bitcoins minen

Hoe China de hele cryptomarkt beïnvloedt

De Bitcoin en andere cryptovaluta's zitten sinds begin dit jaar in zwaar weer. Een enkele opleving daargelaten, daalt de koers van de meeste digitale munten alleen maar. De belangrijkste reden hiervoor is China. De regering daar treedt steeds strenger op tegen de ‘Westerse crypto's' en dat gaat steeds verder. Wat er op dit moment speelt en hoe dat van invloed is op de koers, lees je hier.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Crypto door OneLuckyLady
op 8 mei 2022
bitcoins minen
cryptocoins munten
Cryptocurrency

Hoe het allemaal begon

Midden 2017, toen de cryptobubbel begon te groeien, uitte China (in de vorm van de regering en de Chinese Centrale Bank) al hun zorgen. Volgens het communistische land vormen crypto's en ICO (Initial Coin Offering, de introductie van nieuwe munten) een groot risico. Illegale uitgifte, handel en witwassen wordt hiermee volgens China in de hand gewerkt en daar moet tegen opgetreden worden. Toch werd er toen nog niet direct een verbod opgelegd. De twee Chinese crypto-beurzen stonden zelfs in de wereldwijde top 10 qua handelsvolume.

China 1020914 1280
China

Eerste maatregelen

In januari 2017 liepen beambtes van de Peoples Bank of China (PBoC, de centrale bank) het hoofdkantoor van diverse Chinese crypto-initiatieven binnen. Niet alleen ICO's maar ook die van de beurzen die er in handelden. BPoC deed alsof het enkel een onschuldig onderzoek was naar wat er nu gebeurt in cryptoland. Al snel bleek dat het een inventarisatie was van de eventuele risico's, wat in het Chinees net zoveel betekent als: we hebben geen volledige controle dus we zien dit als een bedreiging van het land (lees: regering).

En dat bleek ook zo te zijn, in september 2017 nam China de eerste maatregelen door ICO's in China te verbieden. Daarnaast werd het verboden om nog in crypto's te handelen via Chinese beurzen.

Wat veranderde er toen in China?

Nog niet heel erg veel. De hoofdkantoren van de Chinese cryptomarkt verhuisden op papier naar het buitenland maar bleven fysiek nog in China. Ook kon er nog gewoon gehandeld worden via buitenlandse beurzen. Het was dus vervelend voor de Chinese cryptobeurzen en handelaren en het volume daalde binnen China wel aanzienlijk, maar verder was er nog niet heel veel aan de hand.

De Chinese cryptobeurzen groeiden nog steeds, weliswaar in het buitenland, dus veel reden tot zorg was er (nog) niet. Alleen, de Chinese regering kan heel onvoorspelbaar zijn dus het is altijd afwachten wat de volgende move gaat zijn.

Stop 634941 1280
China zegt stop tegen alle crypto-initiatieven

Wat er vervolgens in 2018 gebeurt in China

Heel lang hebben we niet op de volgende maatregelen vanuit de Chinese regering hoeven wachten. Blijkbaar zien zij in crypto's en blockchains een enorme bedreiging voor hun eigen ondergang, want de ontwikkelingen volgen elkaar in vrij hoog tempo op in de afgelopen maanden.

In januari 2018 verzocht de PBoC alle banken om te controleren of hun rekeningen niet werden gebruikt voor het handelen in crypto's. Ze moesten inspecterend en controlerend op gaan treden, en daarnaast ook sancties nemen als er handel werd bedreven. Dit leidde rond 16 januari al tot een dip in de koersen van de crypto's.

In de tussentijd floreerden Chinese crypto-initiatieven als NEO ondanks het verscherpt toezicht en de aangescherpte regels vanuit de regering. Hier steeg de koers en marktwaarde tot ongekende hoogte.

Cryptocurrency Tips E1511969545305
Het handelen in crypto's is vrijwel onmogelijk in China

Het was nog niet streng genoeg voor China

Ondanks deze maatregelen was het nog niet genoeg voor de Chinese regering. Juist omdat de handel nog steeds doorging. Dit kwam mede doordat buitenlandse beurzen wel nog steeds binnen China benaderbaar waren. Via VPN verbindingen legden vele Chinezen connectie met buitenlandse fora en beurzen en handelen zo in crypto's.

Op 5 februari kwam het bericht wereldwijd naar buiten dat China alle websites waarop crypto's verhandeld kunnen worden, zou gaan blokkeren. Dus ook buitenlandse beurzen waren niet langer ‘welkom' (voor zover ze dat ooit zijn geweest, ze werden denk ik hooguit gedoogd). Ook werd het financiële instellingen verboden om cryptogerelateerde investeringen te doen. Dit hakt er wel in, omdat veel Chinese ICO's nationaal gefinancierd worden

Mannetjes Minen Bitcoin
Het minen werd in China ook al aan banden gelegd

Baidu, grootste Chinese zoekmachine

Baidu, de grootste Chinese zoekmachine, en het social media platform Weibo plaatsen vanaf dat moment ook geen advertenties meer voor cryptocurrencies.

Ook werd het minen in China aan banden gelegd, wat de crypto-community ook een behoorlijke tegenslag opleverde.

Op 6 maart 2018 kwam het bericht naar buiten dat ook alle accounts van crypto-beurzen op WeChat, hét Chinese social media platform, door de Chinese overheid gesloten werden. De censuur is volledig: in principe is het nu niet meer mogelijk om in China iets over het handelen in crypto's te vinden. Wat niet wil zeggen dat het in de praktijk niet mogelijk is natuurlijk.

Analytics 3088958 1920
Blockchain

De toekomst van China in het cryptolandschap

De regering en centrale bank van China zijn in principe niet tegen cryptovaluta. In het vijfjarenplan van de regering is een grote rol voor blockchain weggelegd. Ook PBoC is bezig met de ontwikkeling van een eigen blockchain en cryptomunt, welke begin 2019 getest moet gaan worden.

Waar China vooral moeite mee heeft, is natuurlijk met zaken waar ze geen volledige controle over hebben. Dat is een rechtstreekse bedreiging voor het regime. Vooral het decentrale karakter van de meeste crypto's alsmede het feit dat transacties veelal anoniem plaats kunnen vinden, spreekt de Chinese regering nou niet bepaald aan.

De Chinese crypto-beurzen doen het in het buitenland beter dan ooit en groeien door alle verwachtingen heen. Het blijft alleen wel een feit dat China een ontzettende invloed heeft op de wereldhandel in het algemeen en crypto-handel in het bijzonder. Elke beslissing die het land maakt, wordt wereldwijd gevoeld. Het is dus te hopen dat het nu even rustig blijft zodat de valuta weer de kans krijgen om uit het diepe dal te klimmen.

on air