Apple

ING brengt Apple Pay eindelijk naar Nederland

Apple Pay bestaat al een tijdje. In maart 2019 kondigde Apple zelfs een Apple Pay Credit Card aan, die je kunt gebruiken op plaatsen waar betalen met je iPhone of Apple Watch nog niet mogelijk is. Deze Credit Card is gekoppeld aan je Apple Pay account en wordt dus op dezelfde manier met je afgerekend, maar biedt wel veel nieuwe mogelijkheden. Mogelijkheden die we in Nederland tot op heden nog steeds niet kunnen gebruiken. ING bank gaat daar verandering in brengen en het lijkt erop dat zij als eerste bank in Nederland Apple Pay mogelijk gaan maken.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 4 februari 2023
Apple
Smart Watch 821559 1280
Betalen met iPhone of Apple Watch, het kan in 30 landen al met Apple Pay

Even kort, wat is Apple Pay ook alweer?

We hebben er al eerder een heel artikel aan gewijd, dus we houden het hier kort. Met Apple Pay kun je je bankpassen en cerditcards in je wallet zetten. Op plaatsen waar je dan kunt betalen met Apple Pay, kun je iPhone of Apple Watch voor de betaalautomaat houden, waarna je pas direct op je scherm verschijnt. In plaats van betalen met je pincode, accordeer je nu je betaling met TouchID of FaceID.

Het grootste voordeel is dat je dan voortaan kunt betalen zonder dat je je bankpas uit je portemonnee of tas hoeft te halen, of zelfs maar bij hoeft te hebben. De meeste mensen gaan sowieso zonder smartphone nergens meer heen, maar hebben niet altijd zin of plaats om hun bankpas mee te nemen. Dat hoeft nu dus ook niet meer.

Waarom is Apple Pay nog niet in Nederland?

Bunq bank heeft in 2018 een halve dag Apple Pay aangeboden, maar zo snel als de dienst beschikbaar was, zo snel was deze weer ingetrokken. Waarom dat precies is geweest, is niet bekend, maar waarschijnlijk hebben ze iets gedaan waar Apple het niet mee eens was. Bijvoorbeeld de toestemming van Apple om Apple Pay in een ander land uit te rollen, misbruiken om dit ook in Nederland te doen. Dit zie je in de wereld van licenties (bijvoorbeeld voor Microsoft) ook veel gebeuren: distributie- of verkoopcontracten in één land gebruiken om het ook elders aan te bieden.

Apple staat bekend om haar strikte regels omtrent wat je mag doen. Als jij als verkoper van Apple producten zonder toestemming afbeeldingen of logo's van het merk gebruikt, kloppen ze soms binnen een paar uur al bij je aan. Verwijderen of de toestemming om de producten te mogen  verkopen, trekken we in. Ook verkoop door derde partijen die geen contract met Apple hebben, drukken ze meteen de kop in. Het is dus niet ondenkbaar dat iets soortgelijks in het geval van Bunq is gebeurd.

In 2018 heeft ING ook al aangegeven dat zij Apple Pay graag wilden gaan uitrollen, maar nog wachtten op toestemming van Apple. Waarom dit zo lang duurt is onbekend. Apple Pay bestaat al een jaar of 5 en wordt in veel landen, waaronder ook de Verenigde Arabische Emiraten en China, gebruikt. Zelfs in België kan het sinds een jaar al gebruikt worden. Waarom een techland als Nederland dan nog geen toestemming heeft, is een raadsel. Volgens de Rabobank ligt het aan de lage kosten die wij betalen voor ons betalingsverkeer (echt, laag? Ik ben iets anders van mening daarover maar goed) en hoe efficiënt ons betalingsverkeer verloopt. Apple zou daardoor te weinig kunnen verdienen aan Apple Pay in Nederland, en zou nogal wat eisen, niet alleen qua vergoeding.

ING Apple Pay E1556883702127
Het komt eraan: betalen met Apple Pay in Nederland. Met dank aan ING

ING kondigt aan Apple Pay aan te gaan bieden

En toen was het 1 mei 2019 dan toch zover. ING bracht het bericht naar buiten dat ze Apple Pay aan gaan bieden. Op korte termijn. Wat dat precies betekent, zeggen ze er niet bij. Het is letterlijk het enige wat ze er op dit moment over zeggen. Ze beloven je op de hoogte te houden via hun website, social media en de bankieren-app.

Het past overigens wel in het statement van Apple dat ze Apple Pay voor eind 2019 in 40 landen beschikbaar willen hebben. Nu kun je in 30 landen betalen met Apple Pay, dus er komen nog 10 landen bij. Zoals het er nu uitziet, is Nederland er daar dus één van.

iCulture deed wat speurwerk en kwam met een paar interessante facts. Zo biedt ING in andere landen al wel Apple Pay aan. Onder andere in Spanje. Daar zat tussen het moment van aankondiging en introductie 3 maanden, wat zou betekenen dat Apple Pay in de zomer beschikbaar zou kunnen komen. In België deed de bank nooit een echte aankondiging. Na een maand van geruchten en hints van de bank, was de dienst er toch ineens vrij plotseling. Of ING in Nederland hetzelfde pad volgt, waagt iCulture te betwijfelen. Dat we in juni dus al gebruik kunnen maken van de dienst lijkt onwaarschijnlijk.

Per 1  juli stapt ING over van per kwartaal naar maandelijks betalen voor je diensten. Dit zou een hint kunnen zijn naar de introductiedatum van Apple Pay, al zou het ook toeval kunnen zijn. Bij ING kun je al met je Android toestel betalen. Voorheen kostte dit 50 cent per transactie en gebeurde dit via een aparte app. De dienst is nu in de eigen bankieren app gebouwd en de kosten zijn opgeheven. Dit ligt in lijn met Apple Pay, het zou raar zijn hier (extra) kosten voor te vragen. Apple zou zelfs verbieden om de kosten die ze banken vragen, door te rekenen als transactiekosten. Of dat waar is, is niet bekend. Maar het zou wel kunnen dat ING de dienst alleen aan gaat bieden bij bepaalde betaalpakketten, zoals Bunq in het buitenland ook doet.

Ga jij Apple Pay bij ING gebruiken?

Ik ben geen klant van ING, dus de introductie gaat aan mij voorbij. Mijn huisbank Rabobank liet vorig jaar nog weten weinig heil te zien in Apple Pay, dus of en zo ja wanneer zij ermee gaan komen, is mij een raadsel. En om nu alleen hiervoor, na 36 jaar, over te stappen naar een andere bank vind ik teveel gedoe.

Toch ben ik wel benieuwd naar hoe het gaat werken. Of je er ook op voldoende plaatsen mee kunt betalen bijvoorbeeld. Maar dat lijkt me wel.

Dus ING klanten, gaan jullie Apple Pay gebruiken als dit uitkomt? Waarom wel of niet? Wij zijn benieuwd naar jullie ideeën!

11 juni 2019: ING lanceert Apple Pay

En ineens, op 11 juni 2019, wordt bekend gemaakt dat Apple Pay live is. ING klanten kunnen per direct gebruik maken van Apple Pay, en vele (grote) webshops kondigen aan dat je bij hen voortaan kunt betalen via Apple Pay. Deze introductie is dus vrij snel en misschien enigszins onverwacht na de aankondiging ruim een maand eerder. 11 juni is namelijk geen speciale dag, behalve dan dat het de dag na Pinksteren is (in 2019 dan).

Het lijkt erop dat de bank er ‘gewoon' klaar voor was en niet langer wilde wachten tot bijvoorbeeld 1 juli. Ik kreeg mailtjes van o.a. Wehkamp en Omoda dat ik voortaan kan betalen met Apple Pay, maar ook bij Coolblue, Booking.com, Ryanair en Vliegwinkel.nl kun je terecht met je digitale wallet. Dat niet alleen, ook in fysieke winkels kun je nu dus betalen met je mobiele telefoon, mits je klant bent van ING. Zo kun je je boodschappen bij Jumbo, ALDI en LIDL ermee afrekenen, een bioscoopkaartje bij Pathé kopen. Daarnaast zijn onder andere ICI Paris XL, Decathlon, BCC, BP, H&M en McDonalds aangesloten, maar kun je ook je Latte bij Starbucks betalen met Apple Pay. De verwachting is dat het aantal (web)winkels die Apple Pay ondersteunen, de komende tijd enorm gaat toenemen. Nu de andere banken nog!

Je moet hiervoor wel eerst je account activeren bij ING, zodat je bankpas in je Apple Wallet komt te staan, maar dan kun je los. Per dag kun je maximaal €2500 uitgeven via de wallet, hierbij maakt het niet uit of dat online is of dat je contactloos betaalt, en ook niet of je in Nederland of in het buitenland geld uitgeeft. Voor jongeren van 16 en 17 jaar is Apple Pay ook beschikbaar via ING, maar zij kunnen maximaal €150 per dag betalen via Apple Pay.

on air