Qatar 1 752X423

Het WK komt met veel gokprikkels. Zo houd je de controle [tips]

Als liefhebber van sportweddenschappen kijk ik er, ondanks dat ik de timing van het toernooi een beetje vreemd vind, toch wel reikhalzend naar uit: het WK voetbal deze maand. Ik kan me echter ook voorstellen dat er spelers zijn, die bang zijn om de controle een beetje kwijt te raken met al die wedstrijden en wedmogelijkheden.

Zowel minister Franc Weerwind als Ksa-directeur René Jansen hebben een dringende oproep aan de vergunde bookmakers gedaan om reclames rondom het WK te beperken om prikkelgevoelige mensen niet aan te moedigen meer te laten gokken dan goed voor hun is.

Ik vind het ook belangrijk dat we met zijn allen op een verantwoorde manier om het gokken op het WK omgaan. Daarom geef ik in dit artikel een paar handvatten om je spelgedrag tijdens het WK onder controle te houden.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 13 januari 2023
Qatar 1 752X423

Stort één keer een bedrag voor het hele WK

De belangrijkste afspraak die je met jezelf kan maken is dat je een budget opstelt wat je mag gebruiken om in te zetten op weddenschappen tijdens het WK.

Stort één bedrag en stort tijdens het toernooi niet bij. Heb je pech en verlies je je inleg, heel erg jammer, maar helaas. Speel je bij meerdere bookmakers, deel je budget dan op maar besef dat het dan kan gebeuren dat je bij de ene al blut bent, terwijl je daar dan juist die ene weddenschap of de beste odds ziet.

Wil je controle houden, is een aanvullende tip dan ook om het aantal bookmakers waar je speelt en stort, te beperken.

Speel op één wedstrijd per dag

Het aankomende WK is het kortste WK in de geschiedenis van het WK voetbal. Dat komt omdat het toernooi midden in het Europese voetbalseizoen gepland is en iedereen eigenlijk heel slecht uitkomt.

Omdat het WK er in een flink tempo doorheen gerost wordt, worden er in de groepsfase tot wel vier wedstrijden op een dag gespeeld. Leuk, maar ook gevaarlijk.

Daarom het advies om op één wedstrijd per dag te gokken. Dat houdt het overzichtelijk en voorkomt dat je weddenschap na weddenschap na weddenschap afsluit en te lang speelt. 

Beperk het aantal weddenschappen per wedstrijd

Leuk, wedden op één wedstrijd per dag, maar de per WK wedstrijd bieden de bookmakers meer dan honderd weddenschappen aan. Zo kun je alsnog in de valkuil stappen om te veel en te vaak in te zetten.

Bepaal voor jezelf welke weddenschappen je wilt spelen, maar speel er niet teveel op één wedstrijd. Een combinatie van weddenschappen op het resultaat en weddenschappen op wedstrijdgebeurtenissen klinkt als het spreiden van risico’s, maar kan elkaar juist versterken als er in de wedstrijd onvoorziene dingen gebeuren.

Een vroege rode kaart of een blessure van een van de beste spelers, kan een wedstrijd kantelen. Het laatste dat je wilt is het grootste gedeelte van je budget in rook zien opgaan omdat een land 4-4-1 gaat spelen na een rode kaart en niet eens meer aan aanvallen denkt. 

Doe aan bankrollmanagement

Nu is dit wellicht een open deur, want verantwoord wedden doe je sowieso door aan bankrollmanagement te doen. Maar omdat er nu zoveel mogelijkheden in zo'n korte tijd zijn, is dit extra belangrijk.

Als je een paar weddenschappen wint en je zit er lekker in, is het verleidelijk om wat meer in te gaan zetten. Je zit immers in een goede flow. Dit is waar de meeste bookmakers op hopen, want er komt een moment dat je tegen een verloren weddenschap aanloopt. Als je inzet dan net even te hoog is geweest, heb je ook je mooie winsten weer verloren. Dat zou zonde zijn.

Door steeds een percentage van je budget in te zetten op een weddenschap, houdt je het grootste gedeelte van je winsten veilig voor overmoed of botte pech. Stel dat je met jezelf afspreekt dat 3 á 4% van je bankroll inzet per weddenschap, dan speel je op safe terwijl je toch iedere keer iets hoger inzet. Je bankroll neemt immers na een gewonnen weddenschap in waarde toe. 

Ik hoop dat je mijn tips ter harte neemt als je van je jezelf weet dat er wel eens een moment is dat je even die ene weddenschap teveel plaatst. Zie dit artikel niet als betuttelend, maar als een reminder dat verantwoord spelen ook je eigen verantwoordelijkheid is. 

Ik wens je een fijn WK toe. 

on air