ASMR geld verdienen

Kun je geld verdienen met ASMR?

Kun je geld verdienen met het maken van ASMR-video's? Met deze vraag werd ik op pad gestuurd, om te onderzoeken of hier een markt voor is. Ik besloot om het niet alleen op papier uit te zoeken, maar het zelf te gaan ondervinden.

In deze eerste blog lees en zie je hoe ik begonnen ben, krijg je tips hoe je zelf met ASMR aan de slag kunt, en ontdekken we of er (potentieel) geld mee te verdienen valt.

Lady Diamond avatar geplaatst in Over knaken door Jaimy Isarin
op 22 april 2023
laatste update: 24 april 2023
ASMR geld verdienen

Wat is ASMR?

ASMR is de afkorting van: Autonomous sensory meridian response. Dat is dat tintelende gevoel dat je achterin je nek krijgt en naar boven kriebelt in je hoofd, als reactie op een geluid, gevoel of gedachte.

Ken je dat hoofdmassage-apparaatje met die pinnen nog? Dat gevoel! Sommige mensen omschrijven het ook wel als een orgasme in de hersenen. Een sensatie die zo’n 20% van de mensen als fijn, kalmerend of prikkelend kan ervaren.

ASMR luisteren

Is ASMR goed voor je?

De Universiteit van Sheffield heeft een recente studie uitgevoerd die laat zien dat ASMR goed voor lichaam en geest blijkt te zijn. Zo hebben mensen die ASMR ervaren een lagere hartslag, positievere emoties - waaronder een opgewekt gevoel - en meer ontspanning en sociale verbondenheid dan mensen die dit niet ervaren.

Het zou zelfs mensen met chronische pijn, stress of slaapproblemen helpen hun klachten te verlichten, als ze kijken naar filmpjes waar mensen die dingen doen of geluiden maken die ASMR opwekken.

Kan ASMR slecht voor je zijn?

Nee, ASMR kan niet slecht voor je zijn. Voor de overige 80% die niet of nauwelijks gevoelig is voor ASMR kunnen de filmpjes hooguit wat raar of irritant overkomen. Ook kan het zo zijn, dat je het ene moment wel rustig wordt van bepaalde geluiden, maar het een andere keer juist irritaties opwekt.

ASMR tikken met nagels

ASMR in verschillende soorten en maten

Het verschilt natuurlijk per persoon hoe deze reactie van ASMR veroorzaakt wordt. De één vindt het fijn om naar een fluisterende stem te luisteren en de ander wordt gekalmeerd door iemand die met slijm speelt, of kalm over zijn of haar rug geaaid wordt.

Ik denk dat het ook ligt aan welke associatie je ergens bij hebt of het voor een positief of juist negatief gevoel zorgt. Daarom kan ASMR veroorzaakt worden door veel verschillende dingen. Bijvoorbeeld door het tikken met nagels op een tafel, of het knijpen in bubbeltjesplastic.

Bewegingen en zachte gezichtsuitdrukkingen

Als je verschillende ASMR video’s bekijkt, valt het op dat de makers de geluiden kracht bijzetten met vloeiende bewegingen. Voor veel kijkers met ASMR schijnt dit extra fijn te zijn. Ook een zachte en vriendelijke gezichtsuitdrukking opzetten, wordt als rustgevend ervaren door de kijkers van de ASMR video’s.

Triggergeluiden of -woorden

Wanneer je erachter bent gekomen waar bij jou ASMR door wordt veroorzaakt, noemen ze dit triggers. Deze triggers kunnen zowel geluiden als bepaalde woorden zijn.

Sommige makers van ASMR-filmpjes maken video’s waar ze deze triggergeluiden of woorden extra gebruiken. Kijkers kunnen zelfs verzoekjes indienen voor de geluiden of woorden die zij graag willen horen, en waarschijnlijk ASMR van krijgen.

Youtube En Tiktok

ASMR hype op YouTube en TikTok

Hoe en wanneer het maken en posten van ASMR-filmpjes precies een hype is geworden, kan ik je niet vertellen, maar tegenwoordig staat het internet vol met mensen die ASMR-filmpjes maken, waarin ze met zachte borstels over hun microfoon aaien, terwijl ze zacht naar hun kijkers fluisteren.

Sommige filmpjes of TikToks zijn miljoenen keer bekeken, en dat laat zien hoe populair deze video's zijn. Zelfs sommige beroemdheden en bekende influencers willen niet achterblijven in deze ASMR-hype en maken ASMR-video’s voor hun fans.

Hoe kun je geld verdienen met ASMR video’s?

Hier ligt ook meteen het verdienmodel van het maken van ASMR video’s: je krijgt geld van Youtube en/of TikTok als je video’s heel vaak bekeken worden. Op YouTube kun je gemiddeld zo’n 7 euro RPM* verdienen per 1000 views. Bereken maar even hoeveel dat is als je video miljoenen views krijgt!

*RPM (revenue per mille) is een statistiek die aangeeft hoeveel geld je hebt verdiend per 1000 videoweergaven. Dit bedrag is gebaseerd op verschillende inkomstenbronnen, zoals advertenties, kanaallidmaatschappen, opbrengsten uit YouTube Premium, Super Chat en Super Stickers.

Geld verdienen met ASMR op YouTube

Voordat je geld kunt gaan verdienen met YouTube, moet je eerste twee mijlpalen hebben behaald. Je moet binnen 12 maanden tijd 1000 volgers op je kanaal weten te krijgen. Daarnaast moet je minimaal 4000 uur kijktijd verzamelen binnen deze 12 maanden.

Uiteraard mag je geen ‘strikes’ hebben, dit zijn overtredingen van de YouTube regels, en moet je content uniek zijn. Dus geen copyrightclaims door muziek van bekende artiesten te gebruiken of video’s te kopiëren en op je eigen kanaal te posten.

Als je alle eisen hebt behaald en door de keuring heen bent, kun je geld gaan verdienen met je video’s, mits je genoeg views krijgt en de RPM een beetje redelijk blijft.

Geld verdienen ASMR

Geld verdienen met ASMR op TikTok

Als je geld wilt proberen te verdienen met ASMR op TikTok, werkt dat bijna hetzelfde als op YouTube. Je maakt een video en post deze op je kanaal. De filmpjes op TikTok zijn wat korter (10 sec, 60 sec, 3 min tot  maximaal 10 minuten), maar zijn gemakkelijk te maken met je mobiele telefoon.

De RPM is echter wel een stuk lager dan bij YouTube, met zo’n 2-4 cent per 1000 views, maar daarentegen zijn de views over het algemeen wat makkelijker te krijgen.

Ook kun je via TikTok live video's uitzenden als je 1000 volgers of meer hebt. In deze livestream kun je ook cadeau’s krijgen van kijkers, in de vorm van rozen, hartjes, leeuwen, zonnebrillen ect, die ieder hun eigen waarde hebben die vervolgens in je TikTok-wallet wordt opgeslagen. Hiervoor heb je wel een TikTok business account nodig, die je zelf kunt instellen.

Sponsordeals dankzij ASMR-video’s

Als je kanaal en video’s goed lopen, kan dit je zelfs sponsordeals oplveren. Bedrijven die graag willen dat je hun microfoon promoot, of de attributen die je gebruikt tijdens je video’s. Misschien met een affiliatielink of winstpercentage op de verkochten goederen.

de aanhouder wint

De aanhouder wint

En zoals voor veel zaken geldt, ga niet over één nacht ijs. Wil je hier geld mee verdienen, dan zul je er tijd en moeite in moeten stoppen. Stippel je plan goed uit, loop niet te hard van stapel, maar maak een plan.

Degene die succesvol ergens mee worden, zijn degene die niet zomaar opgeven. Werkt iets niet, pas het aan en probeer het opnieuw. Vaak zie je alleen het succes van iemand, maar niet hoeveel tijd en moeite er achter de schermen is ingestoken. De aanhouder wint!

Hoe maak je ASMR video’s?

Nu is de hype al even bezig en misschien al op zijn hoogtepunt geweest, maar wil je nog een graantje mee proberen te pikken? Dan kun je met minimale middelen al zo’n ASMR-video maken.

Heb je al een pc of een laptop thuis? Dan is het enige wat je eigenlijk nodig hebt een goede microfoon en webcam/camera. Een goede microfoon hoeft niet perse duur te zijn. De Blue Yeti is erg populair bij ASMR artiesten door zijn rode bovenkant, gebruiksgemak en prijs-kwaliteitverhouding.

Daarnaast heb je natuurlijk spullen nodig om bepaalde geluiden te kunnen maken, en waarschijnlijk heb je al veel spullen in huis. Wat dacht je van een kam? Of een balpen? Hier kun je populaire ASMR triggergeluiden mee maken.

ASMR opstelling

Video maken of livestreamen

Maak een TikTok- of/en YouTube-kanaal om je video’s op te posten. Dan komt het nu op je creativiteit aan hoe jij je filmpjes in elkaar gaat zetten. Je kunt natuurlijk ook gaan livestreamen, natuurlijk kan er iets mis gaan tijdens je ASMR livestream, maar je hoeft in elk geval niet meer na te bewerken.

Wat ga je doen? Fluisteren? Eten? Of misschien met slijm spelen? Misschien wil je verschillende dingen doen, om te kijken wat bij jou past en aanslaat bij je publiek. Er zijn zoveel verschillende dingen die ASMR kan veroorzaken, wees dus creatief als je wilt opvallen!

Welke Nederlanders verdienen geld met ASMR-video’s?

Heb je geen idee waar te beginnen? Dan kun je inspiratie opdoen bij populaire ASMR-kanalen. Let wel op dat je het niet een-op-een overneemt, dan is er sprake van plagiaat en dat wil je niet. Maar goede inspiratie is natuurlijk wel fijn als je net begint. 

Nanou ASMR

NanouASMR

De meest succesvolle Nederlander (bijna dan, ze woont in België) die ASMR video’s voor Youtube maakt, is NanouASMR. Sinds 2019 maakt zij, samen met haar broer Noah, ASMR video’s voor onder andere haar YouTube-kanaal. 

Ze heeft op het moment van schrijven 1,12 miljoen volgens op haar ASMR YouTube-kanaal. Daar post ze een paar keer per week een nieuwe video die gemiddeld zo’n 20 minuten duurt.

Haar best bekeken video heeft op dit moment 7,9 miljoen views. Als de RPM 7 dollar per 1000 views is, heeft ze met deze video alleen al zo’n 55 duizend dollar verdiend*.

Natuurlijk is NanouASMR het meest succesvolle voorbeeld, dus dit is waarschijnlijk onrealistisch om te halen, maar er zijn genoeg andere Nederlandse YouTubers die met het maken van ASMR video’s een extra zakcentje verdienen.

Nederlandse ASMR

CindyWhispersASMR

Cindy maakt al vanaf 2017 ASMR video’s. Dus nog voordat het een enorme hype werd. Zij maakt iedere week 2 video’s, die zij op vaste dagen plaatst, zodat haar kijkers weten wanneer ze een nieuwe foto kunnen verwachten. Ze heeft ondertussen al bijna 43k volgers op haar YouTube-kanaal.

Haar video’s worden tussen de 9k en 40k keer bekeken. Laten we zeggen gemiddeld 15k views per video. Hier gaan we ook weer uit van 7, dollar RPM per 1000 views. 15 x 7 = 105 dollar per video. 2 Video’s per week = 210 dollar per week. 5 weken in een maand 210 x 5 = 1050 dollar per maand wat Cindy ongeveer verdienT met het maken van ASMR-video’s op YouTube.

*Uiteraard weten we de precieze cijfers niet, aangezien de RPM en de views erg kunnen schommelen.

Onetime’s ASMR avontuur

Zoals jullie van ons gewend zijn, probeerden wij dit uit om te kijken of er inderdaad geld mee te verdienen valt. Natuurlijk is dit over een veel korter tijdsbestek dan dat iemand anders er aan zou besteden, maar we nemen jullie mee in onze stappen richting rijkdom en beroemdheid.

Youtube-kanaal aanmaken

Om te beginnen hadden we uiteraard een YouTube-kanaal nodig. Om de ASMR filmpjes te gaan posten op ons eigen Onetime kanaal, zou een beetje raar zijn en ook niet logisch, aangezien de doelgroep voor ASMR niet onder dezelfde doelgroep valt die we nu op ons Onetime kanaal hebben, of toch wel?

Huisstijl en ontwerp

Natuurlijk kies je als eerste een naam voor je kanaal. Het is aan te raden om het onderwerp van je kanaal in je naam te zetten, zodat als mensen op het onderwerp zoeken, jou kanaal beter gevonden kan worden.

Als je een YouTube-kanaal aanmaakt, moet je vooraf bedenken welke huisstijl je wilt. Houdt daarbij het topic van het kanaal in het achterhoofd als je je logo en banner ontwerpt of laat ontwerpen. In dit geval willen we natuurlijk een ASMR-kanaal maken, dus de pagina moet rust en positiviteit uitstralen.

Instellingen Youtube Kanaal

Tags

Naast je stijl is het natuurlijk ook belangrijk dat je kanaal door de juiste doelgroep gevonden wordt. Dit doe je door je kanaal op de juiste manier in te stellen, onder andere door de juiste tags. Tags zijn woorden waarop je doelgroep zoekt.

Deze kunnen je instellen bij ‘instellingen’ rechts onderin. Dan bij ‘kanaal’ kun je vervolgens je tags invullen. Maximaal 500 tekens kun je invullen en zorg ervoor dat je tags niet te breed worden. Heb je een kanaal over brood, gebruik dan tags zoals: bruin brood, wit brood, warm brood. Tags zoals: meel, bakken, oven en croissant zijn dan weer te ver weg van je niche.

ASMR content maken

Toen mijn kanaal klaar voor de start was, was het natuurlijk tijd om video’s te maken voor mijn ASMR-kanaal. Want zonder video’s zou het sowieso niet gaan lukken om geld te kunnen verdienen.

Ik had vooraf onderzoek gedaan op YouTube en TikTok. Wat doen ASMR-artiesten tegenwoordig? Welke video’s zijn goed bekeken? En ook belangrijk: Wat lijkt mij leuk om te doen?

Aankleding

Vooraf moest ik natuurlijk wel even mijn ‘studio’ inrichten. Je wilt natuurlijk een leuke sfeer en achtergrond in je video’s, die je volgers aanspreekt. Je kunt het uiteraard zo gek maken als je zelf wilt, met neonlampen en galaxy verlichting.

Deze aankleding moet natuurlijk een beetje aansluiten aan de stijl die je hebt bedacht voor je kanaal en video’s, maar dat wilt niet zeggen dat deze beetje kan veranderen en evolueren naarmate je kanaal vordert. 

ASMR-video opnemen

Nu stond alles klaar om mijn allereerste ASMR video te gaan opnemen. En eerlijk is eerlijk, ondanks dat ik al tig keren voor de camera heb gestaan ondertussen, was het begin toch een beetje onwennig.

Ik zette mijn allerliefste (ahum) gezicht op en fluisterde en tikte ruim een half uur vol. Voor deze eerste video ging ik de tas met spullen uitpakken die ik speciaal voor de ASMR-video’s had gekocht.

Ik besloot na deze video meteen wat meer video’s op te nemen, zodat ik een voorraadje had die ik kon inplannen. Bij iedere video probeerde ik weer wat anders te doen, zodat ik straks makkelijker kan analyseren wat mijn doelgroep het leukste vindt om te zien.

ASMR Video Bewerken

ASMR-video’s bewerken

Nadat ik een stuk of 6 video’s had gemaakt, moesten ze daarna nog bewerkt worden. Toen ik daarmee bezig ging, kwam ik erachter dat ik de video’s in een verkeerde grootte had opgenomen, wat er nu voor zorgde dat er twee zwarte balken aan weerszijden van de video te zien was.

Ik baalde ervan, maar besloot ze toch te houden, aangezien het niet heel erg storend was. Tijdens het bewerken knipte ik het begin en het einde netjes bij en zetten ik ze om in het goede bestand voor YouTube.

Daarna ging ik ze uploaden op mijn YouTube kanaal, en hiervoor moest ik eerst mijn telefoonnummer verifiëren via mijn profiel. Dit ging makkelijk en snel en hierna kon ik alle zes de video tegelijk uploaden.

Thumbnail Asmr Video Maken

Thumbnails voor ASMR-video’s maken

Terwijl dat bezig was ging ik de thumbnails maken. Dit zijn de foto’s en plaatjes die je ziet als je op het filmpje klikt. Het moet dus nieuwsgierigheid opwekken bij de kijker, zodat ze op mijn filmpjes klikken en zullen gaan kijken.

Voor het gemak heb ik een screenshot uit het filmpje genomen en deze bewerkt als thumbnail. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om nog aparte foto’s voor de thumbnails te maken.

Ik ging voor de makkelijke keuze, dus ik moet er tijdens mijn filmpjes voor zorgen dat er goeie momenten tussen zitten om een duidelijke en scherpe screenshot te kunnen maken.

Consequent posten op YouTube

Er wordt aangeraden om een vaste structuur in het posten van je video’s aan te houden. Dit zou beter voor het algoritme van YouTube zijn. Dus bedenk van te voren hoeveel video’s je per week of maand zou willen plaatsen.

Kies vaste dagen en tijden voor het posten van je video’s. Heb je er een paar gemaakt, dan kun je deze tegelijk uploaden en inplannen op de dag en tijd waarvan jij wilt dat de video’s live gaat. Vooral in het begin is het belangrijk dat je regelmatig wat post op je kanaal.

Kwaliteit boven kwantiteit

Vergeet niet dat het bij YouTube steeds meer draait om kwaliteit boven kwantiteit! Dit geldt zeker voor niches (onderwerpen) die al veel op YouTube te vinden zijn. Dus als je hebt bepaald hoeveel video’s je in de week of maand gaat uploaden, bedenk dan goed of je genoeg tijd hebt om inderdaad zoveel kwalitatief goede video’s af te kunnen leveren.

Analyses bijhouden op Youtube

Als je dan een paar video’s live hebt, en je hebt al wat views en volgers, dan is het tijd om je video’s te analyseren. Zo kun je zien hoelang je video’s gemiddeld bekeken worden of wanneer je doelgroep het meeste online is.

Op basis van deze analyses kun je, zo nodig, aanpassingen doen. Bijvoorbeeld toch op een andere dag of tijd posten, de thumbnails aantrekkelijker maken of misschien time-stamps in je video’s plaatsen.

2 weken ASMR YouTube kanaal update

Eerste ASMR video

Zo, even een kleine update van mijn ASMR avontuur tot dusver. Ik heb op moment van schrijven iets meer dan twee weken geleden mijn eerste ASMR video geplaatst op mijn YouTube kanaal. Deze werd meteen redelijk goed ontvangen en heeft op dit moment 1109 views.

Kleine aanpassingen

Ik had in de eerste instantie besloten om 2 video’s per week te plaatsen, maar aangezien ik graag binnenkort mijn ASMR blog en vlog wil inleveren, wilde ik iets sneller resultaat boeken, daarom post ik nu 3 video’s per week.

Wanneer ik hopelijk mijn 1000 volgers en 4000 kijkuren heb behaald en het kanaal loopt goed, dat ik het weer terugschoef naar 2 per week, aangezien ik ook nog fulltime werk.

Asmr Youtube Kanaal Statistieken

Statistieken van de eerste twee weken

Zoals ik net al even vertelde heeft mijn eerste ASMR-video nu 1109 views. Ik heb op dit moment 7 video’s online staan. Alle views van die video’s samen is 3026.

Op dit moment heb ik 74 volgers en 223 kijkuren. Ik heb dus nog even te gaan, maar hopelijk dat 1 video viral gaat en dan kan ik er zo op zitten. Ik moet dus even goed nadenken over een uniek ASMR-concept die zal aanslaan bij een breder publiek!

Mijn eerste geld verdiend met ASMR

Al redelijk snel had ik leuke reacties van kijkers en volgers. Het viel me ook bij andere ASMR-kanalen op dat de reacties veelal positief en aardig zijn! De ASMR-community is dat betreft een hele fijne en positieve!

Uit één van die reacties kreeg ik de vraag of ik misschien ook privé ASMR-video’s maakte. Natuurlijk wilde ik dat doen, aangezien ik probeerde geld te verdienen met deze video’s! Ik was blij verrast, ik had er namelijk helemaal niet bij stil gestaan dat dit ook een optie was...

Tijdens het mailcontact de wensen en de prijs afgesproken (volgens mij Onetime collega’s veel te goedkoop) en een video gemaakt voor deze kijker. Deze was daar zo enthousiast over, dat hij een week later weer een video bestelde en de eerste 100 euro verdiend was met het maken van ASMR video’s!

Laatste Asmr Youtube Kanaal Update

Laatste update voor mijn conclusie

Mijn kanaal groeit beetje bij beetje! Helaas nog geen viral video die mij meteen naar mijn doel helpt, maar het loopt prima! Ik heb op dit moment 208 abonnees en 670 kijkuren. Ik zit dus op zo’n 1/5 van mijn doel.

Ik probeer echt te variëren in het soort ASMR-video’s die ik maak en post en krijg nog steeds leuke reacties van mijn abonnees! Toch wordt het binnenkort tijd om de balans op te maken en met een conclusie te komen!

Gekke ASMR verzoekjes

Ik ben nu ondertussen 2 maanden bezig met het ASMR YouTube-kanaal, en het aantal gekke verzoekjes, rare berichten of negatief commentaar valt me reuze mee. Tot deze laatste week. Ik weet niet of er toevallig iets in de lucht hing, of dat Neptunus in de verkeerde baan rond de aarde zat, maar ik kreeg warempel twee wat aparte mailtjes met ASMR verzoeken.

De eerste kon ik nog wel smakelijk om lachen, en kan ik me nog iets van ASMR van voorstellen. Dit was een verzoekje om verschillende soorten jassen te stofzuigen. Ja u leest het goed. ASMR stofzuigen. Natuurlijk net toen ik mijn winterjas had uitgewassen.

De tweede was niet zo grappig, of misschien ook wel. Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen... een verzoek voor een erotische ASMR video. Geen idee hoe dat dan in zijn werk moet gaan... likken en zuigen op die microfoon? Ik heb natuurlijk maar netjes bedankt!

ASMR video’s conclusie

Na deze twee maanden was het ook tijd om de balans op te maken en met een voorlopige conclusie te komen over mijn ASMR avontuur. Kun je geld verdienen met het maken van ASMR video’s?

Mijn conclusie is dus: ja! Ook al heb ik nog niet mijn doel behaald op het ASMR YouTube-kanaal, ik heb indirect wel geld verdiend door dit kanaal. Twee keer 50 euro voor privé ASMR-video’s!

Dit is nu al een veel groter succes dan de voetenfoto’s! Ik heb daarom besloten het ASMR kanaal nog even aan te houden, om te kijken of ik alsnog mijn doel van 1000 volgers en 4000 kijkuren kan halen, om daarna echt geld te kunnen gaan verdienen met de views.

Ik zal iedere week een update plaatsten van mijn ASMR avontuur, dat uiteraard te volgen is via de website van Onetime.nl! Dus wil jij mijn kanaal supporten, dan ben je van harte welkom, maar alsjeblieft..geen rare verzoekjes! ;)

Veelgestelde vragen over het maken van ASMR

Wie heeft de term ‘ASMR’ bedacht?

De term ASMR is bedacht door Jennifer Allen. In 2010 heeft Jennifer een Facebookpagina aangemaakt voor de ASMR-community met als doel om meer mensen bewust te maken van de sensatie, en er hierdoor meer bekendheid aan te geven.

Wat heb je nodig om ASMR-video’s te maken?

Om ASMR-video’s te maken heb je natuurlijk een videocamera of webcam nodig om jezelf te kunnen filmen. Tegenwoordig heb je ook smartphones die kwalitatief goede video’s kunnen maken. Daarnaast heb je een goede microfoon nodig. Verder kun je het zo gek maken als je zelf wilt.

Welke microfoon heb je nodig voor het maken van ASMR-video’s?

Als je ASMR-video’s wilt maken, is natuurlijk één van de belangrijkste dingen dat je geluid goed is. Daar heb je dus een goede microfoon voor nodig. Een goede microfoon hoeft niet per se duur te zijn. De Blue Yeti is erg populair bij ASMR artiesten door zijn rode bovenkant, gebruiksgemak en prijs-kwaliteitverhouding.

Hoe kan ASMR opgewekt worden?

Dit kan voor iedereen anders zijn, het ligt eraan waar je gevoelig voor bent of fijn vindt. De één vindt het kijken van mukbang video’s rustgevend, of wordt gekalmeerd door het luisteren van het getik van nagels of regen. De ander krijgt weer tintelingen van hoofd of rug van massages en het kijken van dit soort video’s.

Is er verschil in ASMR?

Persoonlijk denk ik zeker dat er verschil zit in fijne AMRS en nare ASMR. Bijvoorbeeld het gaan met nagels over een schoolbord kan deze tintelingen ook opwekken, maar in een nare manier. Of voor de één roept smakken een fijne ASMR op en een ander kan er juist niet naar luisteren.

on air