Geld Verkopen Onetime

Is het Commodity Discovery Fund van Willem Middelkoop een hedgefund?

Voor dit artikel heb ik onderzocht hoe het fonds van Willem Middelkoop presteert ten opzichte van haar concurrenten. In de huidige woelige tijden op de financiële markten zou je overigens verwachten (en Willem waarschijnlijk zelf ook) dat goud wordt gezien als de veilige haven. Maar zoals het de financiële markten betaamt vallen ze niet te voorspellen en is de enige logische veilige haven de Duitse staatsobligatie samen met die van andere AAA-landen.

Jackpot Avatar geplaatst in Over knaken door Jackpot
op 10 mei 2022
Geld Verkopen Onetime

Wat zijn karakteristieken van hedgefunds

Maar terug naar de vraag die ik stelde: Is het beleggingsfonds van Willem Middelkoop een hedgefund? Hiervoor kijk ik in eerste instantie naar wat de meest voorkomende karakteristieken zijn van een hedgefund en probeer deze daarna punt voor punt te bekijken voor het Commodity Discovery Fund.
Karakteristieken van een hedgefund zijn onder andere:

  • Illiquiditeit en slechte verhandelbaarheid
  • Black box, ondoorzichtig beleggingsbeleid
  • Beleggen met geleend geld (leverage)
  • Diversificatie ten opzichte van klassieke beleggingscategorie (aandelen en obligaties)
  • Hoge kosten

Maar welke van deze karakteristieken heeft het Commodity Discovery Fund ook?

Om te bekijken of dit beleggingsfonds ook kan worden gezien als een hedgefund ga ik deze karakteristieken toetsen met de karakteristieken van dit beleggingsfonds.

Illiquiditeit en slechte verhandelbaarheid

De illiquiditeit beoordeel ik in eerste instantie op basis van de voorwaarden van het fonds. Je kunt maar eenmaal per maand instappen en uitstappen, dit in tegenstelling tot ‘normale' beleggingsfondsen en ETF's. Ook bij hedgefunds heb je vaak maar eenmaal per maand of zelfs eenmaal per kwartaal dat je uit het fonds kunt stappen.
Daarnaast hanteert het Commodity Discovery Fund een opzegtermijn van 10 werkdagen.

In de praktijk betekent dit als je wilt uitstappen per einde van de maand je dit kenbaar moet maken rond de 16e of 17e van de betreffende maand.
Dit betekent automatisch dus ook dat de aandelen van het beleggingsfonds van Willem Middelkoop een maandelijkse verhandelbaarheid hebben.

Dit voldoet aan de karakteristieken van een hedgefund.
Ik heb op dit moment niet voldoende inzicht in de aandelen die onderliggend in het fonds zitten om te bekijken of deze aandelen voldoende liquide zijn.

Black Box, ondoorzichtig beleggingsbeleid

Dit is heel moeilijk te beoordelen van de buitenkant en als ik niet met de fondsmanagers heb in detail heb gesproken. Op het eerste gezicht lijkt het geen rocket science wat de mannen doen, in tegenstelling tot diverse hedgefunds. Men geeft in de strategie aan dat ze beleggen in mijnen die nog in de startfase zitten.

Een prima initiatief maar hoe men deze mijnen identificeert kan ik er niet uit op maken. Ook niet of deze mijnen zelf bezocht worden of dat Willem Middelkoop en zijn kompaan voornamelijk besluiten maken op basis van ‘desk-research'.

Het beleggingsproces van het Commodity Discovery Fund lijkt geen black box.

Beleggen met geleend geld

Willem Middelkoop kennende is dit antwoord heel simpel. Het fonds maakt geen gebruik van geleend geld en belegd puur de bedragen van de investeerders. Men werkt zelfs gemiddeld met een cashpositie in het fonds van ongeveer 10 procent. Voornamelijk bedoeld om uittreders te kunnen betalen.

Diversificatie ten opzichte van klassieke beleggingscategorie (aandelen en obligaties)

Beleggen in goud (en andere commodities) wordt meestal gedaan om twee redenen, namelijk behoud van (reeel) vermogen en diversificatie ten opzichte van andere beleggingen in een portefeuille. Met name in tijden van stress (bijvoorbeeld de Lehman crisis in 2008 en de eurocrisis in 2011) zag je dat goud als een van de enige beleggingen een positief rendement liet zien. 

Maar is dit hetzelfde als hedgefunds beloven qua diversificatie? Hedgefunds beloven vooral een absoluut rendement wat wil zeggen een positief rendement ongedacht de marktomstandigheden.

Bij het Commodity Discovery Fund kunnen we dit helemaal niet zeggen want dit fonds kent hele grote toppen, maar nog vele diepere dalen! Wat dat betreft kan je beter in een diversificeren (groep) van hedgefunds beleggen dan in een ‘one trick pony' zoals dit beleggingsfonds.

Hoge kosten

Een van de belangrijkste punten waardoor hedgefunds zo negatief in het nieuws zijn is vanwege de enorm hoge kosten die ze berekenen. De term ‘2+20' is een term uit de hedge fund wereld en wil zeggen 2% managementfee en 20% performance fee. Het merendeel van de hedgefunds stappen hier nu langzaam vanaf onder druk van de beleggers, maar wat schetst mijn verbazing?

Het Commodity Discovery Fund van Willem Middelkoop berekent exact de 2% management fee en 20% performance aan haar beleggers! Ik hoef dan op dit moment ook niet verder te gaan op deze absurd hoge kosten om te concluderen dat dit HET kenmerk is van een hedgefund.

Conclusie

De meest simpele karakteristieken van een hedgefund heb ik hierboven besproken. Enkele karakteristieken van een hedgefund heeft het Commodity Discovery Fund zeer zeker, waarbij met name de bijna ‘misdadig' hoge kosten opvallen. Deze kosten zijn minimaal 2% per jaar zijn maar in positieve jaren is het bij Willem Middelkoop en zijn collega pas echt kassa waarbij de kosten op kunnen lopen tot 10% op jaarbasis!

Uiteraard mag een beheerder die uitmuntende resultaten behaald een beloning verdienen. Maar dit is wel nogal tegenstrijdig met de opvattingen van Middelkoop ten opzichte van het financiële systeem.

on air