Screenshot 2022 05 02 09.39.13

Fantasy sports: Hoe werkt het? - Onze uitleg

Fantasy Sports zijn de laatste jaren zeer sterk in opkomst. De laatste jaren gingen er al miljarden in rond, haalde één van de grootste spelers in deze markt 275 miljoen dollar bij investeerders op en won iemand maar liefst 2 miljoen dollar met een seizoensbet van 35 dollar.

De verwachting is dat deze bedragen alleen nog maar groter gaan worden. Toch is het concept hier in Nederland nog relatief onbekend. Wat zijn Fantasy Sports eigenlijk? Waarom is er zoveel belangstelling voor en kun je er in Nederland ook geld mee verdienen? Dat gaan we je in dit artikel vertellen.

Devalsspeler Transparant geplaatst in Sport door Peter Woerde
op 2 mei 2022
Screenshot 2022 05 02 09.39.13

Fantasy Sports

Enkele jaren geleden hoorde ik via vrienden voor het eerst van Fantasy Sports. Toen wist ik echter nog niet dat het om Fantasy sports ging. Het heette Coach van het Jaar en werd georganiseerd door enkele lokale dagbladen.

Zoals bij de meeste Fantasy Sports krijg je ook bij Coach van het jaar een denkbeeldig startbedrag om een team van spelers samen te stellen. In het geval van Coach van het Jaar gaat het hier om voetbal spelers uit de Eredivisie.

Je krijgt €32 miljoen tot je beschikking. Verder mag je maar één speler van elke club selecteren. Deze spelers zijn onderverdeeld in keepers, verdedigers, middenvelders en aanvallers.

Je moet zorgen dat je een geldig team kunt opstellen, waarbij je de keuze hebt uit de volgende spelsystemen: 3-4-3, 4-3-3, 4-4-2, 3-5-2, 5-3-2. Voor elke linie mag je ook één reserve speler kiezen, zodat je uiteindelijk 15 spelers hebt.

Aan elke speler hangt een bepaald prijskaartje. Deze prijs wordt aan het begin van het seizoen bepaald door enkele experts. De prijs is gebaseerd op hun verwachting van hoe vaak een speler zal spelen, of hij veel scoort of juist veel kaarten pakt.

Zo zal een spits die standaard opgesteld wordt en vaak scoort duurder zijn dan de derde keeper van een club. Je moet je budget dus slim besteden.

Voor aanvang van elke speelronde bepaal je welke spelers er spelen en welke reserve zijn. Je bent dus als het ware de coach van jouw team aangekochte spelers. Je verdient nu punten op basis van hoe jouw opgestelde spelers het in werkelijkheid doen tijdens de speelronde.

Puntentelling bij Fantasy sports

Heb jij een spits opgesteld die in de daadwerkelijke wedstrijd scoort, dan krijg je 6 punten. Een scorende middenvelder verdient 8 punten, een scorende verdediger 10 punten en een scorende keeper zelfs 12 punten.

Je spelers kunnen punten verdienen voor een gewonnen (3 punten) of gelijk gespeelde (1 punt) wedstrijd, een gescoord doelpunt, een assist (2 punten), geen tegendoelpunten (5 punten voor keepers en 3 punten voor verdedigers) en het stoppen van een penalty (4 punten).

Een speler krijgt strafpunten voor een gele of rode kaart (respectievelijk 3 en 8 strafpunten) en voor het missen van een penalty (2 strafpunten). Spelers die jij als reserve hebt, verdienen alleen punten als een speler uit jouw opgestelde elftal in dezelfde linie niet in actie komt.

Wisselen: wijziging van de opstelling

Voor aanvang van een speelronde kun je onbeperkt de opstelling van jouw team wijzigen. Verder mag je elke speelronde één transfer doorvoeren. Zo kun je een speler verkopen waarvan je verwacht of weet dat die niet speelt en daar voor in de plaats een speler aankopen die wel opgesteld zal worden.

Daarnaast is de competitie ingedeeld in vier periodes en mag je voor aanvang van elke periode drie transfers doorvoeren. Zo maak je meer kans op punten.

Elke competitie ronde weer verdien je nu punten met jouw team. Diegene die aan het eind van het seizoen de meeste punten heeft verzameld met zijn team wint.

Binnen de Coach van het Jaar omgeving kun je je eigen competitie opzetten. Zo kun je met vrienden of collega's onderling de strijd aan gaan.

Bij Coach van het Jaar zijn verder geen prijzen te winnen voor het beste team. Onderling kun je er natuurlijk altijd een kratje bier op zetten. Deelname aan Coach van het jaar kost €5.

Op deze manier zijn natuurlijk voor elke sport toernooien te organiseren en dat noemen we Fantasy Sports. Maar hoe zijn deze Fantasy Sports eigenlijk ontstaan?

Screenshot 2022 05 02 09.44.03
Fantasy sports

De geschiedenis van Fantasy sports

De eerste Fantasy Sports wedstrijden zijn te herleiden tot eind van de jaren 50. Zakenman Wilfred Winkenbach bedacht toen het spel Fantasy Golf. Elke deelnemer koos een team van professionele golfers. De deelnemer waarvan de spelers het laagste totaal aan slagen hadden, won de wedstrijd. Hier werd dus naar slechts één statistiek gekeken.

In 1960 ontstond er een Fantasy Baseball wedstrijd waarbij meerdere statistieken punten opleverde, zoals slaggemiddelde en winst of verlies. Er werd in deze jaren vooral per wedstrijd gespeeld en wist je dus precies wie er speelde. In tegenstelling tot de Coach van het Jaar competitie had je dus ook na een dag, of in het geval van golf vier dagen, een uitslag van de Fantasy Sport league.

La Rotissesie

In de jaren 80 werden de bestaande Fantasy Sports concepten uitgebreid naar hele seizoenen. Bij deze Rotisserie wedstrijden, genoemd naar het restaurant La Rotisserie Francaise waar de bedenkers het vaak speelden, moest je dus inschattingen maken over de gesteldheid van spelers en hoe vaak ze opgesteld zouden worden.

Het werd dus nog belangrijker om statistieken van spelers goed te bekijken. Dit zorgde onder andere voor een enorme stijging in de verkoop van USA Today.

Zij deden in die tijd het meest uitgebreid verslag van statistieken van spelers. Uiteindelijk begonnen ze zelfs met het uitgeven van Baseball Weekly, een magazine met haast alleen maar statistieken van spelers.

Komst van PC's

Met de komst van PC's en internet werd het nog makkelijker om aan een Fantasy Sports competities mee te doen en al snel ontstonden er Fantasy Sports websites.

Commisioner.com was één van de eerste in 1997. Deze site werd in 1999 voor $31 miljoen verkocht. Fantasy Sports was uitgegroeid tot een echte business.

Wedden op fantasy sports

In 2008 begon de Montana Lottery als één van de eerste met het aanbieden van weddenschappen op de Fantasy Sports. In plaats van alleen een platform te bieden voor de Fantasy Sports leagues, werd er ook prijzengeld uitgekeerd aan de mensen die de meeste punten wisten te behalen.

Aanbieders

Tegenwoordig zijn de twee bekendste aanbieders van deze mogelijkheid Draftkings en FanDuel. Hier kun je aan Fantasy Sports wedstrijden mee doen variërend van honkbal, basketbal, voetbal, autoracen en vechtsporten.

Lijkt het je nu ook wat om met een kleine inleg miljoenen euro's te kunnen winnen, dan zijn er toch nog een paar dingen die je moet weten.

Fantasy Sports betting is in vele opzichten vergelijkbaar met poker. Net zoals bij poker is er ook bij Fantasy Sports al een grote groep professionele spelers.

Spelers die fulltime bezig zijn met het samenstellen van teams voor verschillende leagues. Zij spelen zo soms honderden leagues per dag. Net als bij poker doen zij ook van alles om een voordeel boven de rest te houden.

Software

Zo is er, net als bij poker, allerlei software beschikbaar waarmee je een voordeel kunt behalen. Software om wedstrijden te vinden waar makkelijk te winnen is.

Er is software die het makkelijker maakt om aan vele wedstrijden mee te doen of om vele teams te wijzigen.

Er is software die automatisch allerlei statistieken van wedstrijden en spelers verzameld. Zelfs software die aangeeft bij welke wedstrijden veel nieuwkomers meedoen die theoretisch makkelijker te verslaan moeten zijn bestaat. Het is dus als nieuwe fantasy speler moeilijk om meteen winstgevend met deze wedstrijden mee te doen.

Een verschil met poker is dat bij poker de betere spelers automatisch om meer geld gaan spelen. Zij komen dus op tafels met hogere limieten terecht.

Als nieuwe pokerspeler zul je geneigd zijn om laag te beginnen en zodoende kom je minder snel tegen veel betere spelers te zitten. Omdat het bij Fantasy Sports door de software zo makkelijk kan zijn om veel leagues te spelen, zul je ook bij de lagere inzetten goede spelers tegen komen. Dit kan er voor zorgen dat beginnende spelers snel blut zijn en niet meer terugkomen.

Inmiddels zijn er al wel newbie leagues waar alleen nieuwe spelers aan mee kunnen doen. Hier kun je echter slechts de eerste 50 wedstrijden aan mee doen. Daarna kom je al in de leagues waar iedereen aan mee kan doen.

Insider kennis

Daarnaast is het ook niet makkelijk om het beter te doen dan de rest. Kies je allemaal topspelers, dan ben je gauw door je budget heen.

Verder zullen veel andere mensen deze spelers ook in hun team hebben, dus dat levert je geen winst op. Je zult echt op zoek moeten gaan naar spelers die het goed gaan doen, maar om één of andere reden over het hoofd worden gezien. Dit zorgt er ook voor dat insider kennis een groot probleem kan zijn.

Als jij weet welke spelers het vaakst worden gekozen, kun je makkelijker op zoek naar die onverwachte uitschieters die niemand heeft.

Een dergelijk geval zorgde voor een flink schandaal in 2015 toen deze data per ongeluk online werd gezet voordat de leagues gesloten waren. Toen diegene die de data online zette ook nog eens een flink bedrag won, was het hek helemaal van de dam.

Wetgeving

Op dit moment zit de grootste moeilijkheid in het spelen van fantasy sports om geld zich echter in de wetgeving. Verschillende staten in Amerika hebben het gokken op Fantasy Sports verboden, omdat het onder gokken zou vallen. In andere staten is het juist weer legaal, omdat het onder behendigheidsspelen valt.

In Nederland en de meeste andere Europese landen valt Fantasy Sports nog onder de kansspelen en moeten bedrijven dus een vergunning hebben om het te mogen aanbieden.

Nederlandse spelers kunnen daarom bij DraftKings en FunDuel niet terecht. Ook bij Mondogoal, één van de grootste aanbieders in Europa gericht op fantasy voetbal en gevestigd in de Isle of Man, zijn ze per 1 december 2016 gestopt met het aanbieden van fantasy leagues om geld.

Je kunt hier nog wel voor het plezier spelen. In Nederland zal hier de komende tijd ongetwijfeld ook wetgeving over komen gezien de populariteit van Fantasy Sports aan het toenemen is.

Daarnaast zijn ze ook druk met de wetgeving met betrekking tot online gokken, dus ook als Fantasy Sports als kansspelen gezien blijven worden zal er ongetwijfeld wetgeving over komen.

Screenshot 2022 05 02 09.51.28

Waarom zijn fantasy sports zo populair

Hadden supporters voorheen eigenlijk alleen maar belangstelling voor hun eigen club, met de komst van Fantasy Sports beginnen ze ook interesse te krijgen in de andere wedstrijden. Aangezien je meestal van elk team spelers opstelt, ben je natuurlijk nieuwsgierig hoe jouw spelers het in hun wedstrijden doen. Ook al spelen ze in teams waar je normaal gesproken niet naar zou kijken.

Een onderzoek uit 2002 wees uit dat mensen gemiddeld 6.6 uur naar de NFL keken. Fantasy Sports spelers keken echter 8.4 uur gemiddeld. Dit toont aan dat Fantasy Sports voor betere kijkcijfers zorgt. Hierdoor zullen competities en televisiezenders geneigd zijn reclametijd te steken in Fantasy Sports, want het bindt kijkers aan je zender en je competitie.

Op het moment dat het ook mogelijk wordt om er geld mee te winnen, dan worden de wedstrijden nog interessanter om te bekijken. Zo heb ik zelf afgelopen seizoen consequent ingezet op gelijke spelen bij de eredivisie. Dat was geen groot succes, zoals je op het forum kunt lezen in het topic Wedden op gelijkspel Eredivisie. Het zorgde er wel voor dat ik op zondagavond met veel meer gevoel naar de samenvattingen keek.

Emotie

Ik ben geen hele grote voetbalfan en een hele wedstrijd kijken kan ik al helemaal niet, maar de samenvattingen vond ik altijd nog wel aardig.

Toch sloeg ik die ook wel eens over voordat ik er geld op zette en als ik wel keek was het niet met heel veel enthousiasme. Afgelopen seizoen was elke wedstrijd eigenlijk interessant omdat je hoopt op een bepaald resultaat, ook al doen de teams die tegen elkaar spelen je niet zo veel.

Zo heb ik ondanks dat de teams mij niet veel interesseren, regelmatig juichend, maar ook vloekend op de bank gezeten.

Zo zal het ook gaan op het moment dat je meedoet met een fantasy sport league. De interesse zal toenemen ook al staat er geen geld op het spel. Veel mensen zullen een poultje met vrienden maken en hopen elkaar te verslaan.

Op het moment dat er wel geld mee te winnen is, zal deze interesse alleen maar toenemen en zullen de kijkcijfers van sportwedstrijden zeker stijgen.

on air