld zijn als collector's item. Dus om in de kast, of vitrine te zetten. Zo'n kunstwerkje kan fors duurder zijn dan de te dragen schoenen hierboven. Vele malen duurder….

Zo werd in 2017 een paar Converse Fastbreaks verkocht voor $190.000. Dit was wel een bijzonder paar, namelijk helemaal afgetrapt. Maar niet door de minste, Michael Jordan droeg en signeerde deze tijdens zijn eerste jaar in de NBA. Dat was inderdaad voordat hij overstapte naar Nike.

DJ Khaled, hier in Nederland niet zo heel beroemd, al zou je hem kunnen kennen van I'm The One, wat hij in 2017 met Justin Bieber maakte. Maar de producer werkt met de grootste namen en is zelf een grote in de business. Daarom bracht hij samen met Nike de DJ Khaled x Air Jordan 3 ‘Grateful' uit, die je kon winnen als je zijn album Grateful kocht. Inmiddels is de schoen bij doorverkoop $25.000 waard.

In 2017 bracht Nike ook een speciale schoen uit om New York Yankee Derek Jeter, die toen afzwaaide, te eren. De schoen, in blauw fluweel, had een oplage van 5 stuks, waarvan er 3 achter slot en grendel liggen. De overige twee zouden nu makkelijk $40.000 moeten kunnen opbrengen.

Macklemore, wederom een rapper, heeft voor Nike enkele schoenen ontworpen. Daarvan zijn er twee die nooit het levenslicht hebben gezien, maar die Nike wel voor de rapper heeft gemaakt: Macklemore x Air Jordan. Over one of a kind gesproken. De schoenen staan bij Macklemore in de kast en zijn nu zo'n $25.000 waard.

Heb je voor je schoenen een bedrag over waar je ook een appartementje voor zou kunnen kopen? Dan zijn de Buscemi 100 MM Diamond wat voor jou. Witte sneakers met 18-karaats gouden details, ingelegd met 11,5 karaat aan diamanten. Dat kost ‘slechts' $132.000!

Dan nog een paar schoenen dat gedragen is door Michael Jordan: Air Jordan 12 (Flu Game). De naam komt van het feit dat Jordan speelde terwijl hij de griep (Flu) had. De schoenen zijn verkocht voor $104.000. De Air Jordans die Drake ontwierp, Air Jordan 12 OVO (Drake Edition), in wit met goud, werden op eBay verkocht voor een duizelingwekkende $100.000. Maar het meest extravagant zijn de helemaal gouden versie van deze schoen die Drake liet ontwerpen. Overgoten met 24-karaats goud wegen de schoenen een dikke 20 kilo per stuk. Al zou je willen dan zou je ze nog niet kunnen dragen. En met een prijskaartje van $2 miljoen moet je je afvragen of je dat echt zou willen….

Sneaker, de nieuwe tas?

Designertassen, zoals van Chanel, Louis Vuitton of Hermès worden ook meer waard naarmate ze ouder worden. Het zijn goede investeringen. Maar als ik het zo zie, zijn schoenen, en dan met name sneakers, ook geen verkeerde investering. Mits je natuurlijk een neus hebt voor de exclusieve paren, liefst samenwerkingen met grote merken. Een schoen van Nike bijvoorbeeld, koop je dan voor niet veel meer dan wat een ‘normaal' paar Nikes zou kosten, maar kan over enkele jaren duizenden euro's waard zijn.

Daarvoor is het wel belangrijk dat de schoenen in goede staat zijn, het liefst ongedragen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik draag mijn schoenen toch liever dan dat ik ze in de kast laat verstoffen. Dus ik zal niet snel rijk worden door mijn schoenencollectie. Eerder arm… Hahaha

on air