Screenshot 2022 05 02 14.00.12

Gokken op de Champions League loting

De Nederlandse vergunde bookmakers introduceren iets nieuws: gokken op de Champions League loting voor de achtste finales. Spelers zien direct dat er een redelijk groot verschil in de quoteringen van de mogelijke tegenstanders zit. Hoe kan dat in een open loting? OneTime zocht het uit.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 2 mei 2022
Screenshot 2022 05 02 14.00.12

Waarom het waarschijnlijker is dat Ajax Chelsea loot dan Red Bull Salzburg

De loting voor de achtste finale van de Champions League is geen open loting. Ajax loot als groepswinnaar tegen één van de zeven nummers twee uit de andere poules. Het kan dus in de achtste finale sowieso niet tegen Sporting Lissabon, de nummer twee uit de eigen poule, loten.

Maar tegen de overige zeven nummers twee kan Ajax allemaal loten. Toch zien de bookmakers Chelsea als tegenstander uit de koker komen. Waarom is dat? Waarom is er meer kans dat Ajax tegen Chelsea loot dan dat Benfica of Red Bull Salzburg worden geloot?

Gewogen loting

Dat komt dat we bij de Champions League loting voor de achtste finales te maken hebben met een gewogen loting. Daarbij is bepaald dat clubs die uit hetzelfde land afkomstig zijn niet tegen elkaar kunnen loten in deze fase van de Champions League. Er wordt niet alleen gekeken naar de achtste finale, maar ook naar de daaropvolgende kwartfinale.

Bij de zeven teams waar tegen Ajax kan loten zitten twee Spaanse teams. Die mogen niet tegen elkaar loten. Dat maakt de kans al waarschijnlijker dat Ajax tegen één van deze teams loot dan dat het tegen Red Bull Salzburg loot. Net als Ajax is Red Bull Salzburg de enige vertegenwoordiger van eigen land. Spanje en Italië zijn beiden nog met drie clubs vertegenwoordigd in de Champions League.

In de totale Champions League loting zitten met Manchester United, Manchester City, Liverpool en Chelsea nog vier Engelse clubs, die niet tegen elkaar kunnen loten. Dat vergroot de kans op een Engelse tegenstander aanzienlijk omdat er een grotere kans is dat andere mogelijke tegenstanders ook een Engelse club loten.

Screenshot 2022 05 02 14.09.11
Bookmakers voorzien Chelsea als volgende tegenstander van Ajax in de Champions League loting

Kansberekening

Om tot de geboden odds te komen heeft de bookmaker een kansberekening gemaakt. De kans dat Ajax in deze fase van het toernooi gekoppeld wordt aan een Engelse tegenstander is volgens de statistieken het grootst. Hoewel de Amsterdammers sportief het meeste kans zouden maken op het bereiken van de kwartfinale met een Champions League loting tegen Red Bull Salzburg is dat volgens de bookmakers het minst waarschijnlijk.

Gokken op de Champions League, is dat legaal?

Een loting is dus niet zomaar een loting. Dat maakt het voor sportsbetters een interessante markt. Hoe legaal die markt is valt overigens nog maar te bezien. Alle vergunde Nederlanders bookmakers hebben van de KSA en de wetgever toestemming gekregen om weddenschappen op sportwedstrijden aan te bieden.

Hoe de wetgever aankijkt tegen een loting voor toekomstige sportwedstrijden is onbekend. Het kan zomaar de eerste en de laatste keer zijn dat er legaal op de Champions League loting gegokt kan worden.

on air