Live Voetbal Bij Jacks In Eindhoven

Deelname Champions League goed voor jaaromzet PSV

Waar Ajax afgelopen seizoen de landstitel wist te winnen én de halve finale van de Champions League bereikte, had PSV geen enkel echt succes. Met 83 punten was het kampioenschap niet binnen handbereik (waar het soms wél genoeg is), de Johan Cruijff schaal ging na strafschoppen mee naar Rotterdam en in de Champions League lagen de Eindhovenaren na de groepsfase al uit het toernooi. Sterker nog, op Europees niveau wisten ze geen enkele wedstrijd te winnen :-( In de KNVB-beker is RKC in de tweede ronde de ploeg van Van Bommel te sterk en dus staat PSV aan het einde van het seizoen met lege handen. Of toch niet?

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Sport door OneLuckyLady
op 8 februari 2023
Live Voetbal Bij Jacks In Eindhoven

Dramatisch seizoen 2018-2019 voor PSV

Ze begonnen zo veelbelovend, de Eindhovenaren. ‘Philips' verloor dan weliswaar van Feyenoord in de strijd om de Johan Cruijff schaal maar staat na 17 wedstrijden op 16 keer winst, een prima uitgangspositie voor de winterstop. Ook aan het begin van het seizoen weten ze zich te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League, na in de play-off de taaie Wit Russen van BATE Borisov met één uitdoelpunt meer te verslaan. Het is het eerste seizoen van PSV onder Mark van Bommel als hoofdtrainer. Hij had zich bijna geen betere start kunnen wensen. Maar dan…

In de Champions League loten de Eindhovenaren zowel het Barcelona van het gouden duo Piqúe en Messi, als Tottenham en Inter Milan. Een zware loting, en dat blijkt wel als PSV uit zes wedstrijden maar 2 punten weet te verzamelen. Geen enkele overwinning en slechts tweemaal gelijkspel, PSV ligt voor de winterstop al uit het Europese voetbal. In de KNVB beker wordt Excelsior verslagen en iedereen verwacht dat RKC ook geen probleem mag opleveren. Maar het B-elftal van Van Bommel leek dan wel sterker en scoorde al in de eerste minuut, het lag er in de verlenging zomaar ineens uit.

Maar er is dan nog hoop. De eerste speelrondes in de Eredivisie is PSV sterk en wint o.a. met 4-0 van Utrecht, met 6-1 van Willem II en met 7-0 van ADO. Met Ajax dat zijn pijlen richt op Europa sinds zij de voorrondes glansrijk overleefden, lijkt het bijna een gegeven dat PSV in ieder geval wel landskampioen wordt.

PSV Eindhoven
Supporters van het Eindhovense PSV beleefden, vooral na de winterstop, geen lekker seizoen in 2018-2019

Na de winterstop

Wat er in de winterstop is gebeurd weet niemand, maar erna is PSV nog maar een schim van zichzelf. De enige mogelijkheid voor het winnen van een prijs, de landstitel, staat op de tocht na het zoveelste gelijkspel en Ajax weet zowel in de Eredivisie als in Europa zichzelf te handhaven. Begin april nemen de Amsterdammers de koppositie over van de boeren uit Eindhoven en weten deze de rest van het seizoen te behouden. Ajax wordt landskampioen, op 3 punten voorsprong op PSV dat genoegen moet nemen met een tweede plek. Het zit de Eindhovenaren niet mee dus, afgelopen seizoen.

Geld Voetballer Verdienen Onetime
Max Pixel

Het jaarverslag van PSV

Het boekjaar van PSV loopt gelijk met een voetbalseizoen: van 1 juli tot en met 30 juni. Het feit dat PSV dit jaar geen enkele prijs mee naar het Philips Stadion heeft mogen nemen, betekent niet dat het financieel niet goed gaat met de club. Integendeel, het wist het hoogste resultaat in 10 jaar te behalen en voor de 8e keer op rij een positief resultaat neer te zetten. En dat komt dan toch doordat ze in de Champions League de groepsfase hebben weten te halen!

Even wat cijfers: de omzet bedroeg ruim 96 miljoen euro, dat is 34 miljoen meer dan een jaar ervoor. Uit de Champions League haalden ze zo'n €18 miljoen, maar het leverde ze ook andere commerciële activiteiten op die daardoor ook met 10% groeiden in omzet. Van de 96 miljoen bleven na aftrek van operationele kosten nog €12 miljoen over, dit is het bruto resultaat. Bij de operationele kosten zitten nog niet de transfersommen.

Aan het begin van seizoen 2018-2019 kocht PSV Angeliño (die na één seizoen al weer vertrok naar Manchester City), Denzel Dumfries en Érick Gutiérrez. In de zomer van 2018 verkochten ze Santiago Arias en Joshua Brenet. Deze transfers leverden samen een negatief resultaat op van ruim 4,5 miljoen euro. Aan het einde van het seizoen werd dat enigszins gecompenseerd door het vertrek van De Jong en Angeliño, al is nog even de vraag of deze bij 2018-2019 of een jaar later zijn geboekt. De bedragen staan niet uitgesplitst. De transfer van Lozano, wat PSV €40 miljoen oplevert, valt in ieder geval in het nieuwe boekjaar. De aankoop van Bruma valt nog in het oude.

Aan rente betaalde PSV afgelopen jaar ruim 1,2 miljoen euro. Door het aflossen van rentedragende schulden moet dit in de komende jaren minder worden. Tenslotte moet er nog belasting betaald worden, ruim 1,6 miljoen euro. Het netto bedrijfsresultaat komt dan uit op €4.636.000. Vergeleken met een jaar eerder is dat 4,5 miljoen meer (toen was het resultaat slechts €160.000).

Wat mogen we komend seizoen verwachten?

De Raad van Bestuur is tevreden met Mark van Bommel, zo lezen we in het jaarverslag van PSV. Hij  heeft het in zijn debuutjaar goed gedaan. Hij had te maken met een erg jonge selectie en dat is gewoon erg lastig. Met onder andere het aantrekken van Afellay en Bruma moet er weer wat meer een team staan. De resultaten tot dusver (medio oktober) zijn dan ook nog niet zo slecht.

De Johan Cruijff Schaal is door Ajax gewonnen (omdat Ajax zowel de beker als de landstitel won, namen zij het op tegen de nummer 2 van de Eredivisie) maar dat was geen hele grote verrassing. Na een gelijkspel in en tegen Twente en thuis tegen Ajax heeft PSV tot dusver alle wedstrijden weten te winnen, soms met klinkende cijfers. Er staat dus nog geen verlies op de teller in de strijd om het kampioenschap. Toch staan ze tweede, enkel op doelsaldo overigens. Dus dit kan nog goed komen. Wie eerste staat? Ajax gaat gewoon verder waar het afgelopen jaar eindigde…

Europa League

In Europa is PSV door Basel uitgeschakeld in de tweede kwalificatieronde van de Champions League. Dit puur op doelsaldo (het zal toch niet het jaar van het verkeerde doelsaldo worden voor PSV?). Wel mochten ze door naar de derde kwalificatieronde van de Europa League, waarna winst uit bij FK Haugesund voldoende was op naar de play-offs te gaan. Daar was PSV met 3-0 en 0-4 veel te sterk voor Apollon Limasol en dus spelen ze weer Europees voetbal, alleen één niveau lager. Of dat zo slecht is? Voor het huidige PSV is het misschien beter om zich niet te willen meten met de grootste en sterkste clubs uit Europa. Dat de Europa League beter ligt blijkt wel als PSV na 2 wedstrijden in de groepsfase ongeslagen is en voorlopig eerste in de poule is (tegen Sporting Lissabon, LASK en Rosenburg). 

Door het tot de groepsfase te schoppen, krijgen ze in ieder geval bijna €3 miljoen startpremie. Uit de coëfficiënt ranking krijgen ze ook een bedrag, hoeveel is nog niet bekend (de website met de ranking ligt op het moment van schrijven plat). Elke overwinning in de groepsfase is €570.000 waard dus daarmee heeft PSV ook alweer ruim 1,1 miljoen binnen, dit kan nog verder oplopen de komende tijd. Hoe verder de club komt, hoe meer ze kunnen verdienen aan prijzengeld (voor prestaties) én televisiegelden.

Het prijzengeld in de Europa League is lang niet zo groot als in de Champions League. Maar mochten ze een eind komen, dan kan het ze zo makkelijk weer 10 tot 20 miljoen opleveren. Mochten ze winnen dan is dit bedrag nog wel een stukje hoger, alles bij elkaar geteld. En dat zou mooi zijn voor de jaarrekening van dit seizoen!

Wedden op PSV

Bij de Toto hebben ze vertrouwen in het Europese avontuur van PSV. Met een odd van 1.35 zien zij PSV als groepswinnaar van groep D, vóór Sporting Lissabon (3.45) en LASK (11.75). Rosenburg is met 90.0 al afgeschreven. Ook de einduitslag durven ze te voorspellen, maar of we daar vrolijk van moeten worden. PSV staat 7e met odds van 23.00. Ook internationale bookmakers zien het niet gebeuren: PSV staat als achtste genoteerd met odds tussen 29.00 en 34.00. Na de groepsfase zouden ze het afleggen tegen ploegen als Arsenal en Manchester United. En dat snappen we ergens ook wel.

Nationaal gezien denkt de Toto dat Ajax wederom landskampioen wordt (1.46). De Eindhovenaren volgen met 2.37 maar laten daarna een flink gat vallen: Vitesse en AZ zijn de volgende in de lijst met odds van 35.00. Dus dat het tussen de twee grootmachten gaat lijkt uitgemaakte zaak.

on air