Basketball 95607 1280

Hoeveel verdienen basketbal spelers in de NBA?

Basketbal, dat is toch de sport die je gaat beoefenen als je 2 meter of langer bent? Het is inderdaad wel handig als je een beetje lang bent als je de sport wil beoefenen. Al laat de documentaire op Netflix, ‘The last dance' dat het niet alleen om lengte gaat, als het gaat om succesvolle spelers.

Hier in Nederland leeft de sport niet zo heel erg, al zijn er sporten die minder populair zijn, maar in Amerika kan het zich in het rijtje scharen met baseball (honkbal) en American football. Het behoort tot de drie populairste sporten aan de andere kant van de oceaan. Reden genoeg om eens te kijken wat die basketballers eigenlijk verdienen!

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Sport , Over knaken door OneLuckyLady
op 16 mei 2022
Basketball 95607 1280
Basketball 390008 1280
Een indoor basketbalveld bestaat normaal gesproken uit een houden ondergrond

Wat is basketbal?

Basketbal bestaat als sport relatief nog niet zo lang, het is in 1891 in Massachusetts is bedacht. Basketbal wordt gespeeld met twee teams van vijf spelers, plus zeven wisselspelers per team.

Een basketbalveld is rechthoekig met aan beide korte kanten een basket, een ijzeren ring waar de bal doorheen moet om te kunnen scoren. Afhankelijk van waar in het veld het doelpunt wordt gemaakt, wordt er een aantal punten aan toegekend. Achter de driepuntslijn is een goede worp in de basket drie punten waard, een vrije worp is één punt waard en alle andere doelpunten leveren twee punten op.

Het veld kan verschillende afmetingen hebben, dit verschilt vaak per competitie. Er kan zowel indoor gespeeld worden, dan wordt er vaak op een houten ondergrond gespeeld (al hebben veel sportzalen een rubberen ondergrond). Ook kun je in de buitenlucht basketballen, dan gebeurt dat meestal op asfalt.

Basketball 440057 1280
De grootste basketbalcompetitie vind je in de VS. Daar is de sport één van de meest populaire sporten

Basketbalwedstrijden

Een basketbalwedstrijd wordt in vier keer 10 of vier keer 12 minuten gespeeld. Dit ligt eraan in welke competitie er gespeeld wordt, zo hanteert het Amerikaanse NBA 12 minuten, en de wereldbond FIBA 10 minuten.

Verder zijn er allerlei tijdslimieten binnen het spel, zo moet er binnen 24 seconden een schot op de basket gemaakt worden als je balbezit krijgt vanuit de tegenstander of als er een overtreding gemaakt wordt door de verdedigende ploeg op eigen helft.

De 14-seconden regel geldt als de verdediging een overtreding maakt op de aanvallende helft, als de bal met de voet geraakt wordt en wanneer een doelpoging mislukt en de aanvallende partij opnieuw de bal in bezit heeft.

Basketbal is dus een zeer dynamische sport en het gaat snel. Ook al is een veld niet zo groot, bijvoorbeeld in vergelijking met een voetbalveld, toch maakt een speler behoorlijk wat meters. Daarom mogen spelers onbeperkt gewisseld worden gedurende de wedstrijd, tenzij een speler 6 (NBA) of 5 (FIBA) fouten maakt.

Competities

De grootste basketbalcompetitie vinden we, niet geheel verrassend, in de VS. De NBA, de National Basketball Assocation, bestaat sinds 1949 en is naast de grootste ook de meest prestigieuze. Bovendien is het één van vier grootste sportbonden van Noord-Amerika. Anno 2020 zijn er 30 teams die strijden in de NBA, waarvan één Canadees team, de Toronto Raptors.

De teams zijn verdeeld in twee competities, Conferences genoemd: de Western Conference en Eastern Conference. Binnen elke Conference zijn vervolgens 3 divisies met elk 5 teams. Binnen de Eastern Conference zijn dat de Atlantic, Central en Southeast Division, bij de Western Conference zijn dat Northwest, Pacific en Southwest Division.

De reguliere competitie start in november en er worden per team 82 wedstrijden gespeeld. Er wordt minimaal tweemaal tegen elk ander team gespeeld (uit en thuis), binnen de eigen divisie speelt men vier keer tegen elkaar. Tegen teams in dezelfde Conference maar een andere divisie meestal 3 of 4 keer, dusdanig dat het totaal aantal wedstrijden 82 bedraagt.

Play-offs

Na de reguliere competities volgen de play-offs, deze beginnen in april. Hierin strijden de acht beste basketbal teams uit elke Conference tegen elkaar voor de eindoverwinning van dat jaar. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een knock-out systeem van best-of-seven, oftewel de teams die tegenover elkaar worden gezet (de nummer 1 tegen de slechtste en zo verder) spelen maximaal 7 keer tegen elkaar, de eerste die 4 wedstrijden wint gaat door naar de volgende ronde.

Na drie ronden blijven er zo 2 beste teams over (één uit elke Conference) die het in de NBA Finals in juni tegen elkaar op mogen nemen. Ook hier wordt gebruik gemaakt van het best-of-seven format, en de winnaar wordt door de Amerikanen bestempeld als Wereldkampioen.

Door de coronacrisis in 2020 lag de basketbalcompetitie ook maandenlang stil. De play-offs worden vanaf 31 juli weer opgepakt met 22 teams, op 18 oktober worden de laatste wedstrijden van het seizoen 2019/2020 gespeeld. Meteen daarna start het nieuwe seizoen alweer.

Basketball 102377 1280
Basketbalveld

Basketbal in de lage landen

Dat we in Nederland niet zo gek zijn op basketbal als in Amerika, betekent niet dat we hier geen competitie hebben. In 1929 kwam de sport overwaaien uit de VS, maar door een gebrek aan (goede) zalen groeide de sport hier niet zo hard.

In 20 jaar tijd sloten zich zo'n 8.000 spelers aan bij de eerste bond, de Nederlandse Basketball Bond (NBB) die in 1947 werd opgericht. De meeste spelers kwamen uit de regio Amsterdam, en het eerste kampioenschap vond plaats in 1951.

Sinds 1960 kennen we een eredivisie in basketbal, waarin voorheen 12 clubs streden om het landskampioenschap. De competitie heet sinds 2010 de Dutch Basketball League en inmiddels zijn er 9 clubs die uitkomen in de competitie.

België kent de Koninklijke Belgische Basketbalbond en de hoogste competitie is de Euromillions League. Hierin komen 10 clubs uit om jaarlijks de landskampioen te bepalen. Ook kennen ze in België een bekercompetitie voor basketbal.

FIBA

In 1932 werd in Genève de Fédération internationale de Basketball opgericht. De FIBA, zoals deze meestal genoemd wordt, is de overkoepelende bond op wereldniveau en vertegenwoordigt inmiddels meer dan 200 basketbalfederaties wereldwijd. Dat is fors meer dan de zeven die de federatie initieel hebben opgericht: Argentinië, Tsjecho-Slowakije, Griekenland, Italië, Letland, Portugal en Roemenië.

De FIBA is het enige orgaan op het gebied van basketbal dat door het Internationaal Olympisch Comitée erkend is. De FIBA is dan ook degene die de officiële, wereldwijde regels bepaald, internationale competities organiseert en transfers van spelers tussen verschillende landen reguleert. Sinds 1956 is de FIBA in München gevestigd.

Zo organiseert de FIBA een Wereldkampioenschap basketbal. De eerste editie was in 1950, en daarna om de vier jaar, zoals we gewend zijn bij andere WK's. In 2019 was de meest recente, gehouden in China en gewonnen door Spanje. Deze editie was een jaar later dan anders, eigenlijk zou deze in 2018 gehouden worden. Dit is gedaan om uit de pas te gaan lopen met het WK voetbal. In 2023 staat het volgende WK op het programma, deze zal gehouden worden in Japan, Indonesië en de Filipijnen.

Kobe Bryant 932875 1280
Kobe Bryant speelde twintig jaar voor de LA Lakers en was de gedoodverfde opvolger van Michael Jordan. Die verwachting heeft hij gelukkig waar kunnen maken, sinds 2016 heeft hij zijn basketbal aan de wilgen gehangen.

Beroemde basketballers

Hoewel basketbal in Nederland misschien niet zo leeft, kennen we allemaal wel de grote namen uit het (Amerikaanse) basketbal. Ik bedoel, als ik zeg Michael Jordan, dan gaat er toch bij iedereen wel een belletje rinkelen?

Hij wordt de beste basketbalspeler aller tijden genoemd, en hoewel de cijfers dat meer dan rechtvaardigen, komt dat misschien ook wel doordat hij simpelweg basketbal én de Chicago Bulls op de wereldkaart heeft gezet. Hoewel hij in 1984 zijn carrière al begon, is zijn naam nog steeds een legende. Al was het maar omdat Nike nog steeds schoenen maakt onder zijn naam!

De jaren '80 en '90 waren ook de periode van Earving Johnson. Wie? De speler is beter bekend als Magic Johnson, 2,06 meter lang en een ware alleskunner. Hij speelde bij de Los Angeles Lakers, totdat hij in 1991 bekend maakte HIV-positief te zijn. Omdat dat destijds nieuw, en dus vooral eng was, stopte hij, maar in 1996 maakte hij een comeback van 32 wedstrijden.

De sterkste basketballer aller tijden is waarschijnlijk wel Shaquille O’Neal, Shaq, die met 2,16 meter 150 kilo schoon aan de haak woog. Hij was rondom de millenniumwisseling een echte publiekstrekker en staat bekend als de vriendelijke reus. En ken je hem niet van zijn spel bij de Lakers, dan wel van zijn optreden in films en muziekvideo's, zijn rapmuziek of zijn partnerschap met de MyVegas franchise.

Kobe overleed op 41-jarige leeftijd

Kobe Bryant werd op zijn 18e de opvolger van Michael Jordan genoemd, en had dus wat waar te maken. In zijn tijd bij de Lakers weet hij, al dan niet samen met Shaq, de verwachtingen waar te maken. Hij stond bekend als soms een eenling die doorgaat tot de bal in de basket zit, en dat frustreerde zijn teamgenoten nog wel eens, maar het leverde hem meer dan 30.000 punten op in zijn carrière. Helaas overleed Kobe veel te vroeg, in januari 2020, als gevolg van een vliegtuigongeluk. Hij heeft maar 41 jaar mogen worden.

Dennis Rodman verdient hier ook nog een vermelding. Misschien niet omdat hij echt één van de beste basketballers aller tijden is, in die lijstjes komt hij meestal niet voor. Maar de man zorgde in zijn tijd wel voor spektakel op het veld, al was het alleen maar met zijn uiterlijk! Piercings, oorbellen, haren in alle kleuren van de regenboog, hij had het allemaal. Naast basketballen had hij vele andere hobby's, zoals worstelen met Hulk Hogan. Hij komt ook geregeld in het nieuws vanwege zijn relaties met bekende dames, zo was hij ooit een week getrouwd met Carmen Electra. Maar hij werd ook gelinkt aan pornoster Jenna Jameson, en misschien wel het meest opzienbarende setje vormde hij met Madonna.

Basketball 714682 1280
Uitverkochte stadions, het levert de spelers een leuke duit op.

Wat verdienen basketbal spelers in de NBA?

Als basketbal één van de meest populaire sporten in de VS is, hoe verhoudt het inkomen van de basketballers zich dan ten opzichte van bijvoorbeeld baseballspelers? Want daar gaan miljoenen in om, en eigenlijk verwachten we dat dat bij basketbal niet heel anders is.

Laten we beginnen met het gemiddelde salaris. Dat ligt in het recente seizoen, 2019/2020, op bijna 7 miljoen dollar per speler per jaar. Het minimum salaris voor een beginnende speler ligt op $898.310, al krijgen dit seizoen alle spelers meer dan dit verplichte minimum.

Een seizoen eerder lag het gemiddelde op 6,4 miljoen en was het minimum salaris $60.000 lager.

Een beginnende speler krijgt over het algemeen een vierjarig contract met een gegarandeerd salaris. Dit geldt voor de beginners die als eerste gekozen worden. De spelers die later gekozen worden, hebben deze garanties niet, maar hebben het voordeel dat ze vaak ook eerder over een contractverlenging of transfer kunnen onderhandelen. Beide opties hebben hun voors en tegens dus.

De bestbetaalde eerst gekozen beginnende speler van 2019/2020 is Zion Williamson, die $9,7 miljoen verdiende dit jaar bij de New Orleans Pelicans.

Salarisplafond

Voor ervaren spelers, met minimaal tien jaar ervaring, geldt een minimum salaris van ongeveer $2,5 miljoen per jaar.

Maar de grote namen verdienen veel meer dan dat. Moet ook wel, om aan een gemiddelde van $7 miljoen per speler te komen. Zo zijn er dit seizoen 20 spelers die meer dan $30 miljoen op jaarbasis verdienen. Een jaar eerder was dat nog 11, dus er worden flinke sprongen gemaakt.

Toch is het niet zo dat teams hun spelers onbeperkt kunnen uitbetalen. In tegenstelling tot veel andere sporten geldt er binnen basketbal een salarisplafond. Hoe hoog dit is, hangt af van de ervaring en kwaliteiten van de speler.

Zo mag een team een bestaande speler, die een award voor bijvoorbeeld Most Valuable Player of Defensive Player of the Year heeft mogen ontvangen, een supermax contract aanbieden bij een verlenging. Een supermax contract houdt in dat het team de speler een contract aan mag bieden voor vijf jaar, waarbij over die vijf jaar maximaal $221 miljoen aan salaris mag worden uitgekeerd.

Bij de overstap naar een nieuw team mag die de vertrekkende speler een vierjarig contract aanbieden met een maximum van $141 miljoen aan salaris. Het is als speler dus lucratief om te onderhandelen met je huidige team, mits je aan de voorwaarden van een supermax contract voldoet. Het verklaart ook waarom zoveel spelers vanaf het begin van hun carrière bij hetzelfde team blijven.

Overigens hebben clubs ook een maximum wat ze in het totaal aan salarissen mogen uitkeren per jaar. Afgelopen seizoen lag dat op $109.140.000. Gaan teams hier overheen, dan moeten ze een boete betalen. Komend seizoen ligt de cap op $115.000.000.

Het betekent dus wel dat als een team een speler heeft die meer dan $30 miljoen per jaar verdient, ze daarnaast niet zoveel dure spelers meer kunnen betalen. Een club zal dus goed nadenken of een speler het echt waard is!

Kobe Bryant 729572 1280
De LA Lakers leveren veel topspelers op. Na Michael Jordan en Kobe Bryant is nu de best verdienende speler van de club LeBron James

De best verdienende basketbal spelers van seizoen 2018/2019

Er waren in het vorige seizoen dus elf spelers die afgelopen seizoen meer dan $30 miljoen per jaar hebben verdiend. Maar hoeveel hebben ze dan precies gekregen van hun club? Tijd voor een top 10! Maar eerst de nummer 11, die dus net van het lijstje is gevallen maar wel die magische grens van 30 miljoen heeft aangetikt: Kevin Durant. De speler van Golden State Warriors verdiende precies $30.000.000 in seizoen 2018/2019.

10. James Harden – Houston Rockets – $30.421.854

9. Mike Conly – Memphis Grizzlies – $30.521.115

8. Paul George – Oklahoma City Thunder – $30.560.700

7. Kyle Lowry – Toronto Raptors – $31.200.000

6. Gordon Hayward – Boston Celtics – $31.214.295

5. Blake Griffin – Detroit Pistons – $32.088.932

4. Russel Westbrook – Oklahoma City Thunder – $35.654.150

3. LeBron James – Los Angeles Lakers – $35.654.150

2.Chris Paul – Houston Rockets – $35.654.150

1. Stephen Curry – Golden State Warriors – $37.457.154

De top 10 best verdienende basketbalspelers van 2019/2020

In het huidige seizoen, dat medio juni eigenlijk ten einde had moeten zijn, zijn er inmiddels 20 spelers die jaarlijks meer dan $30 miljoen mee naar huis nemen. Dat is dus bijna het dubbele van een jaar eerder.

De 10e plek is dan ook een gedeelde 10e plek. Maar liefst 5 spelers verdienen precies evenveel!

10. Kemba Walker – Boston Celtics – $32.742.000

10. Klay Thompson – Golden State Warriors – $32.742.000

10. Kawhi Leonard – LA Clippers – $32.742.000

10. Jimmy Butler – Miami Heat – $32.742.000

10. Tobias Harris – Philadelphia 76ers – $32.742.000

9. Blake Griffin – Detroit Pistons – $34.449.964

8. Kyle Lowry – Toronto Raptors – $34.996.296

7. LeBron James – Los Angeles Lakers – $37.436.858

4. James Harden – Houston Rockets – $38.199.000

4. Kevin Durant – Brooklyn Nets – $38.199.000

4. John Wall – Washington Wizards – $38.199.000

LeBron James, vorig jaar nog goed voor een derde plek, verdiende dit jaar $2 miljoen meer maar zakte daarmee alsnog naar een 7e plek. De nummer 1 van 2018/2019, Stephen Curry, verdiende net zoveel als LeBron nu.

Basketbal
Het Onetime team aan het basketballen

Benieuwd hoe de top 3 er nu uitziet? En vooral hoeveel ze nu verdienen?

3. Russel Westbrook – Houston Rockets – $38.506.482

Westbrook tekende voor seizoen 2019-2020 een contract in Houston. Daarvoor speelde hij vanaf 2008 bij Oklahoma City Thunder. In 2017 wist hij een oud record te verbeteren: hij scoorde in dat seizoen 42 maal een triple double.

Zijn huidige contract tekende hij nog in Oklahoma, voor 4 drie jaar met een optie voor verlengen met nog eens een jaar tegen dezelfde voorwaarden. Hij werd dit seizoen geruild en nam zijn contract mee naar de Rockets. Dat betekent dat hij in ieder geval nog twee seizoenen na deze bij de Rockets speelt, en wellicht zelfs 3.

Dit jaar verdient hij dik $38,5 miljoen, in de komende jaren loopt dat op naar $41,3 en $44,2 miljoen. Tekent hij bij, dan kan hij in jaar 4 rekenen op een salaris van ruim 47 miljoen dollar.

2. Chris Paul – Oklahoma City Thunder – $38.506.482

Chris Paul speelde vorig jaar nog voor de Houston Rockets maar is dit seizoen geruild met de nummer drie van deze lijst: Russel Westbrook. Bij de ruil is zijn oude contract overgenomen.

Chris Paul heeft in zijn carrière al verschillende clubs gehad. De inmiddels 35e jarige speler begon zijn carrière in 2005 bij de New Orleans Hornets (toen spelend in Oklahoma City vanwege de nasleep van orkaan Katerina) en maakte in 2010 de overstap naar de Los Angeles Clippers.

Na 6 jaar LA stapt hij in 2017 over naar de Houston Rockets, waar hij dus twee seizoenen heeft afgerond. Hij verdiende hier het eerder evenveel als LeBron James en Russel Westbrook, een ruime $35 miljoen, maar zijn salaris stijgt dus harder dan dat van de andere heren.

Zijn contract loopt nog 2 jaar. Volgend jaar verdient hij 41,3 miljoen en als afsluiter van het contract $44,2 miljoen. Totaal verdient hij binnen dit contract dus dik $159 miljoen.

1. Stephen Curry – Golden State Warriors – $40.231.758

De best verdienende speler van afgelopen seizoen zit zijn hele carrière al bij dezelfde club. Hij startte zijn carrière op 21-jarige leeftijd in 2009 bij de Golden State Warriors. De club uit Oakland, Californië, weet tot op heden de speler binnen te houden.

In juli 2017 tekende Curry zijn meest recente contract met de Warriors, en dit is een supermax contract voor 5 jaar. Het bedrag dat Curry in die vijf jaar gaat verdienen is een totaal van $201 miljoen.

Vorig seizoen was zijn tweede onder dit contract, en haalde hij bijna $37,5 miljoen binnen. Een jaar eerder was dan nog $34,6 miljoen, en dat was een flinke opstap van de 12 miljoen dollar die hij ervoor verdiende. Dit seizoen staat de teller op $40,2 miljoen, en dit loopt via $43 miljoen op naar uiteindelijk $45,8 miljoen in zijn laatste jaar.

Miljoenen salarissen die elk jaar oplopen, wat is de stand voor komend seizoen?

De grootverdieners binnen het basketbal hebben contracten gesloten waarbij het salaris elk jaar met een paar miljoen omhoog gaat. Zo zie je hierboven ook dat de toppers ook komende jaren nog meer gaan verdienen.

Was Stephen Curry dit seizoen de eerste die door de 40-miljoen grens heen ging, komend seizoen zullen Chris Paul en Russel Westbrook zich in ieder geval bij hem aan gaan sluiten. Maar het is niet ondenkbaar dat er nog meer spelers komend seizoen die mijlpaal gaan halen.

Ook zal het aantal spelers dat meer dan $30 miljoen verdient, zeker nog oplopen. Afgelopen seizoen dachten we dat er minimaal 14 spelers die grens zouden halen, dat werden er maar liefst 20.

Toch is niets zeker. De coronacrisis heeft ook het basketbal geraakt, en dat zou kunnen betekenen dat clubs misschien minder snel van dit soort contracten aan zullen bieden de komende tijd.

Bovendien stijgt de cap op het maximale salaris per club niet zo hard als de salarissen van de duurste spelers. Oftewel, hoe meer die verdienen, hoe minder er overblijft voor de mindere goden.

Er is namelijk ook een hele zwik spelers het moeten doen met veel minder. Al verdienen inmiddels 481 spelers een miljoen of meer per jaar per jaar, 140 meer dan een jaar eerder. Maar er zijn er dus ook ruim 40 die nog minder verdienen, sommigen zelfs minder dan het minimum omdat ze pas later in het seizoen ingestapt zijn.

Toch is het geen slechte deal, spelen in de NBA. Tenminste, niet voor het overgrote deel van de spelers in ieder geval.

Veelgestelde vragen over basketbalspelers

Hoeveel verdient een basketballer in Amerika gemiddeld?

Het gemiddelde salaris van een speler in de NBA ligt op net geen $7 miljoen per jaar.

Echter zijn de verschillen groot, doordat er een select clubje is dat tientallen miljoenen per jaar verdient. Daartegenover staat dat er ook een grote groep is die rond 1 à 2 miljoen per jaar verdient.

De mediaan, oftewel het modale inkomen voor basketballers, ligt net onder $3 miljoen.

Wie is de best verdienende basketballer van 2020?

De bestbetaalde speler van het seizoen 2019/2020 is Stephen Curry. Hij speelt dit seizoen bij Golden State Warriors en is de eerste speler die meer dan $40 miljoen per jaar verdient.

Ook een seizoen eerder was hij met $38,5 miljoen al de bestbetaalde speler en het ziet ernaar uit dat hij komend seizoen ook het meest verdient.

Is er een maximum dat een club mag betalen?

Er zijn verschillende regels als het gaat hoeveel een club in de NBA mag betalen. Zo is er een salaris cap, wat zoveel betekent als een maximum dat een club in het totaal aan salarissen per jaar mag uitgeven. Voor seizoen 2019/2020 ligt die cap op $109 miljoen, voor seizoen 2020/2021 zal dat $115.000.000 zijn.


Verder mag een club een sterspeler die wil vertrekken een speciaal contract aanbieden om hem te houden.

En er bestaat zoiets als een Supermax contract voor veteranen die al lang bij een club spelen én hun sporen hebben verdiend met bijvoorbeeld awards. Dit contract voor maximaal 5 jaar mag maximaal 35% van de salaris cap van het jaar van tekenen uitmaken, en mag maximaal 8% per jaar verhoogd worden.

Er zijn dit seizoen vier spelers met een supermax contract:
Stephen Curry – Golden State Warriors
James Harden – Houston Rockets
Russell Westbrook – Oklahoma City Thunder
John Wall – Washington Wizards

Wat is het minimale salaris voor een speler in de NBA?

Een startende speler in de NBA krijgt minimaal $898.310, maar degenen die als eerste gekozen worden, kunnen al flink meer verdienen. In 2019/2020 bedroeg het salaris van de best verdienende rookie bijna $10 miljoen.


Een speler met 10 jaar ervaring, die verder niet bijzonder uitblinkt, verdient minimaal $2,5 miljoen.

on air