Wat Kost Eten In Een Michelin Sterrenrestaurant

Hoeveel kost eten in een Michelin sterrenrestaurant?

Ben je benieuwd naar het aantal Michelin sterrenrestaurants in Nederland anno 2023? Lees dan verder! In dit artikel vind je een overzicht van alle Michelin sterrenrestaurants per provincie, inclusief de gemiddelde prijs voor een 5-gangenmenu met en zonder wijnarrangement.

Daarnaast worden factoren besproken die de prijs van een sterrenmaaltijd bepalen en hoe Michelinsterren worden toegekend. Ook delen we enkele bespaartips voor als je toch wilt genieten van de unieke culinaire ervaring van een sterrenrestaurant.

Transpareng BG TG geplaatst in Over knaken door Frank Kruit
op 9 mei 2023
laatste update: 11 mei 2023
Wat Kost Eten In Een Michelin Sterrenrestaurant

Hoeveel sterrenrestaurants telt Nederland anno 2023?

In Nederland zijn er anno 2023 in totaal 125 sterrenzaken waar je kunt genieten van een unieke culinaire ervaring.

Momenteel zijn er 2 restaurants met 3 Michelinsterren: De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen. Daarnaast zijn er 20 restaurants met 2 Michelinsterren, waaronder Aan de Poel in Amstelveen, Ciel Bleu in Amsterdam en De Kromme Watergang in Breskens.

Tot slot zijn er 103 restaurants met 1 Michelinster, zoals Bougainville in Amsterdam, Ratatouille Food & Wine in Haarlem en De Leuf in Ubachsberg.

Het is belangrijk op te merken dat sommige provincies in Nederland geen sterrenrestaurants hebben. Hieronder staat een overzicht van het aantal restaurants per provincie:

Provincie

3 sterren

2 sterren

1 ster

Totaal

Noord-Brabant

0

3

15

18

Limburg

0

2

13

15

Zuid-Holland

0

3

17

20

Utrecht

0

0

9

9

Friesland

0

0

0

0

Groningen

0

0

3

3

Drenthe

0

0

1

1

Flevoland

0

0

0

0

Noord Holland

0

7

27

34

Gelderland

0

2

6

8

Overijsel

1

2

6

9

Zeeland

1

1

5

7

Factoren die de prijs van een Michelin sterrenrestaurant bepalen

Ben je van plan om een Michelinsterren restaurant te bezoeken en vraag je jezelf af waarom de prijzen zo hoog zijn of waarom prijzen kunnen variëren?

Het aantal sterren, locatie, gebruikte ingrediënten en reputatie van de chef-kok hebben allemaal invloed op de prijs van een menu. Lees verder om meer te weten te komen over deze factoren en wat je kunt verwachten wanneer je een Michelinsterren restaurant bezoekt.

Het aantal Michelinsterren

Het aantal toegekende sterren aan een restaurant heeft direct invloed op de prijs. Hoe meer sterren een restaurant heeft, hoe hoger de prijs over het algemeen zal zijn vanwege de hogere kwaliteit en exclusiviteit van het eten en de ervaring.

De locatie van het restaurant

Restaurants in grote steden of toeristische gebieden in Nederland, zoals Amsterdam, Rotterdam of Maastricht, kunnen hogere prijzen hanteren vanwege de hogere kosten van levensonderhoud en de grotere vraag naar hun diensten.

De Nieuwe Winkel
De Nieuwe Winkel** kookt vegetarisch. Foto via: Instagram @restaurantdenieuwewinkel

De gebruikte ingrediënten

De prijs van een menu in een Michelinsterren restaurant kan variëren afhankelijk van de ingrediënten die worden gebruikt. Een vegetarische of veganistische keuken kan over het algemeen goedkoper zijn dan gerechten met vlees of vis.

Daarnaast werken sommige signature menu's uitsluitend met topproducten zoals Wagyu, wat de prijs opdrijft.

De reputatie van de chef-kok

In Nederland zijn er diverse topchefs die publiek aantrekken, zoals Ron Blaauw van Ron Gastrobar*, Erik van Loo van Parkheuvel**, Jonnie Boer van De Librije***, Soenil Bahadoer van De Lindehof** en Jannis Brevet van Inter Scaldes***.

Een bekende chef-kok kan de prijs van een menu verhogen vanwege hun expertise en de exclusiviteit van hun creaties. Het is belangrijk om te weten dat de toegekende Michelinsterren niet zozeer worden toegekend aan het restaurant, maar aan de chef. Wanneer een chef-kok vertrekt, kunnen de sterren daarmee verdwijnen.

Wat kost een sterrenmaaltijd?

Voor dit onderzoek hebben we een willekeurige selectie van Michelinsterrenrestaurants per provincie onderzocht. We hebben ervoor gekozen ons te concentreren op 5-gangenmenu's met vlees en vis, omdat dit redelijk standaard is in deze restaurants.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen, met en zonder een wijnarrangement.

Provincie

Gemiddelde prijs p.p (zonder wijnarrangement)

Gemiddelde prijs p.p (met wijnarrangement)

Noord-Brabant

€ 97

€ 147

Limburg

€ 110

€ 169

Zuid-Holland

€ 132

€ 200

Utrecht

€ 120

€ 183

Groningen

€ 90

€ 140

Drenthe

€ 85

€ 150

Noord-Holland

€ 109

€ 161

Gelderland

€ 118

€ 174

Overijssel

€ 80

€ 125

Zeeland

€ 89

€ 170

 

Wat kost een 5-gangen diner in een Michelin sterrenrestaurant gemiddeld?

De gemiddelde prijs voor een 5-gangenmenu in een Michelinsterrenrestaurant in Nederland is €103 per persoon zonder wijnarrangement en €162 per persoon met wijnarrangement.

De Librije Foto Via Instagram
De Librije*** Foto via Instagram @delibrijezwolle

Wat kost eten in een 3 sterrenrestaurant?

Voor ons onderzoek hebben we voornamelijk restaurants met één ster meegenomen. Het is echter interessant om te weten wat het kost om in een driesterrenrestaurant te eten.

We hebben De Librije, de bekendste sterrenzaak, als voorbeeld genomen. Hieronder vind je een overzicht van de kosten:

Naam Restaurant

Prijs 8 gangendiner

Wijnarrangement

Totaal

De Librije

€ 295

€ 125

€ 420

Uiteraard kun je dit nog verder uitbreiden met klassiekers, zoals een paar gram kaviaar voor €75, kalfszwezerik voor €50 en een konijnenniertje voor €40. Maar daarmee zijn we er nog niet.

Het normale wijnarrangement van €125 kan worden vervangen door een arrangement met high-end wijn, waarvan de kosten €295 bedragen.

Als je ervoor kiest om deze extra's toe te voegen en het wijnarrangement te upgraden, betaal je voor een 8-gangendiner €755.

Hapje eten? Een selectie van enkele toprestaurants met een ster

Hieronder vind je een selectie van de restaurants die we hebben meegenomen in ons onderzoek. De genoemde prijzen zijn voor een 5-gangendiner met en zonder wijnarrangement. Eet smakelijk!

Provincie

Restaurant

Prijs p.p (zonder wijnarrangement)

Prijs p.p (met wijnarrangement)

Overijssel

Brass Boer Thuis

€ 80

€ 125

Drenthe

De Vlindertuin

€ 85

€ 150

Zeeland

Codium

€ 89

€ 137

Groningen

Herberg Onder de Linden

€ 90

€ 140

Noord-Brabant

Alma

€ 98

€ 152

Noord-Holland

Sinne

€ 105

€ 170

Limburg

Marrees

€ 93

€ 146

Gelderland

De Kromme Dissel

€ 105

€ 155

Utrecht

Kasteel Heemstede

€ 120

€ 182,5

Zuid-Holland

Central Park

€ 89

€ 136,5

Hoe worden sterren toegekend?

Het fenomeen van de Michelinster is ontstaan in 1900, toen de broers André en Édouard Michelin, oprichters van de Michelin Bandenfabriek, een gids voor automobilisten uitbrachten. In deze gids werden aanbevelingen gedaan voor hotels en restaurants, wat uiteindelijk leidde tot de introductie van de Michelinsterren in 1926.

Een Michelinster is een prestigieuze onderscheiding die wordt toegekend aan restaurants met een uitzonderlijke keuken en uitmuntende service.

Er zijn drie niveaus van Michelinsterren

  • Eén ster: de keuken is van hoge kwaliteit en een stop waard.
  • Twee sterren: de keuken is van uitstekende kwaliteit en een omweg waard.
  • Drie sterren: de keuken is van uitzonderlijke kwaliteit en wordt beschouwd als een reisbestemming op zich.

Michelinsterren worden toegekend door anonieme inspecteurs die in dienst zijn van Michelin. Deze inspecteurs bezoeken de restaurants meerdere keren en beoordelen ze op basis van criteria zoals de kwaliteit en smaak van de ingrediënten, de creativiteit en competentie van de chef-kok, en de consistentie van het gerecht gedurende de dag.

De uiteindelijke beslissing over het toekennen van sterren wordt genomen tijdens een geheime bijeenkomst van alle inspecteurs.

Teruggeven van sterren?

In sommige gevallen kunnen restaurants besluiten om hun Michelinster(ren) terug te geven. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals de wens om een andere richting in te slaan met het restaurant, de druk die gepaard gaat met het behouden van de ster(ren), of financiële overwegingen.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat een restaurant een Michelinster niet officieel kan weigeren, aangezien de sterren bedoeld zijn voor de consument en niet voor de restaurants zelf.

Bespaartips voor als je wil dineren in een sterrenrestaurant

Hoewel dineren in een sterrenrestaurant vaak prijzig is, zijn er enkele tips om geld te besparen:

  1. Kies voor een lunch in plaats van een diner: veel sterrenrestaurants bieden een voordeliger lunchmenu aan, wat een goede manier is om te genieten van dezelfde kwaliteit voor een lagere prijs.
  2. Ga voor een kleiner aantal gangen: vaak kun je bij een sterrenrestaurant ook kiezen voor minder gangen, wat de kosten aanzienlijk kan verlagen.
  3. Profiteer van speciale aanbiedingen: houd websites zoals DiningCity, Groupon en SocialDeal in de gaten voor interessante aanbiedingen bij sterrenrestaurants.
  4. Kies voor wijnarrangement met halve glazen wijn. Bij veel restaurants kun je kiezen voor een zogenoemd bob-arrangement.

Tot slot

Uit het bovenstaande blijkt dat er in Nederland anno 2023 125 Michelin sterrenrestaurants zijn, waarvan twee restaurants met 3 Michelinsterren en 20 restaurants met 2 Michelinsterren.

Een diner in een sterrenrestaurant kan echter behoorlijk prijzig zijn en niet voor iedereen weggelegd zijn, tenzij ze de Staatsloterij hebben gewonnen. De prijs van een Michelinsterrenmaaltijd wordt beïnvloed door factoren zoals het aantal Michelinsterren, de locatie van het restaurant, de gebruikte ingrediënten en de reputatie van de chef-kok.

Een 5-gangenmenu in een Michelinsterrenrestaurant in Nederland kost gemiddeld €103 per persoon zonder wijnarrangement en €162 per persoon met wijnarrangement.

Een diner in een driesterrenrestaurant zoals De Librije kan oplopen tot €750 per persoon, inclusief wijnarrangement en extra's zoals kaviaar en kalfszwezerik.

Hoewel een sterrenmaaltijd prijzig kan zijn, zijn er enkele bespaartips, zoals kiezen voor een lunch in plaats van een diner, gaan voor een kleiner aantal gangen en profiteren van speciale aanbiedingen.

on air