Verschillende Cryptocurrencies

Hoe herken je een goede ICO? Onze tips!

De bitcoin zit sinds een maand weer in de lift, al is het de afgelopen dagen, medio mei 2019, meer dalen dan stijgen. Maar toch, er is verbetering ten opzichte van maanden eerder, al is een nieuwe bubbel met bedragen van $20.000 per bitcoin nog ver weg. In de slipstream van de bitcoin gaat het ook met de alt-coins beter. Dit zou wel weer eens het moment kunnen zijn om te investeren in wat digitale valuta. Maar naast de bestaande projecten, komen er ook nog steeds nieuwe projecten bij. De meeste hiervan worden gefinancierd middels een Initial Coin Offering, kortweg ICO genoemd.

Deze vorm van geld ophalen houdt ergens het  midden tussen een Initial Public Offering (IPO) zoals we die op de beurs kennen, en een crowdfundingsactie à la Kickstarter. Niet alle projecten zijn even betrouwbaar. Er zitten aardig wat rotte appels tussen, waarvan het eindproduct nooit het levenslicht zal zien. En sommige initiatieven zijn ronduit frauduleus. Hoe scheid je nu het kaf van het koren, oftewel: hoe herken je een goede ICO?

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Crypto door OneLuckyLady
op 8 mei 2022
Verschillende Cryptocurrencies
Bitcoin Dollars
Bij een ICO investeer je in een nieuw cryptocurrency project. De meesten hopen de nieuwe bitcoin te ontdekken.

Back to basic: wat is ook alweer een ICO?

Een ICO is dus een soort kruising tussen een IPO en een crowdfundingsactie. Het is bedoeld om geld op te halen om het project live te laten gaan. Als investeerder in een ICO krijg je vaak als eerste beschikking over tokens, of cryptocurrency, van het betreffende project.

ICO's zijn big business. Met een ICO kan met gemak miljoenen, zo niet miljarden dollars opgehaald worden. Zo haalde Telegram in twee ICO's voor haar eigen cryptocurrency maar liefst 1,7 miljard dollar op! In 2017 werd er totaal $10 miljard opgehaald, in 2018 was dat $11 miljard. Een ICO haalt gemiddeld 25 miljoen dollar op. Koploper tot op heden is EOS, die  $4,2 miljard wist op te halen. Investeren in een ICO moet je trouwens niet doen voor het snelle geld. Vaak duurt het nog even voordat het project daadwerkelijk live gaat en jij je verkregen tokens kunt verhandelen. Bovendien is het geen garantie dat direct na lancering je investering veel meer waard is geworden, dat kan ook nog tijd nodig hebben.

Maar goed, als jij geld over hebt, wel van een gokje houdt (je weet tenslotte nooit hoe succesvol een project is, ook al zit er een grote naam achter), en je hebt de tijd, dan kan investeren in een of meerdere ICO's zeker leuk zijn. Maar dan moet je dus wel opletten dat je niet in een scam trapt. Want je houdt misschien wel van een beetje risico nemen, maar gegarandeerd je geld kwijtraken? Daar investeer je niet voor, dan kun je beter wat anders met je geld doen.

Fraud Prevention 3188092 1280
Voor bijna alle vormen van fraude geldt: als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. En dat geldt dus ook voor ICO's

Hoe weet je welke ICO betrouwbaar is?

Facebook, en andere media, hebben een ban op advertenties voor ICO's. Dit is niet voor niets, zij hebben niet de middelen om deze allemaal te controleren. Tegen de tijd dat ze het probleem zien, kan het al lang te laat zijn en zijn er al mensen gedupeerd. Maar wat als dit soort grote bedrijven al niet weten hoe ze het verschil moeten zien tussen the real deal en een scam, hoe moeten wij als ‘leken' dit dan weten?

Gelukkig zijn er mannen, en vrouwen, die zich hier in verdiept hebben. In het kort komt het erop neer dat je je vooral moet verdiepen in het project en niet klakkeloos met geld moet gaan smijten. Er zijn echt genoeg indicatoren om te checken hoe betrouwbaar een partij en project is. En al deze indicatoren spelen ook in op je buikgevoel. Denk bijvoorbeeld aan een betrouwbaar uitziende website, met contactgegevens etc. Ziet dit er amateuristisch uit, vraag jezelf dan af: als dit de website van een bank was (of een bedrijf waar je zou kunnen gaan werken bijvoorbeeld), zou je dan met ze in zee gaan? Is het antwoord nee, investeer dan ook niet in de ICO.

ethereum logo
Een token is in dit geval een digitale ‘munt' die gebruikt kan worden op een bepaalde blockchain.

Hoe kies je een goede ICO?

Voor het kiezen van een ICO kun je de volgende vijf tips ten harte nemen. Betekent dit dat je gegarandeerd niet in oplichting trapt? Helaas niet. De oplichters worden ook slimmer en besteden ook meer tijd, geld en kennis aan hun ‘product'. Soms ziet het er gewoon allemaal goed en betrouwbaar uit. Maar, de kans dat je met deze tips een goede ICO kiest, is wel groter.

We kunnen helaas ook niets garanderen over een rendement. Een project kan nog zo legitiem zijn en als de volgende bitcoin ogen, soms wordt om andere redenen toch de stekker uit het project getrokken. Of het project gaat wel live, maar gaat niet vliegen zoals je hoopt… Investeren is altijd een risico, en investeren in een ICO des te meer.

In 5 stappen een goede ICO kiezen

11. Check de gegevens

22. Whitepaper

33. Tokens

44. Wat maakt het project uniek?

55. Community

Ben jij er klaar voor om de volgende Bitcoin te ontdekken?

De wereld van ICO's is dus een waar mijnenveld waarbij een verkeerde keuze pijn kan doen in de portemonnee. Maar met gezond verstand, wat speurwerk en vooral luisteren naar je gevoel, kun jij wel de volgende parel ontdekken. Helaas biedt geen enkele checklist een 100% garantie op succes. Ga je investeren in een ICO, moet je bereid zijn om je inleg te verliezen.

Ik ben benieuwd of je oplichting zoals bij OneCoin nu gaat herkennen! Bij deze ICO voelde het voor mij totaal niet goed, en na wat speurwerk bleek mijn gevoel de waarheid te vertellen.

Discussieer mee over de Bitcoin

Veel van de ICO's blijken oplichting te zijn

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de aanwezigheid op social media. Hebben ze een Twitter- of Facebookpagina, waarop interactie plaatsvindt? Wat zeggen anderen van het bedrijf? Gewoon dingen die je in andere situaties jezelf ook af zou vragen. Bekijk de whitepaper. Is die er niet? Dat mag je best als teken aan de wand zien. Voor het kiezen van een alt-coin om in te investeren bestaat een hele checklist, waarvan je enkele punten ook toe kunt passen op een ICO. Uiteindelijk blijkt maar liefst 81% van alle ICO's oplichting te zijn.

on air