Vlaams Voorjaar II

Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen voorbeschouwing

Brunsie gaat fietsen aflevering 5: Het Vlaamse voorjaar deel II

Wat een prachtige wedstrijden hebben we achter de rug! Tim Merlier won zoals ik voorspelde de Classic Brugge – De Panne en op Wout van Aert (en Christophe Laporte) stond in de E3 Classic geen maat. Dubbele punten voor Brunsie’s glazen bol. 

De winnaar van Gent – Wevelgem had ik niet goed en ik denk dat niemand met een beetje kijk op fietsen de Eritreeër Biniam Girmay als winnaar van de kasseienklassieker in Wevelgem had aangewezen. 

Maakt dat Girmay een outsider voor de Ronde van Vlaanderen aanstaande zondag? In principe op basis van zijn prestaties wel (Girmay werd ook al vijfde in de E3 Classic), ware het niet dat de renner van Intermarché Wanty Gobert op het vliegtuig terug naar huis stapt om na drie maanden zijn vrouw en dochtertje weer in de armen te kunnen sluiten. Zelfs wielrenners zijn soms net mensen. 

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 8 februari 2023
Vlaams Voorjaar II
Screenshot 2022 03 28 13.50.15
Dylan van Baarle won Dwars door Vlaanderen 2021.

Dwars door Vlaanderen

Voordat op zondag 3 april het hoogtepunt van het Vlaamse wielervoorjaar plaatsvindt, wordt er woensdag eerst nog rondom Waregem gefietst. Dwars door Vlaanderen was jarenlang de aftrap van de Vlaamse wielerweken, maar door de verschuivingen op de kalender is het nu de laatste koers voor De Ronde geworden. Een ideale gelegenheid voor de renners om voor de laatste keer de benen te testen. 

Dwars door Vlaanderen is dit jaar de koers waar de topfavorieten voor de Ronde van Vlaanderen samen komen. Renners zoals Christophe Laporte en Dylan van Baarle reden het afgelopen weekend al de E3 Classic en Gent – Wevelgem, maar andere favorieten zoals Mathieu van der Poel bleven na Milaan – San Remo in Italië voor de Internationale Wielerweek Coppi e Bartali. 

Met Van der Poel en ook de dit seizoen enorm dominante Tadej Pogacar aan de start van Dwars door Vlaanderen belooft het een prachtige editie te worden. Niet alle toprenners staan aan de start. Ronde van Vlaanderen-winnaar van vorig jaar Kasper Asgreen laat verstek gaan voor ‘Dwars’ en ook topfavoriet Wout van Aert heeft kilometers genoeg in de benen om zondag op afspraak te zijn voor de Hoogmis van het Vlaamse fietsen. 

Trainingswedstrijdje

In de wedstrijd zijn een aantal renners die we eens extra in de gaten gaan houden. Mathieu van der Poel rijdt Dwars door Vlaanderen ter voorbereiding op de Ronde, maar is altijd een favoriet voor een koers als deze.

Ook Tadej Pogacar is in deze wedstrijd (en in de Ronde van Vlaanderen) om te trainen voor de kasseienrit in de Tour de France, maar voor de Sloveen geldt hetzelfde als voor Van der Poel: als hij ergens start dien je rekening met hem te houden. Pogacar is een completere renner dan menig ander Tourwinnaar en het zou mij niet verbazen als hij ook met de besten over kasseien kan knallen.

Team Ineos brengt met de winnaar van vorig jaar Dylan van Baarle en Tom Pidcock twee favorieten aan de start, al is Pidcock nog altijd aan het kwakkelen. Quick Step – Alpha Vinyl is altijd goed in deze wedstrijd en komt aan het vertrek met Yves Lampaert, die de koers al twee keer eerder won.

Jumbo-Visma mist Van Aert, maar heeft met Christophe Laporte misschien wel de topfavoriet in huis. Laporte rijdt ijzersterk en mocht in Parijs-Nice winnen van Van Aert en Roglic en betaalde Van Aert cash terug door hem voor te laten gaan in de E3 Classic. In Gent – Wevelgem werd Laporte ook tweede, nu achter de verrassende Girmay.

Brunsie's Bingoal vijf sterren

(3 sterren)
Christophe Laporte (Jumbo – Visma)

(2 sterren)
Dylan van Baarle (Team Ineos) | Mathieu van der Poel (Alpecin – Fenix)

(1 ster)
Tadej Pogacar (Team UAE) | Yves Lampaert (Quick Step – Alpha Vinyl)

Wedden op Dwars door Vlaanderen doe je bij Bingoal, de bookmaker met veel ervaring in het wielrennen. Heb je nog geen Bingoal account, maak er dan direct een aan via OneTime en profiteer van extra voordeel en odds boosts.

Screenshot 2022 03 28 13.44.00
Kasper Asgreen won de Ronde van Vlaanderen 2021 door Mathieu van der Poel in een sprint a deux te kloppen.

De ronde van Vlaanderen

Zondag 3 april is het stil op straat in Vlaanderen. Het is zover: de Hoogmis wordt gevierd. Om 10.00u gaan de renners in Antwerpen van start voor de koers over 272,5 kilometer die ze rond 16.30u in Oudenaarde moet brengen voor de finish. Het parcours slingert door het Vlaamse land en onderweg moeten de renners achttien hellingen en zeven kasseistroken verhapstukken. 

De hellingzone begint op ruim 135 kilometer met de eerste passage op de Oude Kwaremont. Via onder andere de Kortekeer, de Wolvenberg, de Molenberg en de Berendries begint langzaam de finale. 

In die finale volgen de klimmetjes en de laatste kasseistrook op de Stationsberg elkaar in hoog tempo op. In de laatste veertig kilometer wordt de koers beslist op de Steenbeekdries, de Taaienberg, de Kruisberg, de Oude Kwaremont. De laatste helling is de Patersberg. 

Na de Paterberg is er nog 13 kilometer te koersen naar de finish in Oudenaarde. Daar wordt beslist wie de opvolger wordt van de Deen Kasper Asgreen. 

Screenshot 2022 03 28 13.45.56
Wout van Aert en Christophe Laporte werden eerste en tweede in de E3 Classic.

Favorietenrol voor Jumbo-Visma

De kans dat Asgreen zichzelf opvolgt is zeker aanwezig, maar de renner van Quick Step-Alpha Vinyl maakt een iets mindere indruk ten opzichte van vorig jaar. Toen won Asgreen voorafgaand aan de Ronde ook de E3 Classic.

Sowieso komt het klassiekerteam van de grote Belgische ploeg dit seizoen minder uit verf. Daar is een duidelijk aanwijsbare reden voor: Jumbo-Visma. Het Nederlandse team heeft goed gekeken naar hoe Quick Step vorig jaar succes boekte.

Door de kopmannen van de tegenstander te isoleren. Daarom heeft Jumbo-Visma met Tiesj Benoot en vooral Christophe Laporte goed ingekocht. In de breedte heeft Jumbo-Visma de beste ploeg voor het Vlaamse voorjaar. 

Het kan dus bijna niet anders dan dat Jumbo-Visma aanstaande zondag de touwtjes van de koers in handen neemt. Wout van Aert is vanzelfsprekend de torenhoge, absoluut en misschien wel enige echte favoriet. Van Aert is ook de enige renner die de koers kan verliezen.

Wellicht schuift men bij Jumbo-Visma daarom juist Christophe Laporte of Tiesj Benoot naar voren. Met Van Aert als de ultieme bliksemafleider kunnen zijn teamgenoten ook winnen. Hoe dan ook zal het voor de geel-zwarten een enorme ontgoocheling zijn als ze de Ronde van Vlaanderen verliezen. 

Brunsie's Bingoal vijf sterren

(drie sterren)
Wout van Aert (Jumbo – Visma, 3.75)

(twee sterren)
Christophe Laporte (Jumbo – Visma, 12.00) | Kasper Asgreen (Quick Step – Alpha Vinyl, 8.00)

(één ster)
Tiesj Benoot (Jumbo – Visma, 25.00) | Mathieu van der Poel (Alpecin – Fenix, 4.50)

Wedden op de Ronde van Vlaanderen doe je bij Bingoal, de bookmaker met veel ervaring in het wielrennen. Heb je nog geen Bingoal account, maak er dan direct een aan via OneTime en profiteer van extra voordeel en odds boosts.

Onetime special

Speciaal voor de Ronde van Vlaanderen geven we weer een OneTime Special weg. Wanneer je de winnaar van Dwars door Vlaanderen goed voorspelt en hier ook zelf op ingezet hebt, maak je kans op €25 Free Bet bij Bingoal. Deel je wedbriefje in Brunsie’s Sports Bar op het OneTime Forum om deel te nemen. 

on air