Secret 3037639

Hoe werkt Herbalife? De geheimzinnigheid ontrafeld, onze uitleg

Ben jij in het nieuwe jaar ook weer begonnen met diëten als goed voornemen voor 2018? Dan ben je echt niet de enige. Maar of je nu per 1 januari start of op een ander moment, omdat je het zelf wil of omdat het misschien wel moet vanwege bijvoorbeeld je gezondheid, de volgende vraag die je moet beantwoorden is: welk dieet? Weight Watchers, Atkins en Herbalife zijn bekende (wereldwijde) merken groot geworden met diëten, of zoals nu hip is: het aanmeten van een gezonde levensstijl.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 8 mei 2022
Secret 3037639
Food Platter 2175326
Een hapje en drankje: het mag allemaal bij Weight Watchers

DIVERSE METHODES

Weight Watchers probeert je een nieuwe lifestyle aan te meten op basis van een puntensysteem. Deze punten staan voor een bepaald aantal calorieën, en afhankelijk van je dagelijkse beweging mag je een bepaald aantal punten eten. Dit is natuurlijk een vrij beproefde methode: als je minder calorieën nuttigt dan je verbrandt, val je af. Daar toch geld mee weten verdienen is een compliment waard.

Met een maandelijks abonnement krijg je toegang tot de app waarmee je je dagelijkse eetgewoonten bij kunt houden, tips en advies krijgt, en recepten kunt opvragen. Niks bijzonders, maar daarom misschien wel vol te houden. Want ja, je mag koekjes eten, of een stuk taart, en een wijntje drinken op zijn tijd. Zolang het maar binnen het aantal punten valt.

Atkins is een dieet dat de voorloper is van de grootste hype, en misschien ook wel misvatting, van de afgelopen jaren: koolhydraatarm eten. Al in 1972 voor het eerst beschreven, in 2002 herschreven en tot de dag van vandaag met vele volgers. In dit dieet schrap je dus zoveel mogelijk ‘slechte' koolhydraten. Dat betekent geen granen meer, dus zeg maar dag tegen brood, pasta en aardappelen.

Om toch aan je cravings tegemoet te komen (want je mag dus ook geen koekjes, taart etc. meer), zijn er allerlei alternatieven onder de naam Atkins te koop. Denk aan energierepen, broodmix, muesli en chocoladerepen. Daarnaast kun je ook shakes krijgen om de maaltijden makkelijk te vervangen. En alles waar Atkins op staat is uiteraard schreeuwend duur!

Zie hier het verdienmodel, want het is natuurlijk geen dieet maar een levensstijl, waarbij je je hele leven beperkt koolhydraten ‘mag' eten. Elke dag 1 Atkinsreep kost je ruim €2, daar kun je een hele doos andere ‘gezonde' repen van kopen hoor :-)

Gratis Geld Bij Game Palace

En dan is daar Herbalife

Uiteraard is Herbalife ook geen dieet maar een levensstijl. Want ik geloof dat iedereen die in het afvallen zit, inmiddels wel snapt dat als het een levensstijl is, mensen hopelijk langer blijven ‘plakken' en dus geld opleveren. Een dieet duurt meestal een paar weken of maanden en dan is het voorbij. Dag inkomen voor de dieetbedrijven. Nee, iemand pakken en vasthouden levert veel langer geld op.

Maar hoe doen ze dat dan? Want je kent het vast wel: iedereen kan Herbalife coach worden. Dit begint vaak met iemand die wat gewicht kwijt wil en met een ‘coach' in gesprek komt. Wat ze beloven klinkt natuurlijk ook goed: afvallen en dat gewicht niet meer terugkrijgen, door aanpassen van je lifestyle.

Je mag lekker blijven eten (wel aangepast en natuurlijk volgens de sublieme recepten van Herbalife) maar daarnaast moet je ook gaan sporten. O, en vergeet niet dat je wel echt hun shakes en andere poedertjes moet blijven gebruiken voor het beste resultaat.

Is het al te merken dat ik niet razend enthousiast wordt van dit soort constructies? Het vergelijk met een piramidespel wordt niet voor niets gelegd, want als jij dan na een paar maanden gewicht kwijt bent en gevangen bent in het Herbalife web, wordt je gevraagd om coach te worden. Dat klinkt als een hele eer, want dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Maar wat wordt er van je gevraagd om Herbalife coach te worden?

Beverage 1239344 1920
Two shakes a day, keeps the kilo's away

Wat is Herbalife?

Herbalife is van oorsprong een Amerikaans bedrijf, opgericht in 1980. Inmiddels werkt het met zo'n 8000 medewerkers wereldwijd. Op hun website kun je lezen dat ze goed zijn voor hun medewerkers, maar hoe je bijvoorbeeld hun producten kunt gaan verkopen of coach kunt worden, kun je maar zo niet vinden.

Ook het principe van Herbalife is in eerste instantie natuurlijk gebaseerd op de beperking van calorie-inname. Dit doen zij niet door mensen te laten kiezen voor gezond, vers voedsel, maar door shakes en repen als maaltijdvervangers. En je raadt het al: die zijn ontzettend duur. Ze zijn ook niet zomaar in een winkel te koop, je kunt deze alleen bij geselecteerde distributeurs krijgen. Daar ‘krijg' je dan natuurlijk ook advies, een lichaamsanalyse en coaching bij…

Crashdieet of niet?

Nou, over dat advies gesproken… Daar zijn de meningen over verdeeld, Herbalife zegt natuurlijk dat wat zij doen gezond is. Echter, in het begin mag je maar 1000 kcal per dag nuttigen, meeste in de vorm van hun shakes. Dat is erg weinig (en lijkt verdacht veel op een crashdieet) en die shakes dragen natuurlijk niet bij aan een gevarieerd eetpatroon. Je mist behoorlijk wat voedingsstoffen als je daarop leeft, en het schijnt zelfs schadelijk te kunnen zijn voor je lever. Het aparte is ook dat de shakes verdacht veel suiker bevatten en bijzonder weinig eiwitten, wat je absoluut andersom zou verwachten.

En daar komt ook meteen de aap uit de mouw: de shakes zijn geen wondermiddel, al wil Herbalife je dat wel laten geloven! Het is wel een slimme marketingtruc. Maar om succes te halen raden ze toch ook maar aan om veel water te drinken, veel groenten en fruit te eten (5 stuks per dag, gebaseerd op het Amerikaanse spreekwoord ‘5 a day keeps the doctor away') en 3 keer per week een half uur tot 3 kwartier te sporten. Klinkt logisch, maar heb je daar Herbalife voor nodig?

Learn 2105410 1920
Bij Herbalife hoef je niet gestudeerd te hebben om anderen te adviseren. Een paar trainingen zijn genoeg

Herbalife is omstreden

Herbalife werkt zoals gezegd dus met distributeurs. Deze distributeurs zoeken weer naar verkopers die de spullen voor hen gaan verkopen en promoten. Vaak komen die verkopers uit de gelederen van de afvallers, dus als je besluit te beginnen met Herbalife kan het maar zo zijn dat je over een half jaar ook verkoper bent. Of coach, zoals ze zichzelf durven te noemen. Het zal aan mij liggen, maar als jij met een paar dagen opleiding jezelf coach mag noemen, waarom hebben we dan nog pittige opleidingen als voedingsdeskundige, diëtist, bewegingsdeskundige? Wat maakt jou als ervaringsdeskundige geschikt om zelf mensen te begeleiden tot afvallen?

Daarnaast hebben ze de laatste jaren behoorlijk wat grote namen aan zich weten te binden. Denk aan Christiano Ronaldo als internationaal uithangbord, en clubs als Ajax en PSV binnen Nederland. Ze hebben dan ook een aparte sporttak opgericht: Herbalife24.

Ook hebben ze andere focuspunten bedacht: het ontbijt (want van een goed ontbijt schijn je af te vallen), supplementen en gezond ouder worden. Maar de producten zijn niet echt veranderd, er is hooguit meer bijgekomen, wat dan nog duurder is omdat het ‘speciale' voeding is.

Colorful Pyramid 3D 2253141 1920
Herbalife maakt gebruik van een piramide constructie voor de verkoop van hun producten

Piramide-constructie

Voor degenen onder ons die al enkele decennia op deze planeet rondlopen, gaat er nu vast ergens een lampje branden. Waar kennen we dit van? Juist, dit riekt naar een piramide constructie. En daar heb je geen ongelijk in. Een kleine twee jaar geleden heeft het bedrijf 200 miljoen dollar schadevergoeding aan klanten en verkopers moeten betalen omdat ze hun gedane beloftes niet konden waarmaken en klanten daar dus echt door gedupeerd werden.

Ook Herbalife werkte met een puntensysteem, hoe meer verkopers een bestaande verkoper/distributeur wist te werven, hoe meer hij ging verdienen op zijn eigen verkoop. En je krijgt meer korting op de producten die je zelf gebruikt. Want je blijft ze natuurlijk gebruiken, jij bent een uithangbord voor de lifestyle. Maar om te kunnen verkopen moest je wel eerst investeren in een voorraad, waar je vervolgens met moeite vanaf kwam (of helemaal niet). Van de duizenden Euro's die Herbalife je beloofde dat je kon verdienen per maand, was de werkelijkheid een schamele $300 per jaar.

Recente ontwikkelingen

Op dit moment is het bedrijf weer in het nieuws, dit keer omdat ze bezig zijn met het terugkopen van hun eigen aandelen, om zo ‘iets terug te doen voor de aandeelhouders'. Door velen wordt dit gezien als een spelletje, omdat het fundamenteel niet goed gaat bij Herbalife. Ik zou best durven zeggen, na alles wat ik gelezen heb, dat ze de aandelen terug willen kopen om minder ogen op hun gericht te hebben. Het lijkt er namelijk nog niet op dat het distributiemodel van het bedrijf echt is aangepast.

Afgelopen 5 jaar heeft Bill Ackman van het bedrijf Pershing Square strijd gevoerd tegen Herbalife. Miljoenen heeft hij in onderzoek gestoken. Maar hij is helaas nergens gekomen, en heeft nu de handdoek in de ring gegooid. Met nu bedoel ik letterlijk nu, dit was het nieuws van 1 maart 2018…

De gelederen van Herbalife zijn strak gesloten, en het bedrijf wordt geleid door Carl Icahn. Geruchten gaan dat hij wil cashen met huidige aandelenovername, en wat er dan met het bedrijf gaat gebeuren weet niemand, behalve Carl.

Geld In Lift Knokke
Herbalife kost honderden euro's per maand, maar dat weet je vantevoren niet

Geheimzinnig

Uit bovenstaande is denk ik wel duidelijk geworden dat alles omtrent Herbalife met nevelen omhuld is. Zo kun je, zonder lid te worden, niet eens zien wat het nu kost om Herbalife te gaan gebruiken. Je moet dus eerst lid worden om te zien dat dit honderden Euro per maand gaat kosten.

Daarnaast is het netwerk van distributeurs/verkopers alles behalve inzichtelijk. Er is via officiële kanalen ook geen informatie te vinden wat je moet doen om verkoper te worden. Daarom betwijfel ik of er echt verandering is gekomen in de manier van verkopen. Ja wellicht is de vergoeding aangepast, en is het praatje tegenover potentiële verkopers anders (minder rooskleurig) maar dat kom je dus niet zomaar te weten.

Ook op fora kom je weinig echte informatie tegen. Ja, ontevreden afvallers, en een enkele verkoper die zegt: ik verkoop het omdat het geld oplevert, maar het is eigenlijk oplichting. Er wordt verder veel gespeculeerd maar niemand komt echt met alle sleaze and dirt naar buiten. Wat voor (wurg)contract aan ten grondslag ligt kunnen we alleen maar naar raden.

Conclusie

Als je je gezond boerenverstand gebruikt, heb je geen Herbalife nodig om af te vallen. Wil je met shakes gaan werken om de eerste weken makkelijker af te vallen en je eetpatroon te helpen? Koop dan goedkopere bij een betrouwbaar bedrijf! Dan kun je ook de etiketten lezen vóór je er dik voor betaalt. Hetzelfde geldt voor de dranken en voedingssupplementen, deze kun je echt veel goedkoper krijgen. En wil je geld verdienen met het verkopen van Herbalife? Wij kunnen niet voor je bepalen wat je moet doen, maar dat er een luchtje aan zit, lijkt me duidelijk.

Gezond eten hoeft niet duur te zijn!
Gezond eten hoeft niet duur te zijn!

Verder kun je het geld wat je nu bespaart beter in een andere methode stoppen. Bijvoorbeeld in een sportschool abonnement en gezond en gevarieerd eten. Of in een personal trainer en of voedingsdeskundige die jou van gefundeerde adviezen kan voorzien omdat die ervoor geleerd heeft.

En ik verwacht van geen enkele verkoper een eerlijk antwoord aangezien zij meer verdienen als ze jou kunnen werven als nieuwe verkoper. En als het nou allemaal niet zo rooskleurig blijkt te zijn als men het doet voorkomen, zit jij straks met een voorraad Herbalife die je niet kwijtraakt.

on air