Screenshot 2022 05 02 18.52.15

Inzetten op voetbal via het verdubbelingsprincipe (Martingale)

Wanneer je serieus op voetbal wil inzetten, dan is het belangrijk om een strategie te hebben. Lukraak inzetten op wedstrijden is leuk, maar niet per se winstgevend op de lange termijn. Bookmakers zien dit – wedden zonder strategie – natuurlijk graag. Er zijn echter manieren om de bookmaker op termijn te verslaan, maar let wel op: je zult er diepe zakken voor nodig hebben. Een systeem waarmee je gegarandeerd winst maakt met wedden op voetbal bestaat niet. Sport is te onvoorspelbaar om met zekerheid te kunnen zeggen dat je een serie weddenschappen gaat winnen. Er zijn wel een aantal strategieën die de kans op winst dusdanig vergroten dat je na verloop van tijd geleden verliezen meer dan goed kunt maken. Maak kennis met het verdubbelingsprincipe, ook wel beter bekend als het martingale systeem.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 2 mei 2022
Screenshot 2022 05 02 18.52.15

Het Fibonacci-systeem

Een voorbeeld van een dergelijke strategie is inzetten volgens het Fibonacci-systeem. In een ander artikel op deze website gaan we dieper in op deze strategie. De basis is dat je ook bij verlies in moet blijven zetten volgens de filosofie van de getallenreeks van Fibonacci

Een ander systeem, het systeem dat we in dit artikel gaan bespreken, wordt het Martingale systeem genoemd. Het Martingale-systeem is een strategie die is gebaseerd op het verdubbelen van je inzet bij verloren weddenschappen. Het is echter geen strategie die specifiek bedacht is voor het wedden op sport. Het is een strategie die bijvoorbeeld ook veel gebruikt wordt voor het inzetten bij roulette.

Het Martingale systeem

et Martingale systeem is ontwikkeld door de Fransman Paul Pierre Lévy. Lévy was een wiskundige en één van de grondleggers van het principe van kansberekening.

Het idee achter dit systeem is dat de uiteindelijke uitkomst van een gegeven niet afhankelijk is van hetgeen daardoor gebeurd is. Oftewel: Iedere weddenschap staat op zichzelf. Of je nu de vijfde of de vijftiende weddenschap wint, is irrelevant. Je dient wel na iedere verloren weddenschap je inzet aan te passen aan je verlies. 

Vergelijk het Martingale systeem met het opwerpen van een muntje. Je hebt dan vijftig procent kans op winst en een even zo grote kans op verlies. Als je stelselmatig hetzelfde blijft kiezen, zul je op een gegeven moment winnen. Op dat moment maken de keren dat je verloren hebt niet meer uit. Wanneer je de achtste keer dat het muntje opgegooid wordt wint, is dat resultaat niet beïnvloed door de zeven eerdere worpen. 

Screenshot 2022 05 02 18.56.49
Het Martingale systeem is prima toe te passen op de roulette, maar ook in het inzetten op voetbal

Inzet verdubbelen

Wanneer je geld hebt ingezet op het opgooien van het muntje, dan wil je natuurlijk zorgen dat je geen verlies maakt. Het doel is namelijk winst maken.

Wanneer je vijf keer achter elkaar een euro inzet op het opgooien en van die vijf keer valt het muntje twee keer jouw kant op, dan heb je per saldo geld verloren. Je hebt immers in totaal vijf euro ingezet en maar twee keer een euro gewonnen. 

Om dit te voorkomen is het belangrijk om na iedere verloren weddenschap je inzet aan te passen. Je nieuwe inzet dien je te baseren op het bedrag dat je hebt verloren. Je hebt immers verlies geleden. Dit wil je corrigeren. 

Wanneer je de eerste weddenschap verliest, zet je de tweede keer niet één euro, maar twee euro in. Verlies je die weddenschap ook, dan zet je op de derde keer opgooien van het muntje vier euro in. Zo blijf je je inzet verdubbelen totdat je een weddenschap wint. Doordat je telkens je inleg verdubbeld hebt, maakt de winst van de laatste weddenschap alle verliezen van de eerder verloren weddenschappen goed.

Wedden op voetbal

Wanneer je wedt op voetbal kan het zijn dat je een aantal weddenschappen achter elkaar verliest.  Een verdubbelingsstrategie is bij wedden op voetbal alleen niet voldoende om je verliezen goed te maken met één willekeurige winnende weddenschap. 

Stel dat je na vijf verloren weddenschappen wedt op een overwinning van Ajax in de wedstrijd Ajax – Go Ahead Eagles. De odds voor een overwinning van Ajax zijn 1.17. De kans dat Go Ahead Eagles in de Johan Cruijff Arena wint is, gezien het financiële en kwaliteitsverschil met Ajax, niet zo groot.

In de eerste vijf (verloren) weddenschappen plaatste je achtereenvolgens deze inzetten: 3, 6, 12, 24 en 48 euro. Conform de verdubbelingsstrategie dien je op deze wedstrijd dus 96 euro in te zetten. 

Laten we zeggen dat Ajax met 3-0 wint. De bookmaker keert je inleg en je winst uit. Dit is een bedrag van € 112,32. Je hebt echter in totaal €189 ingezet. Hier is iets niet goed gegaan. 

Voldoende marge in de odds

Wat hier niet goed gegaan is, is de marge in de odds ten opzichte van de inleg. 1.17 is niet genoeg marge om je verliezen goed te maken. Wil je deze Martingale strategie voor je laten werken dan dien je in te zetten op weddenschappen met odds tussen 2.00 en 2.50x je inleg. 

Laten we dit weer duiden aan de hand van een voorbeeld. We zetten wederom in op de wedstrijd Ajax – Go Ahead Eagles. We voorspellen nu niet in een 1X2 weddenschap dat Ajax gaat winnen, maar we besluiten Ajax een handicap van 2 doelpunten te geven.

De odds op de weddenschap Ajax -2 staan op 2.24. Dit valt binnen het door ons gestelde kader. Zoals gezegd wint Ajax de wedstrijd met 3-0. Wij winnen onze weddenschap dus ook. De bookmaker keert ons nu 96 x 2.24 uit. Dit is een bedrag van €215,04. Onze verliezen, onze investering van €189, maken we dus goed en we maken zelfs nog een winst t van €26,04.

Naast het kiezen voor weddenschappen met voldoende marge in de odds willen we je ook aanraden om dit systeem te spelen op fifty-fifty weddenschappen. Wanneer je inzet op of iets wel of niet gebeurt, dan vergroot je je kans ten opzichte van een inzet op een weddenschap met drie uitkomsten.  

Een systeem met voor- en nadelen

Het Martingale systeem heeft voor- en nadelen. Het is zeker geen systeem waarmee je altijd gegarandeerd winst maakt. Het allergrootste voordeel van het systeem is dat je verloren weddenschappen kunt goedmaken en toch nog winst kunt maken met wedden op voetbal. 

Eén van de grootste nadelen is dat je over een flink budget moet beschikken om de strategie ook na een flink aantal verloren weddenschappen vol te kunnen houden. Wanneer je start met een eerste inleg van een euro en je verliest twaalf weddenschappen op een rij, dan kost het aangaan van een dertiende weddenschap je €4.095. Dat geld moet je wel hebben en wel kunnen missen. 

Wat ook nog een nadeel kan zijn , of een uitdaging, is dat de bookmaker het wel goed moet vinden dat jij met zulke bedragen komt spelen. Veel bookmakers kennen limieten. Die limieten kunnen het goed uitspelen van deze strategie dwarsbomen.

Wanneer een bookmaker een inzetlimiet van €2.000 hanteert voor een weddenschap op een voetbalwedstrijd, dan heb je na verloren weddenschap van €1.024 een groot probleem. 

Past de Martingale strategie bij jou?

Nu je iets meer weet over het toepassen van de Martingale strategie voor inzetten op sportwedstrijden, kun je bepalen of deze manier van bankroll management bij je past. Ben je een high roller die zonder blikken of blozen duizend euro op een weddenschap zet of breekt het angstzweet je al uit als je er aan denkt dat je na drie verloren weddenschappen meer dan honderd euro in moet gaan zetten? 

De Martingale strategie is een manier om gegarandeerde winst te maken als je consequent blijft verdubbelen, want eens zal het muntje jouw kant opvallen, maar als je het budget en de speelstijl niet hebt om vol te houden, dan kun je je er maar beter niet aan wagen. 

on air