WK Onzeker Drie Landen 752X423

Het WK staat voor de deur, maar wie staan er aan de aftrap?

Het is november. Het WK Voetbal 2022 staat voor deur. Hoewel 32 landen zich gekwalificeerd hebben voor het toernooi en de loting voor de poulefase al plaatsgevonden heeft, is het definitieve deelnemersveld nog alles behalve zeker.

Nadat eerder het geplaatste Rusland al geschrapt werd vanwege het binnenvallen van Oekraïne, dreigen er nog meer landen uitgesloten te worden van deelname aan de WK-eindronde die op zondag 20 november begint met de openingswedstrijd tussen Qatar en Ecuador. Of toch niet?

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 2 november 2022
WK Onzeker Drie Landen 752X423

Consequenties voor Nederland

Eén van de landen die namelijk onder een vergrootglas ligt is Ecuador, dat in groep A is ingedeeld met onder andere het Nederlands elftal. De Ecuadorianen hebben niets met de oorlog in Oekraïne te maken, maar hebben tijdens een kwalificatiewedstrijd een niet-speelgerechtigde speler opgesteld. Tenminste, dat vinden de voetbalbonden van Chili en Peru. 

Het gaat om de verdediger Byron Castillo. Deze speler zou niet in Ecuador geboren zijn, maar in Colombia en niet de Ecuadoriaanse nationaliteit bezitten. De FIFA wees een eerder protest af, waarna de Chili en Peru naar internationale sporttribunaal CAS stapten. Deze doet op korte termijn uitspraak. 

Wanneer Peru en Chili in het gelijk worden gesteld, is het overigens niet zeker dat één van deze twee landen aangewezen wordt als vervanger. In Italië, regerend Europees Kampioen, heeft men de hoop op een WK deelname via de achterdeur nog altijd niet opgegeven. Op basis van de FIFA ranking zou Italië als hoogstgeplaatste afwezige opgeroepen kunnen worden.

Iran in de gevarenzone

Ook in poule B zou het deelnemersveld nog kunnen veranderen. Nu het voor het WK geplaatste Iran zich actief bemoeit met de oorlog in Oekraïne zou het dezelfde straf kunnen krijgen als Rusland. Dat betekent uitsluiting van internationaal voetbal.

De voetbalbond van Oekraïne gaat de FIFA verzoeken om Iran te weren van het WK. Niet alleen vanwege de samenwerking met Rusland bij de drone-aanvallen op Oekraïne, maar ook vanwege het politieoptreden bij de dood van de Iraanse Mahsa Amini. Oekraïne wil zelf de plek van Iran op het WK innemen. 

Gedoe in Tunesië

Het derde land dat mogelijk alsnog kan fluiten naar WK deelname is Tunesië. De FIFA heeft de Tunesische voetbalbond een serieuze waarschuwing gegeven.

De wereldvoetbalbond vermoedt overheidsbemoeienis in het bondsorgaan. Dat is door de FIFA verboden. Er zijn echter aanwijzingen dat de Tunesische minister van Jeugd en Sport zich actief met het beleid van de voetbalbond heeft bemoeid. Als de Tunesische voetbalbond niet (afdoende) reageert, kan de FIFA besluiten om Tunesië te weren van het WK. 

Al met al is het afwachten welke landen aan de aftrap van het WK staan. Dat heeft natuurlijk ook consequenties voor de odds van de bookmakers. Stel dat Iran geweerd wordt van het WK en de FIFA roept Italië op als vervanger, dan zet dat de odds in Poule B natuurlijk volledig op zijn kop. 

Het WK 2022 is op veel vlakken een getroubleerd toernooi en dan moet het nog beginnen…

on air