Op Amazon kun je naast boeken tegenwoordig bijna alles kopen

Jeff Bezos van Amazon wordt rijker van de coronacrisis

Sinds begin van dit jaar kunnen we in Nederland ook shoppen bij Amazon. Dat konden we al langer bij Amazon UK, Duitsland en zelfs USA, maar lang niet alles van wat daar aangeboden werd, kon naar Nederland worden verstuurd. De nieuwe webshop voor de Nederlandse markt bevat nog lang niet zoveel items als de andere Amazon-webshops, maar er wordt hard aan de weg getimmerd. Het Amazon van Jeff Bezos zet Amazon.nl dan ook in als concurrent voor Bol.com.

De timing van het van oorsprong Amerikaanse bedrijf had bijna niet beter kunnen zijn: sinds de coronacrisis in maart de wereld veroverde, zitten steeds meer mensen veel thuis. Winkels sloten, al dan niet tijdelijk, de deuren en in veel landen werd een strikte lockdown ingesteld. Dat betekent dat je je huis alleen mag verlaten als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor boodschappen, bezoek aan een apotheek of dokter etc. In de landen met zo'n strikte lockdown, zoals Spanje, Frankrijk en Italië, waren alle andere winkels dan ook verplicht gesloten. Maar zelfs in België en Duitsland waren veel winkels verplicht dicht.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 4 februari 2023
Op Amazon kun je naast boeken tegenwoordig bijna alles kopen

In Nederland kennen we tot nu toe (mei 2020) een intelligente lockdown. Kappers, nagelsalons, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen moesten verplicht dicht, net als de horeca. Maar winkels mochten gewoon openblijven, ondanks het advies aan mensen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Veel winkels sloten alsnog vrijwillig de deuren. Inmiddels worden de maatregelen steeds een beetje verder versoepeld en openen ook steeds meer winkels weer de deuren.

Het vermoeden was dus al langer dat webwinkels hiervan zouden profiteren. En medio mei lezen we dus ook dat Jeff Bezos inderdaad wel vaart bij de crisis. Hij lijkt hard op weg om de eerste man ter wereld te zijn die een vermogen van een triljoen dollars te gaan halen. Hoe dat zit, lees je hier.

Corona 4914549 1280
Veel winkels sloten vrijwillig de deuren. De meesten zijn inmiddels weer open.

Een economische crisis dankzij corona

Vandaag lees ik dat we in Nederland voor het eerst 6 jaar weer te maken hebben met een economische krimp. Nadat de eerdere economische crisis in 2015 ten einde was en er weer kwartaal op kwartaal sprake was van economische groei, is in het eerste kwartaal van 2020 een krimp te zien van 1,7%. Dat heeft vooral te maken met minder uitgaven door consumenten: we gaven met zijn allen 2,7% minder uit. Vergeleken met een jaar eerder daalden de uitgaven met 1,3%. Deze cijfers worden steeds gedeeld door het CBS.

Het is op zich niet vreemd dat de consumentenuitgaven aan het begin van het jaar dalen. Dit is ook zonder coronacrisis zo. Het laatste kwartaal van het jaar brengt met Sinterklaas en Kerst altijd meer uitgaven met zich mee, waar we in het begin van het jaar dan wat meer op onze uitgaven gaan letten. Maar van een daling is dus al jaren geen sprake meer geweest, en ook ten opzichte van een jaar eerder daalden die uitgaven. En dat komt omdat we in maart te maken kregen met de gevolgen van het coronavirus.

We gingen langzaamaan in een lockdown, winkels sloten vrijwillig en we bleven steeds meer thuis. Thuis werken, geen vrienden en familie op bezoek of zelf bezoeken, het verkleint de nood aan uitgaven blijkbaar. Zo erg dat de uitgaven in maart met 6,7% daalden ten opzichte van een jaar eerder, zo sterk is het nog nooit gedaald. En wat we nodig hebben, kopen we dat dan online?

Hoe gaan de komende maanden eruit zien?

De cijfers voorspellen niet veel goeds voor de nabije toekomst. In het eerste kwartaal hadden we pas in het staartje, de laatste paar weken, te maken met de maatregelen rondom de coronacrisis. En die werden in april, het begin van het tweede kwartaal, nog verder aangescherpt, voordat ze in mei iets versoepeld werden. Het betekende ook dat helaas steeds meer mensen hun baan kwijtraakten, of ZZP'ers die met minder opdrachten en dus inkomsten te kampen hadden. Daarnaast gaat het met veel bedrijven financieel een stuk minder goed, dus we mogen ervan uit gaan dat de krimp dit kwartaal minimaal net zo groot wordt, zo niet groter.

Dat de cijfers rondom werkloosheid er dus niet rooskleurig uitzien, is wel duidelijk. Maar dankzij het steunpakket van de overheid, dat nog tot 31 mei loopt, zien we nu nog niet veel van die werkloosheid. Veel werknemers worden nog doorbetaald en zijn dus niet geregistreerd bij het UWV als werkzoekende. Als het steunpakket afloopt, mogen ondernemers werknemers wél gaan ontslaan, en dat zal waarschijnlijk in juni zichtbaar gaan zijn in de cijfers.

Meer werkloosheid betekent minder inkomsten. En ook degenen die wél een baan houden of opnieuw vinden, maar ook freelancers en vele anderen, zullen wellicht minder inkomen hebben. En minder inkomen betekent ook minder uitgaven. Dus we zullen waarschijnlijk gezamenlijk minder uit gaan geven de komende tijd, of de winkels, horeca etc. nu wel open zijn of niet.

Online bestellen is hot

Ondanks dat we dus gezamenlijk minder uitgeven, hebben online bedrijven het nu veelal drukker dan ooit. Wil je bij Greetz of Hallmark een presentje bestellen, dan is veel uitverkocht en duurt de levering soms wel meer dan een week. Bol.com stopte aan het begin van de crisis al meteen met dagaanbiedingen en ik heb ook al lang geen aanbiedingsmails van de grote blauwe man voorbij zien komen.

Online bestellen bij Albert Heijn en consorten kon, vooral in de grote steden, vrijwel niet meer. De bezorg- en afhaalmomenten zaten steeds vol. Inmiddels is dat wel beter geworden, wat door een combinatie van factoren zal komen. Enerzijds zullen weer minder mensen online gaan bestellen en toch weer meer naar de winkels gaan (daar wordt het ook weer steeds drukker), anderzijds hebben de bezorgers proberen zoveel mogelijk op te schalen om zo aan de vraag te voldoen.

Ook bij PostNL vliegen de meldingen je om de oren: het is druk, we doen ons best maar je pakketje kan wel eens later komen. Levering een dag later is gewoon lang niet altijd haalbaar. Zeker rondom dagen als Pasen en moederdag werd er veel meer besteld en was je pakketje gerust een week onderweg. Het hoort bij deze tijd moeten we maar denken. De pakketbezorgers doen hun best maar ze kunnen het niet aan.

Als deze maanden ons iets laten zien, is dat de beroepen waar velen niet bepaald tegen op keken, zoals de pakketbezorgers en vakkenvullers maar ook de medewerkers op distributiecentra, nu ineens mega belangrijk zijn in ons dagelijks leven… En dat terwijl de topmannen de dikke bonussen opstrijken.

Jeff Bezos onderweg eerste trillionaire te worden

Over topmannen gesproken… Ons vermoeden dat er online meer besteld wordt, wordt bevestigd door het nieuws dat half mei naar buiten komt: Jeff Bezos is hard op weg om de eerste trillionaire ter wereld te worden. Het Nederlandse woord voor trillionaire is biljonair, dat komt omdat een triljoen en een biljoen in het Nederlands hetzelfde zijn: een 1 met 12 nullen erachter. In het Engels is dat net even anders, daar is een biljoen evenveel als een miljard en heet een miljardair dus een billionaire. Heel verwarrend, en daarom is het misschien handiger om de Engelse term trillionaire te gebruiken, om verwarring te voorkomen.

Er zijn nog geen trillionaires op de wereld. Ten minste, niet in de normale valuta als Euro, Pond of Dollar. Tijdens een hyperinflatie zoals in Venezuela kan het zijn dat daar, in deze lokale valuta, sprake is geweest van trillionaires, maar daar kocht je dan bar weinig van.

Bill Gates was lange tijd de rijkste man ter wereld en werd eerder van de troon gestoten door Bezos, die ook al als eerste door de 100 miljard grens heen ging. Sinds 2017 geldt Bezos als rijkste man op aarde, wat hem duur kwam te staan. Hij scheidde in januari 2019 van zijn vrouw McKenzie na een vermeend slippertje. Waar men dacht dat zij recht zou hebben op de helft van zijn 150 miljard, kwamen ze uiteindelijk op een schikking van zo'n $40 miljard uit, die zij in aandelen Amazon ontving. De schikking zorgde ervoor dat Bezos de rijkste man bleef, dat zou anders niet het geval zijn geweest.

Online 4275963 1280
Tijdens de coronacrisis bestellen we meer online.

Aandelen Amazon

Het vermogen van Bezos zelf hangt ook vooral af van hoe de aandelen Amazon het op de beurs doen. Het eerste kwartaal van 2020 leverde hem dan ook een winst op van zo'n 27 miljard. Hij is dan ook alweer bijna terug op het niveau van een jaar geleden, zijn vermogen is medio mei 2020 $144 miljard.

Waar de coronacrisis ook op de beurs voor aardig wat malaise zorgt, krijgt het vooralsnog geen vat op het aandeel Amazon. Sterker nog, begin april noteerde het aandeel de hoogste koers ooit. Eind april werd dit record van $2408 alweer verbroken met een koers van $2474. En hoewel het aandeel inmiddels wel iets minder waard is, staat het twee weken later nog steeds op $2388, oftewel er lijkt weinig aan de hand voor de webshop.

De reden dat de aandelen van Amazon het nog steeds goed doen, in tegenstelling tot veel andere aandelen, is omdat de webshop veel meer bestellingen te verwerken krijgt sinds de coronacrisis toesloeg. De omzet in het eerste kwartaal van 2020 was 75,5 miljard dollar, dat is 26% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Toch ligt de winst een stuk lager dan je wellicht zou verwachten: er werd netto 2,5 miljard winst gemaakt. Dat is flink, maar als je bedenkt dat maar 1,3 miljard hiervan afkomstig is uit de tak van verkoop van producten via de webshop, is dat best weinig. En van dat bedrag moet de belasting en rente nog af.

Het grootste deel van de winst van Amazon komt uit de verkoop van diensten, zoals cloudopslag. De omzet was hier 10 miljard, goed voor $3 miljard bruto winst. Verlieslijdend zijn vooralsnog vrijwel alle verkoopplatformen buiten de VS.

Werkgelegenheid bij Amazon

Dat meer bestellingen ook betekent dat er meer personeel nodig is, blijkt ook weer uit de cijfers: Amazon nam alleen in maart en april al 175.000 medewerkers aan. Dit komt ook mede door de maatregelen rondom corona, het werken moet ook mogelijk gemaakt worden met 1,5 meter afstand tussen de medewerkers. Ter vergelijk: dit aantal is twee keer zoveel als Shell aan medewerkers heeft. Unilever heeft in 221 fabrieken wereldwijd zo'n 155.000 man personeel rondlopen.

Amazon telt eind april 2020 maar liefst 840.000 medewerkers! In april 2019 waren dat er nog 630.000. In een tijd dat ook in Amerika het aantal werklozen dagelijks met enorme aantallen toeneemt, is dit positief nieuws. Naar verluid levert de crisis in Amerika tot nu toe al 30 miljoen werklozen extra op. En dat lost Amazon niet alleen op, maar het is mooi dat er ook groei is zodat er ook weer mensen aan het werk kunnen.

Bezos en goed werkgeverschap

Amazon ligt al lang onder vuur. Zo zou het bedrijf zijn werknemers uitbuiten en lang niet genoeg betalen. Het feit dat Bezos zichzelf elk jaar een bedrag van $80.000 aan loon uitkeert, laat ook wel zien dat het hem vooral om één ding gaat: geld. Veel CEO's van grote bedrijven, zoals Bill Gates toen hij nog bij Microsoft aan het hoofd stond, maar ook Elon Musk, keren zichzelf symbolisch $1 per jaar uit (omdat er loon betaald moet worden). Aan het begin van de crisis klonken grote protesten: mensen moesten in onveilige situaties werken en zelfs op komen draven als ze klachten hadden.

Maar het lijkt erop dat ook Bezos beseft dat hij zonder zijn personeel niet zoveel omzet kan draaien. Van de 4 miljard winst, voor belastingen, gaat er dan ook geen geld naar aandeelhouders. Hij zei lettertlijk: ‘ga even zitten' toen hij dit aankondigde. Het geld wordt gestoken in het coronaproof werken. Zo worden er mondkapjes gekocht (te beginnen met 100 miljoen stuks, dan kunnen ze even vooruit), maar ook thermometers en camera's die ook de temperatuur bij mensen kunnen bepalen. Er gaat ook miljoenen zitten in coronatests voor personeel.

En last but not least: iedere medewerker van Amazon krijgt sinds maart meer loon. Zo krijgen de Amerikaanse medewerkers er $2 per uur bij, en dat is veel! Ook in Europa en de UK gaat het uurloon met respectievelijk €2 en 2 pond omhoog. Ook komt er een betere regeling voor uitbetaling van overuren.

Maar hoe zit dat nu met Bezos en dat triljoen?

Bezos is dus nu net geen 150 miljard dollar waard. Waarom hebben we het nu al over het feit dat hij trillionaire zou gaan worden? Daarvoor moet hij nog ‘even' sparen, zeker 850 miljard dollar. Dat klopt, hij zal niet vandaag of morgen, en ook niet volgend jaar, trillionaire zijn.

Maar, als zijn vermogen blijft groeien in de mate dat het nu doet, met een gemiddelde jaar-tot-jaar groei van 34% gemeten over 5 jaar, dan duurt het nog maar tot 2026 dat hij die status gaat behalen. Sterker nog, deze 34% groei is gebaseerd op cijfers van voor de coronacrisis, en tijdens is het aandeel Amazon alleen maar meer waard geworden, en Bezos dus ook. Het zou dus ook nog wel eens sneller kunnen gaan. Of juist niet, als de crisis langer aanhoudt, zullen de inkomsten ook voor Amazon misschien wel terug gaan lopen.

Maar, laten we eerlijk zijn, er kan veel gebeuren. Bezos is lang niet altijd even populair, en dit kan ook gevolgen gaan hebben voor Amazon. Al lijkt hij er de laatste maanden meer van doordrongen dat hij alleen geld kan verdienen bij de gratie van het publiek. Dus doneerde hij al een miljoen Australische dollars voor de bestrijding van de bosbranden. En nu dus de maatregelen bij Amazon. Er is alleen wel meer voor nodig om zijn imago op te poetsen.

Overigens is het niet nieuw dat Bezos de eerste trillionaire zou worden. De laatste jaren zingt zijn naam vaker rond en lijkt iedereen er wel van overtuigd dat hij het gaat worden. De man doet tenslotte veel voor geld. Maar of iedereen er blij van wordt…?

on air