Spaarvarken Onetime

Het is zover: 0% spaarrente bij ABN Amro. En nu?

We hadden het er afgelopen jaar al eens over: de spaarrente wordt steeds lager. En we beginnen 2020 met een nieuw dieptepunt wat dat betreft. Na enkele kleinere banken is ABN AMRO de eerste grote bank die de spaarrente verlaagt naar 0%.

Natuurlijk is dat al niet heel veel minder dan de 0,01% die je hiervoor bij de bank kreeg, en die andere banken als Rabobank hanteren, maar 0% is toch wel een dingetje. Dat blijkt wel als alle grote media hier aandacht aan besteden.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 7 mei 2022
Spaarvarken Onetime

We schreven ook al eerder dat het niet te verwachten was dat er negatieve rente op spaargeld wordt geheven, uitzonderingen daargelaten. ABN AMRO kondigt, tegelijk met de 0% rente, aan dat spaartegoeden van 2,5 miljoen euro en meer, vanaf dat bedrag wél rente moeten gaan betalen. Voor de normale mens is het dus nog steeds niet aan de orde van de dag, maar aangezien ABN AMRO nu wel een voorbeeld stelt, ben ik wel benieuwd hoe het er nu, anno 2020, voorstaat met ons spaargeld. Lees je mee?

Money 2724241 1280
Sparen leverde vroeger nog rendement op. Inmiddels is de spaarrente historisch laag en moet er misschien zelfs wel geld bij.

Wat gaat ABN AMRO precies doen?

Het is vrij simpel: vanaf 1 april, dus het tweede kwartaal van 2020, krijg je op een reguliere spaarrekening bij ABN AMRO geen spaarrente meer. Het gaat dan om rekeningen waarbij je vrij bij je geld kunt. Rekening waarop je geld vastzet voor een bepaalde termijn, hebben andere voorwaarden en hierover kun je nog wel rente ontvangen in bepaalde situaties. De rente werd in het vierde kwartaal van 2019 al verlaagd naar 0,01% door de bank, die daarmee ook de eerste van de grote banken was. Het verschil is dus niet zo groot, maar het is gevoelsmatig wél een grote stap.

Ook per 1 april 2020 gaat ABN AMRO rente in rekening brengen over mensen met een vrij vermogen van meer dan 2,5 miljoen euro. Dit geld hoeft niet perse op één spaarrekening te staan, het gaat om het saldo van alle rekeningen (betaal & spaar) samen. Tot 2,5 miljoen hoeft er niets betaald te worden, alles erboven wordt belast met 0,5% rente.

De reden hiervoor laat zich raden: banken betalen nu ook rente aan de Europese Centrale Bank (ECB). Deze rente is in september 2019 van 0,4% naar 0,5% verhoogd. Oftewel, bij elke euro die wij sparen, legt de bank 5 cent bij. Doordat de ECB de banken wel toestaat om van het tegoed de verplichte reserves af te trekken, en enkel over het verschil te betalen, betekent het effectief dat de banken gezamenlijk wel minder zijn gaan betalen. Dit was 7 miljard per jaar, zou eigenlijk 9 miljard worden door de verhoging, maar komt nu waarschijnlijk eerder rond de 5 miljard euro uit.

De ABN AMRO is niet de eerste

Hoewel de ABN AMRO de eerste grote bank is die de rente naar 0% zet én rente gaat rekenen over grotere vermogens, zijn ze zeker niet de eerste. Vooral kleinere, specialistische banken gingen hen al voor. Zo rekent Van Lanschot 0,2% rente bij een vermogen boven de 2,5 miljoen euro, en 0,4% als dat vermogen boven de 5 miljoen uitkomt. Bunq rekent 3 cent per €1000 ‘bewaargeld' zodra het saldo boven €100.000 uitkomt. Doordat de grens hier veel lager ligt, pakken zij niet enkel de echt vermogende mensen aan.

Rabobank
Rabobank (© S.J. de Waard / CC-BY-SA-3.0 (via Wikimedia Commons) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons)

Rabobank en ING nog maar 0,01% rente

We konden afgelopen jaar ook al zien dat andere banken ABN AMRO volgden. Ook bij bijvoorbeeld Rabobank en ING krijg je nog maar 0,01% rente op een spaarrekening zonder aanvullende voorwaarden. Triodos en Evi (van Van Lanschot) zitten al op 0%. Toch zijn er ook nog banken die medio januari 2020 nog meer rente geven:

  • RegioBank biedt 0,02% op Spaar-op-Maat Vrij (vrij opneembaar)
  • Bij ASN krijg je 0,03%
  • SNS geeft 0,04%, voor klanten met een betaalrekening bij SNS is dat 0,14%
  • Bij o.a. MoneyYou, Robeco en Brand New Day is de spaarrente 0,05%
  • Nationale Nederlanden geeft gul op de Internet Spaarrekening: 0,1% én vrij opneembaar
  • A.S.R. biedt zelfs 0,15% op een vrij opneembare Internet Spaarrekening
  • Lloyds Bank zit met 0,2% het hoogst voor een Internet Spaarrekening zonder beperkingen

En nu? Niet meer sparen?

De Consumentenbond ondervroeg een aantal leden, wat gaan zij nu doen als er een negatieve spaarrente komt? 16% zegt niets te gaan doen, oftewel het geld laten staan en er rente over betalen. 20% gaat terug naar de sok onder het matras, oftewel: geld van de bank en thuis bewaren. Bijna een kwart (23% om precies te zijn) zegt dan over te gaan stappen naar een andere bank. Maar dan heb ik meteen de vraag: hoe lang voordat die bank ook mee gaat en rente gaat heffen?

Slechts 11% zou overwegen te gaan beleggen. Zo'n 14% stopt het in het huis: 10% in de aflossing van de hypotheek en 4% in het verduurzamen van het huis. Slechts 5% zegt niets te doen omdat ze geen spaargeld hebben en 12% heeft andere plannen. Overigens schreef de Consumentenbond ook een brief aan minister Hoekstra (Financiën) met de wens dat spaargelden tot €100.000 niet te maken gaan krijgen met negatieve spaarrente. Hoekstra vindt dit zelf ook niet wenselijk. ABN AMRO zegt als eerste bank toe dit ook niet te gaan doen. Hopelijk volgt de rest ook hier nog.

Beleggen

Een vrij logische stap is ook om te gaan beleggen. Want waar dat voorheen alleen voor de vermogende medemens geschikt was, is het nu ook weggelegd voor mensen met een modaal of gemiddeld inkomen. Er komen steeds meer initiatieven waarbij je met een relatief klein bedrag al kunt gaan beleggen. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

Semmie

Semmie, beleggen voor niet-beleggers. Ik heb in 9 maanden tijd ruim 8% rendement behaald. Inleggen kan al vanaf eenmalig €50. Nu ze een app hebben is het overigens helemaal ideaal!

Peaks

Peaks, beleggen met je wisselgeld. Hierbij geef je de app toestemming om alle betalingen van je betaalrekening naar boven af te ronden en dit wekelijks in te leggen. Daarnaast kun je zelf extra bijleggen.

Yieldt

Yieldt, beheerd beleggen in cryptocurrencies. Instappen kan al vanaf €1000 en daarmee is het een laagdrempelige manier om kennis te maken met het cryptocurrency-wereldje zonder dat je hier zelf veel verstand van hoeft te hebben.

Robeco One

Robeco One, de alles-in-één-oplossing van Robeco. Je kunt al inleggen vanaf €50 per maand en dan gaat het grotendeels vanzelf. Kennis van beleggen is dus niet nodig.

Zelf beleggen!

Natuurlijk kun je voor je laten beleggen. Maar dit is vooral iets als je het beu bent dat je geen, of nauwelijks, rente over je spaargeld krijgt, iets anders wil maar je er niet in wil verdiepen. Omdat je geen tijd hebt, omdat je geen zin hebt of het je eigenlijk ook geen barst interesseert. Maar beleggen is zoveel leuker als je het wel een beetje snapt! Dus waarom niet zelf aan de slag? Met wat hulp en oefening kun je een heel eind komen. En laten we eerlijk zijn, 11% van de huidige spaarders die gaat beleggen, dat is toch veel te weinig?

Dus ga leren daytraden, gewoon of in cryptocurrencies met bijvoorbeeld Cryptohopper. Maak een demo-account aan bij een platform en ga oefenen. Dan kan je ook niets gebeuren…

on air