Logo Revolut E1581679993272

Gaat Revolut dé revolutie in bankieren brengen?

Het rommelt in bankenland. Waar de economie op een nieuw hoogtepunt afstevent (al denken velen dat dat hoogtepunt nu toch echt behaald moet zijn of heel snel gaat komen), heeft dit invloed op onder andere de rentestanden. En dat heeft weer invloed op onze spaarrentes en hypotheekrentes. Aan de ene kant krijg je niet of nauwelijks nog rente op je spaargeld, wat ervoor zorgt dat mensen ontevreden zijn. Aan de andere kant is de hypotheekrente nog nooit zó laag geweest, terwijl de huizenprijzen de pan uitrijzen.

Ondanks de lage rente, zijn degenen die nu een huis zoeken, hier ook ontevreden over. We kunnen terecht spreken van een (nieuwe) huizencrisis, helemaal nu nieuwbouw ook maar mondjesmaat plaatsvindt dankzij de stikstofcrisis. Ja, we zijn dan wel uit de economische crisis, de andere crises volgen elkaar in rap tempo op. De ontevredenheid zorgt dat banken het hard te halen hebben en nieuwe initiatieven makkelijk voet aan de grond krijgen. Zo stuiten wij op Revolut.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 7 mei 2022
Logo Revolut E1581679993272

Wat is Revolut?

Revolut is niet geheel nieuw in Nederland, maar het lijkt erop dat het recent de dienstverlening heeft uitgebreid. De naam verraadt al dat zij een revolutie in bankieren teweeg willen brengen. Tijd om deze aanbieder eens kritisch onder de loep te nemen. Is het de moeite waard om over te stappen of zijn het vooral mooie praatjes en kun je net zo goed bij je huidige bank blijven?

Laten we bij het begin beginnen. Revolut is namelijk niet compleet nieuw, maar is het dienstenpakket wel aan het uitbreiden waardoor het bijna een volwaardig betaalpakket aanbiedt. En daarmee concurreert het dus nu met de gevestigde namen als Rabobank, ABN AMRO en ING. De timing valt zo'n beetje samen met de introductie van OpenBank van Santander, die ons probeert te lokken met een tijdelijke, hogere spaarrente.

Revolut is een bank die gevestigd is in het Verenigd Koninkrijk en die zich vooral richt op klanten in de eurozone. Wat bij mij meteen de eerste vraag oproept: hoe zit dat nu de Brexit een feit is? Even zoeken tussen de veelgestelde vragen op de website leert dat zij ook een entiteit búiten de UK hebben opgericht, in Litouwen, waar ze een licentie hebben en dat wél onder de EU/EER valt. De oprichters zijn twee Russen, Vlad Yatsenko (CTO) en Nikolay Storonsky (CEO), die beiden ervaring hebben opgedaan bij andere banken voordat zij Revolut oprichtten. Russische directeuren en klant worden bij een bank in Litouwen, het staat nu niet direct bovenaan het lijstje dat roept ‘betrouwbaarheid'.  Toch heeft de bank inmiddels ruim 10 miljoen klanten wereldwijd, als we de website mogen geloven.

Digitale bank

Revolut is een digitale bank, er zijn géén kantoren en je opent een rekening via de mobiele telefoonapp. Waar de website er op het eerste oog behoorlijk professioneel uitziet, valt mij bij een nadere inspectie al op dat er wel aardig wat spelfouten in de Nederlandstalige versie zitten. En dat alleen al in het productaanbod. Er is dus waarschijnlijk een vertaler aan de slag gegaan die niet native Nederlands spreekt en dat zie je. Tenminste, ik als schrijver en dus taalfanaat, zie dat. Dat is voor mij persoonlijk al een no-go: waarom zou ik mijn geld onderbrengen bij een bank die niet de moeite neemt geld te steken in een góede vertaler?

Schermfoto 2020 02 14 Om 12.34.47
Bankieren doe je bij Revolut via een app. Aanmelden is een fluitje van een cent en je kunt binnen een minuut aan de slag.

Welke diensten biedt Revolut?

In eerste instantie bood Revolut een prepaid creditcard aan, in combinatie met een app. Inmiddels krijg je ook een IBAN (internationaal bankrekeningnummer) én een Brits rekeningnummer, je pakket is dus altijd voorzien van twee bankrekeningen. Daarnaast krijg je een prepaid creditcard waarmee je betalingen kunt doen en waarmee je geld kunt opnemen. Op de verzendkosten van €6 na, is het standaardpakket gratis. Een voordeel van een prepaid creditcard is dat iedereen die kan krijgen, er wordt geen check gedaan. Je moet er dan ook eerst geld op zetten voordat je ermee kunt betalen. Dit is meestal kosteloos, tenzij je een andere creditcard gebruikt, dan wordt 1% aan kosten in rekening gebracht. Let er ook op dat een prepaid creditcard niet voor alle zaken gebruikt kan worden, zo kun je meestal geen borg staan met een prepaid creditcard. Bij autohuur of in een hotel kan dat dus problemen opleveren.

Wel betaal je, uiteraard, voor bepaalde diensten. Zo kun je maximaal €200 per maand opnemen bij een geldautomaat, daarna ga je hiervoor betalen. Hoeveel, dat wordt zo niet meteen duidelijk. Overboekingen in euro's zijn ook altijd gratis, in andere valuta ligt het aan de valuta. Van 150 valuta wordt enkel de échte wisselkoers berekend.

Voor 30 valuta is overschrijven de eerste €6000 per maand kosteloos, daarboven betaal je een opslag van 0,5%.  Voor andere valuta zijn de kosten niet makkelijk te vinden, we lezen her en der dat deze ook echt verborgen zijn en dat je dat pas weet als je erover afgerekend wordt. En dan kunnen die kosten behoorlijk oplopen.

Pakketten

Je kunt er ook voor kiezen om een hoger pakket te nemen, met de daarbij behorende kosten. Je krijgt dan wel meer voordelen. Zo krijg je prioriteit bij hulpvragen, die je telefonisch of per chat, in het Engels, kunt stellen. De klantenservice is 24/7 bereikbaar, in ieder geval per chat.

Het Premium pakket kost €7,99 per maand, hierbij vervalt het limiet van €6000 per maand voor kosteloze overschrijvingen in de 30 valuta én is het gratis opnamelimiet verhoogd naar €400 per maand. Daarnaast krijg je een internationale ziektekostenverzekering, een verzekering voor vertraagde bagage en/of vluchten, toegang tot een lounge bij vertraging en meer van dit soort ‘voordeeltjes'. Een mooie bijkomstigheid is de mogelijkheid om via Revolut te handelen in 5 cryptocurrencies: BitcoinLitecoinEthereumBitcoin Cash en Ripple. Revolut Premium klanten krijgen ook toegang tot exclusieve ontwerpen voor de Revolut Card.

Het Metal pakket kost je €13,99 per maand en daarmee verhoog je je kosteloze opnamelimiet tot €600 per maand. Bovendien krijg je cashback op alle betalingen die je met de Revolut card doet: 0,1% op betalingen binnen Europa, 1% op betalingen daarbuiten. Daarnaast biedt Revolut een conciërge voor Metalklanten, die je helpt je lifestyle te beheren, zoals ze zelf zeggen. Metalklanten krijgen ook een speciale Revolut Card waaraan je kunt zien dat iemand Metal klant is.

Moeten we massaal naar Revolut?

Hierboven liet ik al doorschemeren dat ik niet direct sta te springen om over te stappen. Ik heb een, denk ik, gezonde argwaan tegenover Russen tegenwoordig en word ook niet direct warm van een bank in Litouwen. Dat ze in Engeland voet aan de grond hebben gekregen, maakt dat dan wel weer wat goed, maar in Engeland is het aan de andere kant op veel vlakken, niet in de laatste plaats politiek gezien, een zooitje. Tel daarbij op dat ik aardig wat spelfouten op de website vond, en je snapt hopelijk waarom ik niet geneigd ben om met Revolut in zee te gaan. Is dit voor jou nog niet direct een reden om het niet te doen?

Bedenk dan vooral dat het vaak zo is dat als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dit het ook vaak is. Gratis bankieren, met het standaard pakket, klinkt interessant. Vooral nu de reguliere banken de prijzen van betaalpakketten steeds verder omhoog gooien en het geen uitzondering meer is om tientallen euro's per jaar te betalen . Maar bedenk je dat je in het standaard pakket niet zo bijster veel krijgt.

De addertjes onder het gras

Een prepaid creditcard en twee bankrekeningen. Geen bankpas. En dat is in Nederland écht een uitdaging, hier is het niet gebruikelijk om alles met een creditcard te betalen. Lang niet alle winkels accepteren ze, doen ze het wel dan kunnen er extra kosten bij komen en bij bijvoorbeeld Albert Heijn vang je bot als je met een credit card wil betalen. Denk je nu, geen probleem, dan pin ik wel en betaal ik cash? Dat klinkt leuk, maar is natuurlijk hopeloos ouderwets. Bovendien kun je slechts €200 per maand kosteloos opnemen, daarboven ga je betalen. Hallo verborgen kosten!

Ga je voor een duurder pakket, dan kun je meer kosteloos opnemen maar daar betaal je dan ook meteen dik voor. Zoveel betaal je maandelijks niet aan de Rabobank en consorten voor een compleet betaalpakket. Ook mis je een spaarrekening bij Revolut. Niet dat dat veel oplevert tegenwoordig, maar toch. Wel krijg je dan wat extra verzekeringen, leuk als je veel reist, maar het zijn weer net geen complete reis- en annuleringsverzekering dus zo heel veel heb je hier ook weer niet aan.

Bovendien moet je voor veel zaken wél apart betalen maar zijn die kosten niet transparant, of überhaupt inzichtelijk. Oftewel, het kan je elke maand weer op een verrassing komen te staan. Daarom is Revolut hooguit aantrekkelijk voor erbij, als je je houdt aan de voorwaarden van gratis betalen. Voor buitenlandse transacties kan het dan zeker goedkoper zijn om via Revolut te bankieren. Maar overstappen voor je dagelijkse bankzaken? Wij zouden het, onder deze omstandigheden, in ieder geval niet doen!

on air