Procent in stress

Even gokken

Het nieuwe jaar komt er aan. De goede voornemens worden weer bedacht en de recepten voor de oliebollen en appelbeignets weer uit de onderste lade gevist. Het feestje gepland en de champagne koud gezet. De dames twijfelen eindeloos over de keuze voor de mooiste outfit en de heren lopen vertwijfeld kris kras door de supermarkt om alles van het zorgvuldig opgestelde boodschappenlijstje af te kunnen strepen.

Procent Transparant geplaatst in Over knaken door Procent
op 27 december 2023
Procent in stress

Huize Procent

Ik sla dit keer over. Na een enerverende Kerst hebben we besloten er een rustige jaarwisseling van te maken. Geen disco lampen ophangen, meubilair verplaatsen, koelkasten vullen en ontelbare “het moet op een oliebol lijken” creaties uit het kokende vet vissen in huize Procent. In plaats daarvan wordt het waarschijnlijk een avondje bank hangen. Met de afstandbediening in de hand zappen langs de diverse oudejaarsshows, conferences en top 2000 hoogtepunten.

Niks mis mee op zich. Denk ik. Gok ik. Pas achteraf zal blijken of de start van 2024 is geweest zoals we het in gedachten hadden. We nemen de gok zoals dat zo mooi heet. Een gokje wagen, dat past natuurlijk ook wel bij een column op de site van Onetime.nl. Een gedachte die spontaan bij mij opkomt wanneer ik denk aan het nieuwe jaar in combinatie met Onetime is; wat is eigenlijk het verschil tussen voorspellen en gokken?

koffie en oilieballen

Ga je de deadline halen?

Zulke gedachten zijn best gevaarlijk voor ondergetekende. Voor ik er erg in heb zit ik zo maar vier koppen koffie en twee oliebollen verder nog steeds over het verschil na te denken.  Voorspellen klinkt zo veel vriendelijker en vrijblijvender dan gokken, maar het resultaat is toch hetzelfde? Of niet? Of toch wel? Ondertussen knippert de cursor onophoudelijk op mijn beeldscherm, wachtend tot hij de volgende letter kan toevoegen aan het verhaaltje. Ik gok dat het nog wel even duurt voordat deze column de redactie bereikt. Of voorspel ik dat nu?

“Ga je de deadline halen?” een appje van de redactie popt op op mijn telefoon. “Ik gok dat ik over een uurtje klaar ben” type ik. Maar voor ik het verstuur, wis ik de tekst weer. “Ik voorspel dat ik nog een uurtje bezig ben” is de tweede poging. Deze tekst verdwijnt ook weer in de prullenbak. “ Ik denk het niet” wordt de definitieve tekst. Ik hoop dat ze niet boos of teleurgesteld zijn. Voorspellen, gokken, denken, hopen, teleurstelling.

Ik kan niks voorspellen denk ik, maar hoop dat het voor iedereen die dit leest een mooi, gezond en succesvol 2024 wordt. Al durf ik wel te gokken dat dat helaas niet voor iedereen zal gelden.

 

Tot volgend jaar!

 

on air