Floyd Mayweather Jr 1212550 1280

Hoeveel geld heeft Floyd Mayweather?

Niets spreekt zo tot de verbeelding als de miljoenen die sporters verdienen. Boven aan het lijstje staat bokser Floyd ‘Money' Mayweather. Inderdaad, zijn bijnaam is money, geld, dus niet vreemd dat hij de best verdienende sporter aller tijden is. Maar hoeveel verdient Mr. Money (niet te verwarren met Onetime's Mr. Money) en hoeveel heeft hij al op de bank staan? En waar geeft Floyd zijn miljoenen aan uit? Wij zochten het voor je uit!

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 30 mei 2022
Floyd Mayweather Jr 1212550 1280
Boxing 2822129 1280
Mayweather groeit op in een boksersfamilie

Wie is Floyd Mayweather?

Floyd Mayweahter werd op 24 februari 1977 geboren als Floyd Sinclair in Grand Rapids, Michigan. Zijn vader, Floyd Mayweather sr., was professioneel bokser, en ook zijn ooms deden het niet onverdienstelijk in de vechtsport. Dat Floyd (die geboren is met zijn moeder's achternaam, maar al snel de achternaam van zijn vader kreeg) al op jonge leeftijd in de boksring zou staan is dus niet verbazingwekkend. Een andere carrière was er niet echt denkbaar voor hem, en rond zijn 8e woonde hij met zijn moeder bij familie in New Jersey, en waren ze ronduit arm. Drugs waren een deel van zijn leven met een verslaafde moeder en een dealende vader. Moeilijk voor te stellen dat hij jaren later uit zou groeien tot de meest verdienende sporter ter wereld!

Vanaf zijn 16e ging Floyd op amateurniveau wedstrijden boksen. Zijn verdedigingstechnieken waren vooral erg goed, wat hem een record van 84 gewonnen tegenover 8 verloren wedstrijden opleverde. Ook won hij in de jaren '90 driemaal de Golden Gloves Championships. Zijn bijnaam werd Pretty Boy, vanwege de weinige littekens die hij had opgelopen. In 1996 doet Floyd mee aan de Olympische Spelen in Atlanta en wint brons in de featherweight (lichtgewicht) divisie (<57 kilo).

Na de Olympische Spelen, in oktober 1996, vecht Mayweather in zijn eerste professionele wedstrijd. In ronde 2 slaat hij zijn tegenstander, Roberto Apodaca, voor wie het ook de eerste professionele wedstrijd was, knock-out. Dit markeert het begin van een carrière waarin Mayweather in 50 wedstrijden niet verslagen wordt en vijfmaal wereldkampioen wordt, in verschillende gewichtsklassen. Hij is al verschillende keren met ‘pensioen' gegaan maar ook al een aantal keren teruggekomen. Waarschijnlijk omdat prijskaartjes van honderden miljoenen die zijn te verdienen met een gevecht, wel heel aanlokkelijk zijn voor de zwarte jongen die ooit niets had.

De eerste comeback

In 2010, na mislukte onderhandelingen met Pacquiao, wordt het stil rondom Mayweather. Een kleine anderhalf jaar later, in september 2011, vecht Floyd weer eens, in Las Vegas tegen Victor Ortiz ditmaal. In de vierde ronde volgt een nogal spraakmakende knock-out door Mayweather, nadat de scheidsrechter eerst de wedstrijd heeft stilgelegd omdat Ortiz Floyd een kopstoot had gegeven. Na de verplichte verzoening en time-out, opgelegd door de scheidsrechter, toen Ortiz zijn armen nog nietsvermoedend omlaag had, deelde Floyd eerst een linkse en vervolgens een rechtse hoek uit. Ortiz belandde knock-out op het canvas en Mayweather won de wedstrijd.

Na in februari 2012 gevochten en gewonnen te hebben tegen Miguel Cotto, meldt hij zich op 1 juni van dat jaar bij het Clark County Detention Center om zijn 87 dagen gevangenis vanwege huiselijk geweld uit te zitten. Op 3 augustus werd hij na 2 maanden weer vrijgelaten.

Mgm Grand 431818 1280
Sinds 2013 is de MGM Grand Garden Arena de thuisbasis van Mayweather

Vechten in de MGM Grand Garden Arena

Op 4 mei 2013 keerde Mayweather wederom terug in de ring. In de MGM Grand Garden Arena in Vegas moest hij zijn titel als welterweight kampioen verdedigen tegen Robert Guerrero. De wedstrijd werd uitgezonden op Showtime Pay per View en Mayweather werd gegarandeerd $32 miljoen toegezegd voor de wedstrijd. Bijna 16.000 mensen woonden de wedstrijd live bij, en 1 miljoen keken via Showtime. Zij zagen dat de mannen aan elkaar gewaagd waren, Guerrero had in 8 jaar geen wedstrijd verloren. Mayweather won uiteindelijk op punten.

Op 14 september 2013 vond Mayweathers tweede wedstrijd in de MGM Grand Garden Arena plaats, tegen Saúl Álvarez in de light middleweight klasse. Floyd kreeg $41,5 miljoen voor deze wedstrijd en won wederom op punten in misschien wel de zwaarste wedstrijd van zijn carièrre tegen de veel jongere Álvarez.

In 2014 vocht Mayweather tweemaal tegen Marco Maidana, wederom in de MGM Grand Garden Arena. Het eerste gevecht werd (uiteraard) gewonnen door Mayweather, op punten. Waar Mayweather gegarandeerd minimaal $32 miljoen kreeg voor het gevecht, moest Maidana het doen met $1,5 miljoen. Mayweather werd unaniem tot winnaar uitgeroepen van wedstrijd twee, waar hij naar verluid in zijn hand gebeten werd door Maidana in ronde 8. Maidana kreeg het dubbele van de eerste wedstrijd: 3 miljoen dollar, Mayweather wederom minimaal 32 miljoen dollar.

Op 2 mei 2015 vond dan toch de wedstrijd tegen Pacquiao plaats, ondanks dat Floyd een paar jaar eerder zei nooit tegen hem te zullen vechten na mislukte onderhandelingen. Geld kruipt blijkbaar toch waar het niet gaan kan bij Money. Mayweather wint wederom unaniem op punten, maar Pacquiao zou geblesseerd zijn.

Op 12 september 2015 is Mayweathers laatste wedstrijd voor zijn ‘pensioen', tegen Andre Berto. Ook deze wedstrijd wint Mayweather op punten, unaniem, en hij raakt gewond aan zijn linkerhand. Mayweather kreeg wederom minimaal 32 miljoen dollar, Berto slechts $4 miljoen. De kijkcijfers op Showtime waren extreem laag met 400.000.

Mayweather Mcgregor Pacquiao
Mayweather versus McGregor deed het minder dan Mayweather versus Pacquiao

Mayweather versus McGregor

Begin 2016 kwam de geruchtenstroom alweer op gang rondom Mayweather: hij zou nog gaan voor zijn 50ste winst. Op 7 mei 2016 werd dit bevestigd: Mayweather zou het opnemen tegen Conor McGregor, al ontkende kamp McGregor dit maanden lang. Omdat McGregor in een andere league bokste, was zo'n wedstrijd volgens zijn woordvoerders onmogelijk. Maar ook hier zal gelden dat geld alles mogelijk maakt, en op 14 juni 2017 werd dan toch officieel bevestigd. De wedstrijd van de eeuw zou plaatsvinden op 24 augustus 2017 in de T-Mobile Arena op de Las Vegas Strip.

McGregor zou $100 miljoen krijgen, Mayweather een ongelooflijke $300 miljoen voor deze wedstrijd (van tevoren werden gegarandeerde bedragen van $30 miljoen en $100 miljoen afgesproken). Mayweather behaalt zijn winning streak van 50 overwinningen met een technische knock-out in de 10e ronde. Toch haalt de wedstrijd niet de kijkcijfers die van tevoren verwacht waren.

Er werden ruim 13.000 miljoen tickets verkocht (tegen Pacquiao bijna 16.000), Sky Sports in de UK haalde meer dan 1 miljoen pay-per-view kijkers en zette daarmee een record. De wedstrijd kijken via Showtime Pay per View kostte $89,95, en als je HD wilde kijken kwam daar nog eens $10 bij. Showtime had wel technische problemen door de grote vraag, vooral van andere zenders die de rechten kochten, waardoor de wedstrijd een uur later startte dan gepland. Er werden 4,3 miljoen views verkocht, net iets minder dan de 4,4 van de wedstrijd tegen Pacquiao.

Voor de wedstrijd werd een speciale ‘belt' (overwinningsriem) gemaakt, die de Money Belt wordt genoemd. De bijnaam van deze wedstrijd was ook de ‘The Money Fight'. Het is dan ook de wedstrijd die er voor zorgde dat Mayweather echt genoeg geld had om op zijn 40ste definitief met pensioen te gaan.

Mayweather Mcgregor
De wedstrijd tegen McGregor leverde Mayweather zo'n $400 miljoen op

Forbes top 100 2018

Met de laatste wedstrijd ging zijn vermogen in ieder geval door de miljardengrens heen, daar kan $300 miljoen wel voor zorgen. De wedstrijden na zijn eerste break leverden ook al genoeg op, met minimaal $32 miljoen per gevecht. Alleen in de laatste jaren vocht Mayweather dus al met gemak bijna een half miljard bij elkaar. Maar hij heeft in zijn hele carrière meer dan een miljard bij elkaar gesprokkeld, dus waar komt het allemaal vandaan?

Afgelopen jaar, 2017, was Mayweather in één klap de best verdienende topsporter én beroemdheid volgens Forbes. Dat hij dit met één enkele wedstrijd heeft weten te realiseren is misschien nog wel het meest bijzonder. Tot en met 2016 had Mayweather naar verluid zo'n 700 miljoen dollar bij elkaar weten te vechten. Na The Money Fight ging dit dus over het miljard heen, en daarmee is hij de derde sporter ooit die dat gelukt is. Hij moet hier enkel Tiger Woods met 1,4 miljard en Michael Jordan met 1,5 miljard dollar voor zich laten.

Op de Forbes sportersranglijst over 2018 (1 juni 2017 tot 1 juni 2018) blijft Mayweather onder andere Messi, Ronaldo en zijn concuurent McGregor voor. Op de Celebrity ranglijst laat hij George Clooney, Kylie Jenner en alle andere beroemdheden achter zich, en verdiende hij in een jaar net zoveel als Drake, Bruno Mars en Ellen Degeneres samen.

Mayweather kan zoveel verdienen, onder andere de percentages van zijn gevechten, dankzij het door hem in 2007 opgerichte Mayweather Promotions, dat zelf ook gevechten organiseerde, zoals die rondom McGregor. Als organisator steek je, vooral als winnend bokser natuurlijk, het grootste deel zelf in je zak. Dat zijn tegenstanders genoegen namen met een ‘fooi' vergeleken met zijn verdiensten, hielp natuurlijk ook mee.

Mayweather Money
Mr.Money shows his money on Instagram…

Wie het breed heeft laat het breed hangen

Dat gaat zeker op voor Mayweather. Opgegroeid in de achterwijken en meer opgevoed door zijn oma dan door zijn ouders, zou je denken dat hij wellicht zuinig zou zijn op het geld dat hij verdient. Niets is minder waar, Mr. Money laat het graag breed hangen én deelt dit gegeven ook graag met de hele wereld. Hij is actief op social media en vooral op Instagram deelt hij maar al te graag wat hij allemaal uitgeeft.

Uiteraard bezit Mayweather 2 privéjets, waarmee hij de hele wereld overvliegt om daar het geld te laten rollen. Hij neemt plastic (hersluitbare) zakjes met pakketjes honderd dollar biljetten mee, je weet tenslotte nooit of je creditcard het misschien niet doet! Hij is dan ook geobsedeerd door contant geld. Floyd heeft 123 miljoen dollar in cash, de bronnen zijn er alleen niet over eens of hij deze in een kluis heeft liggen of dat dit op een bankrekening staat.

Hij bezit twee grote autocollecties: 1 bij zijn huis in Miami en die zijn allemaal wit, en een tweede bij zijn huis in Las Vegas welke uit allemaal zwarte auto's bestaat. Bij de auto's zitten o.a. een Bentley met een waarde van 3 ton, en een Koenigsegg CCXR Trevita van bijna 5 miljoen dollar. In 2018 gaf hij zichzelf als verjaardagscadeau een Rolls Royce(zwart, dus deze zal in Vegas gestald worden ;-)).

Vastgoed

In Vegas heeft hij naar verluid drie huizen, één van 3 miljoen dollar die hij in 2005 al kocht, een recentere aanschaf die de Big Boy Mansion wordt genoemd en een penthouse in Palms Place. Daarnaast zou hij nog vastgoed hebben in het zuidwesten van Vegas, 4 woningen in de middenmoot. Afgelopen jaar, na het gevecht met McGregor, kocht hij een huis in Beverly Hills voor $25,5 miljoen, en kocht meteen een interieur voor nog eens een half miljoen.

Mayweather Bags
Even shoppen bij Hèrmes in Parijs: 4 ton armer. Ach, als je Mayweather heet kan alles…

Shoppen alsof je leven ervan af hangt

Mayweather houdt dus van shoppen. Veel shoppen. Het liefst met contant geld, en het liefst over de hele wereld! Hij is ook wel excentriek, zo draagt hij zijn boxershorts slechts eenmaal en gooit ze dan weg. Dit kost hem zo'n $6500 op jaarbasis. Ook zijn schoenen draagt hij maar één keer. Hij houdt van sieraden, accessoires en andere dure zaken om zich mee te behangen. Hij koopt gerust een horloge van 18 miljoen, en is al een keer voor 7 miljoen bestolen van sieraden. Of hij gaat in Parijs bij Hèrmes shoppen en geeft daar $400.000 uit aan een paar tassen.

Hij geeft, zoals te verwachten is, geld als water uit aan personeelskosten, reiskosten, hotels, etentjes etc. Inzetten op gokwedstrijden? Floyd gokt gerust met een miljoen alsof het niets is. Hij looft ook zo $10.000 uit voor degene die een leuk bijschrift weet te verzinnen bij een filmpje waarin Conor McGregor flinke klappen krijgt. Hij bezit zijn eigen stripclub (Girl Collection) en laat Nicky Minaj voor $50.000 optreden op de verjaardag van zijn dochter.

Help Floyd de winter door

Mayweather is niet zo van de goede doelen. Hij geeft het liefst geld uit aan… Floyd Mayweather. Of zoals hij zelf zegt: “I should donate to Floyd Mayweather, donate to Floyd Mayweather’s family. Because that’s what it’s about.”. Hij is gelukkig nog wel iets menselijk, hij heeft namelijk de Mayweather Foundation, waarmee hij kansloze jongeren in Vegas steunt.

Dat Mayweather het er bij de mindere goden wel eens in wil wrijven dat hij het goed heeft, blijkt wel uit bijvoorbeeld een onderschrift op Instagram bij een foto waarbij hij op de bar in zijn keuken zit: “I know you can barely see me because my kitchen is bigger than your house. Can you hear the echo by looking at the photo?”. Erg sympathiek komt de bokser dus niet over. Maar hij kan het maken, met zijn miljoenen. En dat de stroom geld richting Floyd nog niet stopt blijkt wel uit zijn social media: in november maakte hij een reis naar China. Dat stond nog op zijn bucket list, en hij beweert dat hij $3 miljoen dollar betaald kreeg voor dit reisje.

Mayweather Watch
Minimaal 1 miljoen dollar om Mayweather te laten komen opdraven. De horloges van 18 miljoen moeten natuurlijk ergens van betaald worden

Voor een sponsordeal met Mayweather betaal je Mayweather Promotions minimaal 1 miljoen, voor minder komt Mr. Money zijn bed niet uit. En het is niet uitgesloten dat we Floyd ook nog wel eens terug gaan zien in ring. Of beter gezegd in de kooi. Hij zegt zelf dat er een aanbod ligt voor hem om 3 of 4 wedstrijden in de kooi te vechten en dat daar een vergoeding van meer dan 1 miljard dollar tegenover staat. Of dit waar is, is niet bevestigd, maar als het zo is verdubbeld hij zijn prijzengeld wel in 1 klap. Dat kooivechten een stuk gevaarlijker is dan het boksen waar we hem van kennen, is dan toch even bijzaak. Het gaat maar op 1 ding: money, geld, poet, cash. Tot ziens Floyd, see you in the cage!

on air